Vaihto-oppilaaksi? Ei kiitos!

KiitosEi

Poikani haluaisi kovasti vaihto-oppilaaksi USA:han ja otimme yhteyttä niitä järjestäviin tahoihin, 3 haastatteluakin on jo takana.
Aloin lisäksi googlettamaan suomeksi ja englanniksi vaihto-oppilaista yleensä. Ensimmäiseksi törmäsin Vaihto-oppilas heitteillä -dokumenttiin ja se sai varoituskellot soimaan. Tästäpä eksyin uutisointeihin siitä, miten vaihto-oppilaita on sijoitettu esim. hyväksikäyttäjien hoteisiin, parakkeihin tai asuntovaunuihin asumaan, törkyisiin olosuhteisiin jne.
Lopputulos on se, että en päästä häntä minkään järjestön tai yrityksen kautta vaihto-oppilaaksi. Ei ole todellakaan mitään takeita minkälaisiin olosuhteisiin tai minkälaiseen perheeseen joutuu, saatikka minkälaiseen vahvasti uskonnolliseen tuppukylään keskelle ei mitään.
Kiitos teille, jotka omilla nimillänne ja kasvoillanne lähditte tuohon dokumenttiin, säästyipä tässä yksi nuori mahdollisilta loppuelämän traumoilta.

81

5088

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnittelut

      Fiksu päätös fiksuilta vanhemmilta, jotka osasivat hakea tietoa ja faktaa tästä ihmiskauppaa sivuavasta ryöstöbisneksestä, jota kulttuurinvaihdoksikin kutsutaan!!
      Voitte olla tyytyväisiä ja huojentuneita tekemästänne ratkaisusta. Nyt ei ole pelkoa siitä, millaisiin olosuhteisiin poikanne joutuu, monessako perheessä häntä pompotellaan tai miten häntä kohdellaan... Poikanne saa halutessaan varmasti tilaisuuden huomattavasti tasokkaampaan ja turvallisempaan kielen oppimiseen sekä kulttuurinvaihtoon tulevaisuudessa. Säästitte myös ison summan rahaa lapsenne tulevaisuutta varten.
      Onnittelut viisaasta ratkaisusta!!
      Terv. yksi dokkarin tekoon osallistuneista.

      • KiitosEi

        Kiitos kommentistasi ja jatkakaa sanan levittämistä. Ehkä tuo joskus saadaan loppumaan, toivottavasti.
        Itkin monet itkut dokkarin aikana ja googlettaessa. Onneksi tajusin ajoissa, mistä on kyse.
        Kiinnostuisikohan jompikumpi iltapäivälehdistä tarttumaan taas aiheeseen, lööppi toisi lisää julkisuutta tälle "kulttuurivaihdolle"... Aihehan on ajankohtainen edelleen.
        Niin ja hyväksyntä kahteen vaihtoon tuli tänään, kolmatta odotellessa... Hehheh.


      • iibbaa

        Minä olin vaihdossa USA:ssa ja kokemukseni olivat pelkästään myönteisiä. Perhe oli mahtava ja minua pidettiin kuin perheen jäsentä. Minkäänlaisia ongelmia ei ollut perheessä eikä missään muussakaan. Vaihdosta on nyt neljä vuotta ja olen perheeseen edelleen yhteydessä, olen käynytkin heillä kaksi kertaa. Kaikkien kokemukset eivät ole huonoja.


      • SoWhatt

        Riskit on silti liian isoja ja järjestöjen toiminta silti ihan retuperällä.
        Sinulla sattui ehkä,hyvä tuuri tai ole vieläkin shokisa ja in denial.


      • Onnittelut
        KiitosEi kirjoitti:

        Kiitos kommentistasi ja jatkakaa sanan levittämistä. Ehkä tuo joskus saadaan loppumaan, toivottavasti.
        Itkin monet itkut dokkarin aikana ja googlettaessa. Onneksi tajusin ajoissa, mistä on kyse.
        Kiinnostuisikohan jompikumpi iltapäivälehdistä tarttumaan taas aiheeseen, lööppi toisi lisää julkisuutta tälle "kulttuurivaihdolle"... Aihehan on ajankohtainen edelleen.
        Niin ja hyväksyntä kahteen vaihtoon tuli tänään, kolmatta odotellessa... Hehheh.

        Vaihto-oppilasohjelmaan hyväksynnän jälkeen seuraa sitten toistuvat yhteydenotot ja ympäripuhuminen... Järjestön vakuuttelut ja katteettomat lupaukset. Näin kävi meille ja niin monille muillekin.


      • KiitosEi

        Meillä on jo hyvä 'tekosyy' valmiiksi mietittynä :) Mutta missään tapauksessa vaihto ei toteudu. Ja kiitos onnitteluista! (lol)


      • KiitosEi

        Jatkan vielä aiheesta, koska liippasi vähän turhan läheltä.

        Kyllä, onhan toki niitäkin, joiden vaihto-oppilasvuosi sujuu ihan hyvin: he sijoittuvat tavalliseen perheeseen, näkevät amerikkalaista arkea ja käyvät yhden lukuvuoden verran koulua. Mielestäni kuitenkin yksikin kärsimään joutunut nuori on liikaa. Varsinkin silloin, jos matkan järjestänyt järjestö tai yritys ei myönnä virheitään, vaan vierittää syyn nuoren niskoille.

        Koko vaihto-oppilasvuosi konseptina alkaa muutenkin olla vanhanaikainen. Nykyisin ihmiset haluavat räätälöidä matkansa itse, valiten heille sopivat palaset. Vaihto-oppilasvuoden kohdalla tätä ei voi tehdä, vaan kaikki on arpapeliä: sijoitusmaa (joissain tapauksissa), sijoitus(osavaltio ja -)kaupunki, perhe, koulu, jopa lähtöpäivä. Mitään näistä et voi valita itse tai vaikuttaa niihin. Mietinkin, että enhän itse varaisi edes yhden viikon lomamatkaa tietämättä tarkkaa lähtöpäivää, maata, kaupunkia ja majoitusmuotoa. Tähän pitää tietysti vielä lisätä stetsonista vedetyt matkaseuralaiset (eli vaihto-oppilaiden kohdalla host-perhe).

        Meillä kävi kelta-mustasta firmasta poikaani haastattelemassa omalta vaihto-oppilasvuodeltaan muutama kuukausi sitten palannut nuori nainen. Hänen kohdallaan vaihto oli sujunut hyvin, eihän hän toki muuten olisi lähtenyt mukaan tällaiseen vapaaehtoistoimintaan. Se jäi mietityttämään, että onko hän kuitenkaan sopiva henkilö tekemään henkilöarviointia, mutta toisaalta kelta-musta yritys varmaankin kyllä 'hyväksyy' kaikki hakijansa.

        Haastattelijaneito oli viettänyt vaihto-oppilasvuotensa pienessä, muutaman tuhannen asukkaan kylässä. Hänen isäntäperheensä oli käynyt kirkossa joka sunnuntai-aamu ja hän oli aina ollut mukana, koska oli kokenut sen 'velvollisuudekseen'. Hän kertoi, että arki-iltaisin hänen kylässään ei tavattu kavereita, vaan koulupäivän ja koululla olleiden harrastuskerhojen jälkeen mentiin kotiin. Arki-illat hänellä kuluivat kotona läksyjä tehden ja perheen kanssa. Kavereita hän tapasi joskus perjantai-iltaisin ja yleensä aina lauantaisin. Sunnuntai taasen oli kirkko- ja perhe/kotipäivä. Haastattelussa hän tiedusteli pojaltani myös, pitääkö poikani blogia. Voisiko olla, että jos vaihtoon lähtevällä on jo ennestään blogi tuhansine seuraajineen hänet sijoitetaan ns. tavalliseen perheeseen tai sitten voit ryhtyä ko. firman mainostavaksi bloggariksi? Sen sijaan, jos olet blogimaailmassa ja somessa 'nobody', on suurempi riski joutua näihin kaatopaikkamajoituksiin?

        Kaikki tämä sai minut miettimään, kuinka moni vaihto-oppilaaksi lähtevä on ymmärtänyt, että jos hän tulee sijoitetuksi pieneen kylään (niinkuin useinmiten käy), ei siellä välttämättä ole arki-iltaisin mitään tekemistä vaan vaihto-oppilas viettää iltansa host-perheen kanssa tai ainakin kotona/majoituspaikassaan. Onko hän valmis käymään kirkossa perheen kanssa kerran viikossa, joskus useammankin kerran? Yleistä liikennettä pikkukylissä harvoin on, joten sekin rajoittaa liikkumista. Jos olet Suomessa tottunut viettämään arki-iltaisin aikaa kavereitten kanssa ja liikkumaan polkupyörällä, mopolla/skootterilla tai bussilla minne haluat, ei se välttämättä tuollaisessa pikkukylässä onnistu. Lisäksi perheellä saattaa olla hyvinkin tarkat kotiintuloajat.

        Näin ollen se, minkälainen host-perhe on, on hyvin ratkaisevaa viihtymisen kannalta. Nuoret, kuten oma poikanikin, halusi USA:n nimenomaan sen takia, että hän pääsisi myös matkustamaan ja näkemään tv-sarjoista tai elokuvista tuttuja paikkoja (lainaan tässä poikani sanoja). Harva vaihto-oppilas kuitenkaan kovin paljon vaihtovuotensa aikana matkustelee, koska Amerikassa lomat ovat lyhyitä ja välimatkat pitkiä. Harva vaihto-oppilas pääsee perheeseen, joka matkustelee ympäri Amerikkaa katsellen nähtävyyksiä suurissa tunnetuissa kaupungeissa.

        Vaihto-oppilaan surkeaa asemaa ei saa unohtaa, koska juuri nyt syksyllä moni tekee päätöksiä ensi syksyn lähdöistä. Eikö mikään taho voisi ottaa tätä asiaa tutkimusaiheekseen tai kiinnostuksen kohteekseen?

        Kahden nuoren äitinä olen ällistynyt, kauhuissani ja hyvin huolestunut vaihto-oppilasjärjestöjen ja -yritysten toiminnasta. Meitä asia kosketti onneksi vain siten, että mietimme vaihtoon lähtöä, otimme yhteyttä järjestöihin ja yrityksiin sekä googletimme vaihto-oppilasvuodesta suomeksi ja englanniksi päätyen siihen, että poikamme ei MISSÄÄN tapauksessa vaihtoon lähde.

        Loppuun vielä yksinkertainen markkinointiteesi: hyvää palvelua saanut asiakas kertoo yrityksestä/järjestöstä kahdelle ihmiselle, mutta huonoa palvelua saanut ainakin viidelle.

        Tsemppiä kaikille nuorille, jotka nyt ovat maailmalla ja katuvat katkerasti vaihtoon lähtöään sekä tottakai myös niille, joilla kävi hyvä tuuri.


      • Säästyittemoneltapahalta

        Kaunis kiitos sinulle "KiitosEi" loistavista kirjoituksista, jotka ovat kuin kiitos meille, jotka olemme pyrkineet tuomaan totuutta esiin varoitukseksi ihmisille!! <3
        On hienoa, että joku vaihto-ohjelmaa lapselleen suunnitellut on paneutunut vaihto-oppilasbusinekseen etsimällä faktatietoa myös muualta luottamatta yksinomaan järjestöjen mainontaan, esitteisiin, info-tilaisuuksiin, mainosblogeihin yms.
        Olet täysin oikeassa, että tämä kuvottava business ansaitsisi enemmän huomiota.. "Arpapelissä" käytetään häikäilemättömästi hyväksi alaikäisiä lapsia ilman minkäänlaista vastuuntuntoa, mistä kertoo esim. STS:n yli kaksikymmentä julkista riitaprosessia pelkästään Suomessa. Virheitä ei myönnetä. Nuorista vanhempineen tehdään syyllisiä. Asioita kiistetään ja valehdellaan, teetetään käsittämättömiä totuudenvastaisia lausuntoja oman organisaation sekä yhteistyökumppaneiden edustajilla, lausuntoja muutetaan yhtenään jne. Luotettavaa yritystoimintaahan ei millään saralla harjoiteta näin.
        Nelisen vuotta alaan perehtyneenä voin vain syvästi halveksia tätä toimintaa, jota ei valitettavasti edes valvo mikään taho. Kansalaisvelvollisuutena jatkankin tätä valistusta muutaman muun vaihdossa törkeästi kohdellun nuoren vanhemman kanssa. Suunnitteilla on jakaa tietoa suoraan kouluihin sekä myös median kautta.
        Oli ilo nähdä, että "valistus" on tuottanut ainakin teidän kohdalla tulosta. Liian usein saamme yhteydenottoja (Danielle Grijalvan ja CSFES Finlandin fb-sivujen kautta), joissa katuen kerrotaan, kuinka ajateltiin kirjoituksien olevan kärjistettyjä, liioiteltuja, mustamaalaavia jne. ja uskottiin, että omalla asenteella voisi vaikuttaa vaihtovuoden onnistumiseen. Haluttiin uskoa, että meidän kohdalla kaikki menisi hyvin... Sitten ollaankin yhtäkkiä tilanteessa, jossa kaikki on kohteessa päin h-vettiä, lapsi tulossa ahdistuneena itkien kotiin ja rahat mennyttä.


      • jonähty
        KiitosEi kirjoitti:

        Jatkan vielä aiheesta, koska liippasi vähän turhan läheltä.

        Kyllä, onhan toki niitäkin, joiden vaihto-oppilasvuosi sujuu ihan hyvin: he sijoittuvat tavalliseen perheeseen, näkevät amerikkalaista arkea ja käyvät yhden lukuvuoden verran koulua. Mielestäni kuitenkin yksikin kärsimään joutunut nuori on liikaa. Varsinkin silloin, jos matkan järjestänyt järjestö tai yritys ei myönnä virheitään, vaan vierittää syyn nuoren niskoille.

        Koko vaihto-oppilasvuosi konseptina alkaa muutenkin olla vanhanaikainen. Nykyisin ihmiset haluavat räätälöidä matkansa itse, valiten heille sopivat palaset. Vaihto-oppilasvuoden kohdalla tätä ei voi tehdä, vaan kaikki on arpapeliä: sijoitusmaa (joissain tapauksissa), sijoitus(osavaltio ja -)kaupunki, perhe, koulu, jopa lähtöpäivä. Mitään näistä et voi valita itse tai vaikuttaa niihin. Mietinkin, että enhän itse varaisi edes yhden viikon lomamatkaa tietämättä tarkkaa lähtöpäivää, maata, kaupunkia ja majoitusmuotoa. Tähän pitää tietysti vielä lisätä stetsonista vedetyt matkaseuralaiset (eli vaihto-oppilaiden kohdalla host-perhe).

        Meillä kävi kelta-mustasta firmasta poikaani haastattelemassa omalta vaihto-oppilasvuodeltaan muutama kuukausi sitten palannut nuori nainen. Hänen kohdallaan vaihto oli sujunut hyvin, eihän hän toki muuten olisi lähtenyt mukaan tällaiseen vapaaehtoistoimintaan. Se jäi mietityttämään, että onko hän kuitenkaan sopiva henkilö tekemään henkilöarviointia, mutta toisaalta kelta-musta yritys varmaankin kyllä 'hyväksyy' kaikki hakijansa.

        Haastattelijaneito oli viettänyt vaihto-oppilasvuotensa pienessä, muutaman tuhannen asukkaan kylässä. Hänen isäntäperheensä oli käynyt kirkossa joka sunnuntai-aamu ja hän oli aina ollut mukana, koska oli kokenut sen 'velvollisuudekseen'. Hän kertoi, että arki-iltaisin hänen kylässään ei tavattu kavereita, vaan koulupäivän ja koululla olleiden harrastuskerhojen jälkeen mentiin kotiin. Arki-illat hänellä kuluivat kotona läksyjä tehden ja perheen kanssa. Kavereita hän tapasi joskus perjantai-iltaisin ja yleensä aina lauantaisin. Sunnuntai taasen oli kirkko- ja perhe/kotipäivä. Haastattelussa hän tiedusteli pojaltani myös, pitääkö poikani blogia. Voisiko olla, että jos vaihtoon lähtevällä on jo ennestään blogi tuhansine seuraajineen hänet sijoitetaan ns. tavalliseen perheeseen tai sitten voit ryhtyä ko. firman mainostavaksi bloggariksi? Sen sijaan, jos olet blogimaailmassa ja somessa 'nobody', on suurempi riski joutua näihin kaatopaikkamajoituksiin?

        Kaikki tämä sai minut miettimään, kuinka moni vaihto-oppilaaksi lähtevä on ymmärtänyt, että jos hän tulee sijoitetuksi pieneen kylään (niinkuin useinmiten käy), ei siellä välttämättä ole arki-iltaisin mitään tekemistä vaan vaihto-oppilas viettää iltansa host-perheen kanssa tai ainakin kotona/majoituspaikassaan. Onko hän valmis käymään kirkossa perheen kanssa kerran viikossa, joskus useammankin kerran? Yleistä liikennettä pikkukylissä harvoin on, joten sekin rajoittaa liikkumista. Jos olet Suomessa tottunut viettämään arki-iltaisin aikaa kavereitten kanssa ja liikkumaan polkupyörällä, mopolla/skootterilla tai bussilla minne haluat, ei se välttämättä tuollaisessa pikkukylässä onnistu. Lisäksi perheellä saattaa olla hyvinkin tarkat kotiintuloajat.

        Näin ollen se, minkälainen host-perhe on, on hyvin ratkaisevaa viihtymisen kannalta. Nuoret, kuten oma poikanikin, halusi USA:n nimenomaan sen takia, että hän pääsisi myös matkustamaan ja näkemään tv-sarjoista tai elokuvista tuttuja paikkoja (lainaan tässä poikani sanoja). Harva vaihto-oppilas kuitenkaan kovin paljon vaihtovuotensa aikana matkustelee, koska Amerikassa lomat ovat lyhyitä ja välimatkat pitkiä. Harva vaihto-oppilas pääsee perheeseen, joka matkustelee ympäri Amerikkaa katsellen nähtävyyksiä suurissa tunnetuissa kaupungeissa.

        Vaihto-oppilaan surkeaa asemaa ei saa unohtaa, koska juuri nyt syksyllä moni tekee päätöksiä ensi syksyn lähdöistä. Eikö mikään taho voisi ottaa tätä asiaa tutkimusaiheekseen tai kiinnostuksen kohteekseen?

        Kahden nuoren äitinä olen ällistynyt, kauhuissani ja hyvin huolestunut vaihto-oppilasjärjestöjen ja -yritysten toiminnasta. Meitä asia kosketti onneksi vain siten, että mietimme vaihtoon lähtöä, otimme yhteyttä järjestöihin ja yrityksiin sekä googletimme vaihto-oppilasvuodesta suomeksi ja englanniksi päätyen siihen, että poikamme ei MISSÄÄN tapauksessa vaihtoon lähde.

        Loppuun vielä yksinkertainen markkinointiteesi: hyvää palvelua saanut asiakas kertoo yrityksestä/järjestöstä kahdelle ihmiselle, mutta huonoa palvelua saanut ainakin viidelle.

        Tsemppiä kaikille nuorille, jotka nyt ovat maailmalla ja katuvat katkerasti vaihtoon lähtöään sekä tottakai myös niille, joilla kävi hyvä tuuri.

        Olisi tosiaan syytä pudottaa reaalimaailmaan ne nuoret, jotka kuvittelevat joko villeinä ja vapaina tai isäntäperheen kanssa liikkuvansa ympäri USA:ta katselemassa mielenkiintoisia paikkoja vaihtovuotensa ajan.

        Toinen juttu on se, että suomalaisnuori on tottunut suureen vapauteen kaiken aikaa. Tämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista USA:ssa. Viisainta on olla menemättä sinne, koska vuosi amerikkalaisessa perheessä parhaimmillaankin voi olla tuskallinen kokemus sille, jonka pitäisi päästä vapaasti liikkumaan joka ilta.

        Ihan sama millä periaatteella ja millaisin tavoittein matkojen järjestäjät toimivat, niiden on joka tapauksessa mahdotonta muuttaa tosiasioita ja tapoja suuressa maailmassa suomalaisen nuoren mielen mukaiseksi.


      • Missävastuu
        jonähty kirjoitti:

        Olisi tosiaan syytä pudottaa reaalimaailmaan ne nuoret, jotka kuvittelevat joko villeinä ja vapaina tai isäntäperheen kanssa liikkuvansa ympäri USA:ta katselemassa mielenkiintoisia paikkoja vaihtovuotensa ajan.

        Toinen juttu on se, että suomalaisnuori on tottunut suureen vapauteen kaiken aikaa. Tämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista USA:ssa. Viisainta on olla menemättä sinne, koska vuosi amerikkalaisessa perheessä parhaimmillaankin voi olla tuskallinen kokemus sille, jonka pitäisi päästä vapaasti liikkumaan joka ilta.

        Ihan sama millä periaatteella ja millaisin tavoittein matkojen järjestäjät toimivat, niiden on joka tapauksessa mahdotonta muuttaa tosiasioita ja tapoja suuressa maailmassa suomalaisen nuoren mielen mukaiseksi.

        Vaihto-oppilasriidoissahan on poikkeuksetta kysymys aivan jostain muusta kuin nuoren epärealistisista odotuksista..!! Kysymys on matkanjärjestäjän tekemistä sopimusrikkomuksista ja laiminlyönneistä. Ellet usko, tilaapa alkajaisiksi esim. kuluttajariitalautakunnan päätökset ja jatka lukemalla yhteenvetoja vaihtarijärjestöjen saamista varoituksista ja tuomioista CSFES:n sivuilta!!
        Ei ole lainkaan sama, miten ja millä periaatteella järjestöt toimivat alaikäisten lasten kohdalla. Vain matkanjärjestäjä itse voi esittää jotain näin ala-arvoista.


      • jonähty
        Missävastuu kirjoitti:

        Vaihto-oppilasriidoissahan on poikkeuksetta kysymys aivan jostain muusta kuin nuoren epärealistisista odotuksista..!! Kysymys on matkanjärjestäjän tekemistä sopimusrikkomuksista ja laiminlyönneistä. Ellet usko, tilaapa alkajaisiksi esim. kuluttajariitalautakunnan päätökset ja jatka lukemalla yhteenvetoja vaihtarijärjestöjen saamista varoituksista ja tuomioista CSFES:n sivuilta!!
        Ei ole lainkaan sama, miten ja millä periaatteella järjestöt toimivat alaikäisten lasten kohdalla. Vain matkanjärjestäjä itse voi esittää jotain näin ala-arvoista.

        Minä esitin vain yhden näkökulman asiaan sekä sanoin olevan parempi jättää vaihtarimatkat tekemättä. En ota kantaa riitoihin sen enempää.


      • thnxforcrushinghisdream
        KiitosEi kirjoitti:

        Jatkan vielä aiheesta, koska liippasi vähän turhan läheltä.

        Kyllä, onhan toki niitäkin, joiden vaihto-oppilasvuosi sujuu ihan hyvin: he sijoittuvat tavalliseen perheeseen, näkevät amerikkalaista arkea ja käyvät yhden lukuvuoden verran koulua. Mielestäni kuitenkin yksikin kärsimään joutunut nuori on liikaa. Varsinkin silloin, jos matkan järjestänyt järjestö tai yritys ei myönnä virheitään, vaan vierittää syyn nuoren niskoille.

        Koko vaihto-oppilasvuosi konseptina alkaa muutenkin olla vanhanaikainen. Nykyisin ihmiset haluavat räätälöidä matkansa itse, valiten heille sopivat palaset. Vaihto-oppilasvuoden kohdalla tätä ei voi tehdä, vaan kaikki on arpapeliä: sijoitusmaa (joissain tapauksissa), sijoitus(osavaltio ja -)kaupunki, perhe, koulu, jopa lähtöpäivä. Mitään näistä et voi valita itse tai vaikuttaa niihin. Mietinkin, että enhän itse varaisi edes yhden viikon lomamatkaa tietämättä tarkkaa lähtöpäivää, maata, kaupunkia ja majoitusmuotoa. Tähän pitää tietysti vielä lisätä stetsonista vedetyt matkaseuralaiset (eli vaihto-oppilaiden kohdalla host-perhe).

        Meillä kävi kelta-mustasta firmasta poikaani haastattelemassa omalta vaihto-oppilasvuodeltaan muutama kuukausi sitten palannut nuori nainen. Hänen kohdallaan vaihto oli sujunut hyvin, eihän hän toki muuten olisi lähtenyt mukaan tällaiseen vapaaehtoistoimintaan. Se jäi mietityttämään, että onko hän kuitenkaan sopiva henkilö tekemään henkilöarviointia, mutta toisaalta kelta-musta yritys varmaankin kyllä 'hyväksyy' kaikki hakijansa.

        Haastattelijaneito oli viettänyt vaihto-oppilasvuotensa pienessä, muutaman tuhannen asukkaan kylässä. Hänen isäntäperheensä oli käynyt kirkossa joka sunnuntai-aamu ja hän oli aina ollut mukana, koska oli kokenut sen 'velvollisuudekseen'. Hän kertoi, että arki-iltaisin hänen kylässään ei tavattu kavereita, vaan koulupäivän ja koululla olleiden harrastuskerhojen jälkeen mentiin kotiin. Arki-illat hänellä kuluivat kotona läksyjä tehden ja perheen kanssa. Kavereita hän tapasi joskus perjantai-iltaisin ja yleensä aina lauantaisin. Sunnuntai taasen oli kirkko- ja perhe/kotipäivä. Haastattelussa hän tiedusteli pojaltani myös, pitääkö poikani blogia. Voisiko olla, että jos vaihtoon lähtevällä on jo ennestään blogi tuhansine seuraajineen hänet sijoitetaan ns. tavalliseen perheeseen tai sitten voit ryhtyä ko. firman mainostavaksi bloggariksi? Sen sijaan, jos olet blogimaailmassa ja somessa 'nobody', on suurempi riski joutua näihin kaatopaikkamajoituksiin?

        Kaikki tämä sai minut miettimään, kuinka moni vaihto-oppilaaksi lähtevä on ymmärtänyt, että jos hän tulee sijoitetuksi pieneen kylään (niinkuin useinmiten käy), ei siellä välttämättä ole arki-iltaisin mitään tekemistä vaan vaihto-oppilas viettää iltansa host-perheen kanssa tai ainakin kotona/majoituspaikassaan. Onko hän valmis käymään kirkossa perheen kanssa kerran viikossa, joskus useammankin kerran? Yleistä liikennettä pikkukylissä harvoin on, joten sekin rajoittaa liikkumista. Jos olet Suomessa tottunut viettämään arki-iltaisin aikaa kavereitten kanssa ja liikkumaan polkupyörällä, mopolla/skootterilla tai bussilla minne haluat, ei se välttämättä tuollaisessa pikkukylässä onnistu. Lisäksi perheellä saattaa olla hyvinkin tarkat kotiintuloajat.

        Näin ollen se, minkälainen host-perhe on, on hyvin ratkaisevaa viihtymisen kannalta. Nuoret, kuten oma poikanikin, halusi USA:n nimenomaan sen takia, että hän pääsisi myös matkustamaan ja näkemään tv-sarjoista tai elokuvista tuttuja paikkoja (lainaan tässä poikani sanoja). Harva vaihto-oppilas kuitenkaan kovin paljon vaihtovuotensa aikana matkustelee, koska Amerikassa lomat ovat lyhyitä ja välimatkat pitkiä. Harva vaihto-oppilas pääsee perheeseen, joka matkustelee ympäri Amerikkaa katsellen nähtävyyksiä suurissa tunnetuissa kaupungeissa.

        Vaihto-oppilaan surkeaa asemaa ei saa unohtaa, koska juuri nyt syksyllä moni tekee päätöksiä ensi syksyn lähdöistä. Eikö mikään taho voisi ottaa tätä asiaa tutkimusaiheekseen tai kiinnostuksen kohteekseen?

        Kahden nuoren äitinä olen ällistynyt, kauhuissani ja hyvin huolestunut vaihto-oppilasjärjestöjen ja -yritysten toiminnasta. Meitä asia kosketti onneksi vain siten, että mietimme vaihtoon lähtöä, otimme yhteyttä järjestöihin ja yrityksiin sekä googletimme vaihto-oppilasvuodesta suomeksi ja englanniksi päätyen siihen, että poikamme ei MISSÄÄN tapauksessa vaihtoon lähde.

        Loppuun vielä yksinkertainen markkinointiteesi: hyvää palvelua saanut asiakas kertoo yrityksestä/järjestöstä kahdelle ihmiselle, mutta huonoa palvelua saanut ainakin viidelle.

        Tsemppiä kaikille nuorille, jotka nyt ovat maailmalla ja katuvat katkerasti vaihtoon lähtöään sekä tottakai myös niille, joilla kävi hyvä tuuri.

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.


      • HelvetistäHitaastiToipuv
        thnxforcrushinghisdream kirjoitti:

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.

        No katos Mira aktivoitui taas;). Dokumentti kertoo totuudenmukaisesti, miten kaikki nämä nuorilla rahastavat bisnekset toimivat.
        Rotareista löytyy "pahaa" esimerkiksi CSFES-sivustolta. Ihan samalla tavalla "suojelevat omiaan", eli isäntäperheitä, aluevalvojia ja järjestöä, kun mokaavat. Vaihto-oppilas tulee AINA viimeisenä, kun on kyse edunvalvonnasta. Häikäilemätöntä ja raakaa bisnestä.
        Mikä tässä Miran saastaista vaihtaritoimintaa puolustavassa tarinassa paljastaa sen järjestöläisen kirjoittamaksi on tuo:"tässä ei olekaan kysymys sinusta" ja "kultamussukkaa"-höpinä.
        Totta helekutissa vaihtarivuodessa on kysymys myös vaihtarin vanhemmista! Se vaihtari on oma lapsi, jota en suosittele Miran kaltaisen "kultamussukka"-pilkka-asenteen omaavien "aikuisten" armoille lähettämään edes ilmaiseksi!!!!!
        On kyse myös vaihtarin vanhemmista, kun joutuu tukemaan törkeästi kohdeltua ja syyttömänä syyllisettyä ja perusteetttomasti poislähetettyä OMAA LASTAAN pitkään kauhukokemusten jälkeenkin. Ja vaihtarin vanhemmat ovat asiakkaita siinä missä vaihtari itse. Vaihtari on alaikäinen ja suojeluksen tarpeessa.
        Älkää ikipäivänä luottako noihin hirviöihin vaihtaribisneksessä.
        Kiertäkää kaukaa. Sanokaa suoraan, ettei tuon kaltainen "sika säkissä"- "ei mitään takuita" paitsi, että rahoja ei palauteta vaikka henki menisi. Ja Mira ja muut saastajörjestöt voivat tunkea omat "faktansa" takaisin sinne mistä ne vetäisevätkin.
        Ja en ollut dokkarissa mukana. Jatko-osaan olisin itse ollut valmis, vaikken olekaan julkisuudenhakuinen, mutta nuori ei. Itse olisin ylittänyt itseni ja esiintynyt vaikka missä, koska asia on mielestäni tärkeä tuoda julkisuuteen.
        Meitä on paljon, jotka ovat kokenee helvetillistä vääryyttä näiden järjestöjen taholta, mutta nuoret eivät halua julkisuutta ymmärrettävistä syistä. Järjestöt vain jatkaisivat kiusaamistaan.
        Eräskin järjestön leivissä oleva oli sitä mieltä, että vanhemmat ovat viime kädessä vastuussa KAIKESTA, mitä vaihtarille tapahtuu, koska ovat päästäneet lapsensa matkaan!
        Älkää siis päästäkö lastanne. Ei vaikka maksettaisi!


      • BeenThereDoneThatt

        Ei ehkä hiuksista kiskota kirkkoon, mutta annetaan varoituksia ja uhataan kotiinlähettämisellä ja sitten hups hei ollaankin kohta kotimatkalla ilman rahojen palautusta! Kyllä niillä keinoja riittää.
        Missään tapauksessa vaihtarivuosi ei ole hintansa arvoinen. Ihan kusetusta ja rahastusta koko pska.


      • KokoAlaMätä
        thnxforcrushinghisdream kirjoitti:

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.

        "Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta.."
        Katsoppas dokkari uudelleen!! Kannattaisi ehkä kuunnella tarkemmin myös Danielle Grijalvan osuus!!! Dokkarissa käsitellään kyllä selkeästi koko alaa. Ylen sivuilta löytyy myös ohjelman käsikirjoitus, missä haastattelut on käännettyinä suomeksi.


      • Manipulointia
        thnxforcrushinghisdream kirjoitti:

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.

        Täällähän käy keskustelu kuumana :) Hienoa, että ihmiset jaksavat infota muita tästä vilunkibisneksestä ja löytyy järkeviä vanhempia, jotka osaavat arvioida riskit!
        Olen joskus verrannut vaihtaribisnestä takavuosien lomaosakekauppaan etelässä, mikä palautui jälleen mieleeni lukiessani "thnxforcrushinghisdream" nimimerkin kirjoituksen. Tämä selvästikin AFS:n mannekiinina toimiva kirjoittaja pyrkii psykologisella painostuksella ja manipuloivalla asenteella vaikuttamaan ketjun aloittaneen äidin jo tekemään ratkaisuun olla lähettämättä poikaansa vaihto-oppilaaksi. Syyllistämisellä sekä äidillisten ominaisuuksien arvostelulla pyritään osoittamaan, että äiti on ikään kuin kyvyttömyyttään ja ylisuojelevana tehnyt huonon ja väärän ratkaisun lapselleen. Juuri vastaavanlaisilla keinoilla lomaosakekauppiaat saivat taivuteltua ja johdateltua ihmisiä jopa vastoin tahtoaan tekemään kaupat. Tietynlainen röyhkeys ja hyökkäävyys toimii ja sen nämä yritykset ovat oppineet. Siihen tuskin on edes tarvittu kymmenien vuosien kokemusta!! "Thnxforcrushinghisdream" vain iski tällä kertaa kirveensä kiveen aluarvioidessaan ketjun aloittaneen äidin fiksuuden, vahvuuden ja päättäväisyyden.
        Valitettava totuus on, etteivät nämä organisaatiot toimi sillä moraalilla ja vastuuntunnolla, mikä yleinen käsitys länsimaissa on.
        AFS-mannekiini myös korostaa Suomesta lähettävää järjestöä, millä ei ole loppupelissä juurikaan merkitystä, jos kohdemaassa asioista vastaa yhteistyökumppani. Erittäin huonomaineisia yhteistyökumppaneita kuten esim. ISE:ä käyttää suurin osa suomessa toimivista vaihto-oppilasyrityksistä.
        Ketjun aloittaja on tehnyt ainoan oikean ratkaisun.


      • EräänTytönKokemus
        thnxforcrushinghisdream kirjoitti:

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.

        AFS:läiselle: (lainattu kirjoitus)

        HÄVETKÄÄ
        28.5.2015 20:58
        AFS:llä on myös meriittilistallaan julkisia riitaprosesseja, jotka kertovat todella järkyttävästä ja vastuuntunnottomasta toiminnasta!!!! Yhtäkään tällaista tapausta kuin esim. Dnro 3550/35/2005 kuluttajariitalautakunnassa ei saisi olla!!!!

        Suomalaisen vaihto-oppilastytön järkyttävä ja traumaattinen AFS-vaihtovuosi Argentiinassa johti mm. terapiahoitoihin. Häntä pompoteltiin täysin sairaista ja kyvyttämistä hostperheistä toiseen.. Paperiveistä vaihtarin kurkulle ja välillä tyttö teljettiin lukkojen taakse... AFS syyllisti tyttöä ja painosti häntä uhkaillen eroamaan vaihto-ohjelmasta sekä allekirjoittamaan "papereita", joita ei koskaan luovutettu vaihtarille ja tämän perheelle. Lopulta AFS tekaisi järjettömät syyt ja erotti tytön.

        Rankkaa ja murheellista luettavaa!! Osa päätöksestä on myös määrätty salassa pidettäväksi.

        AFS on toiminut todella sanoinkuvaamattoman julmasti ja törkeästi ko. tapauksessakin. Järjestöllä olisi ollut lukuisia mahdollisuuksia korjata, selvittää ja sopia asia. Vastuuta ei ole selvästikään haluttu kantaa!!!

        Mikäli harkitsette AFS kielimatkaa, perehtykää vaikkapa tämän tapauksen asiakirjoihin!!!!!

        Surkeaa ja rikollista toimintaa, HÄVETKÄÄ!!!!!!!


      • DokkareitaLöytyy
        thnxforcrushinghisdream kirjoitti:

        Minkähän jäjestöjen kautta haitte? Kyseinen dokumentti oli pelkästään STS:sän ja EF:än toiminnasta, EF jo lopettikin vuoden vahtovuosien järjestämisen. Suomessa toimii myös monia ei-kaupallisia ja erittäin luotettavia järjestöjä, kuten AFS, YFU ja Rotarit. AFS sattuu olemaan maailman vanhin vaihto-oppilasjärjestö, ja perustuu vapaaehtoistoimintaan, rotareista en ole kuullut pahaa yksinkertaisesti yhdestäkään suusta tai blogista.

        Ehkä et itse lähtisikään maailmalle tietämättä minkälainen elämä sinua odottaa, mutta tässä ei olekkaan kyse sinusta. Jos poikasi on pitkään miettinyt vaihtoon lähtemistä, tuskin hänkään olettaa, että vuosi on pelkkää matkustelua ja lomailua. Koko vaihtovuoden ideahan on itsenäistyminen, uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen. Näin ollen ulkomaille mennään, tutustutaan uudenlaiseen arkeen, sopeudutaan, mutta myös tehdään tarpeen tullen kompromisseja perheen kanssa. Jos poikasi ei ole tottunut käymään joka aamu kirkossa eikä siihen paikan päälläkään sopeudu, hän voi aina puhua perheensä kanssa. Eivät he poikaasi hiuksista kirkkoon väkipakolla kisko, usko pois.

        Olet näköjään katsonut kauheimman (ja ilmeisesti ainoan) dokumentin vaihtovuodesta, ja selannut kommentteja vain huonoista kokemuksista, tai vain ohittanut kaikki positiiviset palautteet. Enkä voi suojelevaa äitiä syyttää. Toki vanhemmillekin nuoren vaihtoon lähteminen on suuri emotionaalinen kokemus, tietämättä mikä kohdemaassa rakasta kultamussukkaa oikein odottaa. Nuorta itseään ajatellen vuosi ulkomailla on kuitenkin poikkeuksetta unohtumaton kokemus; Maailmankuva avartuu huimasti ja nuori on roimasti itsenäisempi. Harvoin vaihtari palaa kotiin itkua vääntäen ja sanoo, että oli ihan kamalaa, ei tapahtunut yhtäkään kivaa asiaa. Joten suosittelen harkitsemaan vielä uudelleen, varsinkin jos poika sitä todella haluaa.


        Ja ei, en ole yksi niistä onnekkaista vaihtovuoden kokeneista, joilla "kävi tuuri". Osaan vaan näköjään etsiä faktoja vähän paremmin.

        Sinun kannattaa etsiä lisää niitä faktoja, niin löydät myös lisää dokumentteja mm. Tanskasta ja Saksasta! Tanskassahan on valtio jo "julistanut pannaan" koko vaihto-oppilastoiminnan ottaakseen jonkinlaista vastuuta nuorten ala-arvoisesta kohtelusta.


      • CSFES
        DokkareitaLöytyy kirjoitti:

        Sinun kannattaa etsiä lisää niitä faktoja, niin löydät myös lisää dokumentteja mm. Tanskasta ja Saksasta! Tanskassahan on valtio jo "julistanut pannaan" koko vaihto-oppilastoiminnan ottaakseen jonkinlaista vastuuta nuorten ala-arvoisesta kohtelusta.

        Googlatkaa myös Trygghetforutvekslingseleven. Sieltä löytyy ruotsalaisia dokkareita. On ne tännekin linkitetty. Linkit aukee edelleen, kun kopioi ne...


      • Vaihtarimutsi
        KiitosEi kirjoitti:

        Jatkan vielä aiheesta, koska liippasi vähän turhan läheltä.

        Kyllä, onhan toki niitäkin, joiden vaihto-oppilasvuosi sujuu ihan hyvin: he sijoittuvat tavalliseen perheeseen, näkevät amerikkalaista arkea ja käyvät yhden lukuvuoden verran koulua. Mielestäni kuitenkin yksikin kärsimään joutunut nuori on liikaa. Varsinkin silloin, jos matkan järjestänyt järjestö tai yritys ei myönnä virheitään, vaan vierittää syyn nuoren niskoille.

        Koko vaihto-oppilasvuosi konseptina alkaa muutenkin olla vanhanaikainen. Nykyisin ihmiset haluavat räätälöidä matkansa itse, valiten heille sopivat palaset. Vaihto-oppilasvuoden kohdalla tätä ei voi tehdä, vaan kaikki on arpapeliä: sijoitusmaa (joissain tapauksissa), sijoitus(osavaltio ja -)kaupunki, perhe, koulu, jopa lähtöpäivä. Mitään näistä et voi valita itse tai vaikuttaa niihin. Mietinkin, että enhän itse varaisi edes yhden viikon lomamatkaa tietämättä tarkkaa lähtöpäivää, maata, kaupunkia ja majoitusmuotoa. Tähän pitää tietysti vielä lisätä stetsonista vedetyt matkaseuralaiset (eli vaihto-oppilaiden kohdalla host-perhe).

        Meillä kävi kelta-mustasta firmasta poikaani haastattelemassa omalta vaihto-oppilasvuodeltaan muutama kuukausi sitten palannut nuori nainen. Hänen kohdallaan vaihto oli sujunut hyvin, eihän hän toki muuten olisi lähtenyt mukaan tällaiseen vapaaehtoistoimintaan. Se jäi mietityttämään, että onko hän kuitenkaan sopiva henkilö tekemään henkilöarviointia, mutta toisaalta kelta-musta yritys varmaankin kyllä 'hyväksyy' kaikki hakijansa.

        Haastattelijaneito oli viettänyt vaihto-oppilasvuotensa pienessä, muutaman tuhannen asukkaan kylässä. Hänen isäntäperheensä oli käynyt kirkossa joka sunnuntai-aamu ja hän oli aina ollut mukana, koska oli kokenut sen 'velvollisuudekseen'. Hän kertoi, että arki-iltaisin hänen kylässään ei tavattu kavereita, vaan koulupäivän ja koululla olleiden harrastuskerhojen jälkeen mentiin kotiin. Arki-illat hänellä kuluivat kotona läksyjä tehden ja perheen kanssa. Kavereita hän tapasi joskus perjantai-iltaisin ja yleensä aina lauantaisin. Sunnuntai taasen oli kirkko- ja perhe/kotipäivä. Haastattelussa hän tiedusteli pojaltani myös, pitääkö poikani blogia. Voisiko olla, että jos vaihtoon lähtevällä on jo ennestään blogi tuhansine seuraajineen hänet sijoitetaan ns. tavalliseen perheeseen tai sitten voit ryhtyä ko. firman mainostavaksi bloggariksi? Sen sijaan, jos olet blogimaailmassa ja somessa 'nobody', on suurempi riski joutua näihin kaatopaikkamajoituksiin?

        Kaikki tämä sai minut miettimään, kuinka moni vaihto-oppilaaksi lähtevä on ymmärtänyt, että jos hän tulee sijoitetuksi pieneen kylään (niinkuin useinmiten käy), ei siellä välttämättä ole arki-iltaisin mitään tekemistä vaan vaihto-oppilas viettää iltansa host-perheen kanssa tai ainakin kotona/majoituspaikassaan. Onko hän valmis käymään kirkossa perheen kanssa kerran viikossa, joskus useammankin kerran? Yleistä liikennettä pikkukylissä harvoin on, joten sekin rajoittaa liikkumista. Jos olet Suomessa tottunut viettämään arki-iltaisin aikaa kavereitten kanssa ja liikkumaan polkupyörällä, mopolla/skootterilla tai bussilla minne haluat, ei se välttämättä tuollaisessa pikkukylässä onnistu. Lisäksi perheellä saattaa olla hyvinkin tarkat kotiintuloajat.

        Näin ollen se, minkälainen host-perhe on, on hyvin ratkaisevaa viihtymisen kannalta. Nuoret, kuten oma poikanikin, halusi USA:n nimenomaan sen takia, että hän pääsisi myös matkustamaan ja näkemään tv-sarjoista tai elokuvista tuttuja paikkoja (lainaan tässä poikani sanoja). Harva vaihto-oppilas kuitenkaan kovin paljon vaihtovuotensa aikana matkustelee, koska Amerikassa lomat ovat lyhyitä ja välimatkat pitkiä. Harva vaihto-oppilas pääsee perheeseen, joka matkustelee ympäri Amerikkaa katsellen nähtävyyksiä suurissa tunnetuissa kaupungeissa.

        Vaihto-oppilaan surkeaa asemaa ei saa unohtaa, koska juuri nyt syksyllä moni tekee päätöksiä ensi syksyn lähdöistä. Eikö mikään taho voisi ottaa tätä asiaa tutkimusaiheekseen tai kiinnostuksen kohteekseen?

        Kahden nuoren äitinä olen ällistynyt, kauhuissani ja hyvin huolestunut vaihto-oppilasjärjestöjen ja -yritysten toiminnasta. Meitä asia kosketti onneksi vain siten, että mietimme vaihtoon lähtöä, otimme yhteyttä järjestöihin ja yrityksiin sekä googletimme vaihto-oppilasvuodesta suomeksi ja englanniksi päätyen siihen, että poikamme ei MISSÄÄN tapauksessa vaihtoon lähde.

        Loppuun vielä yksinkertainen markkinointiteesi: hyvää palvelua saanut asiakas kertoo yrityksestä/järjestöstä kahdelle ihmiselle, mutta huonoa palvelua saanut ainakin viidelle.

        Tsemppiä kaikille nuorille, jotka nyt ovat maailmalla ja katuvat katkerasti vaihtoon lähtöään sekä tottakai myös niille, joilla kävi hyvä tuuri.

        Niin vaihtoon lähdetään pääasiassa kieltä oppimaan.


      • Jenkkivaihtari
        iibbaa kirjoitti:

        Minä olin vaihdossa USA:ssa ja kokemukseni olivat pelkästään myönteisiä. Perhe oli mahtava ja minua pidettiin kuin perheen jäsentä. Minkäänlaisia ongelmia ei ollut perheessä eikä missään muussakaan. Vaihdosta on nyt neljä vuotta ja olen perheeseen edelleen yhteydessä, olen käynytkin heillä kaksi kertaa. Kaikkien kokemukset eivät ole huonoja.

        Mä olin kanssa pari vuotta sitten vaihdossa Yhdysvalloissa ja omalta osalta vuosi oli erittäin hyvä ja perhe maailman sydämellisin ja paras :) Olen toki kuullut myös todella ikäviä ja hirveitä vaihto kokemuksia myös... :( Tuurista paljon kiinni kaikki ja onhan se kurjaa jos menee 10000e hukkaan ja viettää ikävän vuoden... Mutta tosiaan vaihtovuodesta _voi_ myös tulla hyvä!


      • Hommathoitoon
        Jenkkivaihtari kirjoitti:

        Mä olin kanssa pari vuotta sitten vaihdossa Yhdysvalloissa ja omalta osalta vuosi oli erittäin hyvä ja perhe maailman sydämellisin ja paras :) Olen toki kuullut myös todella ikäviä ja hirveitä vaihto kokemuksia myös... :( Tuurista paljon kiinni kaikki ja onhan se kurjaa jos menee 10000e hukkaan ja viettää ikävän vuoden... Mutta tosiaan vaihtovuodesta _voi_ myös tulla hyvä!

        Voi tulla hyvä ja vo tulla huono! Meidän toiselle lapselle kävi huonosti sopimusrikkomusten takia ( ei ruokaa, ei tukea jne).


    • ykskakskis

      Aloitushan on provo. Ilmeisesti sama tyyppi tekee näitä vähän väliä. Aina sama tyyli ja viha.

      • Yksivirhetehty

        Lapsi vaihto-oppilaaksi:

        Saksaan tai Ranskaan. Laumamielen mielikieltä osaa kaikki, on järjenkäyhyyttä
        maksaa mieletön summa USA:n vaihto-oppilasvuodesta.


      • RahaaKeinojaKaihtanatta

        Mieletön summa on maksettava euroopan vaihdoistakin, eikä järin suurta eroa Pohjois-Amerikkaan. Esim. STS:ällä lukuvuosi Espanjassa tai jenkeissä about sama! STS myös nostaa rajusti hintoja vuosi vuodelta. Mahtaako olla syynä romahtanut liikevaihto ja vähenevät vaihtarit vai ahneus?


    • HitaastiHelvetistäToipuv

      No katos Mira aktivoitui taas;). Dokumentti kertoo totuudenmukaisesti, miten kaikki nämä nuorilla rahastavat bisnekset toimivat.

      Rotareista löytyy "pahaa" esimerkiksi CSFES-sivustolta. Ihan samalla tavalla "suojelevat omiaan", eli isäntäperheitä, aluevalvojia ja järjestöä, kun mokaavat. Vaihto-oppilas tulee AINA viimeisenä, kun on kyse edunvalvonnasta. Häikäilemätöntä ja raakaa bisnestä.

      Mikä tässä Miran saastaista vaihtaritoimintaa puolustavassa tarinassa paljastaa sen järjestöläisen kirjoittamaksi on tuo:"tässä ei olekaan kysymys sinusta" ja "kultamussukkaa"-höpinä.

      Totta helekutissa vaihtarivuodessa on kysymys myös vaihtarin vanhemmista! Se vaihtari on oma lapsi, jota en suosittele Miran kaltaisen "kultamussukka"-pilkka-asenteen omaavien "aikuisten" armoille lähettämään edes ilmaiseksi!!!!!

      On kyse myös vaihtarin vanhemmista, kun joutuu tukemaan törkeästi kohdeltua ja syyttömänä syyllisettyä ja perusteetttomasti poislähetettyä OMAA LASTAAN pitkään kauhukokemusten jälkeenkin. Ja vaihtarin vanhemmat ovat asiakkaita siinä missä vaihtari itse. Vaihtari on alaikäinen ja suojeluksen tarpeessa.

      Älkää ikipäivänä luottako noihin hirviöihin vaihtaribisneksessä.

      Kiertäkää kaukaa. Sanokaa suoraan, ettei tuon kaltainen "sika säkissä"- "ei mitään takuita" paitsi, että rahoja ei palauteta vaikka henki menisi. Ja Mira ja muut saastajörjestöt voivat tunkea omat "faktansa" takaisin sinne mistä ne vetäisevätkin.

      Ja en ollut dokkarissa mukana. Jatko-osaan olisin itse ollut valmis, vaikken olekaan julkisuudenhakuinen, mutta nuori ei. Itse olisin ylittänyt itseni ja esiintynyt vaikka missä, koska asia on mielestäni tärkeä tuoda julkisuuteen.

      Meitä on paljon, jotka ovat kokenee helvetillistä vääryyttä näiden järjestöjen taholta, mutta nuoret eivät halua julkisuutta ymmärrettävistä syistä. Järjestöt vain jatkaisivat kiusaamistaan.

      Eräskin järjestön leivissä oleva oli sitä mieltä, että vanhemmat ovat viime kädessä vastuussa KAIKESTA, mitä vaihtarille tapahtuu, koska ovat päästäneet lapsensa matkaan!

      Älkää siis päästäkö lastanne. Ei vaikka maksettaisi!

      • naurantäälläteille

        Kyllä taitaa argumentit käydä vähiin kun piti kaksi kertaa sama teksti postata..

        Ja en ole minkään järjestön kautta täällä kirjoittamassa, olen vain sattunut perehtymään aiheeseen. Jos ihmiset OIKEASTI viitsisivät ottaa selvää asioista, he osaisivat kiertää STS:sän kaltaiset rahastajajärjestöt kaukaa. Ja vaikkapa lähettää lapsi maahan, missä järjestö on sama kuin kotimaassa, niin useilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. Siinä on turha sitten ihmisiä ja kohdemaita ja Obamaa syytellä, että nuori joutui STS:sän kautta kaltoinkohdelluksi vaihdossaan. Suosittelen lämpimästi hyvän järjestön etsimistä, niin monilta vaikeuksilta vältytään. Mutta tuosta teidän lapset joutuu vaan kärsimään, jos vannoo, että meidän tytärhän ei pahaan maailmaan suomesta lähde ennen kun täyttää 25.

        Näillä suomi24 -palstoilla ihmisillä on näköjään sanaton sopimus, että kaikki järjestöt ja vaihtoon liittyvä lytätään aivan täysin. Siinähän pilkkaatte asiaa, joka antaa kymmenille tuhansille ihan mahtavia kokemuksia.


      • PalaHlvetissä
        naurantäälläteille kirjoitti:

        Kyllä taitaa argumentit käydä vähiin kun piti kaksi kertaa sama teksti postata..

        Ja en ole minkään järjestön kautta täällä kirjoittamassa, olen vain sattunut perehtymään aiheeseen. Jos ihmiset OIKEASTI viitsisivät ottaa selvää asioista, he osaisivat kiertää STS:sän kaltaiset rahastajajärjestöt kaukaa. Ja vaikkapa lähettää lapsi maahan, missä järjestö on sama kuin kotimaassa, niin useilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. Siinä on turha sitten ihmisiä ja kohdemaita ja Obamaa syytellä, että nuori joutui STS:sän kautta kaltoinkohdelluksi vaihdossaan. Suosittelen lämpimästi hyvän järjestön etsimistä, niin monilta vaikeuksilta vältytään. Mutta tuosta teidän lapset joutuu vaan kärsimään, jos vannoo, että meidän tytärhän ei pahaan maailmaan suomesta lähde ennen kun täyttää 25.

        Näillä suomi24 -palstoilla ihmisillä on näköjään sanaton sopimus, että kaikki järjestöt ja vaihtoon liittyvä lytätään aivan täysin. Siinähän pilkkaatte asiaa, joka antaa kymmenille tuhansille ihan mahtavia kokemuksia.

        Sinä tässä pilkkaat vakavaan vaaraan asetettuja ja törkeästi kohdeltuja nuoria ja heidän vanhempiaan.
        Ai että ihan "sattumalta "perehtynyt" asiaan!? Nyt minä nauran.
        Hyviä järjestöjä on turha etsiä, koska sellaisia ei ole.
        Ei meillä tietääkseni ole mitään salaista sopimusta järjestöjen lyttäämisestä.
        Järjestöt omalla toiminnallaan aiheuttaneet kaikki nämä kirjoitukset.
        Ottaisitte opiksenne.
        Törkeät kokemukset eivät unohdu koskaan. Jatkamme tiedotusta.


      • tfchd
        PalaHlvetissä kirjoitti:

        Sinä tässä pilkkaat vakavaan vaaraan asetettuja ja törkeästi kohdeltuja nuoria ja heidän vanhempiaan.
        Ai että ihan "sattumalta "perehtynyt" asiaan!? Nyt minä nauran.
        Hyviä järjestöjä on turha etsiä, koska sellaisia ei ole.
        Ei meillä tietääkseni ole mitään salaista sopimusta järjestöjen lyttäämisestä.
        Järjestöt omalla toiminnallaan aiheuttaneet kaikki nämä kirjoitukset.
        Ottaisitte opiksenne.
        Törkeät kokemukset eivät unohdu koskaan. Jatkamme tiedotusta.

        no ei hyviä järjestöjä tietenkään ole kun vihainen vanhempi on löytänyt yhden huonon.
        Kysyisin vain vielä miten aloittajan poika on päätökseen suhtautunut?


      • Pihoihsfuogbjsfb
        tfchd kirjoitti:

        no ei hyviä järjestöjä tietenkään ole kun vihainen vanhempi on löytänyt yhden huonon.
        Kysyisin vain vielä miten aloittajan poika on päätökseen suhtautunut?

        En ole löytänyt vain yhtä huonoa, vaan kaikki on todistettu ala-arvoisiksi, kuten sinunkin provosoivat propagandakommenttisi.
        Usko jo, ettei se poikakaa halua olla teidän järjestöjen kanssa missään tekemisissä:D.
        Ihanaa, ettei järjestöjen propaganda enää mene läpi:D.


      • annamunkaikkikestää
        Pihoihsfuogbjsfb kirjoitti:

        En ole löytänyt vain yhtä huonoa, vaan kaikki on todistettu ala-arvoisiksi, kuten sinunkin provosoivat propagandakommenttisi.
        Usko jo, ettei se poikakaa halua olla teidän järjestöjen kanssa missään tekemisissä:D.
        Ihanaa, ettei järjestöjen propaganda enää mene läpi:D.

        juu kyllä minähän se tässä provosoin :)


      • FaktatPöytään
        naurantäälläteille kirjoitti:

        Kyllä taitaa argumentit käydä vähiin kun piti kaksi kertaa sama teksti postata..

        Ja en ole minkään järjestön kautta täällä kirjoittamassa, olen vain sattunut perehtymään aiheeseen. Jos ihmiset OIKEASTI viitsisivät ottaa selvää asioista, he osaisivat kiertää STS:sän kaltaiset rahastajajärjestöt kaukaa. Ja vaikkapa lähettää lapsi maahan, missä järjestö on sama kuin kotimaassa, niin useilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. Siinä on turha sitten ihmisiä ja kohdemaita ja Obamaa syytellä, että nuori joutui STS:sän kautta kaltoinkohdelluksi vaihdossaan. Suosittelen lämpimästi hyvän järjestön etsimistä, niin monilta vaikeuksilta vältytään. Mutta tuosta teidän lapset joutuu vaan kärsimään, jos vannoo, että meidän tytärhän ei pahaan maailmaan suomesta lähde ennen kun täyttää 25.

        Näillä suomi24 -palstoilla ihmisillä on näköjään sanaton sopimus, että kaikki järjestöt ja vaihtoon liittyvä lytätään aivan täysin. Siinähän pilkkaatte asiaa, joka antaa kymmenille tuhansille ihan mahtavia kokemuksia.

        Kertoisitko miten "oikeasti otetaan selvää asioista"??
        Miten sinä olet "sattumalta perehtynyt aiheeseen"??
        Oletko muuten kuullut sanontaa: "Se parhaiten nauraa, joka viimeks nauraa!"


      • littlel
        Pihoihsfuogbjsfb kirjoitti:

        En ole löytänyt vain yhtä huonoa, vaan kaikki on todistettu ala-arvoisiksi, kuten sinunkin provosoivat propagandakommenttisi.
        Usko jo, ettei se poikakaa halua olla teidän järjestöjen kanssa missään tekemisissä:D.
        Ihanaa, ettei järjestöjen propaganda enää mene läpi:D.

        Sinä olet järjiltäsi. Mene hoitoon, olet sen tarpeessa.

        Se joka etsii pelkkää huonoa, löytää pelkkää huonoa ja pilaa elämänsä.


      • MrrrMrrr
        littlel kirjoitti:

        Sinä olet järjiltäsi. Mene hoitoon, olet sen tarpeessa.

        Se joka etsii pelkkää huonoa, löytää pelkkää huonoa ja pilaa elämänsä.

        Ei tartte huonoa etsiä , jos vaihtariyrityksistä puhut... Huonoa löytyy etsimättä ja monen elämän on rahanahne vaihtarijärjestö pilannut!!! Varoituksena täällä tietoa jaetaan, jotta nuoret säästyisivät näiltä koettelemuksilta.


      • HitaastiHelvetistäToipuv
        littlel kirjoitti:

        Sinä olet järjiltäsi. Mene hoitoon, olet sen tarpeessa.

        Se joka etsii pelkkää huonoa, löytää pelkkää huonoa ja pilaa elämänsä.

        Moni nuori onki joutunut hoitoon näiden "järjestöjen " jäljiltä!
        Huomatkaa vanhemmat, jotka täältä etsitte tietoa, kuinka epätoivoisesti meitä yritetään järjestöjen taholta leimata hulluiksi.
        Yhtä epätoivoisesti järjestöt leimaavat ja syyttävät vaihtareita.
        Myönnän, että itsekin VIELÄ parin vuoden jälkeenkin koen, että vaihtarin kohtelu oli JOTAIN NIIN USKOMATTOMAN TÖRKEÄÄ, että siitä kestää kauan toipua myös meidän vanhempien. Ja se tapa, jolla meitä vanhempia kohdeltiin oli kanssa sanoinkuvaamattoman törkeää!


      • Toipuvamyös
        HitaastiHelvetistäToipuv kirjoitti:

        Moni nuori onki joutunut hoitoon näiden "järjestöjen " jäljiltä!
        Huomatkaa vanhemmat, jotka täältä etsitte tietoa, kuinka epätoivoisesti meitä yritetään järjestöjen taholta leimata hulluiksi.
        Yhtä epätoivoisesti järjestöt leimaavat ja syyttävät vaihtareita.
        Myönnän, että itsekin VIELÄ parin vuoden jälkeenkin koen, että vaihtarin kohtelu oli JOTAIN NIIN USKOMATTOMAN TÖRKEÄÄ, että siitä kestää kauan toipua myös meidän vanhempien. Ja se tapa, jolla meitä vanhempia kohdeltiin oli kanssa sanoinkuvaamattoman törkeää!

        Eikä riitä, että vaihtaria kohdellaan uskomattoman törkeästi. Tämän "itsenäistymistä kasvattavan kulttuurivaihdon" jälkeen järjestön törkeydet sen kun jatkuvat!!!
        Vastuun kantava yritys selvittää rikkeensä ja kiistansa asiakkaiden kanssa, mutta mitä tekeekään vaihtarijärjestöt..? Vietyään ihmisiltä ensin rahat ja kohdeltuaan alaikäisiä nuoria sairaalla ja jopa rikollisella tavalla, nämä kymmenien vuosien kokemuksella pröystäilevät yritykset katkaisevat kylmästi puheyhteyden ja välttävät kaikenlaista yhteydenpitoa. Asioiden edetessä käräjille ja kuluttajariitalautakuntaan, nämä mainiot "nuorten parhaaksi" toimivat maajohtajat hakevat jopa toisistaan tukea valehdellessaan ja hyökätessään vaihto-oppilasta vastaan (vrt. tapaus STS/Mira Silvonen-Explorius Asse/Anu Husu-Peltonen) Tarkoituksena on pitää vaihtariperheeltä huijatut rahat visusti järjestön tilillä. Väliäkös sillä, vaikka tuli toimittua siivottomasti, laskelmoidusti, rikottua sopimusta ja aiheutettua nuorelle trauma. "So what", tuumii Mira & kumpp. vai mitä? Ainakin kaikki toiminta viittaa vahvasti siihen!!
        Kannattaisiko varoa näitä täysin epäluotettavasti ja epärehellisesti toimivia yrityksiä, ellei ole jo ns. astunut miinaan...?


    • KyseMyösVanhemmista

      Rotareista "pahaa" CSFES-sivustolla. Rotareiden kautta meni eräskin tuttavaperheen tyttö, joka sittemmin päätti päiväsänsä junan alle.
      Katolta hypänneen ex-vaihtarin järjestöä en tiedä.

    • liveyourlife12

      Hahhaahaa

      • TurhiaKuolemia

        Yritätkö naurullasi väheksyä huolestuttavia asioita ja pilkata ihmisiä, jotka kantavat huolta nuorten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista? Kertoo paljon sinusta ja toimenkuvastasi!

        Näitä tapauksia on liian paljon... Miksi näistä vaietaan:

        "Katja kuoli 18-vuotiaana, täysin yllättäen. Kukaan ei osannut aavistaa, että hän suunnitteli omaa kuolemaansa.

        Katja oli vasta palannut Yhdysvalloista, jossa oli ollut vuoden vaihto-oppilaana.
        - Myöhemmin olen huomannut nuorten kanssa työskennellessäni, että monet joutuvat jonkinlaiseen identiteettikriisiin vaihto-oppilasvuoden jälkeen. He ovat joutuneet itsenäistymään nopeaan tahtiin. Paluu omaan perheeseen ei ole aina helppo."...


      • Naurattaako

    • MrrrMrrr

      Aloittajahan on saanut aikaan kunnon säpinää maajohtajiin... :D :D Mahtavaa!!! Toivottavasti jaatte tietoa muuallakin kuin täällä! Menkää kouluihin, siellä käy järjestötkin mainostamassa! Totuus vaan näkyvämmin julki tästä härskistä rahanteosta!!! Jatkakaa kiitos!

      • sama.laulu

        Mihin maajohtajiin? Aika paljon luultu, että ne täällä aikaansa tuhlaisivat jonkun vinksahtaneen parantumatonta kitkeryyttä kommentoimassa.
        Mitään uuttahan täällä ei löydy, aina sama levy pyörimässä.


      • PahanKierre
        sama.laulu kirjoitti:

        Mihin maajohtajiin? Aika paljon luultu, että ne täällä aikaansa tuhlaisivat jonkun vinksahtaneen parantumatonta kitkeryyttä kommentoimassa.
        Mitään uuttahan täällä ei löydy, aina sama levy pyörimässä.

        Anu Husu-Peltonen kävi kommentoimassa. Samoin kävi joku setä UPEducationilta/Universal playersiltä. Olivat niin pöyhkeetä että. Eikä ole epäilystäkään, etteivät kaikki muutkin täällä kävisi:D.
        Terkut vaan prseestä MiraSlvosellekin.
        Onhan tämä kuitenkin ehkä Suomen suurin keskustelupalsta.
        Uutta löytyy joka vuosi! Samalta ne kuulostaa, koska järjestöillä on sama kaava kaikilla. Eli vaihtarit syyllistetään oli mikä oli ja rahoja ei palauteta ja toiminta on härskiä rahastusta. Nuoret pskalääviin hullujen köyhien luo ja rahat järjestölle.
        Huomionarvoiinen seikka oli tuon aloittajan mainitsema järjestön "henkilökunnan" pätevyys. Päteviähän niistä ei ole yksikään. Maajohtajilla on vaan hulppea titteli, mutta heillää ei ole myöskään minkään sortin pätevyyttä toimia nuorten parissa. Kaikki tehtäväthän on delegoitu sitten näille edellisen vuoden vaihtareille, jotka kieltävät kauhukokemuksensa ja värväävät uusia ilman mitään koulutusta...


      • TehdäänLoppu

        Ja joka vuosi samoihin psaklääviin sijoitetaa aina vain uusi vaihtari!
        Ottakaa kuvat niin pian huomaamme, että samat kuvatkin pyörii;D.
        Nyt tehdään loppu tästä ihmiskaupasta!


      • TotuusTuleeJulki
        sama.laulu kirjoitti:

        Mihin maajohtajiin? Aika paljon luultu, että ne täällä aikaansa tuhlaisivat jonkun vinksahtaneen parantumatonta kitkeryyttä kommentoimassa.
        Mitään uuttahan täällä ei löydy, aina sama levy pyörimässä.

        Maajohtajat ovat ottaneet selkeästi tavakseen tsekata päivittäin kirjoitukset tältä "suolipalstaksi" nimeämältään foorumilta. Onneksi kirjoituksia on alkanut löytymään myös muilta palstoilta! Tarve peitellä totuutta on siksi kova, että pelko persuksissa maajohtajat vaativat kommenttien poistoa ja yrittävät torpedoida milloin milläkin tavalla tämänkin foorumin keskusteluja. Ovat vaatineet jopa koko aihealueenkin sulkemista. Muutamat ovat jopa ottaneet osaa keskusteluunkin itsensä nimeltä mainiten ja esitellen. Explorius Assen maajohtaja Anu Husu-Peltonen tosin poistatti omat kommenttinsa jäätyään kiinni valehteluyrityksistä.
        Maajohtajat kyllä tietävät, että täällä on liuta vakiokirjoittajia, joista osa olisi halunnut omien lastensa vaihtokokemusten myötä osallistua myös STS:n julkiseen infoon. Valitettavasti maajohtajalle meni pupu pöksyyn ja ennakkoon mainostettuihin infotilaisuuksiin ei saapunut ketään STS:n edustajaa edes ilmoittamaan peruutuksesta!!!
        Likainen toiminta ei kestä päivänvaloa, joten järjestöt käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja estääkseen totuuden julkituloa. Tässäkin ketjussa on havaittavissa muutamia hyviä esimerkkejä!
        (Esim. tarve leimata kirjoitukset vain yhden hullun/sairaan vanhemman kirjoitukseksi jne.)


      • JärjestöjenValehtelijat
        TotuusTuleeJulki kirjoitti:

        Maajohtajat ovat ottaneet selkeästi tavakseen tsekata päivittäin kirjoitukset tältä "suolipalstaksi" nimeämältään foorumilta. Onneksi kirjoituksia on alkanut löytymään myös muilta palstoilta! Tarve peitellä totuutta on siksi kova, että pelko persuksissa maajohtajat vaativat kommenttien poistoa ja yrittävät torpedoida milloin milläkin tavalla tämänkin foorumin keskusteluja. Ovat vaatineet jopa koko aihealueenkin sulkemista. Muutamat ovat jopa ottaneet osaa keskusteluunkin itsensä nimeltä mainiten ja esitellen. Explorius Assen maajohtaja Anu Husu-Peltonen tosin poistatti omat kommenttinsa jäätyään kiinni valehteluyrityksistä.
        Maajohtajat kyllä tietävät, että täällä on liuta vakiokirjoittajia, joista osa olisi halunnut omien lastensa vaihtokokemusten myötä osallistua myös STS:n julkiseen infoon. Valitettavasti maajohtajalle meni pupu pöksyyn ja ennakkoon mainostettuihin infotilaisuuksiin ei saapunut ketään STS:n edustajaa edes ilmoittamaan peruutuksesta!!!
        Likainen toiminta ei kestä päivänvaloa, joten järjestöt käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja estääkseen totuuden julkituloa. Tässäkin ketjussa on havaittavissa muutamia hyviä esimerkkejä!
        (Esim. tarve leimata kirjoitukset vain yhden hullun/sairaan vanhemman kirjoitukseksi jne.)

        Niinhän se kävikin, että sekä Exploriuksen, että Up-education/universalPlayersin maajohtajat kävivät tällä palstalla valehtelemassa. Toinen poistatti aloittamansa ketjun ja toinen lopetti pöyhkeästi vastaamasta. Aloittikin sen ainoan kommenttinsa, ettei aio kommentoida kuin sen yhden kerran. No siinä tulikin sitten valehdeltua, ettei heidän kauttaan lähetetä ISE:lle vaihtareita. ISE oli sijoittanut vaihtareita karmeisiin lääviin Rose Hawkins-nimisen naikkosen avulla. Rose muuten edelleenkin toimii ISE:n leivissä ja tuohon karmeaan läävään sijoitettiin välittömästi seuraava uhri.
        No kun sitten löysin pari blogia up-education/universalPlayersin vaihtareilta, joissa nuoret ilmoittivat vastaanottavaksi järjestöksi ISE:n, ja kysyin ,että mitäs nämä sitten ovat, niin eihän tuo pöyhkimys suvainnut edes vastata.
        Että sellaista asennetta.


    • KiitosEi

      Minä olen keskustelun aloittaja eikä kirjoitukseni ollut provokaatiota, vaan mielipide äidiltä, joka tutki asiaa ja erilaisia vaihtoehtoja ja teki niiden perusteella oman päätöksensä. Luin toki kommentteja myös onnistuneista vaihdoista ja luin sellaisten henkilöiden blogeja, jotka ovat olleet tai parhaillaan ovat vaihdossa. Ylisuojelevana vanhempana en itseäni pidä, mutta realistisena kylläkin.

      Voisin ottaa vertailukohdaksi tähän esimerkiksi auton oston. Enhän ostaisi autoakaan pelkästään sen perusteella, mitä valmistajan oma mainosesite kertoo. Tutkisin esitteiden lisäksi kuluttajatutkimuksia ja käyttäjien/ostajien kommentteja. Nyt näytti siltä, että vaihtovuosimatkan varaaminen on rulettia, jossa voitonmahdollisuus on minimaalinen. On hyvä, että nykyisin on mahdollisuus ottaa asioista selvää ennen ostopäätöstä. Tämä tulisi yritystenkin tiedostaa, sillä potentiaaliset asiakkaat kyllä äänestävät jaloillaan, jos maine on mennyt.

      En usko, että poikani millään tavoin tästä päätöksestä 'kärsii', niinkuin joku kirjoittaja täällä arveli. Hän on päässyt matkustamaan hyvin paljon tähän asti oman perheensä kanssa ja totesi itse, että lähtee mieluummin vaihtoon myöhemmistä opinnoistaan ollessaan täysi-ikäinen.

    • sohappytobealive

      Täällä kirjoittelee onnellinen tyttö, lähdössä vuodeksi Australiaan!

      Voin kertoa oliko kamalaa kun (jos) tulen takaisin! :)

    • SyvältäSieltä

      Australian päässä järjestöjen toiminta myös ihan törkeää.
      Stupid is as stupid does.

    • Sammahärsammahär

      Luojan kiitos että meillä päädyttiin samaan ratkaisuun kuin aloittaja ja tämä oli nuoren oma päätös. Oli kuullut niin paljon huonoista kokemuksista kaveripiirissään. Eli tietoa näistä huonoistakin kokemuksista leviää, kun useampi karmeuksia kokenut kohtaa ja pääsee purkamaan sydäntään.

    • VaaraVaaniiVaihtareita

      Tässä yhteydessä on varmasti myös paikallaan muistutus (=varoitus) vaihtarijärjestöjen mainosmielessä teettämistä mainosblogeista. Järjestöt tilaavat nuorilta korvausta vastaan positiivisuusblogeja, joista nuoret saavat korvauksena esim. kielimatkan tai merkittävän alennuksen kielimatkasta.
      Järjestöjen edustajat ohjaavat mielellään lukemaan näitä blogeja, jotka psykologisessa mielessä ovatkin oiva ja tehokas keino vaikuttaa nuoriin. Tästä alkaa jo tämän alan petollisuus!! Kriittisyyttä ihmiset!!
      Todellista tietoa alasta ja nuorten törkeästä kohtelusta on kyllä saatavilla. Heitetäänpä tähän loppuun vaikkapa "muutama" linkki vaihto-oppilaisiin kohdistuneista sukupuol. häirintätapauksista ja raiskauksista..
      Virallisia rikosilm.
      http://www.csfes.org/wst_page4.html

    • Toivon, että vaihtari saa onnettoman vaihtovuotensa onnellisesti päätökseen keväällä. Ne kokemukset, joita nuori siellä kohtaa olisivat voineet jäädä kokematta. Toivon todella, että saisimme kansalaisaloitteen tehtyä ja sitä kautta lainsäädännöllä puututtua vaihtaritoimintaan.

    • äipsy

      Minun tyttäreni oli yksi MOT ohjelmassa esiintyneistä (rohkeista) tytöistä. Vaikka vaihdosta on nyt kulunut jo vuosia käyn vieläkin katsomassa harvakseltaan mitä tällä palstalla kerrotaan tämän hetkisestä vaihtari tilanteesta. Ei hyvältä näytä. Meidän juttumme lopulta ratkesi oikeudessa eduksemme, emme siis lähteneet valittamaan kuluttajansuojalautakuntaan vaan vedimme suoraan oikeuteen. Järjestö myöntyi vaatimuksiimme (välttääkseen julkisuutta) ensimäisessä kuulemisoikeudenkäynnissä ja saimme rahat takasin. Järjestö kuitenkin pystyi vitkuttamaan rahojen maksamista muutamalla vuodella näin. Tytön "vedimme" siis takasin Suomeen kuuden vaihtariviikon jälkeen ulkoministeriön avulla. Emme halunneet piinata tyttöä yhtään enempää, kun tajusimme mikä todellinen tilanne on. Tällä myöskin osoitimme välittömästi ettemme hyväksy olosuhteita ja pidämme tilannetta sopimusrikkomuksena matkanjärjestäjän puolelta.

      Tällä hetkellä tyttäreni opiskelee lakia ulkomailla ja suosittelen, että mikäli veri vetää nuorta ulkomaille, niin startti tähän tehtäisiin vasta lukion jälkeen opiskeluiden merkeissä. Hienoja kokemuksia ehtii hankkia myöhemminkin, kun on vähän vanhempi ja valmiimpi karuun maailmaan ts. pystyy jo paremmin puolustautumaan. Teini on vielä lapsi kuitenkin. En siis suosittele, mutta jos kuitenkin lapsenne isolla riskillä päästätte, niin nopeus ja päättäväisyys on valttia kun ongelmat alkavat.

      • ToinenÄiti

        Saitteko koko summan takaisin? Tai muuta korvausta, koska onhan siinä tapahtunut muutakin vahinkoa, kuin rahan menoa!


      • äipsy

        Saatiin koko summa takasin, mitään "kipukorvauksia" emme siis lähteneet asianajajamme kanssa hinnoittelemaan. Olihan tämä toki muutakin kuin pelkkä rahan meno, mutta koska asia venyi monen vuoden mittaiseksi, niin helpotushan se oli että edes rahat tuli takaisin.


      • HuijaritVastuuseen

        Hienosti hoiditte homman!! Onneksi olkoon. Tiedossa on, ettei korvauksia heru järjestöiltä latin latia ilman kovaa vuosienkien riitelyä.
        Olisi niin toivottavaa, että ihmiset jaksaisivat pistää nämä huijarit vastuuseen. Ajamalla oikeutta lapsensa puolesta vanhemmat myös osoittaisivat ettei ole samantekevää miten heidän lapsiaan kohdellaan. Järjestöille olisi myös enemmän kuin paikallaan viesti, ettei tällainen peli vetele!!
        Suunnitelmallinen ja laskelmoitu rahojen vieminen ihmisiltä ilman sovittua hyödykettä on RIKOS!!!


    • Ei_vaihto-oppilaaksi

      Olen entinen vaihto-oppilas. Vietin vuoden Yhdysvalloissa. Kokemus oli traumaattinen. Sinnittelin silti vuoden loppuun. En suosittele kenellekään vaihto-oppilasvuotta. Sen sijaan suosittelen, mikäli haluja on, lukion jälkeen opiskelua muissa maissa. Tai vielä paremmin: vaihto-opiskelua opintojen aikana. Silloin on nuori aikuinen, ja kuten jo edellinen kirjoittaja sanoi, osaa ja pystyy huolehtimaan itsestään. Ei tarvitse asua kenenkään nurkissa, on oma vapaus tulla ja mennä.

      Vaihto-oppilasvuoden jälkeen lukion käyminen oli tuskaa, koska jäin vuoden jälkeen ikäluokastani. Toisin sanoen, entiset luokkalaiset kirjoittivat ylioppilaiksi, haihtuivat paikkakunnalta - ja minä asuin kotona. Abivuosi oli pitkä.

      Vaihto-oppilasvuoden takia olen aina ollut "iäkkäämpi" kuin muut; pidin toisenkin välivuoden opintojeni aikana. Tämä on kostautunut nykyään, koska ikärasismi on sääntö. En suosittelen kenellekään erityisiä välivuosia, elleivät ne hyödytä suoraan ammattiin opiskelua.

      En valitettavasti halua edelleenkään avautua vaihto-oppilasvuoden traumoista. Sen opin, että pärjään missä vaan sinnikkyydellä ja vahvalla tahdolla. Selviydyin. Vastustan vaihto-oppilastoimintaa.

    • puputsu

      Hei! Olemme yrittämässä päästä vaihtarivuotta loppuun, koska halusimme juuri saada kielen oppimisen lisäksi tuon kulttuurilisän perheistä. Mot -ohjelman löysimme katsottavaksi vasta tänä syksynä. Kiitos ohjelmasta, sillä se avasi silmät. Ennen vaihtoa ajattelimme, että mahdolliset ongelmat eivät voi sattua kohdallemme ym. perheidenvaihdot! Näköjään pitäisi varautua pahimpaan ja myös näiden nuorten pitäisi saada valmennusta näihin asioihin ja niistä selviytymiseen. Siirryn fb-sivulle, mutta aion myös jatkossa käydä täällä satunnaisesti.

    • HankkikaaTietoa

      Ihmiset alkavat olla jo melko hyvin tietoisia vaihto-oppilastoiminnan todellisuudesta.
      Järjestöjen törkeitä toimintatapoja ja nuorten epäinhimillistä kohtelua ei onnistuta peittämään enää omalla mainonnalla ja tilatuilla positiivisuusblogeilla!! Onneksi fiksut ihmiset osaavat etsiä faktaa myös muista lähteistä!!
      Toivottavasti entistä harvemman tarvitsee tulevaisuudessa katua, kärsiä ja menettää rahansa.

    • Keltanen

      Ylihuolehtimiselta kuulostaa mun mielestä.
      Jotkut jotka eivät mene järjestön kautta, heidön hostit voivat potkaista ulos milloin huvittaa. Mutta jos järjestön kautta menee ja noin käy, saa sille järjestölle valittaa.....
      ymmärsin ehkä väärin, toivottavasti ? O_o

      • KallisPotkuJärjestöltä

        Joo, järjestölle voi kyllä valittaa... Sama kuin puhuisit seinille! Kannattaa perehtyä järjestöjen vastuuttomaan toimintaan hieman paremmin! Järjestöt voivat nimenomaan potkaista ulos ohjelmasta milloin huvittaa!! Erotuksena se, että järjestön kautta tämä potkaisu maksaa sinulle n. 15.000€.


    • VaihtariKertoo

      HYVÄ AIHE!

      Lähettänyt 07.10.2013 - 21:07 käyttäjä vaihto-oppilas
      Mielestäni aihe oli todella hyvä ottaa esille! Olen vain erittäin hämmästynyt, että sama peli näyttää jatkuvan edelleen. Itse olin vaihto-oppilaana EF:n kautta vuonna 89-90. Matkaan lähdimme Helsingistä laivalla Tukholmaan, josta lento New Yorkiin. Laivalla EF:n edustajat olivat ympäri päissään ja kadoksissa. New Yorkissa olin jumissa monta päivää sillä kukaan ei tiennyt minne minun oli tarkoitus mennä vaikka minulla oli isäntäperheen yhteystiedot. Aina vain yritettiin antaa lentolippuja toisiin osavaltioihin kuin oli tarkoitus mennä. Matkatavarat olivat tietysti kadoksissa. New yorkissa yövyin hotellissa, jossa useammassa huoneessa oli meitä "eksyneitä" vaihto-oppilaita. Jotkut olivat olleet siellä usen viikon jo. Kun vihdoin pääsin kaikkien mutkien kautta isäntäperheeni luo järkytyksekseni sain huomata heidän asuvan trailor parkissa parakissa. jaoin huoneeni perheen tyttären kanssa eikä huoneessa ollut edes lämmitystä. En antanut asian häiritä sen enempää vaan yritin olla avoimin mielin. Muutimme sitten kuukausien päästä ihan oikeaan taloon. ajan mittaan perheestä alkoi paljastua kaikenlaista. Lapsia kuritettiin kovalla kädellä. Perheen äiti esimerkiksi istui 11-vuotiaan poikansa päällä hakaten tätä kun pikkusisko itki vieressä ja huusi lopettamaan. Äiti huusi ettei aio lopettaa ennekuin poliisit saapuvat paikalle. Perheen koiraa heilutettiin hännästä ilmassa ympäri ja paiskattiin päin seiniä. Kerroin tästä aluevalvojalle, joka keskusteli ilman minua perheen vanhempien kanssa. Yhdessä he totesivat, että olen vain hemmoteltu suomalainen kakara, joka ei ymmärrä american lifestylea. Ruokaa en tietysti saanut ja rahani varastettiin tasaisin väliajoin. Huoneessani ei "uudessa" talossakaan ollut lämmitystä joten tilailin postimyynnistä peittoja talvella. perhe ei koskaan vienyt minua mihinkään.Perhe naureskeli minulle kuinka lihava olin (painoin tuolloin 45kg) ja kuinka ruma ja he miettivät miltä vanhemmistani mahtoi tuntua kun olivat saaneet näinkin ruman lapsen. Perheen isä välitti huumeita ja kun löysin hänen kätkönsä ja kerroin siitä taas aluevalvojalle minulle sanottiin, että olen suorittanut laittoman kotietsinnän ja minua vastaan voidaan nostaa syyte. Kylässä jossa asuin ei ollut julkista liikenneyhteyttä eikä ainoatakaan taksia, jotta olisin päässyt johonkin. Kavereiden vanhemmat veivät minua esim. vaateostoksille. Aluevalvojat kielsivät minua puhumasta mistään vaihto-oppilasperheeseen liittyvistä asioista. Koulussa opettajat näkivät ettei kaikki ole kunnossa mutten uskaltanut puhua. Viimein sain tarpeekseni ja lähdin perheestä pois siellä sinniteltyäni 7 kuukautta. menin kouluni opettajan luo, josta aluevalvojat tulivat minua hakemaan keskellä yötä. Yön jouduin istumaan pöydän ääressä kuunnellen heidän uhkauksiaan. Minulta otettiin pois passi,rahat ja luottokortti. En saanut soittaa kenellekään enkä olla muutenkaan yhteydessä mihinkään. aluevalvoja kertoi että vanhempani eivät halua minua takaisin. Kävin koulua, mutta muualle en päässyt. sain kavereita, jotka lähettivät puolestani kirjeitä vanhemmilleni ja kavereilleni. Kesti kuukauden ennekuin pääsin kotiin vaikka olisin jo heti halunnut tulla takaisin. Minua uhkailtiin vielä sillä, että saan maksaa itse matkani vaikka siis olin tästä lystistä jo ihan maksanut ruhtinaallisen summan. Tässä kirjoituksessa on nyt vain murto-osa siitä mitä kaikkea tapahtui esim. perheen isän alkoholismi, isoäidin itsemurha yms. Toivottavasti tähän asiaan puututaan jollakin lailla. Kysymys ei ole siitä, että kaikki pitäisi olla ruusuilla tanssimista vaan kyllä inhimilliset olosuhteet on oltava ja kyseessä kuitenkin 16-17vuotiaat lapset! Aiemmat kommentoijat voisivat vähän miettiä asioita laajemmin.

    • totuus.tietysti

      rahat pois ja töihin.

    • Valitseoikein

      Hei! Ylihuolehtimisesta ja ylireagoinnista ei ole kysymys. Meidän perheen lapsilla on eri kokemuksia vaihtarina olemisesta. Ajattelimme ennen viimeistä vaihtoa että ongelmat, perheenvaihdot ja henkinen väkivalta ym, ovat yksittäistapauksia ja eivät voi sattua meidän nuoren kohdalle mutta niin kävi. Ja niin vaikuttaa käyvän monelle nuorelle. Huonoja kokemuksia Exploriuksesta. Törkeitä toimintatapoja ja epäinhimillistä kohtelua. Emme ikinä voineet kuvitella että maineestaan riippuvainen yritys voisi niin kehnosti toimia.

      • eläke-ukko

        Kylläpä tuntui pahalle kun lueskelin nuo jutut vaihtareista. Useinhan kyse on paljolti kuitenkin kulttuurieroista.
        Köyhän lapsethan ei yleensä edes pääse vaihtareiksi. Hemmotellut kakarat lähtevät maailmalle kuvitellen ,että heitä paapotaan siellä samoin kuin Suomessa. Äidin pikku kullan nupuille tulee ikävä, kun kaikki ei ole ihan niin kuin kotona. Mamma ei ole passaamassa.
        Oma tyttäreni oli vuoden Mississipissä. Halusi tietoisesti saada kulttuuri shokin.
        Kyllä hänelläkin oli vaikeuksia sopeutua kaksinaismoralistiseen kulttuuriin.
        Päivät kuluivat opiskellessa koulussa jossa oli valkoisemmat ja tummemmat keskenään.
        Koulupäivän jälkeen bussi vei nuoret aivan kotiovelle. Koulun jälkeen ei saanut olla missään tekemisissä ns. päivettyneiden ihmisten kanssa.
        Vaihtariperheen isä oli opettajana samassa koulussa.
        Ylpeänä oli esitellyt tyttärelleni sellaista valkoista huppukaapua.
        Kaksi kertaa on käynyt näiden vuosien aikana vaihtariperheen luona. Pitävät edelleenkin muutenkin yhteyttä
        Hänen elämän katsomuksensa on nykyisi hyvin kansainvälinen.
        Ei pelkästään tämä Suomalainen virheetön kansan kulttuuri.
        Ei sitä suotta sanota, että matkailu avartaa.


      • EläkeukkoHakoteillä

        Selvitäppäs eläke-ukko vähän asioiden todellista laitaa ja jätä nuo kullannuppuhöpinät väliin!


      • KokemuksenSyväÄäni

        Aivan. Eläkeukko on ihan pihalla. Ei todellakaan ole kyse kulttuurieroista. Kulttuurieroista tulee informoida ja ne voidaan selvittää.
        On kyse siitä, ettei kunnollisia isäntäperheitä ole tarpeeksi. Nämä järjestöt käyttävät nuorten seikkailunhalua ja sinisilmäisyyttä törkeästi hyväkseen. Toiminnasta on suurin osa normaali-ihmisistä myös kaikonnut huomatessaan, että järjestöissä ainoat ammatillisesti toimivat ovat rahanlaskijat ja lakimiehet. Muut "työntekijät" ja ns. vapaaehtoiset on valjastettu palvelemaan tätä rahastusta hinnalla millä hyvänsä. Siitä johtuukin, ettei järjestöissä enää ole muita, kuin vajaaälyisiä mukana.
        Surullista, mutta totta. Kiertäkää kaukaa nämä järjestöt, jollette halua vuosien helvettiä.


      • eläke-ukko

        olisiko pitänyt olla palstan nimi katkeroituneet vaihtari vanhemmat.
        Eihän tuota epäonnisten valitusta muuksi voi ymmärtää.
        Kai noissa piireissä enemmän on kuitenkin niitä jotka ovat pärjänneet reissuillaan ja valmisteluissaankin.
        Aivan varmasti aikoinaan paneuduimme asioihin sillä vakavuudella millä asiaan pitikin valmistautua.
        Ehkäpä halvalla ei edes saa hyvää.
        Tosin on kyllä aikaa jo vierähtänyt 15v . maailma muuttuu.


      • EläkeukolleVielä

        Hienoa, jos voit tuntea ylemmyydentunnetta ja ylpeillä sillä että itsellänne oli positiivinen kokemus. Antaako se sitten oikeuden nimitellä törkeästi kohdeltuja nuoria ja heidän vanhempia, saati irvailla heille? Maailma muuttuu, mutta yleensä muuttuvan maailman mukanakin terve aikuinen erottaa oikean ja väärän eikä hyväksy lasten kaltoinkohtelua -toistenkaan lasten!


    • Turvarinki

      Näin toimii vaihtariyrityksen turvarinki vaihdon aikana:
      VierailijaViesti29/33Lähetetty
      10:54 | 29.7.2014
      "Tuttuni on ollut Suomessa aluevalvojana yhdelle isolle vaihto-oppilasjärjestölle ja ei kovin hyvää palautetta antanut. Palkka minimi ja työajat määritellyt, mutta silti olisi pitänyt viikonloppuisin ja iltaisin hoitaa asioita, esim. viedä hostattavia lääkärille jne. Tuttuni oli itsekin nuori opiskelija ilman asiaankuuluvaa koulutusta tai autoa, jolla nuoria olisi voinut kuskata. Kerrankin eräällä opiskelijalla tuli ongelmia host -perheen kanssa ja hänen olisi pitänyt päästä lääkäriin (tarvitsi myös tulkkausapua), tuttuni oli poissa kaupungista, koska hänellä ei pitänyt olla töitä. Järjestöstä soitettiin ja haukuttiin hänet ja lopulta oppilas jäi kokonaan viemättä hoitoon. Kyse oli psyykkisistä ongelmista. Tämän jälkeen tuttuni antoi järjestölle palautetta,että oppilaista huolehtiminen on järjestettävä paremmalla tavalla. Tämän seurauksena ko. oppilas lähetettiin takaisin kotimaahansa."

      • EsimerkkejäRiittää

        Turvarinkiä ei ole kuin järjestöjen esitteissä!


      • Varokaaa

        Tutulta kuulostaa. Monet vaihtarithan passitetaan psykiatrin pakeille, että järjestö saa "perusteita" erottamisille.
        Mielenvikaista toimintaa.


      • 8723766564

      • VastuullinenVanhempi
        8723766564 kirjoitti:

        https://csfesdatabase.wordpress.com/

        Täällä eräskin esimerkki järjestöjen toimintatavoista.

        2012 JAN 20: AYUSA INTRAX FOREIGN EXCHANGE STUDENT ABUSE SAN FRANCISCO, CALIFORNIA
        2015-07-17 LEAVE A COMMENT
        Ripoff Report

        Submitted: Fri, January 20, 2012 | Updated: Fri, January 20, 2012
        Reported By: Frank — West Dover Vermont United States of America

        There are a lot of excellent foreign exchange student programs out there. Unfortunately, this isn’t one of them. We paid approximately $10,000 for our son to go to the Netherlands and be emotionally abused by a crazy woman. He required medical attention because of the abuse, and AYUSA used that as a reason for kicking him out of the program. Their policies require them to provide a warning letter and probationary period before removing kids from the program for any reason, but the only policy they follow is pretty simple: No refunds.

        Bottom line: Your child’s safety and well-being aren’t their concerns. The bottom line is. Stay away. Run, don’t walk."

        Eli amerikkalaisvaihtarin vanhemmat maksoivat noin 10 000 dollaria poikansa vaihtarivuodesta. No poikahan laitettiin isän mukaan "hullun naisen luo, joka pahoinpiteli poikaa henkisesti". Poika tarvitsi lääkäriä tämän takia, ja kappas vain, järjestö käytti sitä syynä potkaista poika pellolle ohjelmasta. Järjestön omat säännöt velvoittavat ne antamaan varoituskirjeen ennen poispotkaisua, mutta ainoa sääntö, jota järjestöt seuraavat on isän mukaan melko yksinkertainen: rahoja ei palauteta.
        Eli selkeästi sanottuna lapsenne turvallisuus ja hyvinvointi ei heitä huoleta. KIERTÄKÄÄ KAUKAA! JUOSKAA, ÄLKÄÄ KÄVELKÖ!

        Siinä taas erään isän neuvot vaihtarivuotta harkitseville.


    • kertokaakaikki
      • kertokaakaikki

        Valittevasti tuota tapausta ei pääse enää lukemaan mutta oli yksi esimerkki Exploriuksen toiminnasta (lukuvuosi 2015/2016) joka johti siihen että tytön vaihtovuosi muuttui muutamaksi vaihtoviikoksi.


    • Valitseoikein

      Kaikilla näillä järjestöillä ja yrityksillä on varmasti ainakin joku yksittäistapaus jolloin asiat ei ole mennnyt suunnitelmien mukaisesti mutta jotkut näistä on yliedustettuina (valitustapausten määrä vaihtarioppilaiden määrää kohti) huonoja kokemuksia aiheuttavina yrityksinä. Varokaa pahamaineisimpia yrityksiä.

      -Kirjoita päiväkirjaa. Kun asiat menevät hyvin, jää kiva muisto. Jos asiat alkavat menemään huonosti ei ole niin helppoa muista mitä on tapahtunt ja milloin ja mitä kukin on sanonut.
      -Jos asiat ei toimi, ota yhteyttä yritykseen kirjallisesti. Jos soitata, lähetä myös sähköposti tai sms samasta asiasta. Säästa kommunikointi. Todisteita voi tarvita koska nämä yritykset usein käyttävät argumenttina että todisteita puuttuu ja on kyseessä "sana sanaa vastaan" tai väittävät että eivät ole informaatiota saanet jne.
      -Säästa kaikki dokumentit ja yhteydenpito yritykseen, vanhempiisi tai muihin tärkesiin ihmisiin (sähkoposti, SMS jne) -Ota selvää kaikista asioista tarkkaan etukäteen, esim yhteydenpito omiin vanhempiin voi olla rajoitettua tai saa pitää yhteyttä vain puhelimitse tai sähkopostitse (ei Facebook, SMS jne). Sääntöjen rikkominen voi johtaa vaihto-ohjelman keskeytykseen.
      -Jos et saa apua ja tukea tai asioita järjestymään ota yhteyttä USA:ssa CSFES.
      -Rapportoi epäkohdista myös paikallisille viranomaisille, USA:ssa U.S. Department of State (Youth/Education).

      Kaksi lapsistamme on ollut vaihdossa. Toisella meni hyvin ja toiselle kävi huonosti eikä apua ja tukea löytynyt. Olemme olleet myös hostperhe. Emme ikinä voineet kuvitella että toiminta voisi olla niin takapajuista kuin se toisen kohdalla oli. Turhan kallista arpapeliä!

      Ota selvää asoista ja älä haksahda houkutuksiin, esim Soft Landing Camp. Mainonta ja markkinointi ei ole asiallista ja luotettavaa monipuolista tietoa, vaan juuri mainontaa ja markkinointia!

      • STSnPettämä

        Kiitokset asiallisesta ja informatiivisesta kirjoituksesta.
        Lisäisin vielä epäinhimillisten olosuhteiden kuvaamisen (tallenna kaikki!) sekä muistutuksen/varoituksen kyseenalaisten varoitusten ja papereiden allekirjoittamisesta!!


      • Vilunkipeliinkyllästynyt

        Eikö nyt ole jo niin monta kertaa nähty ja julki tuotu, ettei vaihtarijärjestöihin ole luottamista. Vieläkö joku uskoo näihin vajakkien ja narsistien pyörittämiin lafkoihin? Rahoistaan pääsee helpomminkin eroon ja niin ettei syyttömien nuorten tarvitse kärsiä tai haaskata omaa aikaansa uppiniskaisten maajohtajien valheiden kuuntelemiseen!


    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta meillä on valitettavasti vastaavia kokemuksia mitä monilla tuntuu olevan. Poikamme oli muutama vuosi sitten vuoden vaihdossa pelaamassa jääkiekkoa usa:ssa. Hän itse tykkäsi kovasti joukkueesta, perheen muista lapsista ja sai myös hyviä kavereita. Jälkeen päin tuli ilmi meille että isäntäperheen kanssa oli kuitenkin ollut haasteita ja jopa kaltoinkohtelua. Perheessä oli 3 omaa poikaa (14v, 16v ja 17v) ja meidän poika (15 v kun meni). Vanhemmat pitivät ankaraa kuria. Häntä oli uhkailtu vaihdon loppumisella ja kotimatkalla jos perheen pelisäännöt ei miellytä. Treenejä oli paljon ja koulu oli tietysti haastavaa alkuun kielen takia. Lisäksi kotona piti tehdä kotitöitä ja pitää huoli että kaikki paikat pysyy siistinä. Kotiintuloajat ja nukkumaanmenoajat olivat todella aikaiset. Perheen pojat pelasivat kaikki jääkiekkoa ja haastetta oli ollut myös varusteiden kanssa sillä pojalla oli uudehkot ja hyväkuntoiset varusteet sinne mennessä sekä rahaa niiden uusimiseen annettiin. Perhe oli kuitenkin lainannut hänen varusteitaan myös nuoremmassa ikäluokassa pelanneelle pojalle ja kun ne alkoivat käymään pieneksi ja liian kuluneeksi, niin hän joutuikin käyttämään vanhemmassa ikäluokassa pelanneen pojan käytössä olevia sekä hänen vanhoja varusteitaan. Varusteet olivat olleet vielä märkinä edellisen treeneistä ja perheessä ei ollut pesty niitä mitenkään vuoden aikana. Ymmärrän että tuollainen on aika ikävää ja epähygieenistäkin käyttää toisen haisevia likaisia varusteita. Poika ei ollut uskaltanut kyseenalaistaa nähtyään miten perheen omia poikia läksytettiin vastaanväittelyistä ja muista pahanteoista. Perheen isä antoi kuulemma tukkapöllyä ja nahkavyötäkin annettiin. Kysyin tästä monta kertaa että kohdeltiinko häntä väkivaltaisesti, kun meille oltiin muutaman kerran yhteydessä perheestä että olivat olleet perheen keskimmäisen kanssa jossain joukkueen tai opiskelijoiden bileissä ja rikkoneet perheen sääntöjä. Lopulta hän myönsi tippa silmäkulmassa, että oli hänkin saanut osansa näistä molemmista menetelmistä. Hän selvästi häpesi puheenaihetta ja keskustelimme asian läpi ja hän vannoi ettei siitä isompia traumoja ole jäänyt ja voisi mennä kuulemma uudelleenkin sinne. Raportoimme tästä järjestöön ja he selvittivät asiaa jollain tavalla ja meille kompensoitiin hintaa takaisin hieman.
      Jos nämä olisimme tienneet vaihdon aikana niin poika olisi haettu kotiin välittömästi ja suosittelisin selvittämään hyvin tarkoin, mihin kulttuuriin ja perheeseen ollaan lähtemässä. Samoin pitäisi saada yhteys johonkin perheessä olleeseen oppilaaseen ja haastatella asioista. Pojan mielestä se oli huippuvuosi, mutta selvästi kaikki ei mennyt putkeen ja ainakin meille jäi asiasta ikävä maku.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      44
      5199
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      24
      3420
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      298
      2802
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      55
      2608
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      169
      2294
    6. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      24
      2109
    7. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      126
      1871
    8. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      366
      1835
    9. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1761
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      16
      1381
    Aihe