Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

miksi jumala kieltää tiettyjen eläinten

skinnybob

syönnin vedoten saastaisuuteen itse hän ne on luonut

37

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Risti-riita

      Raamatun paikat, menee ristiin. 1Moos.9:3. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken. 1Moos.1:29.

      • Ilmalaivasto

        No, sianliha on jo pelkän ihmistietämyksenkin mukaan epäterveellistä syötävää.


      • grillikylki
        Ilmalaivasto kirjoitti:

        No, sianliha on jo pelkän ihmistietämyksenkin mukaan epäterveellistä syötävää.

        Punainen liha itsessään on epätervellistä ylenmäärin syötynä. Sika ei ole sen epäterveellisempää kuin nauta tai lammas tai vuohi tai kameli. Sian saastaisuus liittyy ennen kaikkea siihen, että sika on lähi-idän kotieläimistä ainoa, joka vaatii vettä, ei ainoastaan juodakseen, vaan myös rypemistä varten. Kuivan kauden aikana on vaikeaa löytää tarpeeksi juotavaa muita kotieläimiä varten, eikä vettä riitä sioille tuhlatavaksi. Tämän takia Jumala kielsi sianlihan syönnin juutalaisilta osana Mooseksen lakia, koska se olisi ollut yleellistä tuhlailua.


    • Minäpä kerron.
      "1Moos.9:3. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken. 1Moos.1:29."

      Tämän jälkeen asia tulee esiin Mooseksen laissa, mihin sinä juuri viittaatkin.

      Nuo kohdat joissa asiaa sivutaan, on kirjoitettu kansanperinteen pohjalta ns. pakkosiirtolaisuuden aikana.
      Silloin molemmat viitatut ajankohdat olivat jo ammoin muuttuneet ihmisten tietoisuudessa tarustoon kuuluviksi, ja uskomukset nousivat siltä pohjalta.
      On selvää, että sellaiset säännökset ovat hyvin hataralla pohjalla, ja kiintoisampaa kuin miettiä, miksi jumala on näin ja näin säätänyt, on se, miksi exiilin aikaiset kirjoittajat ovat näin kirjoittaneet..
      Ja heillähän oli poliittisia tarkoitusperiä; aivan samoin kuin myöhemmin Suomessa kansalliseepos Kalevala oli isossa roolissa kansallisen idetiteetin herättäjänä, olivat nuo kootut kirjoitukset israelilaisille JA juutalaisille tuona aikana.
      Myöhempi historia on osoittanut, että ne myös toimivat!
      Mutta saastaisiin eläimiin...
      On varmaa, että koko Israelin perinteestä olisi löytynyt toiesnlaisiakin ohjeita, niin monipuolinen on niiden jumalten pantheon, joita siellä oli palvottu.
      Arkeologia osoittaa lisäksi, että possunpaisti oli maistunut siinä kuin lampaanviulukin.
      On kuitenkin yksi alue mistä arkeologit eivät ole löytäneet jäänteitä teurastetuista sioista, ja se on nimienomaan juutalaisten alue.
      Jostakin he siis olivat omaksuneet sianlihaa vieroksuvan kultin, joka tuli sitten kirjattua "Mooseksen lakiin".
      Ja syytä ei tarvitse kauaa miettiä kun ajattelee kirjoittamisen ajan olosuhteita:
      Kansan houkutuksena oli Babylonian korkea elintaso, siihen ilman muuta kuuluneine ruokineen; eikö ole luonnollista korostaa identiteetin rakentamiseksi juuri eroja joita on meidän ja heidän kulttuureissa, johon ruokakin luetaan.

      Kuten sanottu, tapojen alkuperä ei ole missään tapauksessa voinut olla katkeamattomasti kirjattuna, ja kun miettii, että miksi sitten juutalaiset olivat sikakielteisyyteen päätyneet, niin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että samat kiellot vallitsevat vielä nykyisinkin muslimien kultissa.
      Samoin kuin eräs toinenkin kummallisuus, kikkelin silpominen, jota myös ympärileikkaukseksi kutsutaan.

      • jumala_loi_kaiken

        Jumalan luomia ovat myös esimerkiksi: trikiinit, syöpäsolut, psoriasias, tuberkkelit, borreoloosi jne. Olkaamme iloisia näistä eiks jehna kaikki pikku uskovaispossut!


      • Kautta maailman kulttuureissa on kummallisia tabuja ja tapoja.


      • Monissa kulttuureissa on ollut tabu syödä jotain tiettyä eläinlajia tai -lajeja. Juutalaisuus ei siis tässä suhteessa olekaan niin poikkeuksellinen.


      • taneko

        Jumalaa ei voi verrata kalevalaan eikä turhiin ihmisten keksimiin myytteihin. Raamatun Sana ei ole ihmisten keksintöä, vaikka Jumala on käyttänyt niissä apunansa ihmisen mielen kontekstia tai paremminkin edennyt ihmismielen rajoitusten mukaan, joka oli myös paikalliseen kulttuuriin sidottu. Muuten Jumalan ilmoitus olisi ollut ihmiselle käsittämätöntä. Ihminen tarvitsee konstruktion asioille, ennen kuin hän ymmärtää asioiden todellisen laidan. Ihminen, joka ajattelee Raamattua pelkkänä ihmisten luomana kulttuurillisena teoksena, ei ole päässyt perille Jumalan todellisuudesta Kristuksessa; maailmassa vaikuttavana todellisena Jumalan voimana rakkauden evankeliumin kautta. Mikä sitten on rakkauden evankeliumi? Ja tarvitsemmeko me sitä? Jos tarvitsemme, niin miksi metafyysisesti se on oikein? Asia lähtee niinkin pitkältä, ja kysymyksistä, mitä ihminen on, ja mitä on todellisuus ja totuus koko fyysisessä ja universaalissa olemassaolossamme. Maailamnkaikkeus missä me elämme, on niin fysikaalinen, ruumiillisten ja materialististen asioiden lainalaisuus, sielullinen totuus, joka koskee meidän mieltämme, halujamme ja tahtojamme, ja hengellinen todellisuus. Hengellinen totuus on Jumalan maailma, se missä meidän sielumme tulisi toimia ja elää. Hengellinen totuus on meissä, mutta se on kuollut, koska olemme kuolleet pahoihintekoihimme ja rikoksiimme. Se että hengellinen elämämme on kuollut, ei tarkoita sitä, että meissä ei hengellisyyttä olisi vaan silloin se hengellisyys on perkeleestä ja kuolemasta, joka meissä tulee vaikuttamamaan meissä vihana, valheena, itsekkyytenä, katkeruutena, pelkona, sillä myös perkele on hengellinen, jolle on annettu rajattu valta vaikuttaa niin fyysisen , sielullisen ja toisten ihmisten kautta elämäämme. Miksi se on annettu? Sen tähden, että omilla väärinteoillamme me sen mahdollistamme, ja ansaitsemme. Jos me emme sitä tekisi, kaikki olisi ok. Mutta meidän lihamme on myyty itsekkyyteen, ei siinä paljoa hyvyyttä ole, jos on se on itsekästä, joka sanoo Minä. minä, minä. Ja teoriassa on ollut ns. hyviä ihmisiä; Job, Nooa ja Daniel, niin ei heitä kukaan ole Jumalan kanssa balanssiin, ettei jotain voisi syyttää epätäydellisestä, moraalisesta teosta. Vaikka todellisuudessa Isä Jumala ei ole niin rankka, että hän tuomitsisi ihmistä hänen kasvamisestansa, hyvyyden pyrkimyksistänsä ja tahtoa elää Jumalalle. Jos niin pelkästään olisi, niin hyvä niin. Ainakin minä olen langennut syvään, syvään syntiin Herrani edessä; ylpeyttä, toisten halveksitaa, ja itsensä korottamista, johon minun elämäni meni. Onneksi Jumala otti kiinni, ja teki tiettäväksi, ettei sellaista saa tapahtua.


      • " Se että hengellinen elämämme on kuollut, ei tarkoita sitä, että meissä ei hengellisyyttä olisi vaan silloin se hengellisyys on perkeleestä ja kuolemasta, joka meissä tulee vaikuttamamaan meissä vihana, valheena, itsekkyytenä, katkeruutena, pelkona, sillä myös perkele on hengellinen, jolle on annettu rajattu valta vaikuttaa niin fyysisen , sielullisen ja toisten ihmisten kautta elämäämme. "

        Totta kai meissä on hengellisyyttä, sehän on yksi kolmesta sivustamme (fyysisen ja psyykkisen lisäksi.

        Mutta uskovaiset Raamattuinen, Koraaneinen ynnä muinen ovat ahtaneet sen piiloon psyykkisen ja fyysisen taakse, niin että vain harva meistä kykenee sen tiedostamaan; se ei onnistu muutoin kuin meditaatiossa, täydellisessä hiljaisuudessa.
        Ja hiljaisuutta ei ei tule niin kauan kuin te olette tunkemassa hartaushtekiin omia opinkappaleita, joihin on "uskottava", ts. oltava kanssanne samaa mieletä niiden sisällöstä.


      • bcvbbvc

      • bcvbbvc kirjoitti:

        Kikkelin silpomisen seemiläiset omaksuivat egyptiläisiltä, jotka harjoittivat ympärileikkausta tuhansia vuosia ennen heitä.

        https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_male_circumcision#/media/File:Egyptian_Doctor_healing_laborers_on_papyrus.jpg

        Ihan totta!
        Ja voin vain ihmetellä millä varmuudella Jukka Norvanto parhaillaan tarinoin ympärileikkauksesta "liiton merkkinä Abrahamin ja mumalan välillä", vähän toistasataa vuotta ennenkuin Jakob johdatti pienen beduiinilaumansa Egyptiin :)
        Vaikka tuo tavan egyptiläinen alkuperä on kyllä kaikkien ajattelevien teologienkin yleisesti tunnustama.


    • Kanaasyökää

      Miksi ylipäätään pitää kieltä jokin ruoka ihmisiltä? Tosin kannibalismia en hyväksy.

    • Raamatussa.opetus

      ihmisille: ´ei verta, mutta lihaa, josta veri vuodatettu voidaan syödä".

      • namnamnam

        Verilätyt on hyviä.


    • OttoPetteris

      EipäJumala niitä ole kieltänyt. Sen ovat tehneet eri uskonlahkot. Ne ovat päättäneet esim. sianlihan syönnin kielletyksi, eli synniksi. Näin saadaan kiellettyä tekevä julistettua syntiseksi ja hänet voidaan - lahkosta riippuen - jopa kivittää torilla. Eloonjääneet ovatkin sitten kuuliaisia alamaisia kaikille lahkon vallankäyttäjille.

      Ja uskovaiset huutavat tästäkin hurmiossa jos mitä hallelujaata!

    • mitenajattelet

      Lihan syönti on väärin. Itsekin syön lihaa, mutta jokainen eläin on tapettu, eikä vapaa ehtoisesti kuollut.

    • vanhaa.tietoa

      Nyt kaksi vuosituhatta on saanut syödä kaikkea, mutta ei verta, sillä sielu on siinä.

      • sielunsyöjä

        Olen siis syönyt sieluja verilättyjen muodossa.


    • Jeesus.puhdistanut

      kaiken pyhällä sanallaan, tietysti ei verta tule syödä eikä juoda.

      • varmastisyön

        Jos ei ole muuta ruokaa ja uhkaa nälkäkuolema.


    • syökää

      "Syökää kaikkea mitä lihakaupassa myydään....Emmehän elä enää Vanhanliiton aikaa.Jeesus täytti kaiken lain!

    • pstt

      "Mooseksen laissa, mihin sinä juuri viittaatkin.
      Nuo kohdat joissa asiaa sivutaan, on kirjoitettu kansanperinteen pohjalta ns. pakkosiirtolaisuuden aikana."

      Juutalaisuus sai puhtaussäädöksensä lopulta Persiasta, tämän valloitettua babylonian, jossa juutalainen eliitti vietti karkoitustaan.

      Kun Persian kuningas Koores antoi juutalaiselle eliitille luvan palata Siioniin ja alkoi juutalaisvaltion uudelleenrakentaminen toden teolla, suoritettiin erinäisiä harmonisointitoimenpiteitä. Vahvistettiin aramean kielen asemaa, joka oli Medo-Persian valtakieli. Tuettiin monoteismia, tosin sillä varauksella, että Ahura Mazda olisi se alkuperäinen , Jahve saisi olla teemasta paikallissävy.

      Ja sitten se dietaarinen ja muukin käytöskoodi, joka on vallan ulkoinen olemus ja jolla käytännössä mitataan kansalaisten lojaalisuutta.
      Kuuliaisuus Profeetalle, joka ilmoitti pahan Ahrimanin, Ahura Mazdan vastustajan, luoneen jotain epäpyhää.
      Siksi maailmassa vallitsee harmonian puute, joka lisääntyy, kun kansalaiset syövät näitä Ahrimanin luomuksia.

      Tietysti voi ajatella, että kyseessä oli sen ajan terveysviranomaisten positiivinen propaganda, mutta jos muistaa kaiken muun, mikä liittyy zarahustralaiseen puhtausajatteluun esim. puhtaan tulen olemus, jonka rikkomisesta määrättiin ankaria rangaistuksia ( nuotioon puhaltaneelta saatettiin katkaista sormi), huomaa asioiden olevan jotenkin arkijärjen tavoittamattomissa.

    • Eläintenystävä

      Lihansyönti on väärin. Jokainen itselleen rehellinen ihminen tietää, miten asia ratkaistaan. Olen ollut kasvissyöjä jo seitsemän vuotta.

      • Äskettäin tieteellinen tutkimus osoitti, ettei kasvissyöntiä voi perustella ainakaan sillä kuuluisalla "hiilijalanjäljellä".
        Kasvissyönnin terveellisyyskin on pelkkä myytti.


    • pehetnh

      Ei Jumala kiellä/salli mitään. Kaikki ne ovat ihmisten itselleen tekemiä sääntöjä.

    • saastaisuus

      saastaisuus voinut viitata terveyssyihin, ja eläimissä voi esiintyä huonoja mikrobeja.

      Jeesuksen ristinkuoleman jälkeen ja opetettuaan kaikki eläimet puhtaiksi ja vain veri kiellettyä, sillä sielu on veressä, on mahdollisesti tilanne jo muuttunut niin paljon ihmisen ja eläimien kohdalla, että kaikkia voi syödä.

      Nykyäänkin eläimissä voi olla vaarallisia mikrobeja ja niiden syöminen huonosti kypsennettyinä voi tuottaa tauteja. Tämä riippuu nimenomaan eläimestä ja myös lajikohtaista.

      • 10verensiirtoa

        Verensiirto yhdistää sielut.


    • selvästi.raamatussa

      myös tautien kohdalla niiden tarttuminen vaihtelee ja papit tekivät tutkimuksen näissä asioissa ja saastaisuuteen viitataan myös näissä tapauksissa.

    • tervettä.järkeä

      raamatussa ymmärrystä ja tietoa tulee ihmisen käyttää. Tietysti tieto vajavaista, ja voidaan ymmärtää miten vaikeita asioita nämä mikrobiasiat ovat nykyään myös.

    • juurinäin-

      Ei raamattu edes oo totta joten voit unohtaa tuon kysymyksen ja huoletta syödä lihaa.

    • eläintarkkailija

      Menitte harhaan alkuperäisestä kysymyksestä. Juutalaiset elivät esikuvien mukaan.ns.puhtaalla eläimellä oli ominaisuuksia jotka kelpasivat ihmisille tiettyjen asioitten esikuviksi.ns likaisilla eläimillä ei niitä piirteitä ollut.

    • OttoPetteris

      Nuo kiellot ovat joskus olleet ihan järjellisiä; Siat tonkivat jätteitä ja saivat mm. trikiinejä. Veriryhmistä ei ollut tietoa ja kokemusperäisesti oli huomattu, että kahden eri henkilön ( sattumalta eri veriryhmä ) verta sekoitettaessa se hyytyi yms. No, rahvaalle näitä kerrottiin kirjanoppineiden tahoilta, koska heitä kansa kuunteli.

      Nykyään ei ko. ongelmia ole, veriryhmät tunnetaan ja tiedetään. Vaan eri uskonlahkot pitävät asiasta kiinni saadakseen lahkon jäsenet valtansa alle. Eli jos syöt sianlihaa rikot määräyksiä eli olet syntinen. Ja syntisen tuo armollinen ja rakas Jumala sitten murhaa ja polttaa - vai mitä?
      Jos taas alistut ja tottelet, niin eipä Sinua poltetakaan. Tai kivitetä torilla uskonlahkosta riippuen.

      Miten välttyä kaikelta tuolta?
      Helposti: Pysy erossa kaikista lahkoista ja elä itse omaa elämääsi.

    • täytyy_sanoa

      sinä olet täysi aasi. kuka sinun pään on noin sekoittanut. syö vaan kaikkea,niin tapahtuu kaikkialla maailmassa.
      heitä pois tuo höpötys synnistä ja jumalasta,muuten menet ihan töööööt.
      mikä on syntiä,vaikea asia. kaikki ihmiset koko maailmassa on "syntisiä" ja ns. uskovaiset kaikkein pahimpia suorastaan perkeleitä.

      • OttoPetteris

        >>...uskovaiset kaikkein pahimpia suorastaan perkeleitä.<<

        Sehän on vain armollista lähimmäisenrakkautta, kun lestadiolaisisä raiskaa oman alaikäisen tyttärensä tai katolinen pappi raiskaa nuoren kuoropojan.
        Eikös?


    • jumala_aseena

      Jokin vääräuskoinen lahko tykkäsi sianlihasta ja kasvatti niitä.
      Tällä keinolla voidaan rajoittaa vastustajien leviämistä omassa yhteiskunnassa.

    • saastaistataie

      Siinäpä tuo on ollut aikoinaan juuri se syy tehdä syntiä ja saastaista- sian lihasta sairastui etenkin noilla leveyksillä ja mm. Irtosuhteiden seurauksista mm. sukupuolitaudit levisivät ja aiheuttivat väestölle mittavia ongelmia..sama syy ollut päihteiden kieltäminen. Päihteet on tuoneet aina ongelmia: johtaneet sääntöjen rikkomiseen mikä on ollut entisaikoina yhteisölle kokemuste perusteella hengenvaarallista.

      Kieltoihin on nykyaikanakin aina jokin perusteltu syy.

    • Pakkstori

      EIpä toki enää kiellä. Luepas apostoilen teoista, kohta Pietarin näystä, jossa hänen eteensä tuotiin, hurmoksissa kun oli, kankaan päällä kaikenlaisia eläimiä syötäväksi, ja hänelle sanottiin: "Teurasta ja SYÖ". Pietari ei heti tuota uskonut, kieltäytyi kolmesti siitäkin, kuten kielsi Jeesuksenkin Getsemanen jälkeisissä tapahtumissa, mutta kun kohtasi Corneliuksen, sen rikkaan almunantajan, hän tajusi, että myös pakanakansat, jota nuo "saastaiset eläimet kuvasivat", ja heidden logiikkansa sekopäisyys tuli Jeesuksen uhrin kautta puhtaaksi. Vieläkin tosin, seksuaalirikosten ja sivettömyyden takia, ihmisiä voi tulla saastaiseksi, mutta siitä kaikesta voi puhdistaa uudelleen ja uudelleen juuri tuo Herra. "Pisara Jeesuksen verta, ja synti ja saasta pyyhkiytyy pois", kuten eräs hengellinen laulu sanoo. Voitte syödä sikoja, jopa käärmeitä tms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2197
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2023
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1446
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1324
    8. 52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe