Humanistit ja Vapaa-ajattelijat ETn avaamisesta

Humanisti-vapari

Humanistit ja vapaa-ajattelijat esittävät:
Elämänkatsomustieto mahdolliseksi kaikille

Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät yhdessä perusopetus- ja lukiolain pikaista uudistamista niin, että elämänkatsomustieto avataan kaikille oppilaille mahdolliseksi, vaihtoehtoiseksi katsomusaineeksi. Esitystä perustellaan ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla, lasten ja nuorten oikeuksilla sekä oppiaineen myönteiselä kehityksellä. Järjestöt vetoavat myös lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon, jonka mukaan sääntely ei nyt täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Järjestöjen esityksessä huomautetaan, että yhteiskunnan lisäksi myös perheet ovat usein monimuotoisia ja muuttuvia. Vauvaiässä tehtyjen lapsen uskonnollista asemaa koskevan päätöksen ei ole perusteltua enää rajata tiukasti oppijoille mahdollisia oppiaineita peruskoulussa ja lukiossa.

Elokuussa 2016 voimaan tulevat uudet opetussuunnitelmat ovat järjestöjen mukaan hyvä virike lakiteknisesti helppoon uudistukseen eduskunnassa. Esityksessä halutaan poistaa peruskoulu-/lukiolaista seuraava virke: ”Tähän uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat/opiskelijat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen.”

Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry ovat jättäneet esityksensä Opetus- ja kulttuuriministerille sekä eduskuntaryhmille.

8

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Humanisti-vapari

      Tässä koko esitys:

      http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2015/10/Val-ja-Hum-ET-aloite-s2015.pdf

      Perusoikeudellisesti seuraava kohta on hyvin merkittävä:

      Viittaamme myös Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon 5.11.2015 Eduskunnan
      sivistysvaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi perusopetuslain 13 §:n ja lukiolain 9 §:n muuttamisesta:
      ”Lapsiasiavaltuutettu toteaa lopuksi, että myöskään elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista koskeva sääntely ei täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluva oppilas, jolle on tarjolla oman uskontokuntansa mukaista uskonnonopetusta, ei voi osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen. Tämä valinnainen mahdollisuus on vain muihin uskontokuntiin kuuluvilla tai uskontokuntiin kuulumattomilla oppilailla.”

    • AvataanAvataan

      Tiedoksi, että koululaisen huoltajat voivat avata ET:n omallle lapselleen, kun erottavat vauvakasteen myötä kirkon kirjoihin joutuneen lapsensa kirkosta. Se tapahtuu paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa www.eroakirkosta.fi -palvelusta.

      Ja jos lapsi ei edes kuulu kirkkoon, mutta eka luokalle mennessä tuli ilmoitettua uskonnonopetukseen, ET:n voi avata ilmoittamalla kouluun, että oppilas siirtyykin uskonnosta ET:oon.

      Vaikka jo heti, jolloin vaihto tapahtuu nyt kevätkukukauden ensi päivinä.

    • Et-opelta

      ET-esite on päivitetty ja löytyy nyt sivulta http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit Esitteessä uusi OPS otettu huomioon.

      Asia on nyt mitä ajankohtaisin, koska uusien ekaluokkalaisten peruskouluun ilmoittaminen tapahtuu tällä viikolla tai viimeistään ensi viikolla.

      Äitejä ja isiä on hyvä tarvittaessa rohkaista antamaan lapselleen mahdollisuus opiskella elämänkatsomustietoa koulun alusta alkaen - ja olemaan taipumatta mahdolliseen rehtorin valitusvirteen siitä, että ET-ryhmää ei ole (ollut) alaluokilla tai on niin hankalaa tai jotain.

      Opetus ja ryhmät kyllä järjestyvät, kun aineeseen oikeutetut vaan vaativat opetusta lain mukaan. Rehtorien taholta ilmennyt uskonnonopetukseen houkuttelu pitää loppua. "Positiivisen erityiskohtelun" mahdollisuus voisi sopia ET-opetuksen tukemiseen, sen aseman parantamiseen, ei suinkaan sen syrjimiseen ja koulun uskonnonopetuksen pönkittämiseen uskonnottomien oppilaiden perheiden siihen osallistumiseen painostamisen kautta.

      Esitesivulla on eri versioita erilaiseen tulostamiseen/painamisen ja nettiselaamiseen. Tämä oon netissä selattava versio: http://et-opetus.fi/images/esittelymateriaalit/ET-esite-2016-fi-FI_WEB.pdf
      Tulostamissessa ja painamisessa kannattaa käyttää muita versioita.

    • Meingott

      Eikös ongelma ET:n kohdalla ole myös siinä, että siinäkin opetetaan uskontoja? Eli neutraaliuteen ei päästä kuitenkaan. Eikös sivistysvaltiossa pitäisi suhtautua uskontoihin neutraalisti ja jättää opetus ihan uskontoyhteisöjen omalle vastuulle.

      • SanonVaan

        Kyllä uskonnoista ja poliittisista puolueistakin pitää kertoa perustietoa. Kuuluu yleissivitykseen. Niiden oma "propaganda" ja tunnustuksellinen opetus on sen sijaan niiden oma asia. Samoin puolueiden vaalitilaisuudet ja uskontojen uskonnonharjoitus (hartaudet, jumalanpalvelukset) ovat niiden omia asioita. ET ei kuitenkaan katsomusasioisa ja etiikasssa tarkasstele elämää pelkästään eikä edes etusijassa uskontojen näkövinkkelista niin kuin uskonnonopetus tekee.


      • Meingott

        Ei ET:ssä tarvitse ryhtyä lapsia aivopesemään, vaan pysymään neutraalina uskontojen suhteen. Uskontojen opetukselle ei ole tarvetta.


    • EttäSemmoista

      Norjassa pilkataan yhteistä "uskontotietoa" (eli religionkunskap), kun halllitus on käskenyt osittamaan sen opetusta tietyisssä suheissa eri uskontojen mukaan... Tarkoittaa että oppiaine menee pääasiassa uskontojen tahdissa, pääroolissa tietysiti luterilaisen kirkon oppi... Eli just mitä et-opettajat peelkäävät... että kun asioita voi pohtia ja tarkastella muutenkin kuin uskonnnollisten linssien läpi!

    • samaa.mieltä

      Ehdottomasti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe