”Itse kuumakoiramestari Teutori kehitti kuuman koiran päivän yli menneestä sokeripossusta, joka höyryttämällä pehmeni suomimakkara välissään kulinaarisen nautinnon mestariteokseksi.”
Poiminta on Suomi 24:n keskustelupalstalta.
– Erehdyksessä keksitty sweet & sour, nokialaissyntyinen Jussi Lähde arvelee.
Herkkusuu sanoo syöneensä poikasena paljon kuumia koiria ja kasvaneensa niiden ansiosta miehen mittoihin. Hän tietää useita kuuman koiran luomistarinoita.
Yhden mukaan Teuto Grillin omistaja Theodor Leppänen piti jokavuotiseen tapaan makkaramyyntiä ja kahviota Kullaanvuoren hiihtokilpailuissa. Huonon sään vuoksi katsojia oli tavanmukaista vähemmän ja Teutorille jäi runsaasti ylimääräisiä munkkeja ja makkaroita. Eroonhan niistä oli päästävä.
Toisen tarinan mukaan sämpylöiden sijasta puistohiihtojen kisapaikalle tulikin munkkeja, mikä ei estänyt Teutoria tekemästä lämmintä ruokaa.
– Sittemminhän tämmöistä makean ja suolaisen yhdistämistä on pidetty gastronomisena huippukeksintönä, siurolaistaustainen pakinoitsija Seppo ”Bisquit” Ahti huomauttaa.
Hänen muistikuvansa mukaan suomimakkaran pätkä oli aikojen alussa tökätty omenapiirakan väliin.
– Teutoriin liittyy vielä se anekdootti, että kun luokkatoverini pikkuveli Seppo Seitsalo opiskeli lääketiedettä Sveitsissä, maassa oli jääkiekon MM-kisat, ja kaverit nostivat katsomossa lakanan, jossa luki TEUTORIN NAKIT. (Siinä oli tv:n katsojilla ihmettelemistä.) Sittemmin Seposta tuli ortopedi, Ortonin ylilääkäri ja Arto Paasilinnan kaveri, joka esiintyy Arton kirjoissa nimellä Seppo Sorjonen, Ahti muistelee.
Legendaarinen Teuto Grilli lopetti 2005 ja sen jälkeen nokialaisen kuuma koira -kulttuurin on väitetty jopa riutuneen.
Nokian kaupungin kulttuuripalvelut ja matkailuneuvonta arvelee, että eniten kuumia koiria myy nyt Torin Grilli.
Ei kun sinne.
Paikkaa isännöi seitsemättä vuotta Birol Ocak. Hän kertoo nykyisen reseptin salaisuudet.
Raaka-aineet ovat Katajan munkki, pätkä Tampereen Lihajalosteen lenkkiä lisukkeinaan ketsuppi, sipuli, kurkkusalaatti ja sinappi, jonka hän itse tuunaa.
Munkin pitää Ocakin mukaan olla ehdottomasti höyrytetty – ei mikrossa lämmitetty.
Juomaksi hän suosittelee maitoa ja lasten version kuumasta koirasta hän tekee yksinkertaisesti näin: munkki, nakki ja ketsuppi.
Perinneherkulla on hintaa 3,60 euroa.
Tätä tullaan syömään niin tehtaista kuin kylpylän liikemiestapaamisista.
Muita varteenotettavia kuumien koirien myyjiä ovat mm. Ilkan Eväs K-Citymarketin parkkipaikalla Nokialla ja Vaakon Nakki Pispalan valtatiellä Tampereella.
Sarjassaaiemminilmestyneet:
kuumakoiran faktat
fagtaaaa
3
<50
Vastaukset
- grillit
Teutori taikka Torin grilli hyvä ostopaikka kuumallekoiralle ei muut.
- skjbkdywg
Ilkan eväs käypä paikka vaan muuten vanha tieto?
- olihyvä
Oli hyvä Ilkan eväs,harmi kun lopetti
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t846605- 353591
- 443148
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402372Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin282211- 1202123
- 2002116
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292039- 401942
Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241668