Joona versus Dagon

pstt

Joona on hebrealainen versio tarinasta, joka on ollut kaikille tuttu Lähi-Idässä ja vähän laajemminkin.

Raamatun kertomuksessa Joonan on määrä mennä Niiniven kaupunkiin suorittamaan hänelle annettua tehtävää. Pienen mutkan kautta hän joutuukin kalan nielemäksi.

Sattumoisin Niinive on kalajumala Dagonin (Uanna) kotikaupunki.

Vaikka Joona tarkoittaakin hebreaksi kyyhkystä, on korrelaatio ilmeinen: Yonah-Uanna.

Näyttää siltä, että piskuisen hebrealaisen heimon suojelijalla YHWH:lla oli tärkeää asiaa aikansa suurimman kaupungin asukkaille.

Hebrealaiset ovat kuitenkin lähtemättömissä Uannan suhteen.

Kivikaudella heillä oli paljon läheisempi suhde tähän merkilliseen hahmoon, jonka dogonit muistavat nimellä Nommo.

Ja aivan samoin kuin Niiniveläiset pitivät Uannaa opettajanaan, samaa sanoivat dogonit Nommosta.

Nommo saapui kaukaiselta tähdeltä. Hän opetti, että ihminen on androgyyni. Vasta ympärileikkauksen myötä ihmisestä tulisi tyttö tai poika.

Siksi pojalta piti poistaa tämän femiinistä puolta edustava ruumiinosa, esinahka.

Hebrealaisilla ja dogoneilla on muitakin yhteisiä tapoja, mm. riemuvuodet, jotka seuraavat kosmisia aikamääriä ja muistavat Nommon kotiseutuja tuolla puolen Linnunradan, jossain Plejadien suunnalla.

15

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihana-Jeesus

      1.Samuelin kirja:
      5:2 Ja filistealaiset ottivat Jumalan arkin ja veivät sen Daagonin temppeliin ja asettivat sen Daagonin rinnalle. >> Jakeen lisätiedot
      5:3 Kun asdodilaiset nousivat varhain seuraavana päivänä, niin katso: Daagon makasi kasvoillaan maassa Herran arkin edessä. Mutta he ottivat Daagonin ja asettivat sen takaisin paikoillensa.
      5:4 Kun he taas nousivat varhain seuraavana aamuna, niin katso: Daagon makasi kasvoillaan maassa Herran arkin edessä, mutta Daagonin pää ja molemmat kädet olivat katkaistuina kynnyksellä, ja ainoastaan muu ruumis oli jäljellä.
      5:5 Sentähden eivät Daagonin papit eikä kukaan, joka menee Daagonin temppeliin, astu Daagonin kynnykselle Asdodissa vielä tänäkään päivänä.
      5:7 Kun Asdodin miehet näkivät, miten oli, sanoivat he: "Älköön Israelin Jumalan arkki jääkö meidän luoksemme, sillä hänen kätensä on käynyt raskaaksi meille ja meidän jumalallemme Daagonille."

      Samoin käy tälle meidän aikamme daagon ISISille:

      Jeesuksen avulla, me tulemme selviämään tuostakin haasteesta, Joh.evankeliumia ja ymmärsin lukemani näin:
      Minä (Jeesus) olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.
      Minä olen se hyvä paimen. Hyvä paimen
      Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu, ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen.
      Varas (ISISI:sit) ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan.
      Minä (Jeesus) olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.
      Minä olen se hyvä paimen.antaa henkensä lammasten edestä.
      Mutta palkkalainen, (kirkon pappi) joka ei ole paimen ja jonka omia lampaat eivät ole, kun hän näkee (ISIS) suden tulevan, niin hän jättää lampaat ja pakenee; ja (ISIS) susi ryöstää ja hajottaa ne. Hän pakenee, sillä hän on palkattu eikä välitä lampaista.
      Minä Jeesus olen se hyvä paimen, ja minä tunnen omani, ja minun omani tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä tunnen Isän ja minä annan henkeni lammasten edestä
      Mutta tämä on tuomio, että valkeus Jeesus on tullut maailmaan,
      ja ihmiset rakastivat pimeyttä (ISISIÄ, tappamista, aporteja, homoutta ja herätys eksytystä) enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat.
      Jeesus on Herra!

      https://www.youtube.com/watch?v=ky57zbSM_YY imaanin väite vain muslimi on syyttön.

      • hedelmänä-väkivalta

        Isisin voima on islamissa ja koraanista he ammentavat ohjeensa.


      • se.pahuus
        hedelmänä-väkivalta kirjoitti:

        Isisin voima on islamissa ja koraanista he ammentavat ohjeensa.

        Mutta muslimit eivät kaikki ole samaa mieltä, eivät hyväksy heidän tekojaan.


      • näin

        Kuitenkin heillä on sama jumala ja samat kirjoitukset, joten he ovat myös syyllisiä Isisiin


      • rauha-rauha
        näin kirjoitti:

        Kuitenkin heillä on sama jumala ja samat kirjoitukset, joten he ovat myös syyllisiä Isisiin

        Heti kun ISIS on toimii muhamedin oppien mukaisesti, niin islamin imaanit tulevat esiin ja sanovat tämä ei ole islamilaisuutta, Islam on rauhan uskonto.
        Samanlainen rauhaa rakastava neuvostöliitto hyökkäsi todella rauhaa rakastavan Suomen kimppuun ryöstämään ja tappamaan.
        Ja ennen neukkuja ketku ruotsi toi roomkat. uskonnon Suomeen ja tappoi kaikki ne jotka eivät halunneet liittyä room.kat. kirkkoon.
        Hurrit orjuuttivat meitä 700 vuotta.
        Ja kumpaisetkin naapurit olivat niin rauhaa rakastavia.
        Samoin näyttää toimivan myös islam,

        Suomen Lut.kirkko hylkäsi Rauhan ruhtinaan, ja valitsi homouden.
        Rom. 1:28 Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.


    • sienimetsästäjä

      Eiköhän daagon ole nykyään unohdettu jumala. Raamatun Jumala sen sijaan puhuu ja puhuttaa nykyaikana. Onhan tosin roskiksemme nimetty moolokiksi, varmaan Vanhan Testamentin epäjumalan mukaan. Ehkäpä jossain päin maailmaa on daagon vessoja tms?

      • Sivuhuomautus

        Kristityillä on ikävä tapa kutsua kaikkia paitsi omaa jumalaansa epäjumalaksi. Se ei ole erityisen kohteliasta.


      • TotuusTekeeVapaaksi
        Sivuhuomautus kirjoitti:

        Kristityillä on ikävä tapa kutsua kaikkia paitsi omaa jumalaansa epäjumalaksi. Se ei ole erityisen kohteliasta.

        Jesaja: 42: Katso, minun palvelijani, jota minä tuen, minun valittuni, johon minun sieluni mielistyi. Minä olen pannut Henkeni häneen, hän levittää kansakuntiin oikeuden. Ei hän huuda eikä korota ääntään, ei anna sen kuulua kaduilla. Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti. Hän itse ei sammu eikä murru, kunnes on saattanut oikeuden maan päälle, ja merensaaret odottavat hänen opetustansa. Näin sanoo Jumala, Herra, joka on luonut taivaan ja levittänyt sen, joka on tehnyt maan laveuden ja mitä siinä kasvaa, antanut henkäyksensä kansalle, joka siinä on, ja hengen niille, jotka siellä vaeltavat:Minä, Herra, olen vanhurskaudessa kutsunut sinut, olen tarttunut sinun käteesi, varjellut sinut ja pannut sinut kansoille liitoksi, pakanoille valkeudeksi, avaamaan sokeat silmät, päästämään sidotut vankeudesta, pimeydessä istuvat vankihuoneesta. Minä, Herra, se on minun nimeni, minä en anna kunniaani toiselle enkä ylistystäni epäjumalille.Katso, entiset ovat toteen käyneet, ja uusia minä ilmoitan; ennenkuin ne puhkeavat taimelle, annan minä teidän ne kuulla. Veisatkaa Herralle uusi virsi, veisatkaa hänen ylistystänsä hamasta maan äärestä, te merenkulkijat ja meri täysinensä, te merensaaret ja niissä asuvaiset.Korottakoot äänensä erämaa ja sen kaupungit, kylät, joissa Keedar asuu. Riemuitkoot kallioilla asuvaiset, vuorten huipuilta huutakoot ilosta. Antakoot Herralle kunnian ja julistakoot hänen ylistystään merensaarissa. Herra lähtee sotaan niinkuin sankari, niinkuin soturi hän kiihoittaa kiivautensa; hän nostaa sotahuudon ja karjuu, uhittelee vihollisiansa. Minä olen ollut vaiti ikiajoista asti, olen ollut hiljaa ja pidättänyt itseni. Mutta nyt minä huudan kuin lapsensynnyttäjä, puhallan ja puuskun. Minä teen autioiksi vuoret ja kukkulat, ja kuihdutan niiltä kaiken ruohon; minä muutan virrat saariksi ja kuivaan vesilammikot. Minä johdatan sokeat tietä, jota he eivät tunne; polkuja, joita he eivät tunne, minä kuljetan heidät. Minä muutan pimeyden heidän edellään valkeudeksi ja koleikot tasangoksi. Nämä minä teen enkä niitä tekemättä jätä. Mutta ne peräytyvät ja joutuvat häpeään, jotka turvaavat veistettyyn kuvaan, jotka sanovat valetuille kuville: "Te olette meidän jumalamme." Te kuurot, kuulkaa, ja te sokeat, katsokaa ja nähkää. Kuka on sokea, ellei minun palvelijani, ja kuka niin kuuro kuin minun sanansaattajani, jonka minä lähetän? Kuka on niin sokea kuin minun palkkalaiseni, niin sokea kuin Herran palvelija? Paljon sinä olet nähnyt, mutta et ole ottanut varteen; korvat avattiin, mutta ei kuulla. Herra on nähnyt hyväksi vanhurskautensa tähden tehdä lain suureksi ja ihanaksi.”
        Tämä kaikki toteutui ja yhäti toteutuu Jeesuksessa Kristuksessa, meidän Herrassamme:
        Luk.4 ”Ja hän saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan. Niin hänelle annettiin profeetta Esaiaan kirja, ja kun hän avasi kirjan, löysi hän sen paikan, jossa oli kirjoitettuna: "Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen,saarnaamaan Herran otollista vuotta." Ja käärittyään kirjan kokoon hän antoi sen palvelijalle ja istuutui; ja kaikkien synagoogassa olevien silmät olivat häneen kiinnitetyt.Niin hän rupesi puhumaan heille: "Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen teidän korvainne kuullen."Ja kaikki lausuivat hänestä hyvän todistuksen ja ihmettelivät niitä armon sanoja, jotka hänen suustansa lähtivät; ja he sanoivat: "Eikö tämä ole Joosefin poika?"


      • Sivuhuomautus

        Kristityillä on myös ikävä tapa osallistua keskusteluun tympeillä raamatunjakeilla, joita kukaan järkevä ei jaksa lukea.


      • Sivuhuomautus kirjoitti:

        Kristityillä on ikävä tapa kutsua kaikkia paitsi omaa jumalaansa epäjumalaksi. Se ei ole erityisen kohteliasta.

        Totuus ei aina ole kohtelias.


    • dikduk

      Joonan kirjan ajatus on, että vihollismaan pääkaupunkiakaan ei tarvitse tuhota (/ei voitu tuhota) vaan senkin asukkaat voivat tehdä parannuksen.
      Joona kirja loppuu niin että niniveläiset katuivat niin kovasti että jopa pukivat eläimet katumusasuihin " 8 Kaikkien, niin ihmisten kuin eläintenkin, on kuljettava säkkivaatteeseen puettuina, kaikkien on huudettava Jumalaa täysin voimin. Jokainen kääntyköön pahoilta teiltään ja hylätköön väärät tekonsa." ja profeetta itse jää kiukuttelemaan, koska tulos ei ollut ollenkaan hänen mieleisensä, kaupunki olisi ansainnut tuhon.
      Mikä kirjassa on lainaa?

      • pstt

        "Mikä kirjassa on lainaa?"

        Perusidea. Naapurimaan tärkein uskonnollinen myytti (alkukertomus Uannasta, amfibiomiehestä, joka nousee merestä ja opettaa ihmisille kaikki tarvittavat taidot) on nyt saanut uuden sisällön: kala(jumala) on enää sivuosassa, vain apuväline pysäyttämään haluton Jahven palvelija.


      • dikduk
        pstt kirjoitti:

        "Mikä kirjassa on lainaa?"

        Perusidea. Naapurimaan tärkein uskonnollinen myytti (alkukertomus Uannasta, amfibiomiehestä, joka nousee merestä ja opettaa ihmisille kaikki tarvittavat taidot) on nyt saanut uuden sisällön: kala(jumala) on enää sivuosassa, vain apuväline pysäyttämään haluton Jahven palvelija.

        Jonan tarina ei ole lainaa eikä ole Uanna- tarina. Jonalle sattuu kaikenlaista matkalla jolle hän ei edes halua lähteä koska hänelle kerrotaan että jos matka onnistuu, vihollismaan pääkaupunki pelastuu hävitykseltä. Siitä Jona ei tykkää ollenkaan, vaan alkaa kiukutella.
        Jona on se jolle opetetaan, vihollisen sen sijaan pitää vain katua ja sen se tekee, katuu niin perusteellisesti että tarinasta siltäkin osin tulee huvinäytelmä. En näe kalaa, en laivaa, en pensasta enkä mitään muutakaan onnettomuutta jonka kohteeksi Jona-parkaa joutuu, jumalana ja suurin onnettomuushan Jonalle oli Niniven katumus ja pelastuminen.


      • pstt
        dikduk kirjoitti:

        Jonan tarina ei ole lainaa eikä ole Uanna- tarina. Jonalle sattuu kaikenlaista matkalla jolle hän ei edes halua lähteä koska hänelle kerrotaan että jos matka onnistuu, vihollismaan pääkaupunki pelastuu hävitykseltä. Siitä Jona ei tykkää ollenkaan, vaan alkaa kiukutella.
        Jona on se jolle opetetaan, vihollisen sen sijaan pitää vain katua ja sen se tekee, katuu niin perusteellisesti että tarinasta siltäkin osin tulee huvinäytelmä. En näe kalaa, en laivaa, en pensasta enkä mitään muutakaan onnettomuutta jonka kohteeksi Jona-parkaa joutuu, jumalana ja suurin onnettomuushan Jonalle oli Niniven katumus ja pelastuminen.

        Uanna, mies-kala, nousi merestä. Niin nousi myöskin Yonah- kalan suusta. Uanna opetti kulttuurin niiniveläisille, Yonah julisti vanhurskautta.
        Kyllähän tässä on vahvat ainekset kulttuurilainalle.

        Hebrealaista on muutenkin moneksi: Mooses ojentaa Faaraota, Daniel Nebukadnesaria, Ester lumoaa kauneudellaan Iranin shaahin ja nyt Joona käännyttää assyrialaiset.
        Aikamoinen ponnistus niin piskuiselta kansalta. Melkein Suomi.


    • pyhpyh

      Valhees ei hetkauta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1754
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      104
      1257
    3. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      13
      1134
    4. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1088
    5. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1065
    6. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      57
      991
    7. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      873
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      55
      849
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      823
    10. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      814
    Aihe