Muuttopainetta

Eurooppaan ja Suomeen tulevat kulkijat ovat pääosin Irakista, Somaliasta ja Syyriasta. Näiden maiden yhteenlaskettu väkiluku on noin 65 miljoona ihmistä. Maailman pakolaisongelma ei tietenkään rajoitu vain näihin kolmeen valtioon, esimerkiksi Nigeriassa asuu Irakia heikommissa olosuhteissa 185 miljoonaa asukasta. Jos mukaan lasketaan Pakistan ja Afghanistan, nousee määrää reilulla parilla sadalla miljoonalla ihmisellä.

Maailmassa on 190 itsenäistä valtiota. Jos maailman kuudesta kriisivaltiosta lähtisi joka kymmenes asukas muualle, tarkoittaisi se noin 250 000 uutta asukasta jokaiseen maailman valtioon.

Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että lähtijät jakautuisivat tasaisesti kaikkiin maailman valtioihin. Vetovoimatekijöitä ovat turvallisuus ja mahdollisuus sekä työhön että toimeentuloon. Luonnollisesti ihmisten kannattaisi suunnata valtioihin, joissa asukkaille tarjotaan turvallinen elinympäristö ja sosiaaliturvaa eli elatus ilman työtä tai muuta vastinetta. Tällaisten valtioiden lukumäärää voi vain arvailla, mutta varovainenkin arvio on vähemmän kuin 40.

Jos edelleen pidetään kiinni kuudesta kriisivaltiosta ja joka kymmenennestä lähtijästä ja 40:stä vastaanottajavaltiosta, tulee jokaiselle valtiolle reilu 1 160 000 uutta asukasta. Näiden 40 valtion joukkoon lukeutuvat muun muassa kaikki Euroopan Unionin valtiot, vaikka turvallisuuden ja sosiaaliturvan taso vaihtelee niissä huomattavasti.

Maailmassa siis riittää kulkijoita. Me olemme nähneet tänä syksynä ja aiempina vuosikymmeni vain mitättömän murto-osan siitä mitä voi olla tulossa. Maailmassa on köyhyyttä, väkivaltaa ja ongelmia monessa muussakin paikassa kuin vain mainitsemissani kuudessa valtiossa.

Voiko merkittävien väestömäärien uudelleensijoittelu toimia muuna kuin väliaikaisena ratkaisuna - jos se toimii edes sellaisena? Montako sataa tuhatta uutta tulijaa Suomi voi lyhyen ajan sisällä ottaa vastaan ja huolehtia?

On selvää, ettemme voi säilyttää yhteiskuntaamme nykyisessä muodossaan jos tulijoita otetaan vastaan yhä kasvavalla tahdilla. Nykyisellä hyvinvointivaltiomuodolla ei yksinkertaisesti ole resursseja ylläpitää yhteiskunnan toimintoja jos syöjiä on yht'äkkiä merkittävästi enemmän kuin ruokkijoita.

Toisaalta jos haluamme välttää tulijat, on asennoitumisen muututtava toisenlaiseksi. Tämä luonnollisesti muuttaa myös yhteiskuntaa. Haluammeko muutoksen kaikilla mausteilla vai teemmekö sen sopuisasti ihan itse?

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      203
      4872
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      281
      2997
    3. Oletko kaivattusi tyyppinen henkilö

      ulkoisesti?
      Ikävä
      134
      1777
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      225
      1592
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1431
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1206
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1154
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1139
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1107
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      77
      1092
    Aihe