Köynnehtivä puu, mikä laji mahtaa olla kyseessä?

J.Naama

Kävelin eräänä myöhäisiltana Tahmelassa Tampereella Pispalanharjun taustalla, ja havaitsin katulampun valossa keltaisia lehtiä, jotka kiinnittivät huomioni. Ohuesta, noin kolme tai neljä metriä korkeasta puusta oli tuuli ja väsähtäneisyys vienyt valtaosasta oksia pois lehdet, mutta keltasävyistä köynnöstä lehdet jaksoivat yhä pitää ohikulkevien ihmisten virkistyksenä. Oletin, että tämä köynnös on lähtenyt kasvamaan ylös maasta ottaen tukea puun rungosta, ja päätin tarkastella sen olemusta. Siinä yllätyin, koska köynnös vaikuttikin olevan osa itse tätä puuta, se lähti samasta rungosta kuin puun moniaalle haarautuvat sikeämmät oksat, ne jo tyhjenneet. Pidin tätä kauniina ja halusin elää seuraavaa kevättä ja kesää, jotta voisin nähdä nämä eloisimpina. Jäin ajatukseen, miten tämä on päässyt kehittymään, mikä kasvilaji on kyseessä, onko köynnös ympätty puuhun vai onko joillakin puulajeilla tapana alkaa kasvattaa ympärilleen köynnehtivää punosta, joka varistaa lehtensäkin myöhemmin?

3

<50

Vastaukset

  • En muista, minkämuotoisia lehdet olivat, käyn vielä katsomassa ja kirjoitan sen tänne, täytyy saada vaikka joku valokuva otettua. Mutta köynnehtimisen idea itsessään on aika mielenkiintoinen, mitä kasvi sillä saa olevinaan. Varmaan sama perusta kuin kaikkien kukkien kukkimisen kanssa, "antaa hulmuta valtoimenaan".

  • olettaisinpa suoralta kädeltä arvatenkin jotta kyseessä olisi köynnöshortensia, joka imujuurilla tarraa aluseensa kovinkin lujasti ja voi vaikuttaa jotta on se aluspuu samaa kasvia.Meillä on männynrunko kauttaaltaan sen hortensian peittämää, ja näyttää siltä jotta se siitä kasvaa.

    • Köynnöshortensia minullakin tuli mieleen. Tiiviisti kasvaa puunsa runkoon tai mihin tahansa muuhun sopivaksi katsomaansa tukeen kiinni. Juroo ensimmäiset pari vuotta, ei kasva, ei kuole - mutta sitten lähtee ja kasvaa ja leviää! Kasvien parhaimmistoa, ehdottomasti. Ei turhista nurise, olkoon talvi sitten kylmä tai lämmin, runsasluminen tai lumeton.

      Aloittaja, tarkistaisitko asian ja jos köynnöshortensia ei täsmää, anna lisää tuntomerkkejä.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.