VOK:n ohjaaja avautuu Motiivi-lehdessä

Marttoja_partalapsille

VOK:n vastaava ohjaaja avautuu: ”Me niin tarvitaan Marttoja apuun”
https://motiivilehti.fi/lehti/artikkeli/ohjaajana-vastaanottokeskuksessa-me-niin-tarvitaan-marttoja-apuun/

Ammattiliitto JHL:n Motiivi-lehdessä Harjavallan vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja avautuu arjen haasteista pakolaisten kanssa.
” Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Harjavallan vastaanottokeskus on 240 turvapaikanhakijan koti. Yli puolet asukkaista on Irakista, toiseksi isoin ryhmä ovat somalit.
– Kaikki asukkaat ovat miehiä, iältään parikymppisistä noin 50-60-vuotiaisiin, kertoo vastaava ohjaaja Laura Kainulainen.

Vastaanottokeskuksen asukkaiden velvollisuuksiin kuuluu osallistua neljänä päivänä viikossa järjestettävään kielikoulutukseen sekä huoneiden ja yhteistilojen siivoukseen. Lisäksi asukkaat hankkivat itse elintarvikkeet ja valmistavat ruokansa. Äidin tai vaimon pöperöihin tottuneille kokkauksessa on haastetta.
– Kun asukkaat tekevät ruokaa, paahtavat uunit kolmessasadassa asteessa ja hellat kuutosella. Myös omien jälkien siivous tahtoo unohtua. Tänne tarvittaisiin pari tomeraa Marttaa neuvomaan ja opastamaan, miten keittiökoneita käytetään ja ylläpidetään siisteyttä, sanoo Kainulainen.

Kulttuurierot näkyvät muutenkin vastaanottokeskuksen arjessa, kuten päivärytmissä, vessakäyttäytymisessä, liinavaatteiden käytössä ja siivoustottumuksissa.
– Moni heräilee vasta puolilta päivin, mikäli sinä päivänä ei ole suomen opetusta, ja muutenkin asukkaiden elämä painottuu iltaan. Keskellä yötä voidaan laittaa leipätaikina alulle ja ryhtyä leipomaan. WC:ssä ei käytetä paperia, vaan käsisuihkuja. Niitä on pyydetty lisää vessoihin.

Marttojen osaavia neuvoja kaivattaisiin Kainulaisen mielestä myös petien petaukseen ja siivoukseen.
– Lakanoiden käyttö on monille vierasta. Ne saatetaan levittää lattialle ruokailua varten. Siivousta varten on hankittu moppeja, mutta asukkaat käyttävät mieluummin lastaa ja vettä. Sitä saatetaan roiskauttaa kerralla koko sangollinen lattialle.”

9

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuholaisetVokissa

      Siellähän eletään kuin siat pellossa :(
      Eiköhän ohjaajien kuuluisi itse neuvoa ja opastaa eikä huutaa marttoja apuun. Mistä heille oikein palkka maksetaan. Pakolaisten kanssa hengailustako?

    • Vedetään_nenästä

      Siellä ne korkeasti koulutetut näyttävät osaamistaan..
      Herra Kainulainen on nenästäveto-järjestön opettama, kaikki pitää saada ilmaiseksi ja kaikki työt pitäisi jonkun muun hoitaa ilmaiseksi tietty...

    • ihmmettelen

      Ihan yhtä uusavuttomia ovat minkä tahansa kulttuurin "äidin pöperöihin" tottuneet nuoret miehet. Siitä on moneen kertaaan kirjoitettu miten suomessakaan omilleen muuttaneet nuoret eivät osaa siivota, tiskata tai laittaa ruokaa. Ulkomailla asiat tehdään toisella tavalla. Siellä on talot rakennettu eri tavalla kuin meillä ja on ihan yleistä pestä lattiat noin. Vessapaperia ei monessa maassa saa edes laittaa pönttöön Koska putket tukkeutuvat, vaan pitää laittaa roskiin. Erillisen bideen käyttö on näissä maissa se miten paikat puhdistetaan wc-käynnin jälkeen. Näisssä ei kulttuurisissa eroissa toimintatavoissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä.
      Mutta ihmettelen mihin tarkoitukseen sinne on ohjaajat palkattu jos eivät näitä arkielämän taitoja asukkaille opeta. Olisin ilman muuta olettanut että ohjaajien työ olisi juuri nimenomaan tuota kädestä pitäen ohjausta.

    • kakkapyllymatu

      no missäs ne kaikki haravoivat suvakki akat on.kyllä kai ne osaa opastaa matuja perseen pyyhkimisessäkin.ja tärkeää on suvakkien opastaa myös vehkeitten pesu piparitalkoiden jälkeen.

    • Tuliko_pumppa_vai_kakka

      RTR on ollut kovin hiljaa viime aikoina... Eikös sieltä löytyisi vapaaehtoisia pesemään näiden korkeastikoulutettujen pikku kakkapyllyjä...??

    • pyllystäkokojuttu

      No se nyt tuskin on ongelma jos mieluummin pesevät kuin pyyhkivät? Halvempaakin kun ei kulu paperia!
      Miks niitten pitäis oppia perseenpyyhkimisessä suomalaisille tavoille? :D

      • palauttaja

        Ei tarvi kyllä oppiakkaan. Reikä lattiassa odottaa jo kotona!


    • isismatusikapaska

      miks niitten pitäis oppia tavoille ei eläimet persettään pyyhi?

      • nettomaksaja

        HYVÄ KOMMENTTI SPR vosut osaa jakaa, muttei kertoa. Kaikki aika kuluu siihen, ketä saa ja kenelle annetaan. Suomalainen työläinen maksaa nämäkin seksiorgiat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe