Neuvostoliiton kolme vaihtoehtoa

Usein käydään v.1944 tilanteesta keskustelua Suomen mahdollisuudesta selviytyä siinä tapauksessa, että rauha ei olisi syntynyt. Jotta tama asia voittaisiin selvittää, asiaa pitää tarkastella vastapuolen näkökulmasta: Toisin sanoen Neuvostoliiton vaihtoehdoista. Esitän tässä kolme hypoteetistä vaihtoehtoa, joiden puiteissa NL olisi ollut mahdollista jatkaa sotaa Suomea vastaan ja niiden vaikutukset itärintaman toimintaan:

1) Uuudet hyökkäykset Karjalan Kannaksella.

Helsingissä sotilasjohto laski, että Suomi olisi pystynyt torjumaan vielä yhden hyökkäyksen, mutta ei toista. Tämä näyttää tiedossani olevien tosiasioiden valossa vaikuttaneen suomalaisten päätökseen solmia välirauhasopimus.

Tämä olisi ollut kuitenkin N-liiton puolelta huonoin vaihtoehto, koska se olisi vienyt voimat muualta toisarvoiseen rintamaan. Saksa oli edelleen vihollinen 1 ja länsi olisi vallanut Berliinin, jos NL olisi sidonut kaikki voimat yhden Suomen valtaamiseen.

2) Hyökkäys Tallinasta Helsinkiin.

Nykyisin tiedetään Stalinilla olleen tama vaihtiehto suunnitelmissa, jonka toteutuimse esti virolais-saksalainen yhteisrintama Siirinmäellä.

Paasikivi ilmaisi ennen neuvottelujen alkamista tämän seikan.

Miten hyökkäys Suomenlahden yli olisi onnistunut?

Mahdollisuuksia olisi ollut kaksi: 1) Onnistunut maihinnousu, tai 2) maihinnousun epäonnistuminen, kuten saksalaisilla Suursaaren valtausyrityksessä. Tässäki tapauksessa puna-armeijan eteneminen Baltissa olisi hidastunut ja epäonnistuessa olisi ollut voimien haaskaamista.

3) Vuoden kestänyt sota ilmapommituksilla.

Tämä Molotovin Suomen valtuuskunnalle esittämä vaihtoehto olisi ollut ehkä paras vaihtoehto, sillä se ei olisi vienyt puna-armeijan maajoukkojen voimia muualle ja Suomen ilmavoimilta oli loppumassa polttoaine. (Huo. Molotovin esitys osoittanee, että sota Saksaa vastaan laskettiin kestävän vuoden verran.)

Tässä yhteydessä pitää kuitenkin huomata, että jokainen Suomeen kohdistettu ilmahyökkäys olisi ollut pois Neuvostoliiton ilmavoimilta ja maajoukkojen ilmatuelta Saksan-vastaisesta rintamalta.

Voimme näin ollen todeta, että myös Neuvostoliitolla olisi ollut vain huonot vaihtoehdot valittavana, jonka vuoksi sille oli parasta jättää Suomen miehitys pois ja solmia rauha naapurinsa kanssa.

En tiedä, oliko Mannerheim tietoinen Molotovin Moskovassa Suomen valtuuskunnalle esittämästä uhkauksesta, mutta ainakin julkisesti (Tannerille ym.) Marsalka esitti vaihtoehto 1. sille, että sopimusta ei solmittaisi.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jätti-on-jätti

      Unohdat sen neljännen vaihtoehdon eli pitää yllä ehdottoman antautumisen vaatimus ja jatkaa sotaa Suomea vastaan rajoitetuin voimin asemasotana ja uhata suurhyökkäyksellä sitten kun Saksa on kukistunut. Suomi ei olisi voinut vastata mitenkään tähän vaihtoehtoon vaan olisi joutunut vuotamaan vertaan koko ajan odottaen kesällä -45 tapahtuvaa suuhyökkäystä.

      Mitenkähän sotilaat rintamalla ja kansa olisivat reagoineet toukokuussa -45 jäätyään yksin jättiläisen kanssa ja tietäten mitä sieltä on tulossa ellei antauduta. Ketään ei olisi kannattanut odottaa avuksemme.

      • EHehhe

        NL olisi voinut piruuttaan valita tämän vaihtoehdon jo suurhyökkäyksen sijaan. Olisi antanut suomalaisten kykkiä Syvärillä vielä vuoden puhdetöitä tekemässä ja viihtymässä kunnes Saksa romahtaa. Sen jälkeen esittää ultimaatumin että nyt joko antaudutaan kiltisti tai sitten soditaan niin että siitä on leikki kaukana. Olisi siinä puntti tutissut päämajasta etulinjan korsuihin asti.


      • TurhaLuulo

        Suomi ei olisi missään tapauksessa antautuminen ja sotiminen Euroopan rauhan (toukokuu 1945) jälkeen Suomen rintamalla olisi kiinnittänyt kiusallisesti myös maailman huomion tähän kolkkaan!

        Ei ole hyvä vaihtoehto sekään!


      • jokseenkin-näin
        TurhaLuulo kirjoitti:

        Suomi ei olisi missään tapauksessa antautuminen ja sotiminen Euroopan rauhan (toukokuu 1945) jälkeen Suomen rintamalla olisi kiinnittänyt kiusallisesti myös maailman huomion tähän kolkkaan!

        Ei ole hyvä vaihtoehto sekään!

        Joo mutta Suomenhan olisi ollut pakko uhkaus huomioon. Olisi ollut melkoisen riskin ottoa luottaa siihen että "ei se neukku enää uskalla maailman yleisen mielipiteen takia". Aika heikoilla oltais oltu. Olisihan neukku voinut saartaa Suomen ja katkaista tänne kaiken laivaliikenteen. Suomi olisi nääntynyt antautumiskypsäksi kun siinä tilanteessa 400 000 miestä olisi kykkinyt rintamilla kaiken varulta.

        Neukku olisi myös tullut toukokuussa P-Suomeen antautuvien sakujen tilalle eikä Suomi olisi sitä voinut estää. Oulusta ylöspäin olisi maamme ollut neukun miehittämä.


      • siperiapolsoitaiga
        TurhaLuulo kirjoitti:

        Suomi ei olisi missään tapauksessa antautuminen ja sotiminen Euroopan rauhan (toukokuu 1945) jälkeen Suomen rintamalla olisi kiinnittänyt kiusallisesti myös maailman huomion tähän kolkkaan!

        Ei ole hyvä vaihtoehto sekään!

        Suomi oli sodan aikana natsien kelkassa.
        Niinpä Neuvostoliitolla oli Saksan antauduttua ehdoitta vapaat kädet Suomen suhteen.Englanti tai Yhdysvallattomat eivät olisi korvaansa lotkauttaneet jos Suomesta olisi tullut Neuvostotasavaltojen liiton jäsen.Sen verran korkeassa kurssissa oli venäläinen annettuaan sakemanneille turpiin,vaikka ensin näytti käyvän toisin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      348
      4644
    2. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      30
      2932
    3. Naisiin ei ole luottamista

      Ainakaan useimpiin suurin osa hakee vain hyötyä miehistä tavalla tai toisella.
      Ikävä
      95
      1999
    4. Herätys nyt vittu!

      Laihduta hyvänen aika
      Ikävä
      135
      1965
    5. Minun täytyisi lopettaa

      Kaipaaminen. Siksi kun en pysty mihinkään. Tulee vain harmia kun kaipaan. Olen niin väsynyt, ei kiinnosta mikään, enkä e
      Ikävä
      31
      1845
    6. Olet niin lähellä

      .... mutta en tiedä haluatko nähdä tai kuulla minusta. Minulla on ikävä sua, minua nuorempi nainen.
      Ikävä
      41
      1767
    7. Mies miten reagoisit jos

      satuttais näkemään sattumalta?
      Ikävä
      31
      1653
    8. Hävetkäämme!

      Rydman saa jatkaa. Hymyili leveästi haastattelujen aikana. Mikä meissä on vikana kun tuollainen "mies" ministerinä?
      Perussuomalaiset
      114
      1438
    9. Tänään onkin hyvä päivä

      Selata koko päivän Tinderin hunajaisia naisia. Jospa löytyy se rakkaus. Vähän kuin pelaisi hedelmäpelejä. 💘🍑🍍
      Sinkut
      61
      1329
    10. Miksi rikkaiden pitäisi

      maksaa köyhien ja laiskojen verot, en ymmärrä tätä laskuoppia?
      Maailman menoa
      177
      1302
    Aihe