Eläkkeen verotus Portugal

Tietoa-eläkeläisille

Seuraavan päätöksen saivat aikaiseksi.
Huomioitavaa on että päätös on voimassa toistaiseksi.
Lisäksi henkilö ei tosiaankaan voi olla sitten enää suomessa kirjoilla ja putoaa pois myös kaikista kelankin etuisuuksista.
Kelan etuisuuksia ei saa loppuikänäkään takaisin mikäli tähän lähtee.
Eläkkeiden pitää olla todella suuret molemmilla puolisoilla samassa taloudessa mikäli tähän kannattaa alkaa , tämä on oma mielipide, lisäksi kokoajan on riski verolain muutoksesta.
Tilanne on aika kehno mikäli noukkii rusinat pullasta ja laki muuttuu niin putoaa perseelleen varmasti.

Portugalissa asuvan Suomesta saaman eläkkeen verotus
Diaarinumero: A155/200/2015
Voimassaolo: Toistaiseksi
Asian kuvaus

Verosopimuksen mukaan Portugalissa asuva henkilö saa Suomesta eläkettä. Miten eläkettä verotetaan Suomessa?
Taustaa
Suomen lainsäädäntö

Yleisesti verovelvollinen on tuloverolain (1535/1992, TVL) 9 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan velvollinen suorittamaan veroa Suomesta ja muualta saamistaan tuloista. Suomen lainsäädäntö ei rajoita yleisesti verovelvollisten Suomesta maksettavien eläkkeiden verotusta.

Rajoitetusti verovelvollinen on tuloverolain 9 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan velvollinen suorittamaan veroa Suomesta saamistaan tuloista. Suomesta saadut tulot on lueteltu TVL 10 §:ssä, luettelo ei kuitenkaan ole tyhjentävä. Rajoitetusti verovelvollinen on tuloverolain 10 §:n 5 kohdan mukaan verovelvollinen eläketulosta, joka on saatu Suomen valtiolta, kunnalta tai muulta julkisoikeudelliselta yhteisöltä, tai perustuu yksinomaan tai pääasiallisesti Suomessa täällä olevan työn- tai toimeksiantajan lukuun suoritetusta työstä, tehtävästä tai palveluksesta, taikka Suomesta otettuun eläkevakuutukseen. Rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain (627/1978, lähdeverolaki) 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan eläke verotetaan verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995, VML) mukaisessa järjestyksessä.
Portugalin lainsäädäntö

Portugali on muuttanut verolainsäädäntöään vuonna 2010 siten, että ulkomailta muuttava henkilö voi hakea niin sanottua non-habitual resident verostatusta. Jos henkilö on saanut non-habitual resident statuksen, Portugali soveltaa tiettyihin Portugalin ulkopuolelta saatuihin tuloihin vapautusmenetelmää kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa. Tämä tarkoittaa Portugalin lainsäädännössä, että tuloa ei veroteta ollenkaan. Non-habitual resident statuksen saamisen edellytyksenä on, että henkilöstä tulee Portugalissa verotuksellisesti asuva eikä hän ole asunut siellä edellisen viiden vuoden aikana. Status voi olla voimassa enintään 10 vuoden ajan.

Non-habitual resident statuksen saanut henkilö ei ole Portugalissa verovelvollinen Portugalin ulkopuolelta saamastaan eläketulosta.
Suomen ja Portugalin välinen verosopimus

Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan Suomella on oikeus verottaa täältä maksettavia eläkkeitä. Suomen ja Portugalin välinen verosopimus (SopS 27/1971) rajoittaa Suomen verotusoikeutta sekä yleisesti että rajoitetusti verovelvollisen täältä saamiin eläkkeisiin.

Portugalin verosopimuksen 18 artiklan mukaan aikaisempaan (yksityiseen) palvelukseen perustuva eläke verotetaan vain eläkkeensaajan asuinvaltiossa. Tämä määräys soveltuu lakisääteisten työeläkkeiden lisäksi työnantajan työntekijälleen ottamaan vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen sekä Työntekijän eläkelain (tyEL) perusteella maksettaviin työkyvyttömyyseläkkeisiin.

Eläkkeeseen, joka perustuu Suomen valtiolle, kunnalle tai muulle julkisoikeudelliselle yhteisölle suoritettuun palvelukseen, sovelletaan verosopimuksen 19 artiklaa, jonka mukaan eläke voidaan verottaa Suomessa. Jos eläke on ansaittu julkisyhteisön liiketoiminnan palveluksessa, sovelletaan kuitenkin verosopimuksen 18 artiklaa.

Verosopimuksen 18 artiklaa ei sen sijaan sovelleta henkilön itsensä ottamaan vapaaehtoiseen yksilölliseen eläkevakuutukseen perustuvaan eläkkeeseen, Yrittäjäin eläkelakiin (YEL), Maatalousyrittäjän eläkelakiin (MYEL) tai liikennevakuutuslakiin perustuvaan eläkkeeseen tai niiden perusteella maksettavaan työkyvyttömyyseläkkeeseen eikä myöskään kansaneläkkeeseen tai palkattomiin aikoihin perustuviin eläkkeisiin, koska eläke ei tällöin perustu aikaisempaan palvelukseen. Näihin eläkkeisiin sovelletaan Portugalin verosopimuksen 21 artiklaa (erikseen mainitsemattomat tulot), joka kuuluu seuraavasti:

Sopimusvaltiossa asuvan henkilön saamista tämän sopimuksen edellä olevissa artikloissa nimenomaisesti mainitsemattomista tuloista verotetaan vain siinä valtiossa. Mikäli nämä tulot eivät ole sen valtion lainsäädännön mukaan siellä veronalaisia, niistä voidaan kuitenkin verottaa toisessa sopimusvaltiossa sen lainsäädännön mukaisesti.

Portugalin verosopimuksen 21 artikla sisältää niin sanotun subject to tax -klausuulin. Säännöksen mukaan Suomella on lähdevaltiona verotusoikeus Suomesta maksettavaan tuloon, jos tulo ei ole Portugalissa veronalaista.
Kannanotto

Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen mukaan Portugalissa verosopimuksen mukaan asuvalle Suomesta ma

3

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei-kannata-muuttaa

      Verottajan sivuilta näkyy koko asia, osa tekstistä näemmä puuttuu , tuli ilmeisesti kirjainsaldo vastaan. Laitan uuden linkin asiaan jossa koko uusi verotusta koskeva asia on esitetty.

    • Kiinnostavaasia

      En ymmärrä. Eiköhän se ole niin että jos joku muuttaa Saksaan niin on kolmen vuoden kuluttua verovelvollinen vain Saksaan. Kun päättää palata ja on edelleen Suomen kansalainen niin siitä alkaa taas verovelvollisuus Suomeen, samoin oikeus suomalaiseen sosiaaliturvaan. Miten tämä eroaa jos muuttaa esim Italiaan, Maltalle,
      Espanjaan tai Portugaliin ?
      Käsittääkseni se on niin että jos Muuttaa pysyvästi Portugaliin ja on siten maasta muuttopäätöksen tehnyt niin silloin se on sen ihmisen ihan oma asia. Jos saa Portugalissa verovapauden niin nauttikoon siitä ja asukoon siellä. Sehän ei onnistu jos jää Suomeen omaisuutta, autoa, irtaimistoa tai asunto, eikä silloin muutto ole todellinen. Sitten jos joskus päättää muuttaa Portugalista pois, esim Italiaan, Maltalle, Saksaan, Espanjaan tai Suomeen niin silloin verotus siirtyy uuteen kotimaahan ja samoin saa oikeuden kyseisen maan sosiaaliturvaan.

      Jos on eläkeläinen, niin silloin kyseinen maa veloittaa Suomelta kyseisen henkilön lääkärissä käymisen ja lääkkeiden kela osuuden, joka on aina halvempaa kuin suomalaisessa terveyden hoitolaitoksessa tai apteekissa aiheutettu kulu. Ei ulkosuomalainen ole taakka Suomelle missään vaiheessa.

      En oikein usko että ihminen (eläkeläinen/eläkeläispari) joka kyseiseen maahan pelkän veroedun vuoksi muuttaa, tulisi jäämään portugaliin vakituiseksi asukkaaksi, kuin korkeintaan vuodeksi, jolloin sen on nähnyt ja veroedun saadakseen on muuton oltava todellinen ja pysyvä.
      Ei vieraaseen maahan niin vain sopeuduta ja integroiduta, ellei muutto ole esim avioliiton tmv. kautta. Sitten jos muutto on vain muutaman talvi kuukauden ajaksi, niin ehkä jos on varaa lennellä edestakaisin ja viettää touko-syyskuut Suomessa kakkosasunnolla, mutta silloinhan on siteet suomeen, eikä oikeutta verotuksen siirton saa ja ruikutus asiasta on aivan turhaa. Portugalin suomi-seuran vanhat vakituiset asukkaat ovat asuneet maassa jo vuosia, ihan vain siksi että ovat maahan halunneet muuttaa. Suurin osa maksaa veronsa edelleen Suomeen, koska se on edullisempaa ja mahdollista maiden välisen verosopimuksen vuoksi. Jos tuo sopimus puretaan suomen puolelta niin sitten poistuu paljon enemmän verotuloja portugalista, kuin mitä nämä muutama kymmenen verovapauden vuoksi muuttanutta maksaisi suomen keskitulon mukaisista eläkkeistään. Ne isotuloiset (muutama) eivät ole pysyvää muuttoa tai verovapautuksia hakeneet, sen sai aikaan asioista lehdissä kirjoittelu ja myös se että pysyvä muutto tosiaan on aika vaikea päätös.

      Laita vaan lisää kirjoitusta ja mielellään selvennä niin että kirjoituksen ytimen ymmärtää. Ei kukaan jaksa lähteä noita pykäliä ja artikloita selaamaan :)

    • Hyväontaas

      Verosopimus puretaan tänään 14.6.2018 Portugalin kanssa eli Suomi voi verottaa siellä asuvien suomalaisten eläkkeitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2152
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      174
      1691
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1368
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1352
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      290
      1207
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1079
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1043
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1042
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      902
    Aihe