Yhteiskuntasopimus =Globaalia köyhdyttämistä?

GlobalisminKöyhdytys

"EU:n talouspolitiikan ainoa vaihtoehto erityisesti euro-maissa näyttää olevan ns. sisäinen devalvaatio. Sen ydin on sosiaaliturvan leikkaamisessa, palkkojen alentamisessa, julkisten palvelujen kilpailuttamisessa ja yksityistämisessä. Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh kiteyttää hyvin sisäisen devalvaation toteamalla, että kansalaisille annettuja lupauksia on peruttava eli julkista sektoria on leikattava.

Sisäisen devalvaation vaatimus tulee Saksan johtamasta Euroopan talous- ja rahaliitosta (EMU). Kun euron arvoa suhteessa muiden EMU-maiden talouteen ei voida muuttaa, on muiden yritettävä tehdä taloutensa yhteensopivaksi Saksan talouskehityksen kanssa sisäisellä devalvaatiolla. Sisäinen devalvaatio on leikkauspolitiikkaa ja siksi se on talouskasvun ja työllisyyden kannalta turmiollista. Se tuhoaa ihmisten ostovoiman ja kulutuskysynnän.

Eikö nykyhallituksen ns. yhteiskuntasopimus ole juuri sisäisen devalvaation politiikkaa? Se on toki yritetty naamioida jonkinlaiseksi pelastusrenkaaksi, rakenteelliseksi uudistuskeksi, mutta kyllä sen ydin on sosiaaliturvan, eläkkeiden ja palkkojen alentamisessa.

Mutta mitä jos katse suunnattaisiin sosiaaliturvan ja palkkojen leikkauksen sijaan olennaisimpaan suomalaisen yhteiskunnan muutoksen, joka alkoi jo vuoden 1990-luvun lamasta: työn ja pääoman välisen funktionaalisen tulonjaon syvälliseen muutokseen. Pääomatulojen osuus kasantulosta on kasvanut voimakkaasti palkkatuloihin nähden.

Samaan aikaan pääomiin kohdistunut verotus on Suomessa liukunut huomattavasti alhaisemmalle tasolle kuin EU-maissa keskimäärin. Jos niiden osuus meillä Suomessa olisi sama kuin EU-maissa, olisi pääomaveroja perittävä noin 5, 5 miljardia euroa enemmän. Summa on muuten suunnilleen sama, jonka valtio ottaa velkaa ensi vuonna. Sen sijaan kulutukseen ja työhön kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista on meillä keskimääräistä suurempi. Eli olisikohan sisäisen devalvaation (ja yhteiskuntasopimuksen) sijaan tai ainakin rinnalla syytä nostaa erityisesti suuromistajien osinkotulojen verotusta jo ihan oikeudenmukaisuuden vuoksi.
Edelleen voi kysyä, missä ovat EMU-puskurit. Näitähän alettiin kerätä euroon liittymisen jälkeen työttömyysvakuutusrahastoon (suhdannepuskurit) ja yksityisen työeläkejärjestelmän tasausrahastoon. Onko näitä olemassa, vai joko ne on syöty?"
-Jari Heinonen, professori-
Lisää järkikirjoituksia Heinoselta löytyy mm. Aamulehden blogeista
( http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yhteiskuntasopimus-osa-sis-ist-devalvaatiota)

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyhmyys.on.muotia

      Niin, eli kun tullirajoja ei sallita, Euroopan on leikattava hyvinvointibudjettejaan voidakseen kilpailla halpatuontia vastaan. Lisäksi ylikansalliset toimijat kilpailuttavat eu-valtioita toisiaan vastaan ja tämän seurauksena KAIKKI eu-maat rypevät veloissaan, suuresti ihailtu Saksa on myös velkaisin. Lisäksi, oli devalvaatio sisäinen tai ulkoinen, velkaiseen se kolahtaa ja sitä tietä äkkiä myös pankkeihin.

      Libertarismi on hyvä vitsi, mutta ällistyksekseni olen huomannut, että nykyisin se otetaan vakavasti. Sen seurauksia taas ei vielä oteta vakavasti, mutta aikanaan ne tulevat olemaan niin merkittäviä, että sekin on tehtävä. Jo nyt on vasemmisto nousemassa läpi läntisen Euroopan.

      Outoa muuten, että näitä "asiantuntija"lausuntoja otetaan näiltä rahoituslaitosten ekonomisteilta. Eivät sellaiset tajua kansantaloudesta sitäkään kuin peräkylän mummo avaruusteknologiasta. Tosin aika vähän siitä näyttävät tajuavan alalla työskentelevät professoritkaan. Mutta kaipa tuo, mitä tuokin Kari sanoi, tuli sitten jollekin uutisena tai uutena tietona. Itselleni asia on ollut täysin selvää jo yli kymmenen vuotta. Niin tutkimus kuin journalismikin on nykymaailmassa niin alamaissa, että suorastaan itkettää. Se tässä kuitenkin on helppoa, että ei tarvitse tuhlata aikaansa uutisten lukemiseen. Riittää kun lukee uutiset kerran kuussa, ja sittenkin suurin osa on sellaista minkä tiesi muutenkin tai pystyy aivan helposti itse päättelemään katsomalla vain ikkunasta ulos. Tämä netin aikakausi on kertakaikkiaan naurettavan tyhmää.

    • rkp

      palkkojen halpuutus on hyvä juttu. eu aikana yritykset ei tarvitse asiakkaita, kilpailukykyistä työvoimaa sitäkin enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10646
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3023
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1646
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      82
      1458
    Aihe