23-Vuotias - Millainen summa ja mihin kuukaudessa?

apksu

Olen 23 vuotias. Ostin oman asunto-osakkeen viime vuonna itselleni ja pääsin pois vuokrista. Lyhennän lainaa tällä hetkellä yksin 650€ kuussa, osakerahastoon laitan 100€ kuussa ja lisäksi n. 40€ kuukaudessa menee s-pankin korkean riskin rahastoon, bonuksien muodossa.

Työtilanteeni on parantunut vuoden mittaan siten, että minulla olisi mahdollista laittaa säästöön lisää vielä n. 250€/kk. Minulle tuli sellainen mieleen, että voisi olla jo ihan hyvä aloittaa eläkesäästäminen, ihan jollain pikkusummalla? Mikä tälläinen summa voisi olla? 25€? ja loput laittaa sitten vaikka johonkin kehittyvien markkinoiden osakepainotteiseen korkorahastoon.

Eläkeikään on siis aikaa n. 42 vuotta, n. 500kk. ilman korkoja 25€ x 500kk olisi vain 12 500€, eli tuskin tuollaisella summalla kannattaa säästämään lähteä sitä varten, vai kannattaako? Vinkkejä kaivataan. Toinen vaihtoehto on, että lyhennän asuntolainaani isommalla rahalla pois.

14

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lhku

      Aloitat eläkesijoittamisen? Sullahan menee jo rahastoon rahaa. Jos pidät niitä rahoja sijoituksissa eläkkeelle asti, se on eläkesijoitus.
      Jatka rahastosijoittamista, mielellään jossain paremmassa osoitteessa (Seligson/Nordnet). Hajauta = useampaan rahastoon tai sitten yhteen laajaan (esim. tuo S-rohkea on maailmanlaajuinen).

      Ja niin, "osakepainotteista korkorahastoa" ei ole olemassakaan. On osakerahastoja ja korkorahastoja, ja sitten on yhdistelmärahastoja joissa on sekä osakkeita että korkoja.

      • E220_CDI

        Ääni tälle. Ainakin Seligsonilla voi työvuosien aikana säästää osingot verotta takaisin sijoittaviin kasvuosuuksiin (A), jotka sitten eläkepäätöksen yhteydessä vaihtaa osingot tai korkotuotot ulos maksaviin tuotto-osuuksiin (B).

        Jos haluaa osake- tai korkopainotteisen yhdistelmärahaston, sen voi rakentaa itse ostamalla osuuksia haluamassaan suhteessa. Samoin maailmanlaajuinen hajautus on pienen ostokynnyksen vuoksi saavutettavissa pienelläkin kk-sijoituksella.

        Noin fiksulla nuorella, jos hyvin käy, on vielä vuosikymmeniä eläkkeelle, joten muutaman satasen kk-sijoituksella on hyvät mahdollisuudet tehdä 40 vuoden työuran ohessa tonnien lisäeläkettä maksava eläkesalkku.

        Miksei mulle kerrottu tätä kuin vasta nelikymppisenä?


      • jklkg

        "jotka sitten eläkepäätöksen yhteydessä vaihtaa osingot tai korkotuotot ulos maksaviin tuotto-osuuksiin (B)."

        Ei mitään järkeä, ainakaan nykyisellä veropolitiikalla. Myyntivoittovero on aina pienempi kuin rahaston tuotto-osuudesta maksettava vero. Eli kannattaa eläkkeelläkin omistaa kasvuosuuksia, ja hoitaa rahojen tuloutus myymällä omistuksia pikkuhiljaa.


      • E220_CDI
        jklkg kirjoitti:

        "jotka sitten eläkepäätöksen yhteydessä vaihtaa osingot tai korkotuotot ulos maksaviin tuotto-osuuksiin (B)."

        Ei mitään järkeä, ainakaan nykyisellä veropolitiikalla. Myyntivoittovero on aina pienempi kuin rahaston tuotto-osuudesta maksettava vero. Eli kannattaa eläkkeelläkin omistaa kasvuosuuksia, ja hoitaa rahojen tuloutus myymällä omistuksia pikkuhiljaa.

        Kiitos, hyvä korjaus. Sama periaatehan rahastoissa pätee kuin osakkeiden myynnin ja osinkoverotuksen välilläkin.

