Halpatyövoima

mukisematta0

Kohta koittaa taas perunannostoaika. Jokos näille lakeuksille on levinnyt halpatyövoiman käyttäminen, esim puolalaisia tms? Esim Lounais-Suomessa perunapelloilla tai juurikaspelloilla ei näe enää lainkaan suomalaisia, vaan pelloilla häärii järjestään puolalaisia. Vieläkö pohjalainen on niin itsellinen, että tekee itse likaisen työn? Luulisi että kehitys on tullut jo näille korkeuksille.. Vai onko halpatyöjobbarit vielä löytäneet Etelä-Pohjanmaata? Puolalainen on ahkera ja tekee muutaman euron tuntipalkalla töitä kuin härkä, eikä valita eikä vaadi. Asuinpaikaksi riittää parakki, sekä kaupaksi lidli.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mr3e

      Alipalkkaus tulee kalliiksi
      Julkaistu 09.05.2011 - 16:21. Päivitetty 14.06.2014 - 12:47

      Tämänviikkoinen MOT-ohjelma kertoo siitä, mistä rakennusala ei mielellään puhu: suuret rakennusfirmat ja rakennuttajat polkevat hintoja. Ne ostavat työtä sellaisilta ulkomaisilta alihankkijoilta, jotka maksavat alle työehtosopimusten mukaista palkkaa. Näin ne kilpailuttavat pienet ja keskisuuret kotimaiset rakennusfirmat hengiltä.

      Kenen etu tämä on? Ainakin pörssiin listattujen rakennusfirmojen osakkeenomistajat voittavat. Ja jossain kohtaa alihankintaketjua katteet voivat – ainakin tilapäisesti – parantua. Lisäksi kunnan rakennustoimi voi ylpeillä, että se sai urakan halvalla.

      Kaikki muut häviävät. Kotimaiset pikkufirmat kilpailevat itsensä henkitoreisiin. Rakennusalan työntekijät rimpuilevat keikkatöiden ja työttömyyskassan välillä tai vaihtavat alaa. Ja verottaja haikailee tilittämättömien alvien, lähdeverojen ja muiden maksujen perään. Niitä jää perimättä satoja miljoonia euroja.

      Alipalkkaus ei ole uusi asia. Siitä on viime vuosina tullut maan tapa, ikävä sellainen. Eivätkä suuret rakennusliikkeet edes yritä peitellä sitä, että ne ostavat ulkomaisilta aliurakoitsijoilta työn alihintaan.

      Siksi ulkomaisia firmoja on turha syyttää siitä, että ne tulevat ja vievät meidän työpaikkamme. Me teemme sen itse.

      Totta kai ulkomaista yrittäjää voi arvostella siitä, että tämä suostuu rakennusliikkeiden ja rakennuttajien kilpalaulantaan. Mutta miksi ei suostuisi? Jos omassa maassa ei löydy töitä ja kun urakoista maksetaan täällä moninkertaisesti paremmin kuin kotipuolessa, ei ole ihme, että esimerkiksi virolainen firma tulee Suomeen kärkkymään töitä. Ammattitaidosta viis. Moni kokeilee kepillä jäätä, sillä ainakin kerran voi mokata. Ja yrittää uudelleen eri nimellä.

      Yrityksen perustaminen on Virossa helppoa. Ei tarvita kuin parisataa euroa rekisteröintimaksua varten, posti- ja sähköpostiosoite – sekä tietysti sopivat hinnat. Osakepääoman voi maksaa myöhemmin.

      Kun hinta on kohdallaan, täkäläiset rakennuttajat ja pääurakoitsijat ottavat tulijan avosylin vastaan. Tämän viikon MOT tarjoaa tästä vahvan näytön.

      Mutta se ei ole reilua peliä, että ulkomainen yritys teettää töitä nälkäpalkalla. Alle kahden euron tuntipalkka ei tuo kunnolla leipää pöytään missään päin Eurooppaa.

      Todella likaiseksi peli muuttuu silloin, kun ulkomainen firma jättää velvoitteensa, kuten ennakonpidätykset ja sosiaalivakuutusmaksut maksamatta, vaikka se olisi lain mukaan velvollinen maksamaan ne.

      Viranomaiset ovat melko aseettomia näiden firmojen kanssa. Verottaja ei pysty valvomaan tehokkaasti niitä ulkomaisia yrityksiä, joilla ei ole täällä kiinteää toimipaikkaa. Poliisi taas ei pysty puuttumaan kuin räikeimpiin tapauksiin tai sellaisiin, jotka paljastuvat laajan harmaan talouden rikosvyyhden selvittelyssä.

      Mikä siis avuksi? Rakennusalan ryhtiliikkeestä ei voi puhua nauramatta. Ala on valitettavasti lähes kauttaaltaan läpimätä, ja maan tapa on juntattu syvälle suurten firmojen toimintaan.

      Tarvitaan tiukempi tilaajavastuulaki, lisää valvontaa ja kovempia rangaistuksia. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole. Se on vaikea ja pitkä tie. Mutta jostain ja joskus se on aloitettava.

      • voiddo

        Virosta voi tulla myös hyvää ja ammattitaitoista rakennusporukkaa. Ja silti he voivat tehdä työn halvemmalla kuin suomalainen. Osa vironpojista tekee asiat jopa paremmin kuin suomalaiset, ja halvemmalla. Suomessa alkaa olla kaikenlaista tissiposkea myös rakennusalalla, eli liian mukavuudenhaluista porukkaa. Virolaiset ovat pääsääntöisesti ahkerampia, eikä ne ole niin mukavuudenhaluisia, kuin suomalaiset janipetterit, mitä on viime vuosina tullut rakennusmarkkinoille. Oma kokemukseni on, että nykyiset janipetterit eivät tahdo jaksaa herätä aamulla klo 7:ksi töihin. Eräskin janipetteri ilmoitti aamukymmenen aikaan tekstarilla, että on muka sairas. Tosiasiassa ilta oli mennyt pleikkarilla pelatessa yöhön, ja aamulla eivan jaksanut herätä. Vironpojat menee kymmeneltä nukkumaan, ja herää kunnonmiesten tavoin aamulla klo 6, syö puuron ja lähtee mukisematta töihin. Vironpojissa on ainesta ja MIESTÄ enemmän, kuin nykysuomen janipettereissä, jotka paskovat housuun aamulla.


    • jemptionnäin

      Juupase juu. Tosiasiassa virolaiset työntekijät narrataan tänne Suomeen kusetettaviksi. Kuvittelette vain, että tänne syrjäiseen ja köyhään Suomeen tulisivat Virosta varsinaiset ammattimiehet. Höpä höpö.
      Virolaiset lainvastaisesti toimivat "palveluyritykset" kokoavat lähinnä itä-Virosta työvoimaa, joka ei kelpaa edes kotimaassaan töihin. Nämä surkimukset sitten työskentelevät ryöstön välikappaleina ja ryöstettävinä alipalkalla Suomessa.

      Suomessa tulee noudattaa Suomen lakia ja siten myöskin työehtosopimuksia. Harva ymmärtää, että Yhdenvertaisuuslain viranomaistulkinnan mukaan ulkomaisen työntekijän alipalkkaus katsotaan syntyperään perustuvaksi syrjinnäksi ja tällaisen toiminnan pyörittäjälle häkki heiluu ennen pitkää.

      Kun jossakin tuotantoketjussa löytyy ihmisoikeuksien loukkausta, rotuun perustuvaa syrjintää, työsuojelurikoksia ym. ihmisarvon polkemista, on tämä erittäin herkullinen paikka iskeä ja silloin vastuullinen on esim kauppaketju, joka myy sosiaalisesti vastuuttomin tavoin tuotettua tuotetta.

      Arvatkaappa, ostaako esim. SOK tai LIDL hyllyilleen perunalastuja jotka on kerätty pelloilta jonku n kurjan virolaisen halpatyöketjun toimesta.

      Siispä hyvät suomalaiset, jos haluatte tukea suomalaisten työllistymistä ja tiedätte että jokin toimija käyttää tällaisia halpatyöketjuja toiminnassaan, tilatkaa ulkomaalaistarkastaja ( Uimalankatu 1
      PL 272, 33101 Tampere
      Puhelinvaihde: 0295 018 450
      Faksi: (03) 364 1372
      Email: tyosuojelu.lansi(at)avi.fi )
      tarkastamaan kyseinen työpaikka ja pyydätte ulkomaalaistarkastuksen ulkomaisen työvoiman työolosuhteista ja oikeuksista. Kun tarkastus on tehty, pyydätte tarkastuspöytäkirjan ja toimitatte tarkastuispöytäkirjan tiedotusvälineille ja kerrotte mitkä teollisuusyritykset ja kauppaketjut ovat lopputuotteen valmistajia ja välittäjiä. Kaiken tämän voitte tehdä viranomaisten vaitiolovelvoitteen ja tiedotusvälineitten lähdesuojan turvassa. Kukaan ei koskaan voi saada selville tietojen ilmoittajaa. Isot teollisuusyritykset ja kauppaketjut reagoivat aivan varmasti ja nopeasti siten, ettei tällaisien hämärähankintaketjujen kautta tullutta raaka-ainetta enää osteta.

      Suomi ei lähde nousuun, ellei näihin hämäräbisnesketjuihin pesiytynyttä rikollisuutta nujerreta !

      Suomi ei lähde koskaan nouusuun, ellei tällaisia

      • vaaniivaan

        Nuo pöytäkirjat saadaan helposti kuntoon. Bulvaanien kautta homma toimii, eikä niitä saada mitenkään kiinni. Kaikille saadaan järjestettyä työnumero, minkä lakikin vaatii. Tyhmät ovat jo karsiutuneet alalta pois. Kyllä kaikki saadaan nykypäivänä täyttämään lainkirjain, eikä tarkastajat voi muuta kuin todeta että jatkakaa poijat. Laissa on porsaanreikiä, niitä ei ole pystytty (vieläkään) tukkimaan. Niin kauan kun porsaanreikiä löytyy, on tarkastusviranomainen voimaton, koska lainkirjain täyttyy. Tosiasiassa vironpojan palkka jää siitä huolimatta pieneksi, koska siihen on olemassa eri tapoja, veronumeroista ja palkkakuiteista huolimatta. Erinäisillä kikkailulla se palkka on eri mitä lapuissa lukee. Veikkaan että vironpojan tuntipalkka on käytännössä jotain 7 euron luokkaa. Suomipoika haluaa yli 13 euron tuntipalkan, ei sellaista palkkaa kukaan halua maksaa. Paperilla palkat on siis eri kuin käytännössä. On bulvaaneja.


    • Ilmiv

      Etpä taida tunteakaan erästä AVI- Lännen ulkomaalaistarkastajaa. Uskomattoman tehokkaasti penkoo asioita.
      Virolaiset ja puolalaiset ovat itse myöskin alkaneet ilmoittamaan alipalkkauksestaan. Joka tapauksessa ulkomaalaiset halpatyöketjut ovat erittäin vahingollisia Suomen taloudelle ja sen lisäksi tekevät työnsä huonosti.

      • hikka75

        Asialla on kääntöpuoli. AVI:n ja ELY:n tarkastajat kuuluvat käytännössä kaikki vapaamuurareihin. Ja kun tiettyjen yritysten päälliköt kuuluvat myös vapaamuurareihin. Niin tietäähän sen miten niitä tarkastuksia katsotaan. Tavisyrityksiä syynätään ja todella tehokkaasti, ja sitten vapaamuurariyritykset saa tehdä mitä huvittaa. Kun ei se muurari toista muuraria käräytä. Näin ne on siellä velikerhossa sopineet, ja sullemulle jaetaan tietyt asiat, yhteiskunnan toimiessa maksumiehenä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2709
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2607
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      64
      2349
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      195
      1829
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe