Oikeistohallituksen hyvyys

MPpankki

Vaikka olen kritisoinut oikeistohallituksemme monia toimenpiteitä, näen kuitenkin tilanteessa myös plajon hyvää, joka voi pitkällä aikavälillä koitua koko maan eduksi.

Kysymys on siitä, että Sipilä johtama oikeistohallitus on politiikallaan tervehdyttänyt suomalaisen politiikan ja lisännyt yleistä kiinnostusta poliittista päätöksentekoa kohtaan. Selekäen oikeistolainen hallitus noudattaa selkeän oikeistolaista politiikkaa. Tämä on tullut kansalaisille yllätyksenä. Itse näen sen siis myönteisenä yllätyksenä, koska se on toiminut äänekkään herätyskellon tavoin pitkään nukutun yön jälkeisinä tunteina.

Ainoa miinus tässä kohdin tulee siitä, että hallituspuolueet kertoivat politiikan sisällöksi ennen vaaleja ihan muuta kuin mitä on toteutunut. Vielä ennen vaaleja monia esitettyjä leikkauksia pidettiin aivan liian suurina ja niitä kauhisteltiin. Jokainen hallituspuolue kertoi vuorollaan, ettei ainakaan koulutuksesta tulla leikkaamaan, vaikka kuinka huonosti menisi. No, äänestäjiä vähän petkutettiin, mutta sellainen on politiikassa samoin kuin tuotemarkkinoinnissa tuiki tavallista ja äänestäjien olisi pitänyt yrittää ottaa asioista myös itse selkoa vähän aktiivisemmin. Mutta nyt tilanne on mikä on eikä yhdellekään äänestäjälle pitäisi enää olla epäselvää se, millaista politiikkaa saimme nautittavaksemme. Ei se mitään äärioikeistolaista ole, mutta hyvin porvarillista oikeistopolitiikkaa kumminkin. Se kuinka hyvin tämä politiikkaa kelpaa ravinnoksi äänestäjille, tullaan näkemään myöhemmin. Palkansaajien tunku ay-liikkeen jäseniksi voi ehkä antaa jotain osviittaa suunnasta, mutta tulevat gallupit vasta alkavat näyttää mahdollisen trendin muuttumisen.

Hallituksessa on muakana yksi puolue, joka yrittää erilaisin kikkailuin häivyttää hallituksen politiikan sisältöä. Yksi esimerkki tästä nähtiin EU:n pakolaispolitiikkaa koskevassa äänestyksessä, missä Suomi äänesti tyhjää herättäen samalla suurta ihmetystä EU:n sisällä, kun Suomi tällä tavoin asettui EU:n eräiden itäisten maiden ryhmään. EU:ssahan Suomea on totuttu pitämään enemmän läntiseen viiteryhmään kuuluvana valtiona. Mutta täällä me tiedämme, että kyse on sisäpolitiikasta ja persujen tuskasta tehdä sille kiusallisia päätöksiä. Sen vuoksi temppupolitiikkaa tarvitaan, vaikka se näyttää ulospäin suorastaan koomiselta.

Oikeistolaisen hallituspolitiikan ryhti ei ole aivan suora. Hallituksen ilkeän teräväksi hioituva kivi kengässä ovat persut. Ei Timo Soini vaan ennen muuta persujen kannattajat ja ns. kantasuomalainen jäsenkunta, joka on alkanut jo revetä liitoksistaan. Repeämä voi suurentua suureksi aukoksi takapuoleen, jos gallup-lukemat alkavat näyttää huonoilta. Silloin sonta lentää sieltä takapuolesta suoraan myös Soinin silmille ja vieläpä ripulimuodossa.

Soinin johdolla persupuolue on kuitenkin asemoitunut selkeästi oikeistoryhmään, mikä oli kyllä ainakin minulle suuri henkilökohtainen yllätys ja myönnän siinä kohdin olleeni täysin väärässä, kun arvelin, etteivät Kokoomus ja persut millään voi sopia samaan hallitukseen. Siinä taisin kyllä olla oikeassa, että persujen kenttäväestä suuri osa sinne sovikaan.

Mutta parasta tässä on poliittisen kentän selkeä jako oikeistolaiseen ja vasemmistolaiseen blokkiin. Vihreät ovat Ville Niinistön johdolla taas selkeästi valinneet puolensa, kun aiemmin vielä oli hyvin epäselvää. Vihreät eivät näytä nyt mitenkään hyväksyvän hallituksen oikeistolaista politiikkaa.

Kiinostava kysymys tässä on se, loppuuko persujen tähdenlento tähän kauteen vähän samaan tapaan kuin aikoinaan SMP:n kohdalla, kun se saatiin hallitusvastuuseen. Siinä turhan ruusuiset mielikuvat särkyivät, mutta nyt persujen lupausten ja politiikan välillä on vielä monta kertaa suurempi ero kuin mitä oli silloin SMP:n kohdalla. Aika kova puolue persut ovat, jos he eivät tämän kaiken seurauksena ole ajautumassa poliittiseen haaaksirikkoon.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se, ovatko hallituksen toimet hyviä, on ideologinen kysymys. Näin ollen vastaus riippuu siitä keneltä kysyy, porvarilta vaiko kommunistilta. Porvari, kuten EK:n nokkamies, tietysti suorastaan hehkuu (punaisena) innosta, kun porvaristolle puuhataan lisää kilisevää suokuokalla. Sen sijaan työtätekevä väestö, joka joutuu ilmaiseksi hankkimaan nämä rahat porvarille, ei ole niin hanakka näihin porvarillisiin joulukuusijuhliin, jossa paketteja saa vain jo muutenkin liiassa rypevä kansanosa.

      Jo hyvän hallintotavan kaikki rimat alittaa se, että EK on käytännössä hallituksen ministeriö ja EK:n nokkamies häärää kuin ministeri ikään naama punaisena siinä missä työministerikin, jolla nyt sentään on edes jotakin tekemistä kansan tahdon kanssa. Tosin oikeusministeri ilman alan koulutusta epäilyttää. Erityisesti, jos hallitus on pakkolakeja sorvatessaan kuullut perustuslakiasiassa juuri oikeusministeriä.

      Se taas, että Suomea yritetään tervehdyttää Kreikan mallin mukaisesti, suorastaan kauhistuttaa. Toimenpiteet vaikuttavat maailmasta vieraantuneiden ”eurosetien” puuhastelulta. Rypäle suussa Brysselin kylpylöissä köllien ei voi eikä synny mitään järjellistä. Kuten ei Brysselin hienostorouvien kiekaisuista tai Maikkarin synnyttävien pehmoisien moralisoivista kommenteista. Onkin ennen kuulumatonta, että kesken uutislähetyksen joku Brysselin rouva ryhtyy neuvomaan hallitusta. Sama koskee tietysti suurlähettiläitä, joiden olettaisi pysyvän lestissään. Ihmetellä täytyy myös miksi uutisankkureiden pitää lukea uutisia moraalisella paatoksella lukemisen sijaan?

      Kuten pääministeri näkyy todenneen, uusia ongelmia on tiedossa, joten vatulointi talouden ongelmien kanssa helposti ylikorostuu. Valtakuntaan tulvii väkeä kuin Rovaniemen markkinoille parhaan kultakuumeen aikoihin. Seikka, josta entinen ekonomisti ja nykyinen porvarillisen kansan edustaja ja VATT lienevät haltioissaan, koska tarinan mukaan työvoiman määrän kasvattaminen poistaa kestävyys- ja muut vajeet. Talousongelmat poistunevat kansainvaellusten myötä itsestään.

      Arvelen seuraavan taloustieteen Nobel –palkinnon menevän joko entiselle ekonomistille tai VATT:lle tai sitten molemmille ellei Keijo Korhonen esitä palkinnon eväämistä perusteettomana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      136
      2183
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      204
      1983
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1576
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      10
      1104
    5. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      314
      1024
    6. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      164
      974
    7. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      75
      878
    8. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      42
      873
    9. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      261
      873
    10. Näyttääkö kaivattusi

      Iloiselta vai surulliselta?
      Ikävä
      56
      816
    Aihe