        Lisäksi JOS laki säilyy nykyisellään, voi myyntivoittojen verotuksessa hyödyntää mahdollisten tappioiden vähennyksiä, jos sijoitustoiminta jatkuu eläkkeelläkin.

        Mutta JOS laki jollain tavoin muuttuu, on valinta edelleen vapaa.


      • jklkg

        Pörssifirmojen osingoista verotetaan pääomatulona tällä hetkellä 85 %, rahastojen maksamista tuotoista 100 %. Aika merkittävä ero tämäkin.

        Kun kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, tulevia verolakeja ei paljon kannata ennustella.


    • Osakeosake

      Itse en ole muissa rahastoissa kuin pakollisissa eli eläkkeitteni kautta. Muuten hyvät hajatukset jo kykynsä (osingot) osoittaneisiin pörssiyhtiöihin. Osakesäästöissä lisäksi se hyvä puoli, että niitä voi hallinnnoi itse. Sinulla on noin 40 vuotta aikaa! Siihen mahtuu monta hyvää pörssinousua (ja laskuja myös eli erinomaisia ostonpaikkoja!).
      Liity esim. osakesäästäjiin, lue kunnon lehdet ja firmojen raportit. Kiirettä ei ole. Ja tee alkuun ostos esim. jollakin kansanosakkeella tai jos sellainen mahdollisuus on, osta työnantajaasi! Näin pääset sisään tähän maailmaan ja voit himena "makustella" tätä. Varo kaikenmaailman epämääräisiä pikkufirmoja, keskustelupalstoja tms.
      Asuunonoston olet tehnyt suhteellisen nuorena = pääset mukaan asuntokarriääriin, ja ehkäpä sillä sitten vielä isompaan asuntoon tai ehkä jopa niin että nykyinen asuntosi muuttuu Sinulle sijoitusasunnoksi?
      - Itse lähdin rumbaan helevetin vanhana eli 32-vuotiaana, mutta nyt on hyvin hajautettu osakesalkku, sijoitusásunnot ja muut normaalit systeemit. Ikää 53. Eikä velkaa olleenkaan.

      • fsaah

        Suorissa osakesijoituksissa on eläkesäästäjän (=pitkän aikavälin säästäjän) kannalta se ongelma, että osingoista menee verot. Rahastot eivät maksa osingoista veroa lainkaan, tai sitten maksavat noin puolet siitä mitä tavallinen ihminen (esim. USA-omistuksissa lähdevero on 15 %). Rahastot pystyvät siis sijoittamaan suuremman osan osingoista takaisin osakkeisiin, kun taas tavallinen ihminen luovuttaa ison osan rahoista valtion pohjattomaan kitaan.

        Rahastosijoituksissa on kuitenkin oleellista, että jos (ja kun) ei osaa valita niitä harvoja "voittavia" aktiivisia rahastoja, valinta tehdään kulutason perusteella ja sijoitetaan sellaisiin rahastoihin, jotka eivät yritäkään voittaa vaan tuottaa markkinoiden keskimääräisen tuoton. Halvat indeksirahastot ja ETF:t päihittävät suurimman osan aktiivisista rahastoista mennen tullen.


    • Vakuusvaje

      Osta osakkeita, sijoita rahastoihin ja muuhun tuottavaan omaisuuteen, mutta tee se omissa nimissäsi. Olet päässyt aloittamaan varsin nuorena ja pystyt jo nyt säästämään tonnin kuukaudessa asunnon lyhennys mukaan lukien. Varallisuutesi nousee tuolla tahdilla jo ennen viittäkymmentä riittäväksi antamaan täyden valinnanvaran elämässä. Yksinkertaisesti, kun sinulla on tarpeeksi rahaa, voit halutessasi jäädä eläkkeelle. Puhun kokemuksesta, sillä minä toimin juuri näin ja lopetin työt 53-vuotiaana, vaikka aloitus oli hitaampi.

      Älä laita rahojasi mihinkään "eläkesäästämiseksi" nimitettyyn järjestelmään. Niissä on useinkin sellaiset ehdot, ettei sinunkaltaisesi kaveri tule saamaan niistä käytännössä mitään hyötyä. Pahimpana tietysti ikäraja, jonka takia huomaat eläkkeelle halutessasi, ettet saa systeemistä rahaa ulos ennen kuin 15 vuoden kuluttua. Sijoita vain sellaisiin kohteisiin, joissa ei ole tällaisia rajoituksia niin määräät eläkeikäsi aivan itse.

    • Eläkesääästäjä

      Kannattaa miettiä tuo sijoittaminen uusiksi. Ei mitään S-Pankin rahastoja vaan esimerkiksi vuosikustannuksiltaan halpoja indeksirahastoja tai nuorena voi ostaa osakkeitakin. Seligson ja Nordnet on yksityissijoittajan valinnat.
      Jos laitat sen 25€ kuussa, 8% tuotto-odotuksella ja 0.5% hallinnointikululla rahastoon, 40 vuoden päästä sulla on kasassa yli 93 tonnia. Laitakin 250€ kuussa ja pottisi 40 vuoden päästä voi olla kymmenkertainen, miljoonaa lähetytään. Tämän korkoa-korolle homman kun oivaltaa niin pienelläkin kuukausisäästöllä saa kasaan häkellyttävän eläkepaketin tai voi harkita ennenaikaista eläköitymistä.
      Tässä Seligsonin laskuri, jolla voit hahmottaa rikastumistasi eri sijoitusmuodoilla:
      http://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html

      • Eläkesäästäjä

      • Liisi-täti

        Omien rahastojen kohdalla on sellainen kummallisuus, että ainakin nyt kesäisen kurssivajoaman aikana ja sen pikku hiljaa kääntyessä nousuun, ovat parjaamasi S-rahastot pysyneet korkeammalla kuin Nordnet ja Seligson - ja kuriositeettina myös yleisesti huonona pidetty tavallisen pankin rahasto on pärjännyt paremmin kuin nämä kehutut Nordnet ja Seligson. Omallakin kohdalla suurin osa rahastosijoituksista on näissä kahdessa, mutta huonommin ovat pärjänneet kuin S-rahastot.

        Tietenkin sijoitusajankohdat ja rahastojen valinnat voivat vaikuttaa tähän huomattavan paljon, mutta itseäni ainakin on tämä fakta huvittanut kovasti.

        Sinänsähän muutaman kuukauden kurssimuutoksilla ei ole väliä, tähtäin minullakin on eläkkeellejäännissä.

        Aloittajalle sanoisin, että tärkeintä on aloittaminen, ja sen olet jo tehnyt. Itse aloitin asuntosijoittamisella, ja muutaman asunnon jälkeen kiinnostuin myös rahastoista ja osakkeista.

        Jemmaaminen kasvattaa joka tapauksessa omaisuutta, joten kovin suurta väliä ei ole miten sen tekee - mutta eläkevakuutuksista ja muista sellaisista kannattaa pysyä visusti erossa, kuten kaikista muistakin sijoitusinstrumenteista, joissa päätäntävalta on jollain muulla kuin sijoittajalla. Monimutkaisiin ei kannata koskeakaan, ellei ole valmis huvittelemaan rahojen kaivoon heittämisellä. Ohje kuuluu: älä sijoita mihinkään, minkä toimintaa et ymmärrä.

        Asuntosijoittaminen lienee kuitenkin kaikkein tuottoisinta, sillä siihen ei tarvitse käyttää omia rahojaan, mitä ilman taas osakkeita ja rahastoja on vaikea ja jopa järjetöntä hankkia.

        Malttia ja onnea sijoituksiin!


      • att2

        Hyvä seurata kokonaisuutta Avanza, Bloomberg ehkä joku suomalainen,,en luule.

        Tuskin olisin voinut lopettaa työt 58 vuotiaana, jos takana ei olisi ollut rahastoja.


      • jklkg
        att2 kirjoitti:

        Hyvä seurata kokonaisuutta Avanza, Bloomberg ehkä joku suomalainen,,en luule.

        Tuskin olisin voinut lopettaa työt 58 vuotiaana, jos takana ei olisi ollut rahastoja.

        Avanza ei edelleenkään tarjoa palveluitaan Suomeen. Valitettavasti.

        Toivoisin, että tulisivat, erityisesti osakevälityksen osalta.


    • att2

      Onnea vain matkaan, täällä Ruotsissa ei ole suomen toimintaa vaan on pitänyt ostaa koko talo vuokralaisineen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe