Humanistit ja vapaa-ajattelijat esittävät:
Elämänkatsomustieto mahdolliseksi kaikille
Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto esittävät yhdessä perusopetus- ja lukiolain pikaista uudistamista niin, että elämänkatsomustieto avataan kaikille oppilaille mahdolliseksi, vaihtoehtoiseksi katsomusaineeksi. Esitystä perustellaan ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla, lasten ja nuorten oikeuksilla sekä oppiaineen myönteiselä kehityksellä. Järjestöt vetoavat myös lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon, jonka mukaan sääntely ei nyt täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.
Järjestöjen esityksessä huomautetaan, että yhteiskunnan lisäksi myös perheet ovat usein monimuotoisia ja muuttuvia. Vauvaiässä tehtyjen lapsen uskonnollista asemaa koskevan päätöksen ei ole perusteltua enää rajata tiukasti oppijoille mahdollisia oppiaineita peruskoulussa ja lukiossa.
Elokuussa 2016 voimaan tulevat uudet opetussuunnitelmat ovat järjestöjen mukaan hyvä virike lakiteknisesti helppoon uudistukseen eduskunnassa. Esityksessä halutaan poistaa peruskoulu-/lukiolaista seuraava virke: ”Tähän uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvat oppilaat/opiskelijat osallistuvat oman uskontonsa opetukseen.”
Suomen Humanistiliitto ry ja Vapaa-ajattelijain Liitto ry ovat jättäneet esityksensä Opetus- ja kulttuuriministerille sekä eduskuntaryhmille.
Humanistit ja Vapaa-ajattelijat ETn avaamisesta
8
106
Vastaukset
- Humanisti-vapari
Tässä koko esitys:
http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2015/10/Val-ja-Hum-ET-aloite-s2015.pdf
Perusoikeudellisesti seuraava kohta on hyvin merkittävä:
Viittaamme myös Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausuntoon 5.11.2015 Eduskunnan
sivistysvaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi perusopetuslain 13 §:n ja lukiolain 9 §:n muuttamisesta:
”Lapsiasiavaltuutettu toteaa lopuksi, että myöskään elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista koskeva sääntely ei täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia. Evankelisluterilaiseen tai ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluva oppilas, jolle on tarjolla oman uskontokuntansa mukaista uskonnonopetusta, ei voi osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen. Tämä valinnainen mahdollisuus on vain muihin uskontokuntiin kuuluvilla tai uskontokuntiin kuulumattomilla oppilailla.” - AvataanAvataan
Tiedoksi, että koululaisen huoltajat voivat avata ET:n omallle lapselleen, kun erottavat vauvakasteen myötä kirkon kirjoihin joutuneen lapsensa kirkosta. Se tapahtuu paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa www.eroakirkosta.fi -palvelusta.
Ja jos lapsi ei edes kuulu kirkkoon, mutta eka luokalle mennessä tuli ilmoitettua uskonnonopetukseen, ET:n voi avata ilmoittamalla kouluun, että oppilas siirtyykin uskonnosta ET:oon.
Vaikka jo heti, jolloin vaihto tapahtuu nyt kevätkukukauden ensi päivinä. - Et-opelta
ET-esite on päivitetty ja löytyy nyt sivulta http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit Esitteessä uusi OPS otettu huomioon.
Asia on nyt mitä ajankohtaisin, koska uusien ekaluokkalaisten peruskouluun ilmoittaminen tapahtuu tällä viikolla tai viimeistään ensi viikolla.
Äitejä ja isiä on hyvä tarvittaessa rohkaista antamaan lapselleen mahdollisuus opiskella elämänkatsomustietoa koulun alusta alkaen - ja olemaan taipumatta mahdolliseen rehtorin valitusvirteen siitä, että ET-ryhmää ei ole (ollut) alaluokilla tai on niin hankalaa tai jotain.
Opetus ja ryhmät kyllä järjestyvät, kun aineeseen oikeutetut vaan vaativat opetusta lain mukaan. Rehtorien taholta ilmennyt uskonnonopetukseen houkuttelu pitää loppua. "Positiivisen erityiskohtelun" mahdollisuus voisi sopia ET-opetuksen tukemiseen, sen aseman parantamiseen, ei suinkaan sen syrjimiseen ja koulun uskonnonopetuksen pönkittämiseen uskonnottomien oppilaiden perheiden siihen osallistumiseen painostamisen kautta.
Esitesivulla on eri versioita erilaiseen tulostamiseen/painamisen ja nettiselaamiseen. Tämä oon netissä selattava versio: http://et-opetus.fi/images/esittelymateriaalit/ET-esite-2016-fi-FI_WEB.pdf
Tulostamissessa ja painamisessa kannattaa käyttää muita versioita. - Meingott
Eikös ongelma ET:n kohdalla ole myös siinä, että siinäkin opetetaan uskontoja? Eli neutraaliuteen ei päästä kuitenkaan. Eikös sivistysvaltiossa pitäisi suhtautua uskontoihin neutraalisti ja jättää opetus ihan uskontoyhteisöjen omalle vastuulle.
- SanonVaan
Kyllä uskonnoista ja poliittisista puolueistakin pitää kertoa perustietoa. Kuuluu yleissivitykseen. Niiden oma "propaganda" ja tunnustuksellinen opetus on sen sijaan niiden oma asia. Samoin puolueiden vaalitilaisuudet ja uskontojen uskonnonharjoitus (hartaudet, jumalanpalvelukset) ovat niiden omia asioita. ET ei kuitenkaan katsomusasioisa ja etiikasssa tarkasstele elämää pelkästään eikä edes etusijassa uskontojen näkövinkkelista niin kuin uskonnonopetus tekee.
- Meingott
Ei ET:ssä tarvitse ryhtyä lapsia aivopesemään, vaan pysymään neutraalina uskontojen suhteen. Uskontojen opetukselle ei ole tarvetta.
- EttäSemmoista
Norjassa pilkataan yhteistä "uskontotietoa" (eli religionkunskap), kun halllitus on käskenyt osittamaan sen opetusta tietyisssä suheissa eri uskontojen mukaan... Tarkoittaa että oppiaine menee pääasiassa uskontojen tahdissa, pääroolissa tietysiti luterilaisen kirkon oppi... Eli just mitä et-opettajat peelkäävät... että kun asioita voi pohtia ja tarkastella muutenkin kuin uskonnnollisten linssien läpi!
- samaa.mieltä
Ehdottomasti!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 712993
- 462604
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322245- 792158
- 951966
- 321732
- 121546
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171497Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?291319Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil291316