Hesari ja urbaanit päännousemat

Hesarissa tapahtuu outoja asioita. Eipä silti, lehti on ollut outo jo vuosikausia. Tällä kertaa outous kumpuaa oudosta pääkirjoituksesta, jossa väitetään, että Suomessa tapahtuu outoja asioita. Näiksi oudoiksi asioiksi Hesari näkee muiden muassa seuraavat, täysin normaalit ilmiöt:


a) miljoonalle reserviläiselle lähetetään kirje
b) kouluihin lisätään liikuntaa tunti päivässä
c) hallitusohjelmassa luvataan käynnistää Hornetteja korvaavien hävittäjien hankinnat
d) kansalaisia kielletään arvostelemasta budjettileikkauksia

Reserviläiskirje sinänsä on tietysti epätavallinen, mutta mitenkään outo asia se ei ole. Ei varsinkaan, jos tuntee suomalaisen armeijan ja siellä pesivän itäisen uhkan pelon ja tutinan. Tuon lisäksi armeija on nykyaikaistunut ja kaikki uudet ideat aina feminismistä itujen syömiseen ovat tuttuja asioita myös armeijassa. Politiikka niin ikään on tunkenut lonkeronsa armeijaan joten että eipä olisi maankaatoihme, vaikka saisimme vielä oikean kenraalin maata johtamaan. Erityisesti, jos hallitukselta karkaa mopo lopullisesti hyppysistä ja valtakunta ajautuu sekasortoon. Tämä uhka on tietysti hieman kasvanut, koska sen verran oudosta porukasta hallitus tätä nykyä koostuu. Joka tapauksessa reserviläiskirjeellä armeija ikään kuin huomaamattomasti antaa ymmärtää ”että täältä pesee, jos on tarvis”. Sinänsä tietysti aivan joutava ja kallis toimenpide, kuten myös olemattoman sukellusveneen jahtaaminen Itämerellä tai ainakin tämän olemattoman jahdin dramatisointi. Jos merisaukko on sattunut lyömään päänsä tyhjään öljytynnyriin, niin totta kai siitäkin ääni lähtee.

Liikunnan lisääminen kouluihin on vain yksi osa niin kutsutun hyvinvointivaltion kuristusotetta kansalaisesta. Terveyden ja kaikenlaisen ennaltaehkäisyn nimissä kansalaisilta kielletään kohta kaikki. Yhä useampi tuote kätketetään kaupan tiskin alle, josta sitä ei myydä kuin varjeltuja salasanoja ja erityiskoodeja vastaan niille, joille on korkealta taholta annettu lupa tuotteen ostamiseen. Sinänsä toki liikunnan lisääminen on tarpeellista, koska porukka kouluissa alkaa olla jo kunnossa, että takapuolen saaminen irti penkistä vaatii tunkin. Mutta kun tunti liikuntaa päivässä näyttää jäävän ainoaksi koulutukselliseksi rakenneuudistukseksi, niin eipä tuo ainakaan kestävyysvajeeseen vaikuta.

Hornet –case on tuttu jo 1990 –luvun alun suuren laman ajoilta. Tuolloinkin valtakunta oli lähes romahtamispisteessä, mutta ei silloinkaan ajateltu sen enempää köyhiä, sairaita kuin lapsiakaan vaan uusia sotakaluja piti päästä ostamaan maksoi mitä maksoi. Ja maksoihan se. Ilmeisesti kenraaleilla tutisivat puntit jo tuolloin, olihan Neuvostoliitto hajoamassa ja papit saarnaspöntöissään olivat näkevinään mittavia venäläisarmeijoita milloin missäkin. Leikkauksia siis tehtiin oikein suokuokan kanssa ja Horneteille löytyi kuin löytyikin tarvittavat miljoonat, vaikka muualle ei sitten rahaa enää jäänytkään.

Budjettileikkausten arvostelu on aina ollut kiellettyä kansanhuvia. Poliitikot ovat aina ahdistuneet ja saaneet erilaisia tolppa –kokemuksia, jos heidän hyvää tarkoittavia ja välttämättömiä leikkauksiaan on ryhdytty arvostelemaan. Vallitsevan doktriinin mukaan aina vaikeina aikoina pitää leikata nimenomaan köyhiltä, koska rikkailta leikkaaminen ei ole moraalisesti oikein, koska rikkaat ovat luoneet valtakunnan vaurauden ja köyhät vain elävät heidän työnsä hedelmillä. Siksi rikkaille pitää päinvastoin kerätä vaikeina aikoina vain lisää mammonaa, jotta he kannustuisivat investoimaan ja työllistämään joutilaana köllötteleviä kansanjoukkoja.

Näyttää siis enemmän kuin todennäköiseltä, että Hesari kirjoittaa jälleen kerran omiaan. Lehti on mitä ilmeisimmin vieraantunut todellisuudesta. Syy voi olla siinä, että toimittajakunta on nuorentunut, siltä on kadonnut historian tuoma perspektiivi tai sitten koulutuksen leikkaukset ovat madaltaneet toimittajakunnan tasoa siinä määrin, ettei yhteiskunnallinen analyysi enää onnistu. Tosin yhteiskunnan objektiivinen analyysi ei ole onnistunut Hesarilta koskaan, mutta tällä kertaa lehti alkaa olla rajoilla, joilla entiset ennätykset ovat hilkulla rikkoutua.

Kaupunkitarina, urbaaniledenda on kaupungistuneessa yhteisössä kiertävä, totena pidetty, mutta tavallisesti vailla todellisuuspohjaa oleva tarina. Hesarin jutussa voi kysymys olla juuri tästä. Ongelma on ainoastaan se, voiko Helsinkiä pitää jotenkin erityisen urbaanina. Urbaanina siinä määrin, että legenda ylipäätään voisi syntyä. Aika näyttää, jos on näyttääkseen.


http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1433733131735

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toivottavasti pakkoruotsi pysyy. Miten sitä sitten evakossa pärjäisimme, jos emme osaisi edes ruotsia? Tai osaisimme ostaa edes Gripeneitä. Tosin taitaa Ruotsin teollisuuskin olla jo Kiinassa, jos ei kauempanakin.

    • JompenHVjoht

      Kyseinen toimittaja lienee erikoistunut etsimään elämää suurempia "totuuksia". Sellaiseen tuo teksti pohjautunee.

      Kyllä totalitarismi tulee hiipien varmaan nykyäänkin, mutta on vaikea kuvitella Soinia tai ketään muutakaan pitämässä palopuheita nakkimuki kourassa.
      Ehkä Jussi Niinistöstä siihen olisikin, mutta tilanteen täytyisi muuttua vielä paljon.

      Kait nämä päättäjät hieman syöksähtelevät turhaan noiden asehankintojen tiimoilta ja ilman todellista syytä.
      Venäjä ei edelleenkään ole konventionaalisten aseiden osalta meille minkäänlainen uhka, jota vastaan meillä ei olisi riittäviä resursseja.

      Koululaisten liikunnan lisäämistä ei sen kummemmin tarvinne perustella. Tuo tunkkiteoriasi oli aika hyvin keksitty.

      Aikamoinen heitto oli tuo käsitys taiteilijoiden yli-ihmismäisestä roolista. Saas nähdä miten laitostaiteilijat pystyvät haasteen ottamaan vastaan?

    • Hesalaiset

      ovat outoa sakkia..

    • adjööhesari

      Lopetin Hesarin tilaukseni juuri tämän takia, koska siitä lehdestä oli tullut maaseudun äänenkannattaja ei hesalaisten. Tosin tämä tapahtui kepulaisen Mikael Pentikäisen aikana ja hän saikin sitten kenkää ja siirtyi juohevasti Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajaksi. Eihän lehdessä juuri kirjoitella pääkaupunkiseudun asioista, vaan mmaseudun asioita siellä käsitellään? Kulttuuripuolellakin tämä näkyi erittäin räikeänä, maaseudun taiteilijoiden näyttelyitä lehdessä hehkutettiin ja helsinkiläisten taiteilijoiden näyttelyjä ei juuri noteerattu.

    • Hesassa

      on vain 10 prosenttia suomalaisista..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      26
      4663
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      218
      2430
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      230
      1961
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      45
      1954
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1744
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      182
      1375
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      51
      1214
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      141
      953
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      945
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      931
    Aihe