uskonnollisuus ja älykkyys

skinnybob

jos sulkee eri vaihtoehtoja pois ei voi päätyä uskonnollisuuteen ovatko papit tyhmiä vai viisaita jotka pelaavat vielä tyhmempien luottamuksella

15

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karpaattien-nero

      Onko sinulla joku henkinen pakko kirjoitella pienellä alkavia lauseita ilman pistettä? Onko näennäissyvällisyys hienoa?

      • skinnybob

        olen pienisieluinen olento joka saattaa tulla yö kylään silloin kun vähiten odotat


    • uskovaiset_tyhmiä

      Ainutkaan oikeasti uskonnollinen ei ole älykäs.

      Sen sijaan moni tekouskonnollinen voi olla hyvinkin älykäs narsisti ja psykopaatti, he ovat tajunneet että ihmisiä voi manipuloida ja hyväksikäyttää helpoiten juuri uskonnon avulla, mutta nämä manipuloijat eivät oikeasti usko mihinkään muuhun kuin itseensä.

    • 54ge3

      Taikausko alkaa sitä, mihin tieto loppuu. Viisas hankkii tietoa. Laiskalle usko on mukavampi vaihtoehto.

    • Sittingcow

      No. Oletko ajatellut, että jokin on oikeasti totta kuoleman jälkeisestä elämästä: on olemassa kristittyjen taivas ja helvetti, muslimien paratiisi ja helvetti, hindujen sielunvaellus, nirvana tai ateistien katoaminen tyhjiin. Oletan, että uskot katoavasi tyhjiin. Et kuitenkaan voi TIETÄÄ, että näin on. Siispä myös sinä elät vain eräänlaisessa uskossa ateismiin. Miksi uskonnollisten ihmisten uskovaisuus olisi tyhmempää kuin sinun uskosi?

      Näetkö radioaallot? Et. On paljon asioita, jotka tiedämme ja joita emme voi aistein havaita. Mutta menisitkö todella väittämään, että kaikki sellaiset näkymättömät asiat on jo havaittu? Etkö usko näkymättömiin enkeleihin esimerkiksi? Mitä, jos joskus kehitämme mittarin, jolla enkelit näkyvät tai ne alkavat olla oleellinen tekijä jonkin todellisuutta kuvaavan laskun yhtälöissä.

    • skinnybob

      olen päätynyt siihen että aivoistani puuttuu niin sanottu uskonnollinen tekijä en usko mihinkään en politiikkaan en yksinkertaisesti mihinkään mutta muiden usko aiheuttaa ongelmia näen uskonnot rahastuksena eipäs juupas järjestelmänä jota sopivasti vaihdellen saadaan uskonnon harjoittajien edunmukainen ratkaisu sitä en voi yksinkertaisesti sietää vaan taistelen vastaan

      • 243h346

        Uskonnollisuus on ihmisen geneettispohjainen ominaisuus siinä missä sosiaalisen käyttäytymisen perussääntöjen luontainen hallitakin. Nämä ovat kehittyneet evoluution myötä.


      • ukko.y

        Evoluutiossa uskonto on toiminut epävarmuuden synnyttämän ahdistuksen lievittäjänä. On sanontakin, että "luja usko vie vaikka läpi harmaan kiven".


      • tarkoitus.pyhittää

        Myös rakastuminen on tällainen evoluution myötä syntynyt ilmiö. Rakastuminen vahvistaa parisuhdetta. Tämä on tarpeen, koska ihmislapsen kehittyminen omillaan pärjääväksi yksilöksi kestää pitkään.


    • hmhmhmhmhmhmhmhm

      En tiedä älystä, mutta uskonto on näillä näkymin evoluution tuote, joka voi viitata siihen, että aikoinaan siitä on ollut hyötyä.

      Jos sen avulla saadaan ryhmä toimimaan yhteen ja tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen, niin se on ollut edullista kyseisen ryhmän säilymiselle, pärjäämiselle ja lisääntymiselle.

      Jonkin näköistä uskonnollista käyttäytymistä on ollut havaittavissa kaikissa menestyneissä sivilisaatioissa, vaikka olisivat kehittyneet toisistaan riippumattomasti.

      Se "älykkyys" tässä asiassa on siis vaikeampi määriteltävä . . .

      Jos nyt katsoo vaikkapa viime aikojen menestyneitä sivilisaatioita, kuten USA, niin ei voi kiistää etteikö tietty uskonnollinen käyttäytyminen ole ollut hyvin hyödyllistä heidän menestymiselleen. Sieltä tulee arvot, kova työn teko, säästäväisyys, vaatimattomuus. Vähän samaan uskonnolliseen kastiin menee oman maan ylistäminen, ja omaan asiaan uskominen ja sieltä syntyvä yhteishenki.

      • skinnybob

        ei taida olla papin tekosia


      • w6ed
        skinnybob kirjoitti:

        ei taida olla papin tekosia

        Mika Waltari oli papin tekosia.

        Sinuhessa hän on hyvin kuvannut näitä asioita. Sinuhen älykäs palvelija Kaptah uhrasi varmuuden vuoksi kaikille tuoloisen Egyptin jumalille, sillä koskaan ei voinut olla varma minkä jumalan papisto on huomenna vallassa.


    • Uskonnollisuus on pitkälti niin perinteitä, tapoja kuin kulttuuriakin ja ne kaikki liittyvät ihmisen yhteisöllisyyteen. Yksilö voi tehdä päätöksiä , kuinka paljon kulttuuriinsa kuuluvia tapoja ja perinteitä haluaa noudattaa. Jokaisen luovutun tavan sijaan tulee kuitenkin aina joku muu tapa. Tietyssä vaiheessa yksilö ei enää ole osa entistä kulttuuria ja elämäntapaa vaan pikemminkin ulkona yhteisöstään.

      Jokaiseen kulttuuriin ja uskontoon liittyy yhteisiä myyttejä ja uskomuksia. Nämä myytit ja uskomukset voivat olla totta taikka tuulesta temmattuja. Niiden merkitys ja tarkoitus on pitkälti vain asettaa yhteinen arvomaailma.

      Jokaisessa kulttuurissa ja jokaisella yksilöllä on arvot, joiden mukaan päivittäinen elämä ohjautuu. Yksilön ja yhteisön arvot voivat tietyltä osin olla ristiriidassa, mutta jos yksilön arvot loukkaavat yhteisöä tai toisinpäin, on yksilö väärässä yhteisössä.

      Arvojen ohella ihmisen ajattelua ja käytöstä ohjaavat mieltymykset. Jotkin asiat yksinkertaisesti koetaan vieraina ja epämiellyttävinä. Mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne voivat olla ristiriidassa jopa omien arvojen saati sitten kulttuuristen sopivuusnormien kanssa.

      Yksilön älykkyydellä on merkitystä tässä kuviossa. Älykäs yksilö voi tuoda yhteisöönsä ja kulttuuriinsa jotain uutta ja saada aikaan hitaasti etenevän muutoksen. Vaikutukset saattavat ulottua jopa kulttuurirajojen ulkopuolelle.

      Yksilön älykkyyttä suhteessa kultuuriin, uskontoon/arvoihin ja mieltymyksiin voisi kuvata kauppareissu. Kulttuuri ja arvot sanelevat tiettyjä käytöstapoja, aletaanko kassalla tinkiä, etuillaanko jonossa, tuupitaanko kärryillä, keskustellaanko kovaäänisesti, maksaa vaiko varastaa. Kulttuuri ja arvot luovat täten toimintatavat.

      Mieltymykset puolestaan vaikuttavat tuotteiden valitsemiseen hyllystä, ottaako mieluummin halpaa alahyllyltä vai kallista silmänkorkeudelta. Toki mieltymyksillä on vaikutusta myös toimintatapoja valitessa.

      Älykkyys ohjaa etsimään parasta vaihtoehtoa toimintatapojen puitteissa ja mieltymyksien valossa.

      Toisin sanoen, jos kulttuuri ja arvot sallivat näpistyksen (tai mieltymys pakottaa), auttaa älykkyys selviytymään siitä kiinni jäämättä. Jonossa etuileminen vaatii uskottavan selityksen ja tuuppiminen tulee kääntää toisen osapuolen syyksi. Älykäs yksilö selviytyy näistä tilanteista leikiten. Toisaalta älykäs löytää myös parasta laatua ja parhaimman hinta-laatusuhteen, jos niin haluaa.

      Ihminen voi länsimaisessa yhteiskunnassa valita niin kulttuurinsa kuin arvonsakin. Miksi hän valitsisi sellaisen uskonnon ja arvot, jotka pitkälti kieltävät kaiken hauskan? Eikö hauska elämä ole älykkäämpää kuin vailla hauskuutta oleva?

      Tässä mennään takaisin mieltymyksiin. Jotkut kokevat liittymän monivuosituhantiseen uskonnolliseen kulttuuriin tärkeämmäksi kuin parivuosisataiseen tiedekulttuuriin.

      Mitä mieltymyksiin tulee, onko älykkäämpää ostaa/varastaa vapaan kanalan munia kuin vastaava tuotetta luomuna? Onko älykkäämpää ostaa/varastaa kotimaista proosaa vaiko ulkomaista tietoa?

      Mieltymykset istuvat tiukassa, tosin kovalla mainostamisella niihin voidaan vaikuttaa.

      Onko älykästä muuttaa omia uskomuksiaan, arvojaan, käyttäytymistapojaan ja mieltymyksiään hyvän myyntipuheen perusteella?

      Jos entiseen ei ole tyytyväinen, onko älykästä olla muuttamatta tapojaan?

      • skinnybob

        perintötekijät määräävät ihmisen käyttäytymisen varkaan lapsesta tulee parempi tai huonompi varas kun vanhempansa


      • Varkaan lapsesta ei välttämättä tule varasta ja miksi pitäisikään tulla. Riippuu ihan yhteiskunnasta ja sen arvostuksista. Luonnollisesti vanhemmilla on oma arvomaailmansa, mutta se ei välttämättä välity sellaisenaan lapselle, varsinkaan jos lapsella on muita kosketuksia kulttuuriin kuin vanhempansa.

        Koulu välittää lapselle kuin lapselle tietyt välineet elämässä selviytymiseen. Jokainen yksilö tekee valintansa viimeistään koulusta lähtiessään, ottaako osansa laillisesti vaiko laittomasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      47
      5146
    2. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      326
      1918
    3. Nainen, se auttaisi jo paljon minua

      tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin
      Ikävä
      113
      1838
    4. Anja ja Janne

      Eli nämä kosulan manipellet sai raploojan tubetuksen loppumaan,sitten selitellään uusimmalla videolla ettei heillä ollut
      Tuusniemi
      70
      1517
    5. Tässä epämiellyttävä totuus

      Sinä olet henkisesti sairas ja se on epämiellyttävä totuus jota välttelet ja jota et halua kuulla sanottavan. Sinä elät
      Ikävä
      68
      1467
    6. Miksi olet niin ehdoton mies?

      Yksi virhe ja heti pihalle?
      Ikävä
      81
      1214
    7. Elämäni rakkaus

      Miten hirveästi haluaisin olla lähelläsi, halata sinua ja kuiskata monta kertaa, että rakastan sinua. Hyvää yötä! Mieh
      Ikävä
      32
      1213
    8. Entä jos sinäkin?

      Ehkä sinäkin ajattelet minua?
      Ikävä
      36
      1056
    9. On vaikea uskoa

      Että hän olisi niin syvästi rakastunut
      Ikävä
      42
      1035
    10. Mikä sinussa on parasta

      Olet sellainen ihana kokonaisuus, että en löydä huonoa juttua. Mutta siis parasta. Tarmokkuus, pitkäjänteisyys, kädet, ä
      Ikävä
      21
      984
    Aihe