Jutut kiertää ?

noompahanjuttu

Median silmissä Juha Sipilä on mysteerien mies vielä tänäkin päivänä. Hänen tiedetään olevan uskonnolliselta vakaamukseltaan lestadiolainen, viiden lapsen isä ja kolmen lapsen isoisä. Hänestä tiedetään kuinka hän loi omaisuutensa, ja että hän on yrittäjähenkinen sekä avulias. Paljoa muuta hänestä ei tiedäkään, koska Sipilän tie yhdeksi Suomen vaikutusvaltaisimmista poliitikoista on ollut niin nopea, ettei hänen taustojaan ole pystytty aukaisemaan julkisuudessa. Seurakunta vaikenee syyttäjiensä edessä, aivan kuten Jeesus Nasaretilainen ennen heitä.

- Mikä tämä Juha sitten on oikein miehiään?

Juha Sipilä on ammatiltaan diplomi-insinööri. Hänellä on pitkä kokemus yrityselämästä, niin työntekijänä kuin yrittäjänäkin. Ensimmäisen yrityksensä Solitra Oy:n Sipilä osti jo vuonna 1994, toimittuaan ensin muutaman vuoden yrityksen toimitusjohtajana. IT-alan huippuvuosina matkapuhelinverkkojen suurtaajuussuodattimia valmistanut yritys kasvoi valtavaa vauhtia, ja Sipilä näki mahdollisuutensa tulleen jo hyvin pian. Hän myi Solitra Oy:n amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille vain kaksi vuotta myöhemmin. Sipilän kerrotaan tienanneen kaupoista lähes 12 miljoonaa euroa, jonka myötä hänestä tuli Oulun yksi ensimmäisistä IT-miljonääreistä. Solitra Oy:tä on sittemmin kritisoitu muunmuassa työsuojelun laiminlyömisestä.

Vuonna 1995 Sipilä perusti Fortel Invest Oy:n, joka on teknologiayritysten pääomarahoitukseen keskittynyt yritys. Yhtiö oli voitollinen vain neljänä vuotena vuosien 1995 – 2012 välisenä aikana. Vuoden 2001 jälkeen plusmerkkisiä vuosia ei ole ollut ainuttakaan. Sipilän liiketoimintaa on tutkinut mm. Iltalehti.

Fortel Invest Oy on ehtinyt olla monessa mukana, ja onpa Sipilää epäilyty myös tapauksesta, johon liittyi veropetosepäilyjä sekä sisäpiirikauppoja. Kyse oli Arctos Capital nimisestä pääomasijoitusyhtiöstä, jonka hallitukseen Juha Sipilä astui vuonna 1998. Sipilän omistama yhtiö Fortel Communications Oy oli Arctosin yksi kymmenestä suurimmasta omistajasta.

Suurien omistajien joukkoon kuului myös Sipilän serkku, veroprofessori Heikki Niskakangas Kapitum Oy:nsä kautta. Elokuussa 1998, kun Sipilä oli toiminut Arctos Capitalin hallituksessa vasta neljä kuukautta, alkoi yhtiön kurssi nousta räjähdysmäisesti. Vielä saman kuukauden aikana Arctos ja Peter Fagernäsin luotsaama Conventum ilmoittivat fuusioituvansa täyden palvelun investointipankiksi.

Kaupoista kiinnostui myös rahoitustarkastus, jota kummastutti ennen kaikkea se, miksi jotkut tiesivät ostaa reippaasti Arctosin osakkeita jo ennen fuusioitumista. Yksi innokkaimmista ostajista oli Sipilän sukulaismies Heikki Niskakangas, jonka osakekaupat tulivat ilmi vasta myöhemmin. Fuusioitumisen myötä Niskakangas myi osakkeensa tuntuvalla voitolla. Kesällä 2002 häntä epäiltiin myös veropetoksesta, mutta syyte kuitenkin kaatui korkeimman oikeuden käsittelyssä vuonna 2006. Veroprofessori yksinkertaisesti oli ”unohtanut” ilmoittaa osakevoittonsa verottajalle. Tämä varmasti sattuu kunnian päälle, kun ajattelee miehen ammattia, mutta tällä tuskin kuitenkaan oli mitään tekemistä keskustan puheenjohtajan kanssa.

Enemmän meitä kiinnostaa se, kuinka Heikki Niskakangas tiesi keplotella osakkeillaan juuri oikeaan aikaan. Mediassa Niskakangas on vakuuttanut, että sisäpiiritietoa ei liikkunut hänen ja hallituksen jäsenen Juha Sipilän välillä. Ilmeisesti hän oli vain osakemarkkinoilla äärimmäisen onnekas. Myös Sipilä on vakuutellut syyttömyyttään. Hänen mukaansa mies kuuluu siihen suomalaiseen enemmistöön, joka ei ole selvillä serkkujensa sijoituksista tai taloudenhoidosta. Ei, vaikka Niskakangas huolehti samaan aikaan niin oman yhtiönsä Kapitum Oy:n kuin Sipilän Fortel Invest Oy:nkin arvopaperisalkkujen hoidosta.

Juha Sipilän osakekaupat herättivät kummastusta myös vuonna 2000, jolloin hän istui vuonna 1995 perustetun JOT Automationin hallituksessa. Tuolloin mediakeskiöön nousi uutinen, jonka mukaan JOT:n hallituksen jäsenet olisivat myyneet omistamiaan osakkeita yli 837 miljoonalla markalla vain muutama kuukausi ennen yhtiön antamaa tulosvaroitusta. Myös hallituksessa istunut Juha Sipilä oli myynyt JOT-osakkeitaan yli 6,6 miljoonalla markalla, vain kolme kuukautta ennen huhtikuun alussa annettua tulosvaroitusta.

Tehtyjen selvitysten mukaan kaupankäynnissä noudatettiin kaikkia tieteen ja taiteen sääntöjä. Osto- ja myyntihetkillä ei tutkinnan mukaan ollut kaupan esteenä olevaa tietoa. Sipilä on ilmoittanut pitävänsä kysymystä loukkaavana, koska sisäpiiritiedon käyttö on lain mukaan rikos.

Rahoitustarkastus selvitteli myös sitä, miten JOT Automation oli tammikuussa tiedottanut kehityksestään ja saanut yhtiön kurssin kovaan nousuun, vain kolme kuukautta ennen tulosvaroitusta. Yhtiö kuitenkin selvisi nuhteilla.

Aikas monta "yhteensattumaa" liittyy Juha Sipilän historiaan. Onko mies sittenkään niin puhtoinen, kun valtavalla mediavyörytyksellä on pyritty osoittamaan...

5

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talousnero

      Kyllä se kun valtakunnansalin "uskonveljiä" on siellä täällä sopivissa viroissa auttaa kummasti..

    • Onhan_se_luon-

      nollista, että Juha Sipilä operoi niillä rahoillaan, jotka hän on yritystoiminnassaan onnistunut voittamaan.

      Aloituksessa sanottiin, että Juha Sipilä olisi yrityskaupoillaan saanut 12 miljoonaa euroa. Juha Sipilä itse mainitsi TV-haastattalussa, että hän sai firmansa myynnistä 100 miljoonaa markkaa eli noin 16 miljoonaa euroa. Tavallisen ihmisen kannalta ei tietenkään ole paljonkaan eroa sillä, saako 12 vai 16 miljoonaa euroa.

      Yhteiskunnallisten asioiden harrastuksestahan Juha Sipilä on nyt politiikassa. Hänellä ei ole semmoisia elämisen murheitä kuin meillä tavallisilla pulliaisilla. Tietenkin voimme aina kahdehtia Juha Sipilää ja hänen vaurauttaan, mutta eihän siitä kaikille voi riittää. Jokainen suomalainen saisi 3 euroa, jos Juha Sipilä jakaisi rahansa meille kaikille tasan. Jos Sipilä lähettäisi minulle nuo minulle kaiketi kuuluvat kolme euroa, saisin niillä kolme tölkkiä olutta Lidlistä, ei siis edes kunnon känniä.

      Oletettavasti perusteellisen aloituksen kirjoittaneen tiedot Sipilän yritystoiminnasta ja myöhemmästä sijoitustoiminnasta ovat pääosin oikeat. En kuitenkaan usko, että Sipilä tietoisesti olisi toiminut lainvastaisesti. Ymmärrettävää on, että hän on pyrkinyt saamaan varoilleen mahdollisimman suuren tuoton turvatakseen lastensa ja lastenlastensakin elämän. Meillä kaikillahan ei ole mahdollisuutta tällaiseen turvaamiseen, mutta kun kerran Sipilällä on, niin miksemme soisi sitä hänelle? Kateudesta ehkä.

      Me tavalliset ihmisethän - 30.000 äänestäjää, joista vain ehkä pari kolme on miljonäärejä - olemme äänestäneet Juha Sipilän eduskuntaan ja sitä kautta pääministeriksi. Parhaansahan Sipilä on työssää yrittänyt. Hänen hallituskautenaan on nyt tapahtunut yllätyksiäkin niin kuin esimerkiksi tämä turvapaikanhakijoiden ryntäys, jota on vaikea hoitaa. Voisimmehan kaikki rukoilla niin Sipilälle kuin hallituksellekin Jumalan siunausta.

      Onhan Sipilä toki parempi vaihtoehto pääministeriksi kuin esimerkiksi SDP:n Antti Rinne. Systeemi vain on nyt sellainen, että niitä arvostellaan, jotka ovat vallassa.

      Arvostan syvästi myös Juha Sipilän uskonnollista vakaumusta. Onhan tunnettua, että lestadiolaiset pyörittävät merkittävää osaa maan elinkeinoelämästä ja työllistävät suuren määrän ihmisiä. Uskonnollisen vakaumuksen suhteen asia on juuri niin kuin ministeri Tapani Tölli joitakin vuosia sitten sanoi, että mediassa halutaan luoda mielikuvaa, että uskonnollinen tai muu vakaumus tekisi henkilön pätemättömäksi johonkin julkiseen virkaan tai tehtävään.

      Ehkei pääministeri Juha Sipilä varsinaisesti ole mikään median suosikkipoika, mutta hän pärjää oikein hyvin, koska on rehellinen, näyttääkin rehelliseltä, ei näyttele ja sanoo asiat niin kuin ne hänen mielestään ovat. Meillä tavallisilla kansalaisilla on nyt täysi syy tukea Juha Sipilää.

      • HuuHaaUkko

        Toveri Sipilä vois tehdä jotain muutakin kuin uhkailla pakkolailla ja leikkauslistoilla.Ei niillä Suomea Rakenneta.Esim.Vuotoksen allas on edelleen rakentamatta ja Lemmenjoen Kulta-aarre odottaa kaivajaansa.Miksi Sipilä ei aloita massiivisia rakentamishankkeita??Täys nyhjäke koko mies.Kekkonen oli kuitenkin Mies isolla M-kirjaimella ja pani hankkeet käyntiin ja miehet töihin.


    • hyytnen

      NO ONHAN SIIPILÄ OUTO ILMESTYS RAKASTAA VAIN KEPULEITA JA KOKKAREITA??? Vihaa koiranäyttelyitä, urheilukilpailuja, eri uskoisia, katsoo salassa netistä insestiä, pornoa, rakastaa mamuja , homoja. VIHAA NAISIA ALISTAA NIITÄ, naiset ovat panopuita, lapsentekokoneita, nainen on orja esikoislestadiolaisen silmissä . ITSE ON RAHANAHNE MIELIPUOLI UHKAILIJA, SYNTINEN MIELISAIRAS

    • huippuesimerkki

      jup, eihän kukaan vaurastu Suomessa muuten kuin;
      .. viekkaudella vääryydellä ja kepuloinnilla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe