V-2 - yhtä kallis kuin Saksan panssarituotanto

Penna-Tervo

V-2 rakettien suunnittelu, testaus, kehittely ja valmistaminen maksoi yhtä paljon Saksalle kuin panssarien, rynnäkkötykkien ja telatykkien valmistus ja suunnittelu. Hinta lähes 3 miljardia Reichsmarkia.

34

64

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ukkosmyrsky

      - sota on tuhlailemisen ja säästämättömyyden aikaa

      • thoubi

        sota on tappamisen ja kärsimysten aikaa


    • TodellisuusJaHarhat

      Mutta teknisenä suorituksena V-2 oli ilmiömäinen! Tulevien ohjusten edeltäjä ja ase, jota ei vastapuoli pystynyt torjumaan!

      • thoubi

        olihan venäläisillä ns.Stalinin urkuja eli vähän kuin v-2: sia


    • cbcvbcvb

      Tarkoitus oli sitten Amerikka jatkokehittelyllä.Olisi kyllä herättänyt huomattavaa pakokauhua kun Japaninkin ilmapallo pommitkin tietenkin salattiin kun putosivat syrjäseuduille.

    • Bror-Erik2426

      V-2 :llahan sinne avaruuteenkin mentiin,saksalaisilla opeilla.

      • Kenwood

        Eipä menty, mutta siitä lähdettiin. Werner Von Braunin, Sakun opeilla.


    • Kaarle-Martel

      3 miljardilla Reichsmarkilla Saksa olisi saanut noin 20 000 StuG III-rynnäkkötykkiä ja 15 000 PzkW V eli Panther-panssarivaunua. Lisäksi niiden valmistaminen olisi ollut helpompaa sillä valmistukseen ei olisi tarvittu niin huipputasoista tutkimus- ja tuotehenkilöstöä kuin V-2:n valmistuksessa.

      Oleellisempaa kuin panssarit olisi kuitenkin ollut se että Luftwaffella olisi ollut 25 000 lentokonetta enempi ja niistä olisi 10 000 pitänyt olla strategisia nelimoottorisia pitkän toimintasäteen pommikoneita. Niihin olisi vain pitänyt saada kymmeniä tuhansia hyvin koulutettuja lentäjiä enemmän. Jotta toivottu vaikutus olisi saatu.

      Saksa, kuten myös Neuvostoliitto ei koskaan tajunnut/osannut strategisen ilmasodan merkitystä. Molemmilla mailla oli liian kapea-alainen maasotapainotteinen näkemys sodasta. Briteillä ja amerikkalaisilla visio oli parempi ja kyky valmistaa tuollainen sotakone. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton olemukset olivat kai liian jäykkiä ja typeriä moiseen ideointiin.

      Sodan ratkaisu oli siinä kun Luftwaffesta tuli heittopussi RAF:ia ja USAAF:ää vastassa taistellessaan. Luftwaffe suorastaan lynkattiin.

      • kauheanviisas

        ----- Molemmilla mailla oli liian kapea-alainen maasotapainotteinen näkemys sodasta----

        Sinulla on ihan väärä käsitys. Eihän edes nykyisillä ilmavoimilla ja täsmäaseilla saada ISIS:ä nujerrettua. Kyllä vielä tänäkin päivänä sodan painopiste on maavoimissa, pelkät ilmavomat eivät yksin sotia voita.


      • jotainrajaajuttuihin

        Ei ollut mitään valintataloa, mistä olisi voinut ostaa vaihtoehtoisesti 25 000 lentokonetta, tai 20 000 rynnäkkötykkiä, niiden valmistamisessa oli varmasti jo tuotetuilla määrillä raaka-aine ja materiaalivarat kaikki käytössä, V2 tarvitsi erilaisia tuotantolaitoksia, ei panssarilevyä ja moottoreita, sekä bensaa.


      • MeAgain

        "3 miljardilla Reichsmarkilla Saksa olisi saanut noin 20 000 StuG III-rynnäkkötykkiä ja 15 000 PzkW V eli Panther-panssarivaunua."

        Tuon vertailun ongelmat materiaalipuolella jo mainittiin, mutta sen lisäksi on toinenkin ongelma ja se liittyy tuotantokapasitettiin, jota olisi yhtäkkiä pitänyt ilmestyä tyhjästä merkittävästi lisää tuollaisten määrien saavuttamiseksi.

        "Lisäksi niiden valmistaminen olisi ollut helpompaa sillä valmistukseen ei olisi tarvittu niin huipputasoista tutkimus- ja tuotehenkilöstöä kuin V-2:n valmistuksessa."

        Tuohon voisi sanoa enemmänkin, että "tuotekehittelyn" puutteellisuus panssarien alalla paljolti näkyy myöhemmän sukupolven vaunujen voimansiirtokoneistojen viallisuudessa. Siinä olisi ollut mittava pulma juuri teknisten nerojen ratkaistavaksi.


    • ydjghjfgh

      Speerin mukaan ensimmäisten V-2 rakettien kappalehinta oli noin miljoona Saksan markkaa. Myöhemmin tuotannon lisääntyessä ja kehitystyön edistyessä tuotantokustannukseksi tuli noin 250 000 - 300 000 RM. Niitä valmistavan tehtaan johtajan sodanjälkeisen lausunnon mukaan V-2 aseita valmistettiin kaikkiaan yli 7 000 eikä hinta koskaan jäänyt alle 300 000/kpl myöhemmässä vaiheessakaan. Tuolla perusteella pelkkä valmistuskustannus on ollut reilusti yli 2 miljardia RM:ää ja todennäköisemin pitkäaikaisen suunnittelu-ja kehittelytyön testausten myötä hinta lienee todellakin ollut lähellä 3 miljardia. Esim. ajoneuvojen valmistukseen Saksa satsasi vuonna 1944 noin miljardia RM:ää.

    • kjhkhkhk

      Vertailun vuoksi mainittakoot että kranaatiheittimiä Saksa valmisti vuonna 1943 noin 22 miljoonan RM:n arvosta.

    • Tsakatekkas

      Ansiot olivatkin mielikuvapuolella. Degeneroituneilla (sukurutsan vuoksi), yksinkertaisilla briteillä oli kauhu tapissaan kun ilmestyi ase jota ei voinut nähdä. Ja suurin ansio realisoitui Apollo-hankkeessa joka ilman Saksan tiedemiehiä olisi onnistunut vasta 1980-luvun lopulla.

    • organisaatiot

      Eihän hinnalla ollut merkitystä. Osien valmistus oli hajautettu alihankkijoille, joista Ruotsi oli merkittävä toimittaja.

      Ei panssareitakaan tarvittu määrättömästi tai lentokoneitakaan. Ei niille ollut polttoainettakaan. V1 ja V2 käyttikin muita polttoaineita kuin perinteisiä.

      Panssarit, lentokoneet ja kaikki tekniset aselajit vaatii valtavan organisaation taakseen. Ei pelkkä miehistö ole kuin pieni osa. Koulutus ja ylläpito/huolto tarvitsee paljon porukkaa jotta koneet saadaan liikkeelle.

      • Aivan-oikein

        Saksa ei kyennyt valmistamaan ja käyttämään enempää panssareita ja lentokoneita, vaikka V2 tuotanto olisi jätetty pois. Ne eivät olleet materiaalin ja käytön suhteen kilpailijoita. Rahasta ei ollut kyse.
        Saksa ei kyennyt antamaan polttoainetta edes lentokoneiden vastaanottotarkastuksiin enää -44.

        Jossittelijat eivät hallitse asioita.


    • telaketjubensaa

      》Saksa ei kyennyt antamaan polttoainetta edes lentokoneiden vastaanottotarkastuksiin enää -44.《

      Tilanne oli tämä kesällä 1944. Syksyllä polttoainetuotanto saatiin nostettua lähes puoleen kevään 1944 normaalitasosta. Loppuvuodesta 1944 tilanne alkoi heiketä kun kuljetukset alkoi vaikeutua rataverkoston tuhojen takia. Saksa käytti bensiinissä runsaasti alkoholia. Sitä oli jopa puolet ja automiehet / panssarimiehet valmisti ns. telaketjua eli bensiini erotettiin pois esim polttamalla. Maku oli aika paha mutta päähän meni.

    • SaksaMokas

      Olisi Saksa vaan jättänyt koko sotimisen väliin ja panostanut tekniseen tuotekehittelyyn rauhan vallitessa niin olisi noussut maailman johtavaksi valtioksi ja näyttänyt muille teknisiä ihmeitä.

      Kun ei olisi rahat, talentti ja resurssit kuluneet niihin ketään lopulta hyödyttämättömiin telatykkeihin, panssarivaunuihin ja muuhun joutavaan romuun. Eikä sodan jälkeen monta kymmentä vuotta paikkojen uudelleen rakentamiseen.

      • OlenNatsi

        Noin olisi voinut tehdä, mutta siionistit päättivät jo 1933 kun natsit nousivat valtaan että Saksa pistetään polvilleen ja "maailmanherrojen" holhoukseen. Sota oli siis taloudellinen välttämättömyys. Samojen siionistien perilliset ovat jatkaneet Maailman velkaorjuuttamista ja tulos nähdään nyt - valkoset aioitaan tuhota koko Maailmasta.
        Jos Saksa olisi saanut Neuvostoliiton voitettua, se oli ollut riippumaton kiristyksistä ja ostoboikoteista jne. Sota oli sotaa Saksan ja kansainvälisen siionismin välillä, näinhän Hitler sen oikein sanoin olevan.


      • MeAgain

        "Sota oli siis taloudellinen välttämättömyys."

        Totta, natsina tiedät oikein hyvin Gröfazisi talousjärjestelmän olleen rakennettu nimenomaan hyökkäyskykyisen armeijan luomista varten. Olisivatpa muutkin nettinatsit yhtä rehellisiä ;)


      • SaksaMokas

        Saksa olisi laittanut vastustajansa nimenomaan taloudellisesti polvilleen ilman typerää provosoitumistaan sotaan. Britannia kipuili siirtomaidensa kanssa ja olisi näperrellyt niiden itsenäistymisen ja katoavan imperiuminsa kuolinkouristuksissa kusessa kaulaansa myöden pitkälle -60-luvulle. NL:ssa jo tukevasti epäsuosiossa ollut Stalin olisi tavalla tai toisella syrjäytetty ennen pitkää ja jättiläisvaltakunnan savijalat oli jo luhistumassa. USA oli henkisesti ja fyysisesti eristyneenä viikkojen laivamatkojen taakse ja olisi siellä pysynytkin. Ranska taas, no, heh heh, senhän tiedämmekin.

        Nyt sitten Saksa meni ja tarjosi klassisen ulkoisen yhteisen uhkakuvan ja absoluuttisen pahan joka vahvisti kaikkien liittoutuneiden natisevaa sisäsyntyistä hajaannuksen tilaa. Stalinista muodostui suuren isänmaan suuri pelastaja, Britannia sai ainakin hetkeksi liisteröityä hajoavaa imperiumiaan kasaan kun sai värvätä sen dominioiden ja siirtomaiden joukkoja suureen yhteiseen sotaan. USA havahtui eristäytymisestään ja alkoi kurotella eurooppaan uudella innolla. Ja Ranskakin koki pärjäävänsä edes jossain kun sai siivestää kykenevämpiensä peesissä.


      • Mahtavaa

        Aamen! Oli hienosti kiteytetty!


    • zxcvbnmk

      Kertoo vain sen miten ilmasota oli1939-45 keskeisin aselaji maasotaan verrattuna.

    • huuhaakuulento

      Ranska oli hyvin pitkällä ydinpommin kehittelyssä. Saksan hyökkäys oli niin kova ja löi läpi että Ranskan ydintiedemiehet jäivät nalkkiin eikä heitä ehditty evakuoida.
      Hitler saapui tiedustelemaan mitä ranskalaisilla oli tekeillä. Ranskalaiset vähätteli ydinasetta ja kertoi että se ei toimi käytännössä. Hitler uskoi koska piti ranskalaisia idiootteina. Sensijaan Ranskan ohjusteoriat oli Hitlerin mielestä toteutettavissa. Osa Ranskan tiedemiehistä osallistui V2-projektiin Von Braunin kanssa. Von Braun osallistui myös USAN kuulentoprojektiin.

      • dxprfpo0o

        Eräs ranskalainen Von Braunin työtoveri V2-ajoilta on sanonut että Von Braun saa raketin avaruuteen mutta ei miestä kuuhun.


      • oliolijuttu

        Ydinpommi on mahdollinen
        Aikakone! on mahdollinen
        Mies kuuhun -ei.

        Eilen juuri oli Aamulehdessä juttu Einsteinista.

        Aamulehti kertoi että: Nasan Gravity probe A vahvistaa ennusteen, jonka mukaan painovoiman voimakkuus vaikuttaa ajan kulkuun. Mitä kauempana Maasta avaruusalus on, sitä nopeammin sen kyydissä olevat kellot käyvät. Kellot käyvät eri tahtia, koska Maan vetovoima taivuttaa ympäröivää aika-avaruutta. Siis eilisessä aamulehdessä.


      • SaturnV
        dxprfpo0o kirjoitti:

        Eräs ranskalainen Von Braunin työtoveri V2-ajoilta on sanonut että Von Braun saa raketin avaruuteen mutta ei miestä kuuhun.

        Saturn V kantoraketti oli kylläkin Braunin kehitystyön tulosta, tarkasti ottaen siis. Ainoa kantoraketti jolla on kuuhun menty!


      • suuriAjattelijaNero
        oliolijuttu kirjoitti:

        Ydinpommi on mahdollinen
        Aikakone! on mahdollinen
        Mies kuuhun -ei.

        Eilen juuri oli Aamulehdessä juttu Einsteinista.

        Aamulehti kertoi että: Nasan Gravity probe A vahvistaa ennusteen, jonka mukaan painovoiman voimakkuus vaikuttaa ajan kulkuun. Mitä kauempana Maasta avaruusalus on, sitä nopeammin sen kyydissä olevat kellot käyvät. Kellot käyvät eri tahtia, koska Maan vetovoima taivuttaa ympäröivää aika-avaruutta. Siis eilisessä aamulehdessä.

        Heh heh, vai aika-avaruuksia, Aku Ankka on kiva lehti, mutta kaikkea ei kannata uskoa.

        Aikaa ei varsinaisesti ole, on vain tapahtumien ketjuja, kun aikaa ei ole olemassa, ei siihen voi mitenkään palata takaisin.


      • ENUSKOMIESTÄKUUSSA
        SaturnV kirjoitti:

        Saturn V kantoraketti oli kylläkin Braunin kehitystyön tulosta, tarkasti ottaen siis. Ainoa kantoraketti jolla on kuuhun menty!

        Joo avaruuteen on lennetty mutta mies sieltä avaruusalukselta kuuhun -ja takaisin avaruusalukselle niin en usko eikä siihen uskonut Von Braunin ranskalainen työtoverikaan.


      • tietenkään

        Ranskalainen RamsayVon Braunin työtoveri V2-projektissa kertoi toki ydinpommin olevan mahdollinen(kukaaneimuutensilloinuskonut) mutta mielenkiintoisin mun mielestä oli hänen aikakoneanalyysinsä. Molemmat aikavyöhykkeetnytufoa ovat yhteydessä toisiinsa. Teillatkaavaanmut mut hänen mielestään menneisyys on yhteydessä nykyisyyteen. Mitäänalkuräjäjähdystä ei voi olla koska mitään alkua ei voi olla.


    • thoubi

      totta!

    • toimitoimikuinpommi

      V2 oli koko sodan tärkeinjuttu. Hitler pantiin satimeen. Ranskalaiset tiedemiehet kertoi Hitlerille ettei se toimi. Eli siis POMMI. Tottakai Pommi toimi esim. Hiroshimassa ja myöhemmin Nagasagissa.

    • vähänkuullutjoo

      Ajatelkaa tilannetta että ranskalaiset tiedemiehet tietää Pommin toimivan kun Hitler on marssinut sisään.

      • ihantäytettävä

        Eipelkästään hyss vaan Hitler on saatava vakuuttuneeksi että olemme tyhmiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      690
      5294
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3554
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3337
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2583
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2399
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1497
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1379
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1160
    Aihe