Aihe

alkoholisti-isä

poika19v

Haluaisin kuulla kokemuksia ja tunteita mitä muilla alkoholistien lapsilla on. Itse saanut kestää tuota isän juomista jo niin kauan kuin muistan ja tuska sisälläni on valtava. Ei asuta iskän kanssa samassa osoitteessa, mutta ollaan silti ihan hyvissä väleissä ja nähdään aina silloin tällöin. Soitellaan vähintään pari kertaa viikossa. En kuitenkaan ole ikinä halunnut hänelle puhua alkoholismista,koska olen varma , että isä sulkisi minut pois hänen elämästään kokonaan. Onhan hän tehnyt niin jo monille muille sukulaisille. Ainoa asia mitä tästä hyötyy on se, että tiedän ainakin nyt millainen isä en tule olemaan tulevaisuudessa.... Alkoholi on kyllä osa elämääni sillä olen nuori ja haluan bilettää ja kokea kaikkea mikä ei enää vanhemmalla iällä ole mahdollista. Alkoholi jää viimeistään elämästä pois silloin, kun toivottavasti joskus saan omia lapsia - todennäköisesti jo aikaisemmin. Toivottavasti myös kaikilla muilla nuorilla/tulevilla vanhemmilla.

3

126

  Vastaukset

  • Alkoholistin lapsen osa on karu. Se jättää syvät haavat jotka eivät kai parane koskaan. Ne muovaavat persoonallisuuttamme ja vaikuttavat sitä kautta tekojemme taustalla, vaikka varsinaiset kokemukset olisivatkin himmennet mielessämme. Minä tiedän. Hänen mahdollisuutensa alkoholisoitua ovat myös tavallista suuremmat. Oletko varma, että et leiki tulella? Tuo mainitsemasi joskus tulevaisuudessa tapahtuva raitistuminen on ao. piireissä valitettavan tuttu ilmaisu.

  • Lapsesta saakka kotona oli ihme suhtautuminen alkoholiin. Sitä piiloteltiin, kiellettiin, hihiteltiin hermostuneena - ja silti näin isäukon humalassa useita kertoja. Humalassa huutoa, perhetappelua. Asenne viinaan, ryyppäämiseen, alkoholiin, teeskenneltyyn "viiniä ruuan kanssa", jne. oli ihan vinksahtunut, epäjohdonmukainen, ristiriitainen.

   Seuraus: minäkin kiinnostuin viinasta. Olihan se niin "kuuma peruna" kotona. Mikään muu juttu, tapahtuma, aika, tilanne, ruoka, tms. ei nostattanut sellaista sisäistä jännitettä kuin viina perheessämme. Omaksuin sallivan asenteen. Rupesin käyttämään alkoholia nuorena - vaikka kärsin syvästi isäukon humalasta, viinanjuonnista.

   Lopulta alkoholisoiduin. Omassa perheessäni lasten kanssa käyttäydyin tismalleen samoin kuin isäni. Humalassa olin lasten nähden lukuisia kertoja.

   Raististuminen lähti liikkeelle pohjakosketuksesta. Olin viinan kanssa pohjalla tilanteessa, jossa ei sovi viinaa käyttää. Saati humaltua. Otin suuren terveysriskin.

   Raitistumisprosessissa olen joutunut työstämään sukupolvista alkoholismia. Olen käynyt läpi lapsuudenperheeni salattua - eikä aina niin salattua - alkoholin väärinkäyttöä. Muistan tarkasti ne tunteet, kun kuulin huutoa, tappelun ääniä, rikkoutuvien astioiden ja huonekalujen ääniä, isäukon humalaista mölinää. Itkin hiljaa omassa huoneessa. Nyt käsitän vasta että isäukkokin oli uhri; hänenkin isänsä joi.

   Tämän ketjun olen osaltani katkaissut. Opettelen uutta, normaalia perhe-elämää, johon viina ei kuulu. Mitä nuoruuteen tulee: sanot haluavasi bilettää. Heitän ajatuksen ilmaan: voisiko bilettää ilman alkoholinkäyttöä? Olet nuori, ja tiedän paremmin kuin hyvin, että kokeilunhalu on kova. Silti kehoittaisin sinua miettimään, millaisia tuntemuksia humalainen lähimmäisesi sinussa herättää. Tiedätkö, että sinä voit samalla tavoin aiheuttaa tuskaa toiselle ollessasi humalassa.

   En lähde neuvomaan. Kirjoitukseni tarkoitus on antaa eväitä omalle pohdinnallesi, ja suhtautumistapaasi alkoholi-nimistä ainetta kohtaan. Hyvä kun pohdit asiaa. Olet oikealla tiellä. On mahdollista kasvaa aikuiseksi, joka osaa käyttää kohtuudella alkoholia, eikä se määrää ajatuksia, elämää, arkipäivää. Alkoholi on vain sivujuonne terveessä elämässä, pikkujuttu. Suurimman huomion kohteena on opiskelut, työ,rakkaus, perhe, harrastukset, jne. Ei ole pakko käyttää alkoholia ellei halua. Se ei ole mikään automaattinen tapa.

   Alkoholia käytettäessä on tiedettävä sekä sisäistettävä fakta, että aine aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Alkoholin poisjättäminen ei aina noin vain onnistu juuri alkoholiriippuvuuden vuoksi. Valitettavasti edes isäksi tuleminen ei todellakaan automaattisesti raitista ketään.

  • No tällä hetkellä joudun kuuntelemaan kun isäni soittaa keskellä yötä musiikkia niin että minä ja isoveljeni ei saada nukuttua. Pelkään että alkaa huutamaan jos vastaisin hänelle ” jaa” koska niinkin on käynyt, ja kun isäni huutaa niin hän todella huutaa. Toivon joka yö että pääsisin takaisin äitin luo turvaan, lasken päiviä ja joskus tunteja kauanko minun vielä isällä pitää olla. Rakastan isääni päivällä mutta illalla vihaan häntä, en ole ihminen joka uskaltaisi isälle sanoa miltä minusta tuntuu. Tänään isä myös rikkoi puhelimen näyttöni :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   16830
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   13965
  3. Joskus naista ei vaan tajua

   Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
   Parisuhde
   127
   7869
  4. Helsinkiläiset köyhtyvät vauhdilla, syy vuokralla asuminen

   Helsingissä on erikoinen muutos, nuoret aikuiset tulevat olemaan "varattomampia" kuin aikaisempi sukupolvi. Syy on asuntojen erittäin korkea ostohinta
   Helsinki
   218
   6866
  5. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

   Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
   Viihde ja kulttuuri
   49
   1787