Mitä eroa kristityn ja fundamentalistin välillä

KysynVaan

Mikä erottaa uskovan kristityn fundamentalistista? Eikö uskova usko uskonnontunnustuksen fundamentit?

15

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • purojoki

      Niin tuota ihmettelen välillä itsekin. Fundamentalistileimakirves kun viuhuu nykyään kaikkialla.
      olisiko yksi ero siinä, että fundamentalisti valitsee vain muutaman uskon kappaleen raamatusta, joita paatoksella ajaa. Uskova kristitty valitsee koko raamatun ja kokonaiskäsitys muodostuu sen pohjalta hieman maltillisemmaksi ja rakastavammaksi

      • Käsittääkseni fundamentalistin usko perustuu Kristuksen sanaan. Täten fundamentalisti on uudestisyntynyt Jumalan lapsi. Siinä ei ole mitään negatiivista, koska Jeesus on tie, totuus ja elämä.


    • nenäkuu

      Kun Jeesus raamatussa sanoo että hän on lammastarhan portti 100% fundamentalisti uskoo että Jeesus on puuta. Muut kristityt eivät usko niin.


    • uskollaautuaaksi

      Riippuu siitä, mitä lukee ja mihin uskoo, mitä sisäistää oikeaksi. Oikea uskova ihminen hyväksyy toisen uskon, vaikka se ei olisi oikea, mutta huomauttaa hienotunteisesti, että oppisi ei vie oikealle tielle. Mitä tulee ateistien, niin ateisti väittää kiven kovaan olevansa aikovan oikean opin julistaa ja että muut on harhaoppisia. Kun näin uskoo molemmat, tulee ristiriita. Se ratkeaa vasta kuoleman jälkeen. Silloin toista odottaa maatuminen ilman kuoleman jälkeistä elämää, kun taas toinen maata iloisena siitä, että on Jumalan helmassa ja mitä luultavimmin saa iäisen elämän. Vaikkapa maassa, tiedä häntä, mutta rauha, joka toiselta puuttuu ilman uskoa, on toisella sisimmässään. Fundamentalismin näemme islamin uskon taistelijoissa, jotka menevät kuolemaan pystytään, uskoen ennen vanhaan eläneen miehen, Muhammedin, vievän heidät islamin taivaaseen. Antakaa mm toisille tilaa.

    • Hihhulii

      Katso joku Wikipedian selitys asiasta. Fundamentalismia on kaikissa uskonnoissa, ei ainoastaan kristinuskossa. Kyse on jostakin erityisestä yrityksestä olla uskontonsa oikein noudattaja, mutta fundamentalismissakin on tapahtunut paljon väärinymmärtämistä, silloin jos lakeja ei ole ymmärretty noudattaa oikein ja armollisesti. Itse en haluaisi fundamentalistin käsiin joutua, minkään syntiasian suhteen, koska he kykenevät löytämään synnin mistä tahansa asiasta. Eikö juuri fundamentit tehneet Katolisessa kirkossa inkvisiittion ja samoin Islaminkin fundit terrorismin, aatteensa ja uskontonsa vuoksi sotimaan, maallisilla aseilla? Teorissa fundamentalismi on silti tärkein yritys uskontojen opin kannalta, yleensä kaikki teologiaa opiskelevat ovat fundiksia.... Hihhulointi tosin tuskin tarkoittaa fundista, fundis ei kestä oman oppinsa pilkkaamistä nimeksikään...Se on yritys pikemmin olla jotenkin "suuresti kunnioitettu"; uskontonsa edustaja....

      • poismaasta

        Tämän päivän fundis on sossu-täti ja Virka Into.


      • Valitettavan moni teologi on ns. liberaaliteologi. Sellainen ei voi olla fundis, koska sellainen ei ole Kristuksen uskossa. Fundis luottaa Jeesukseen ja Hänen sanaansa. Käsittääkseni fundiksia parjataan siksi, että he ovat uudestisyntyneitä Jumalan lapsia. Näin ollen katson, että langenneen ihmissuvun elämäntarkoitus on antaa sovittaa itsensä Luojansa kanssa ja tulla fundamentalistiksi.

        2Kor. 5:20 Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.

        https://www.youtube.com/watch?v=c-c1E5j3xD0


    • AikasMoista

      Kyllä totinen usko taivaaseen/helvettiin "viimeisen tuomion" jälkeen on fundamentalismia. Onneksi ei ole sitä Jessen "toista tulemista" näkynyt, joten kaikki maahan maatuneet "venttaavat" edelleen sitä (muka) uhkaavaa tuomiota ja jakoa vuohiin ja lampaisiin.

      • LÄHITULEVAISUUS:

        TEMPAUS

        1Tess. 4:17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.

        https://www.google.fi/#q=rapture of the church

        7-VUOTINEN VAIVANAIKA

        Mark. 13:19 Sillä niinä päivinä on oleva ahdistus, jonka kaltaista ei ole ollut hamasta luomakunnan alusta, jonka Jumala on luonut, tähän asti, eikä milloinkaan tule.

        https://www.google.fi/#q=great tribulation

        1000-VUOTINEN RAUHA

        Ilm. 20:1 Ja minä näin tulevan taivaasta alas enkelin, jolla oli syvyyden avain ja suuret kahleet kädessään. 20:2 Ja hän otti kiinni lohikäärmeen, sen vanhan käärmeen, joka on perkele ja saatana, ja sitoi hänet tuhanneksi vuodeksi 20:3 ja heitti hänet syvyyteen ja sulki ja lukitsi sen sinetillä hänen jälkeensä, ettei hän enää kansoja villitsisi, siihen asti kuin ne tuhat vuotta ovat loppuun kuluneet; sen jälkeen hänet pitää päästettämän irti vähäksi aikaa.

        https://www.google.fi/#q=god's kingdom


    • määritelläännäin

      Fundamentalisti on sellainen henkilö, joka uskoo raamatun ilmoituksen mukaisesti kristinuskon perusasioihin. Fundamentti tarkoittaa perustusta. Fanaatikko on taas henkilö, joka on taipuvainen uskontoon liittyvään ääriajatteluun ja tuputtaa sitä muillekin.

    • Suuritempausturpaan

      Teoriassa mikään ei eroita niitä toisistaan. Heillä on samat viholliset, kaikki muut. Fudujen saarnan sisältö vastaa kolmannen valtakunnan puheita. Fanaatikoista poiketen, heillä Jumala hoitaa likaiset työt.

    • Löydän.aina.uutta
    • HellariJulle

      "Mitä eroa kristityn ja fundamentalistin välillä "

      Toisella tapaa valikko tehtynä voisi olla

      yhteiskunta - fundamentalismi - terrorismi - henkinen väkivalta - uskonto.

      Eli vastauksena kysymykeen, ei mitään tai vähän.

      On olemassa näet kahden laisia kristittyjä.
      a) tyhmiä alistuvia ja niitä 'käännä toinenkin perseposki' -tyyppejä
      b) psykopaatteja ja hulluja hyväksikäyttäjiä

      Molemmat toimivat kuin ying ja yang , toinen toisistaan turvaa hakien.

    • RKOP

      oIKEASTAAN KAIKKI KRISTITYT OVAT FUNDAMENTALISTEJA,JOTKUT VAIN AHKERAMPIA TUTKIMAAN RAAMTTUA!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      52
      3787
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2128
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1614
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      17
      1467
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1411
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      20
      1322
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1228
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1144
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1089
    10. 23
      1059
    Aihe