Filosofit ovat väärässä

DaVinciCodeXYZ

Väite että jotain on olemassa, koska asioita pohditaan, lepää tyhjän varassa. Maailmankaikkeus on olemassa ihmismielestä riippumatta. Objektiivinen todellisuus eli fysikaalinen maailma ei tarvitse olemassaoloonsa ihmismieltä.

Mittaukset ja havainnot ovat faktoja, ihmismielen ajatustoiminta on erehtyväistä, aivan kuten tieteen historia on asian aukottomasti todistanut.

Filosofiassa on kaikki mennyt lähtökohtaisesti pieleen.

21

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyöpelit-rulaa

      Mollaan kyl samaa mieltä. Mahlottomasti majatellaan, mut ei meitä vaan oo olemassa. Tekarteskin puhu ihan pöppöö. Se oli olemassa siitä huolimatta, etsei osannu ajatella. Vilosohvit on ihan pönttöi. Kyöpelit ja vysiikka ne rulaa. Meillon vielä se etu, et koska meiolla niiku olemassa, meilleioo myöskään massaa ja me voidaan kulkee valoo nopeemmin, ja niiku kuljetaanki usein.

      • RöffRöff

        Mitä esim. vilosohvi tarkoittaa? Mikä on sen merkitys? Ja jos sillä ei ole olemassa täsmällistä merkitystä, kuten luulen, mutta korostan, en tiedä, se on olematon käsite, jolla ei ole yhtään olemassa oloa, koska se ei merkitse mitään. Ja jos se ei kerran merkitse mitään, kuten näin luullessani väitän, jota en kyllä epäile, mitä tällöin tarkoitat, kun puhut mielettömiä?
        Ja sana pätee induktiivisesti about kaikkiin käyttämäsi sanoihin.


      • kyöpelit-rulaa
        RöffRöff kirjoitti:

        Mitä esim. vilosohvi tarkoittaa? Mikä on sen merkitys? Ja jos sillä ei ole olemassa täsmällistä merkitystä, kuten luulen, mutta korostan, en tiedä, se on olematon käsite, jolla ei ole yhtään olemassa oloa, koska se ei merkitse mitään. Ja jos se ei kerran merkitse mitään, kuten näin luullessani väitän, jota en kyllä epäile, mitä tällöin tarkoitat, kun puhut mielettömiä?
        Ja sana pätee induktiivisesti about kaikkiin käyttämäsi sanoihin.

        Juu, me bonjattiin. Sun niiku mielestä meitin käyttämät sanat on epätarkkoi, mut sun käyttämät eioo. Tähän varmaan sopisi kyökkipsykologistien mielikysymys: "Sinä siis KOET näin?"

        Soot sitäpaitsi viheliäinen tosikko. Mei oikein tykätä semmosista. Me taas ollaan rentoi ja jaksetaan paksusti, vaikkeiolla ees olemassa.


    • Kiitos-filosofille

      (1) ”Filosofit ovat väärässä”.
      Ketä ovat nämä ”filosofit”?
      Onko sinusta totta, että ”kun on puhe säästä, on puhe sateesta”?
      (2) ”Väite että jotain on olemassa, koska asioita pohditaan, lepää tyhjän varassa.”
      Kuka sellaista on väittänyt? Ei ainakaan Descartes, jos CogitoErgoSumiin viittaat. Decartes käytti ajatteluaan aukottomana todisteena olemassaolostaan, mikä on aivan eri asia kuin kausaalinen (ja inkonsistentti) väite ”pohdintani aiheuttaa olemassaoloni”.
      (3) ”Maailmankaikkeus on olemassa ihmismielestä riippumatta.”
      Jossain määrin totta, mutta ei täysin. Esim. kvanttimekaniikan kokeissa on havaittu, että materia kaikkine tiloineen ei ole olemassa, ellei sitä havaita. Koska ihminenkin kelpaa havaitsijaksi, ei fysikaalinen maailmankaikkeus ole täysin ihmisessä olevasta mielestäkään riippumaton.
      (4) ”Objektiivinen todellisuus eli fysikaalinen maailma ei tarvitse olemassaoloonsa ihmismieltä.”
      Vaikka fysikaalista maailmaa kutsuisi objektiiviseksi todellisuudeksi, on se yhä havaintoriippuvainen.
      (5) ”Mittaukset ja havainnot ovat faktoja, ihmismielen ajatustoiminta on erehtyväistä, aivan kuten tieteen historia on asian aukottomasti todistanut.”
      Kyllä.
      (6) ”Filosofiassa on kaikki mennyt lähtökohtaisesti pieleen.”
      Kiitos filosofoinnistasi.

      • jlahglah

        Filosofia on olematonta ajatustenvirtaa. Turha, mikä turhaa. Tiede on menestystarina, filosofia ei. Filosofia on vain osa väärin ajattelemisen historiaa.


      • Kiitos-filosofille--taas

        Aivan oikein! Tiede on oikein ajattelemisen historiaa, filosofia väärin ajattelemisen. Kaikki mitä tieteessä ja tieteen nimissä on ajateltu, eikun anteeksi havaittu, on ajateltu - eikunsiis havaittu - oikein. Ja yhdessäkään kenenkään filosofin ajattelemassa ja sanomassa lauseessa ei ole ollut kertakaikkiaan mitään oikein, vaan kaikki on ollut aina ilman ainoatakaan poikkeusta väärin.

        Onkohan tänne pesiytynyt jokin ääriliike (vaiko ääriyksilö/kaksilo?), joka viljelee samanlaisia ajatuksia - eikunsiis havaintoja - samaan tapaan kuin vaikkapa joku rotustereotypia on...


    • Ajanhukka

      Trollasitko?

    • Ihmeellisiä-mielikuvia

      Siltä varalta, että aloitus ei ollut trollaus:

      Filosofia ei ole oppi.

      • hakhfh

        Näin minäkin tervettä järkeä käyttämällä asian ilmaisisin.
        Tai muodollisemmin: Filosofia on oppi olemattomasta, jota ei ole.
        Lukekaa fysiikkaa ja muita tieteitä. Aikaa ei kannata haaskata turhaan.


      • ItseKirjailijakoSeSiellä
        hakhfh kirjoitti:

        Näin minäkin tervettä järkeä käyttämällä asian ilmaisisin.
        Tai muodollisemmin: Filosofia on oppi olemattomasta, jota ei ole.
        Lukekaa fysiikkaa ja muita tieteitä. Aikaa ei kannata haaskata turhaan.

        "Tai muodollisemmin: Filosofia on oppi olemattomasta, jota ei ole."

        Jätit mainitsematta elisan e-kirjasi.


    • Jdisid

      Te tälläkin hetkellä ootte filsofisia, koska olette tulleet siihen tulokseen että on turha pohtia olematonta

    • Filosofia on synnyttänyt ne menestydtarinat, tieteet.

      Todellisuus on olemassa ja havaitsijasta riippumaton. Siitä ei ole epäilydtstäkään. Sitä ei vaan osata todistaa.

      Kvanttifysiikan ihmeet eivät johdu siitä, että havaitsija vaikuttaisi niihin, vaan siitä että meillä on väärä maailmankuva. Ainakin väärä kuva mikromaailman asioista. Ilmeisesti esimerkiksi etäisyys ei siellä merkitsekään mitään, niinkuin luulisi.

      • Mosfetti

        Hupaisaa, että luonnontieteistä täysin pihalla oleva kaiffari julistaa maailman parhaiten todennetun tieteenalan maailmankuvaa vääräksi. Ja vielä käyttäen tietokonetta, jonka toiminta perustuu kvanttifysiikkaan.


      • Ollitaas
        Mosfetti kirjoitti:

        Hupaisaa, että luonnontieteistä täysin pihalla oleva kaiffari julistaa maailman parhaiten todennetun tieteenalan maailmankuvaa vääräksi. Ja vielä käyttäen tietokonetta, jonka toiminta perustuu kvanttifysiikkaan.

        Eihän kukaan normaali ihminen ole pihalla luonnontieteistä nykypäivänä. Luonnontieteet ei ole tarkoitettu kaikkien tieteiden yleistieteeksi eikä koko maailman ja universumin ymmärtämiseen. Se on aivan liian rajoittunut näkökulma siihen. Siihen on nimenomaan osattava filosofiaa luonnontieteiden lisäksi.

        Tähtitieteellisten kosmologian maailmankuva takkuilee, samoin fyysikoiden. Filosofeilla ei ole mitään lukkiutuneita kantoja vaan eri kantoja vertaillaan ja tieteen tuloksia kunnioitetaan. Muttei siitä vedettyjä johtopäätöksiä koko maailmankuvan, universumin ja maailmankatsomusten suuntaan. Ne ovat filosofian tehtäviä eivätkä luonnontieteilijöiden.


    • SattumanSatoa

      Olli. S kirjoittaa mm: "Todellisuus on olemassa ja havaitsijasta riippumaton. Siitä ei ole epäilydtstäkään."

      Onko mielestäsi todellisuus ns. olemassa silloinkin, kun se on harhaa? (ks. itämainen ja erityisesti buddhalainen filosofia)
      Olen tietoinen lukuisista filosofisista koulukunnista, jotka joko kieltävät todellisuuden sen täydessä laajuudessa tai vähintäänkin määrittelevät sen merkityksettömäksi. Eikö tämä mielestäsi osoita että todellisuudesta on epäilyjä? Minusta on täysin absurdia esittää ettei todellisuuden olemassaolosta ole epäilystäkään, kun huomattava määrä populaatiosta sitä nimenomaisesti epäilee ja osa vieläpä jatkuvasti.
      "Ei ole totta!", Ei ole todellista!" ovat tuttuja lausahduksia monen ihmisen suusta nykyäänkin. Minulle nämä ja näiden kaltaiset ovat tulleet läheisiksi luettuani Olli.S:n kosmologisia kannanottoja.

      • planeetta_ei.kirj

        "Todellisuus on olemassa ja havaitsijasta riippumaton" on mielestäni pätevä lause vain jos todellisuutta ihmettelevä olento ottaa kaiken sellaisena kuin saa. Ergo, lause ei ole yleispätevä.

        Vähintään epäilys on, jos yksikin epäilee. Väittäisin, että iso osa tutkijoista epäilee, vähintään skeptikot epäilevät, ainakin toivon niin.

        Joten Olli.S väittämä ei ole mielestäni tosi. Tai muutoin todellisuus lyö korvilleni lujempaa, kuin kuvittelin.


    • "ihmismielen ajatustoiminta on erehtyväistä,"

      Jos ihmismielen ajatustoiminta on erehtyväistä, niin silloinhan muukin universumin toiminta
      voi olla erehtyväistä. Vai miksi universumi erehtyisi vain ihmisen kohdalla?

      • planeetta_ei.kirj

        Sanonta menee: "Errare humanum est". "Erehtyminen on inhimillistä". Tai jopa: "Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare". Mikä sekin on inhimillistä.

        Molemmat ovat vanhoja lausahduksia. Eikä ihminen ole niistä ajoista miksikään muuttunut.

        Mutta universumin tasolla: Mikä määrittelee universumin onnistumisen? Tai mihin tämän universumin toimintaa voisi ylipäätään verrata? Onko tähden räjähdys erehdys? Onko mustan aukon muodostuminen erehdys? Onko elämän syntyminen erehdys? Erehdykseen tarvitaan kai tekijä? Mikä on universumine tasoinen tekijä?

        Ihmisellä erehtyminen liittyy aina oppimiseen (tai kokeilemiseen), tai ainakin haluan ajatella niin. Siksi en ymmärrä miksi erehtyminen koetaan huonoksi, koska se on jopa erittäinkin hyvä asia.


    • Filosofit eivät voi olla väärässä, koska ovat yleensä kaikesta eri mieltä ja joku heistä voi olla oikeassakin. Monessa asiassa filosofit ovat varmaankin enemmän oikeassa kuin muut.

      Siis ei ole olemassa sellaista kuin filosofit sellaisena että se sitten voisi olla väärässä.

    • opetustako

      "Filosofiassa on kaikki mennyt lähtökohtaisesti pieleen."

      Tuollainen filosofinen pohdiskelu, että kaikki on filosofisesti mennyt pieleen, on kuin ampuisi itseään jalkaan. Ihan hauskaa varmaankin, mutta mitä hyötyä?

      Jospa aloittaisit joistakin filosofian peruskysymyksistä ja pohtisit niiden perusteita, niin voisit löytää johtopäätöksiä sille, miksi kuvittelet, että itseään jalkana ampumalla olisit kovinkaan viisas.

    • "Väite että jotain on olemassa, koska asioita pohditaan, lepää tyhjän varassa. Maailmankaikkeus on olemassa ihmismielestä riippumatta."

      VAikka pohtisin sadan vuoden ajan sellaista asiaa, että on pakko olla olemassa valkoisia aukkoja niin ei noita valkoisia aukkoja silti ole olemassa. Ensin on varma havainto ja sitä seuraavat tuota havaintoa koskevat ajatukset.

      Pohtimalla jotakin outoa mahdollisuutta jollekin ilmiölle ei tee tuosta ilmiöstä todellista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      428
      2993
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2344
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      360
      2071
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1923
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1787
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    7. 158
      1222
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      937
    Aihe