uskonnollisuus ja älykkyys

skinnybob

jos sulkee eri vaihtoehtoja pois ei voi päätyä uskonnollisuuteen ovatko papit tyhmiä vai viisaita jotka pelaavat vielä tyhmempien luottamuksella

15

72

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karpaattien-nero

      Onko sinulla joku henkinen pakko kirjoitella pienellä alkavia lauseita ilman pistettä? Onko näennäissyvällisyys hienoa?

      • skinnybob

        olen pienisieluinen olento joka saattaa tulla yö kylään silloin kun vähiten odotat


    • uskovaiset_tyhmiä

      Ainutkaan oikeasti uskonnollinen ei ole älykäs.

      Sen sijaan moni tekouskonnollinen voi olla hyvinkin älykäs narsisti ja psykopaatti, he ovat tajunneet että ihmisiä voi manipuloida ja hyväksikäyttää helpoiten juuri uskonnon avulla, mutta nämä manipuloijat eivät oikeasti usko mihinkään muuhun kuin itseensä.

    • 54ge3

      Taikausko alkaa sitä, mihin tieto loppuu. Viisas hankkii tietoa. Laiskalle usko on mukavampi vaihtoehto.

    • Sittingcow

      No. Oletko ajatellut, että jokin on oikeasti totta kuoleman jälkeisestä elämästä: on olemassa kristittyjen taivas ja helvetti, muslimien paratiisi ja helvetti, hindujen sielunvaellus, nirvana tai ateistien katoaminen tyhjiin. Oletan, että uskot katoavasi tyhjiin. Et kuitenkaan voi TIETÄÄ, että näin on. Siispä myös sinä elät vain eräänlaisessa uskossa ateismiin. Miksi uskonnollisten ihmisten uskovaisuus olisi tyhmempää kuin sinun uskosi?

      Näetkö radioaallot? Et. On paljon asioita, jotka tiedämme ja joita emme voi aistein havaita. Mutta menisitkö todella väittämään, että kaikki sellaiset näkymättömät asiat on jo havaittu? Etkö usko näkymättömiin enkeleihin esimerkiksi? Mitä, jos joskus kehitämme mittarin, jolla enkelit näkyvät tai ne alkavat olla oleellinen tekijä jonkin todellisuutta kuvaavan laskun yhtälöissä.

    • skinnybob

      olen päätynyt siihen että aivoistani puuttuu niin sanottu uskonnollinen tekijä en usko mihinkään en politiikkaan en yksinkertaisesti mihinkään mutta muiden usko aiheuttaa ongelmia näen uskonnot rahastuksena eipäs juupas järjestelmänä jota sopivasti vaihdellen saadaan uskonnon harjoittajien edunmukainen ratkaisu sitä en voi yksinkertaisesti sietää vaan taistelen vastaan

      • 243h346

        Uskonnollisuus on ihmisen geneettispohjainen ominaisuus siinä missä sosiaalisen käyttäytymisen perussääntöjen luontainen hallitakin. Nämä ovat kehittyneet evoluution myötä.


      • ukko.y

        Evoluutiossa uskonto on toiminut epävarmuuden synnyttämän ahdistuksen lievittäjänä. On sanontakin, että "luja usko vie vaikka läpi harmaan kiven".


      • tarkoitus.pyhittää

        Myös rakastuminen on tällainen evoluution myötä syntynyt ilmiö. Rakastuminen vahvistaa parisuhdetta. Tämä on tarpeen, koska ihmislapsen kehittyminen omillaan pärjääväksi yksilöksi kestää pitkään.


    • hmhmhmhmhmhmhmhm

      En tiedä älystä, mutta uskonto on näillä näkymin evoluution tuote, joka voi viitata siihen, että aikoinaan siitä on ollut hyötyä.

      Jos sen avulla saadaan ryhmä toimimaan yhteen ja tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen, niin se on ollut edullista kyseisen ryhmän säilymiselle, pärjäämiselle ja lisääntymiselle.

      Jonkin näköistä uskonnollista käyttäytymistä on ollut havaittavissa kaikissa menestyneissä sivilisaatioissa, vaikka olisivat kehittyneet toisistaan riippumattomasti.

      Se "älykkyys" tässä asiassa on siis vaikeampi määriteltävä . . .

      Jos nyt katsoo vaikkapa viime aikojen menestyneitä sivilisaatioita, kuten USA, niin ei voi kiistää etteikö tietty uskonnollinen käyttäytyminen ole ollut hyvin hyödyllistä heidän menestymiselleen. Sieltä tulee arvot, kova työn teko, säästäväisyys, vaatimattomuus. Vähän samaan uskonnolliseen kastiin menee oman maan ylistäminen, ja omaan asiaan uskominen ja sieltä syntyvä yhteishenki.

      • skinnybob

        ei taida olla papin tekosia


      • w6ed
        skinnybob kirjoitti:

        ei taida olla papin tekosia

        Mika Waltari oli papin tekosia.

        Sinuhessa hän on hyvin kuvannut näitä asioita. Sinuhen älykäs palvelija Kaptah uhrasi varmuuden vuoksi kaikille tuoloisen Egyptin jumalille, sillä koskaan ei voinut olla varma minkä jumalan papisto on huomenna vallassa.


    • Uskonnollisuus on pitkälti niin perinteitä, tapoja kuin kulttuuriakin ja ne kaikki liittyvät ihmisen yhteisöllisyyteen. Yksilö voi tehdä päätöksiä , kuinka paljon kulttuuriinsa kuuluvia tapoja ja perinteitä haluaa noudattaa. Jokaisen luovutun tavan sijaan tulee kuitenkin aina joku muu tapa. Tietyssä vaiheessa yksilö ei enää ole osa entistä kulttuuria ja elämäntapaa vaan pikemminkin ulkona yhteisöstään.

      Jokaiseen kulttuuriin ja uskontoon liittyy yhteisiä myyttejä ja uskomuksia. Nämä myytit ja uskomukset voivat olla totta taikka tuulesta temmattuja. Niiden merkitys ja tarkoitus on pitkälti vain asettaa yhteinen arvomaailma.

      Jokaisessa kulttuurissa ja jokaisella yksilöllä on arvot, joiden mukaan päivittäinen elämä ohjautuu. Yksilön ja yhteisön arvot voivat tietyltä osin olla ristiriidassa, mutta jos yksilön arvot loukkaavat yhteisöä tai toisinpäin, on yksilö väärässä yhteisössä.

      Arvojen ohella ihmisen ajattelua ja käytöstä ohjaavat mieltymykset. Jotkin asiat yksinkertaisesti koetaan vieraina ja epämiellyttävinä. Mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne voivat olla ristiriidassa jopa omien arvojen saati sitten kulttuuristen sopivuusnormien kanssa.

      Yksilön älykkyydellä on merkitystä tässä kuviossa. Älykäs yksilö voi tuoda yhteisöönsä ja kulttuuriinsa jotain uutta ja saada aikaan hitaasti etenevän muutoksen. Vaikutukset saattavat ulottua jopa kulttuurirajojen ulkopuolelle.

      Yksilön älykkyyttä suhteessa kultuuriin, uskontoon/arvoihin ja mieltymyksiin voisi kuvata kauppareissu. Kulttuuri ja arvot sanelevat tiettyjä käytöstapoja, aletaanko kassalla tinkiä, etuillaanko jonossa, tuupitaanko kärryillä, keskustellaanko kovaäänisesti, maksaa vaiko varastaa. Kulttuuri ja arvot luovat täten toimintatavat.

      Mieltymykset puolestaan vaikuttavat tuotteiden valitsemiseen hyllystä, ottaako mieluummin halpaa alahyllyltä vai kallista silmänkorkeudelta. Toki mieltymyksillä on vaikutusta myös toimintatapoja valitessa.

      Älykkyys ohjaa etsimään parasta vaihtoehtoa toimintatapojen puitteissa ja mieltymyksien valossa.

      Toisin sanoen, jos kulttuuri ja arvot sallivat näpistyksen (tai mieltymys pakottaa), auttaa älykkyys selviytymään siitä kiinni jäämättä. Jonossa etuileminen vaatii uskottavan selityksen ja tuuppiminen tulee kääntää toisen osapuolen syyksi. Älykäs yksilö selviytyy näistä tilanteista leikiten. Toisaalta älykäs löytää myös parasta laatua ja parhaimman hinta-laatusuhteen, jos niin haluaa.

      Ihminen voi länsimaisessa yhteiskunnassa valita niin kulttuurinsa kuin arvonsakin. Miksi hän valitsisi sellaisen uskonnon ja arvot, jotka pitkälti kieltävät kaiken hauskan? Eikö hauska elämä ole älykkäämpää kuin vailla hauskuutta oleva?

      Tässä mennään takaisin mieltymyksiin. Jotkut kokevat liittymän monivuosituhantiseen uskonnolliseen kulttuuriin tärkeämmäksi kuin parivuosisataiseen tiedekulttuuriin.

      Mitä mieltymyksiin tulee, onko älykkäämpää ostaa/varastaa vapaan kanalan munia kuin vastaava tuotetta luomuna? Onko älykkäämpää ostaa/varastaa kotimaista proosaa vaiko ulkomaista tietoa?

      Mieltymykset istuvat tiukassa, tosin kovalla mainostamisella niihin voidaan vaikuttaa.

      Onko älykästä muuttaa omia uskomuksiaan, arvojaan, käyttäytymistapojaan ja mieltymyksiään hyvän myyntipuheen perusteella?

      Jos entiseen ei ole tyytyväinen, onko älykästä olla muuttamatta tapojaan?

      • skinnybob

        perintötekijät määräävät ihmisen käyttäytymisen varkaan lapsesta tulee parempi tai huonompi varas kun vanhempansa


      • Varkaan lapsesta ei välttämättä tule varasta ja miksi pitäisikään tulla. Riippuu ihan yhteiskunnasta ja sen arvostuksista. Luonnollisesti vanhemmilla on oma arvomaailmansa, mutta se ei välttämättä välity sellaisenaan lapselle, varsinkaan jos lapsella on muita kosketuksia kulttuuriin kuin vanhempansa.

        Koulu välittää lapselle kuin lapselle tietyt välineet elämässä selviytymiseen. Jokainen yksilö tekee valintansa viimeistään koulusta lähtiessään, ottaako osansa laillisesti vaiko laittomasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3431
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      177
      1487
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1247
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1132
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe