Elämisen haasteet

Sattui aamulla silmään Ruotsalainen Elämisen haasteet ohjelma. Missä käsiteltiin Islamia ja sen johdosta johtuvaa itsesensuuria, mitä mm. Ruotsissa on jouduttu tekemään kulttuuria ja uskontoja käsittelevissä näyttelyissä, missä mm. oli jouduttu leikkelemään Theo van Goghin tekemä submission elokuva yhden ainoa imaamin toiveita kuunnellen. Elokuva nousi tietoisuuteen juuri ohjaajan jouduttua murhan kohteeksi elokuvan julkaisun jälkeen.



http://areena.yle.fi/1-698903



Lähinnä vain itselläni nousee mieleen mitä tahansa uskonto kohtaan (joka yrittää valloittaa itselleen koskemattomuuden) nousee lähinnä tarve karttelemiseen. Jos kerta uskonta/uskontoja ei saa kritisoida. On silloin parempi ettei uskontoja ole.

Kirkkojen, moskeijojen, synagogien. Sekä kaikkien uskonnollistenn rakennusten ja oppikirjojen päälle olisi hyvä laittaa asianmukaiset varoitustarrat uskontojen ehdottomuudesta "Kritisointi kielletty" ja tarpeeksi kovat lait, ettei varmasti kukaan niitä kritisoisi. Tai paremmin, ettei kukaan niihin ensinnäkään koskisi.

Lähinnä vain siis ajan sitä takaa, missä menee uskonnon kritisoimisen rajat. Imaami oli toivonut koko elokuvan bannaamista. Mutta virasto oli suostunut osaan kohtien poistamisesta. Mutta vain muutama taho päätti mitkä olivat riittävät syyt sensuurille.

Kuka ja mikä päättää milloin uskonnon kritisoimisen hyvät rajat menevät rikki?

Ja mitä se mahtaa lopulta aiheuttaa länsimaissa Islamille, jos siitä ei ole lupa puhua tai kritisoida nykyaikana...

Ei ainakaan mitään hyvää...

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UrbanLegends

      Uskovaisilla tuntuu aika usein olevan tarve, ettei heidän uskontoaan saisi kritisoida, vain muiden uskontoa. Jos sille tielle lähtee, se on loputon. On aina lisää, mikä loukkaa. Mitä ei saa sanoa, mitä ei saa tehdä. Ja aina lisää, mitä kaikkien muidenkin on noudatettava, vaikka eivät uskoisikaan.

      Vaikeneminen on pahasta mielestäni. En tiedä, missä raja menee, mutta ainakaan se ei voi mennä siinä, että koko yhteiskunta elää uskontokonservatiivien ehdoilla.

      Minusta on vähän erikoista, että kun satunnainen uskovainen haluaa elokuvan bannattavaksi, niin sitä leikellään. Tuollaiseen leikkiin ei ole hyvä lähteä.

      Eihän siihen rajaan tarvitse valmista vastausta toisaalta ollakaan, vaan siitä on hyvä avoimesti keskustella ja etsiä sitä tasapainoa. Yksi ulottuvuus muiden joukossa on mielestäni se, miten uskovainen suhtautuu toiseen uskovaiseen. Jos kristitty voi pilkata muslimia tai muslimi kristittyä, ei kumpikaan silloin voi vaatia itselleen parempaa kohtelua tai koskemattomuutta pilkasta. Toinen se, miten paljon haluaa muille vyöryttää omia sääntöjään. Jos uskovainen voi vaatia muita elämään omien käsitystensä mukaisesti, ei hän voi vaatia itselleen erityiskohtelua, jos jonkun muun tavat vyöryvät hänen omiensa yli, vaan silloin on alistuttava keskusteluun ja kompromisseihin.

      Ongelmat olisivat huomattavasti vähäisemmät, jos ihmiset pystyisivät myöntämään, että itse voi elää tavallaan mutta toisen on annettava elää hänen tavallaan. Jos elokuva loukkaa, sitä ei tarvitse katsoa. Jos haluaa rukoilla, se ei edellytä ei-uskovaistenkin osallistumista.

      • Uskovaisten yksi pahimmista ominaisuuksista on se että heidän mielestänsä he saavat syrjiä toisia vastaan raamatunsa mukaisesti mutta kyseenalaistamalla heidän oikeuttansa syrjimiseen he tuntevat olevansa syrjittyjä ja pitää sitä hyökkäyksenä itseänsä kohtaan.

        Luin aikoinaan siitä miten liittoutuneiden vallattaessa natsien pitämän keskitysleirin jälkeen oli tapaus missä eräs erittäin riutunut vanki meni sotavangiksi jääneen natsiupseerin luokse ja sylkäsi häntä päin, mies oli niin riutunut että vaikka sylki upseeria naamalle niin sylki vain valahti natsiupseerin kiillotetuille nahkasaappaille ja tästä tuohtunut natsiupseeri tokaisi vain tyyliin "jotain rotia tähän nytten, ole ihmisiksi"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe