Miten sijoitan 50 000e tässä tilanteessa?

yh-sijoittaja

Antakaapas ideaa, miten sijoittaa 50 000 euroa.

Tilanteeni on tämä: Olen 38 v yksinhuoltaja kotihoidontuella (max vielä vuoden). Töitä ei tiedossa, mutta jos työllistyn (eli sopiva työ tulee vastaan), palkka on noin 3000-3500 brutto. Asun vuokralla ja tavoitteena tulevaisuudessa ostaa asunto (ei ensiasunto).

Tuo summa on ollut nyt 5 vuotta sijoitusvakuutuksessa kiinni ja määräajan umpeuduttua halauan laittaa sen jonnekin muualle. 1,5v lapselle halauaisin laittaa x summan rahaa siten, että saa sen täysi-ikäisenä käyttöönsä pesämunaksi esim asuntoon. Olen ajatellut rahastoja, mutta en osaa päättää mihin laitan. Omassa pankissani op ei mielestäni kannata makuuttaa, tallettaa tai laittaa rahastoihin, ainakaan mitä olen seuraillut tuottoja ja korkoja. Talletus / tuottotileille en halua, ne on nähty ja korot naurettavia.

Haluaisin tulevaisuudessa oman asunnon, johon olen valmis ottamaan lainaa vakuutena nämä rahat ja asunto, muita takuita ei ole. Lisäksi halauaisin mahdollisille tuleville eläkepäiville lisätuloa, voisin kuvitella esim. vuokratuloja.

Onko haaveeni liian suuria suhteessa ikääni ja siihen, että toista maksajaa taloudessa ei ole? Mitä kannattaisi tehdä, jotta saisin kartutettua pesämunaa asuntoa varten. Miten kannattaisi tehdä, että olisi lisätuloja myös 60-65v?

20

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fedrwsf

      Jos tuo 50k on sinun ainoa varallisuutesi, tarvitset sen kokonaan asunnon omarahoitusosuuteen (jos nyt et mitään ihan pientä remonttikohdetta ole ostamassa). Nykyään on aika toivotonta kuvitella saavansa mitään 100 % lainaa, vaan siihen asuntoon on laitettava ihan omaa rahaa kiinni. Eli siis tuolla summalla ei kannata ottaa kauheasti riskiä, eikä juuri suunnitella eläkerahastoakaan.

      Tuosta 50k potista suosittelisin laittamaan suurimman osan turvaan esim. Nordaxin säästötilille (1,65 %) tai vastaavaan (TF-bank, Collector, tai jos joku kotimainen tarjoaa lähellekään tuota summaa). Jollain pienellä osuudella voit sitten hankkia esim. Seligsonin Pharosta (yhdistelmärahasto) tai saman firman osakeindeksirahastoja. Huomioi kuitenkin, että lyhyellä tähtäimellä tällaisten sijoitusten arvo voi myös laskea merkittävästi.

      Sitten kun saat sen työn, niin alat säästämään joka kuukausi osan palkasta omaan "eläkerahastoon" esim. Seligsonin indeksirahastoihin (tai vaikka Nordnetin kautta vielä halvempiin ETF-rahastoihin), ja jos rahkeet riittää niin pieni sijoitus myös lapsen nimiin vastaavasti.

      • amatöörisäästäjä

        Hyvin neuvottu. Lisäisin vielä maininnan hajautuksesta, sekä maantieteellisestä että ajallisesta.

        Rahastoihin menevä osuus kannattaa hajauttaa ympäri maailman, eikä esimerkiksi laittaa kaikkea Suomi-rahastoon. Lisäksi, jos summa on vähänkin isompi, ostot kannattaa tehdä useissa erissä, vaikkapa kuukausittain kahden vuoden aikana. Näin kurssien ollessa halvimmillaan tulee ostaneeksi enemmän ja niiden ollessa kalleimmillaan vähemmän.


    • Turhatriskitpois

      Ostaisin vaikka 5 tuhannella Fortumin ja 5 tuhannella Nordea osakkeita, jotka antaisin olla ainakin 5 vuotta, osingot ottaen. Myisin joskus 2020-luvun alkaessa, jos kurssi ok tai jatkaisin osinkojen ottoa vuoden pari ja myisin sitten jos kurssi parempi. Loppuja kuukausittain vaikkapa 500-1000 eurolla Seligsonin Pharokseen nettipankista automaattisesti siirtyen. Toki tuo iso summa kannattaa suojata kulutukselta, jotta rahastoon menee suurin osa jos sijoitusaikaa useampi vuosi. Tuo kuukausittainen laittaminen alentaa riskit hyvin ja nautit parin kolmen vuoden kuluttua kun jossakin vaiheessa tuleva lasku loppuu ja alkaa uusi vahva nousu. Pharos laskee ja nousee hitaammin kuin puhtaat osakerahastot, koska
      se on maltillisempi, korkoja ja rahatalletuksia mukana.

    • yh-sijoittaja

      Miten paljon voisi kuvitella saavansa osinkoa per vuosi esim. juuri 5000e Nordean osakkeista? Entäs, jos laittaa lyhyen koron rahastoihin tai yhdistelmiin, mikä olisi minimissään järkevä sijoitusaika? Ehtiikö esim. kolmessa vuodessa saada tuottoa mitään vai onko vähintään viisi vuotta? Ja tyhmä kysymys, kasvaako kaikki rahastot korkoa koron päälle?

      Kiitos ideoista ja lisää saa laittaa. Asiat kiinnostaa, mutta ei ole mitään koulutusta näihin. Lähinnä julkisen hallinnon osaamista...

      • index

        Nordean osinko-% on ollut 5 % luokkaa. Tarkoittaa siis, että 5000 euron osakepotista saisit osinkoa 250 euroa, josta maksaisit 63,75 e osinkoveroa, eli nettotulo 186,25 euroa. Lisäksi osingon irtoamista seuraavana aamuna osakepottisi jäljellä oleva arvo olisi 4500 euroa.

        Rahastoissa on sekä tuotto- että kasvuversioita. Tuottorahastot maksavat osingot ulos, kasvurahastot sijoittavat ne takaisin samoihin kohteisiin.


      • index
        index kirjoitti:

        Nordean osinko-% on ollut 5 % luokkaa. Tarkoittaa siis, että 5000 euron osakepotista saisit osinkoa 250 euroa, josta maksaisit 63,75 e osinkoveroa, eli nettotulo 186,25 euroa. Lisäksi osingon irtoamista seuraavana aamuna osakepottisi jäljellä oleva arvo olisi 4500 euroa.

        Rahastoissa on sekä tuotto- että kasvuversioita. Tuottorahastot maksavat osingot ulos, kasvurahastot sijoittavat ne takaisin samoihin kohteisiin.

        Anteeksi, pieni ajatusvirhetypo... siis osingon irtoamisen jälkeen osakkeiden arvo on tietysti 4750 euroa.

        Kotimaisten osakkeiden suora omistus on kyllä tehty törkeän kannattamattomaksi lajiksi verrattuna indeksi(osuus)rahastoihin. Valitettavasti ei ole kuitenkaan tarjolla sellaista rahastoa, joka sisältäisi pelkkää Nordeaa... (Erilaisilla vakuutusmuotoisilla sijoituskuorillahan pääsee myös osinkoverotuksesta eroon, mutta niissä tuotteen kulut syövät hyödyt)


    • eiriskiä

      Sijottaisin kaiken incappiin ja ottaisin miljoonan muutaman vuoden päästä sieltä irti. Harmi kun suomessa ei vaan uskalleta riskisijoittaa, vaan hajautusta hajautuksen päälle, ettei vaan pääse isompiin voittoihin käsiksi.

    • Hyväätulee

      Nordean osinko nousussa tulevina vuosina. Kurssi putoaa osingonmaksun jälkeen, mutta kohoaa laatufirman ollessa kyseessä, usein todella nopeastikin. Nordean osakkeen hinta voi olla pian jo 12-14 euroa.

    • Aika_jana

      osakerahastoihin kannattaa sijoittaa tänä päivänä myös aikahajautuksella eli pikku hiljaa. Tuommoine nsumma vähintään kahden vuodan aikajaksolla ellei heti kohta tulee suurempaa laskua, niin sitten on odotettavissa nousua. nimittäin laskun aika vielä tulee, mutta ei ole vielä tiedossa milloin?

    • asuntoon

      Olisin sitä mieltä että asunto kannattaisi ostaa mahdollisimman pian ja hyvältä paikalta/ kaupungista siis sieltä missä asuntojen arvo säilyy. Siitä on kaikkein eniten iloa kun sitä voi käyttää itse ja mitä lisää joutuu maksamaan on osa myös selvää säästöä.Monesti hirvitellään isoa asuntolainaa mutta jos sen kanssa pärjää omaisuus kasvaa koko ajan. Sen sijaan rahato ja varsinkin osakemarkkinoita voi rinnastaa piensijoittajan kohdalla uhkapeleihin ja yleensä se mustapekka osuu omalle kohdalle, on joko liian aikaisin tai myöhään liikkeellä.

      • Mustapekka_kateissa

        Olen toiminut juuri päinvastoin kuin neuvoit. Omaan asuntoon en ole laittanut yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Rahat osakkeisiin ja kas kummaa, minusta tuli vapaaherra jo viidenkympin iässä. Jos sijoitukset olisivat toisinpäin eli kallis asunto ja vähän osakkeita, pitäisi vieläkin painaa palkkatyötä ja ties miten pitkään.

        Minulla sitä mustaapekkaa ei ole. Tutkipa omat taskusi.


    • yh-sijoittaja

      Asunnon olen ajatellut hankkia hyvältä sijainnilta, mutta kohtuuhintaisen ja en uutta, mutta en mitään varsinaista pommia. Paljon osaan ja teen itse pintoja, mutta peruskorjauksia en luonnollisestikaan. Kohtuukokoinen, ei pieni, mutta ei turhia neliöitäkään. Haluan oman asunnon, koska haluan laittaa sen niin kuin haluan ja maksaa mieluummin lainaa kuin vuokraa tulevaisuudessa. Ja jos elämässä tilanteet muuttuu asuinpaikan suhteen, asunnon voi sitten vaikka laittaa vuokralle... Lapselle haluan laittaa pienen pesämunan kasvamaan, joko opintoja tai omaa asuntoa varten. Olen tässä harkinnut tuota Nordaxia ja ehkä pienillä summilla rahastoja pitkälle aikavälille (5-25 vuotta). Kiitos hyvistä kommenteista!

    • Simppeliratkaisu

      Pharos ja Global Top Brands Seligsonilta. Toinen melko varovainen ja toinen riskialttiimpi, mutta kuitenkin isoilla laatufirmoilla. Tuonne vaan tasaisesti kuukausittain usean vuoden ajan.

    • näinteen

      Raaka-aineet ja kulta on nyt niitä mihin kannattaa sijoittaa. Sopivissa erissä eikä kaikkea kerralla. Nyt ei voi myöhästyä.

    • aktiivisijoittaja

      Laita vaikka osa tuottoa.fi ja osa http://korkeatuottoinen.fi
      Maksavat kerran kuukaudessa osingot tilillesi, niin on tasaista tuloa. Verokin on noissa huomattavan pieni.

      • hohjaa

        Häivy mainostamasta.

        Käytännössähän tuo ja muut samanlaiset ovat kuin pyramidihuijauksia. Homma toimii loistavasti siihen asti, kunnes kaikki kusee. Kyse on vain siitä, miten kauan homma toimii.

        "Etuoikeutetut" osakkeethan eivät ole todellakaan mitään etuoikeutettuja:
        "B-osakkeet ovat vain merkitsijän haltuun tarkoitettuja sijoitusosakkeita. Osaketta ei voi myydä, siirtää tai pantata kolmannelle osapuolelle. Osakkeella ei ole äänivaltaa yhtiökokouksessa. "


      • hohjaa

        ... ja todellinen helmihän on tämä:
        "Yhtiön osakkeet eivät ole arvopaperimarkkinalain mukaisia arvopapereita. Niistä ei laadita arvopaperimarkkinalain mukaista esitettä tai muutoin sovelleta arvopaperimarkkinalain säännöksiä."

        jepjep...


      • Kekseliäisyyttähän_tämä
        hohjaa kirjoitti:

        ... ja todellinen helmihän on tämä:
        "Yhtiön osakkeet eivät ole arvopaperimarkkinalain mukaisia arvopapereita. Niistä ei laadita arvopaperimarkkinalain mukaista esitettä tai muutoin sovelleta arvopaperimarkkinalain säännöksiä."

        jepjep...

        Kyseessä on velkakirja, jota sanotaan osakkeeksi, jotta sen omistajalla olisi vähemmän oikeuksia ja huonompi etuoikeus konkurssitilanteessa. Luultavasti ihan hyvä sijoituskohde niin kauan kuin firmalla menee hyvin. En tosin haluaisi olla omistajana kun alkaa mennä huonosti, mutta jos yhtiöllä ei silloin ole varaa ostaa "osakkeitaan" takaisin, niin voi voi.


    • Korkosijoittaja

      Summa voisi kasvaa aivan varovasti n. 2 vuotta Seligsonin raharmarkkinarahastossa,
      jossa riski on pienin mahdollinen. Sitten, kun Euroopassa korkoja on koroteltu jonkin verran, vaikkapa vuonna 2017 tai 2018, olisi Seligsonin Euro-obligaatio-korkorahasto paremmalla tuotolla houkutteleva vaihtoehto vaikka 5-10 vuodeksi.

    • elenai

      helppo lainat antaa lainaa halpaa ja edullista kaikille jotka ovat financial stressi erittäin alhainen korkotaso 3 %, jos kiinnostaa ota yhteyttä meihin sähköpostitse ([email protected]), ja täyttää lyhyellä alla oleva lomake
      Koko nimi:
      Lainan koko:
      Kesto:
      Kiitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      448
      2185
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      223
      1946
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1552
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1531
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1303
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1271
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      146
      1247
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      40
      1114
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      64
      1045
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1034
    Aihe