mikä on sopiva summa säästää?

talokuum

Heippa kaikille!
Olen vähän päälle parikymppinen nainen ja seurustellut avomieheni kanssa jo kymmenen vuotta (juu todella nuorina alettiin seurusteleen sitä kun monet ihmettelee)
ja nyt tässä vuosien varrella ollaan välillä säästetty muutama tonni ja ostettu säästöillä yhteisiä hankintoja kuten kalusteita jnejnejne
ja nyt olen tässä miettinyt kun pian pitäisi taloakin miettiä ja lapsiakin voisi olettaa tulevan seuraavan 5vuoden sisään, että paljonko on fiksua pitää säästöjä?
siis haluan elää ihan normaalia elämää ilman kituuttamista ja ollaan suht hyvä tuloisia molemmat, mutta mietinkin että paljonko tulisi olla säästössä esim. jotain kriisiä varten? taloa varten? lapsia varten? talouden tulot on lähemmäs 4500€-5000kk
ja säästöön olen laittanut yleensä satasen kuussa (joskus enemmän)
Meillä harrastetaan paljon ja eletään sen verran ns leveästi että voitaisiin ihan hyvin turhia menoja nipistää ja laittaa lähemmäs 500-1000€ säästöön joka kuukausi, mutta en ole aiemmin asiaa niinkään pohtinut...
eli kysymys? paljonko sinä pitäisit ns pahanpäivän varalla? ja paljonko mielestäsi tulisi olla säästössä talous tilillä? ja paljonko säästäisit taloa varten (siis kaikkia tulevia hankintoja/kustannuksia varten)
ollaan aina tehty paljon töitä ja se verottaa jaksamista paljon ja teen usein kahtatyötä samaan aikaan ja olen miettinyt että jättäisin toisen työn kokonaa, mutta se tarkoittaa taas tulojen pienemistä...
ja mies raasu taas painaa välillä 12h päiviä raskasta työtä vaikka tultaisiin toimeen jo pelkästään minun tuloilla ja tämä vain sen takia kun mies haluaa talolainan ilman takaajia:) ja ollaan päätetty se summa säästää, mutta itse mietin niitä muita tulevia menoja? en ajatellut enään lapsien kanssa painaa töitä pääkolmantena jalkana vaan ajattelin että olisin kotona niin kauan kuin mahdollista ja mieskin haluaa tehdä tulevaisuudessä lyhyempää päivää.
Ollaan jo päätetty että eletään nuukemmin ja säästetään tässä niin paljonkun pystytään että saadaan se talo joskus hankittua (eletään pienessä ja halvassa kaksiossa) meillä on jo säästössä hyvä summa, mutta se ei ole tarpeeksi kattamaan 200000€ talo lainaa.
kertokaa siis ihmeessä miten te toimisitte? minkä verran säästäisitte? Mitä kuluja teillä on ollut jota ette ole tajunneet ottaa huomioon? ja mulle tärkein vastuas minkä verran säästäisitte lapsia varten? kiitos paljon vastauksista!

9

114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • far2xpensive4me

      Omakotitalon ylläpito on kallista, sähkölasku yksin on paljon kalliimpi kuin jossain kerros- tai rivitalossa jossa yleensä kaukolämpö hoitaa lämmityksen, omakotitaloissa harvemmin on kaukolämpöä. Lisäksi kiinteistövero, jätehuoltomaksut, vesimaksut, vakuutukset, kaikki remontit on maksettava itse, asuntolainan verovähennysoikeus aiotaan poistaa, yms.
      Omakotitaloasuminen on niin kallista että isotkin säästöt hupenevat hetkessä jos tulot pienenevät, siihen vielä lapsia niin pitää olla nykyään jotain johtajaluokkaa tai todella menestyvä yrittäjä että pystyy elämään omakotitalossa perhe-elämää ja laina on otettava nuorena että kerkeää eläessään maksamaan sen takaisin, siis jos töitä riittää eikä tule lomautuksia eikä irtisanomisia vuosikymmenten varrella...

      • Olen sen verran suoraviivaista sorttia, että ellei se kaveri halua naimisiin kymmenen vuoden kuluttua mennä, niin säästäisin lähinnä itselleni ja lähtisin nostelemaan. Ei kannata säästää jonkun sussun kanssa. Kun on rahoista kyse, aviopuoliso on ainoa, jonka kanssa sitä kannattaa tehdä.
        Säästä itsellesi niin paljon kuin haluat.


    • jklkg

      1) yhtäkkisen hätätilanteen varalle riittää muutama tonni. Suuruusluokka riippuu tilanteesta, eli esim. perheen koosta, velkamäärästä yms. Esim. luottotiedottomalla tämä summa pitäisi olla suurempi, koska uutta lainaa ei saa. Jollain toisella on kymppitonnin luottoraja luottokortissa (josta käytössä 0 tai vain pieni osuus), jolloin varakassa voi luonnollisesti olla pienempi.

      2) kokonaan toinen juttu on säästäminen varallisuuden kerryttämiseksi. Olkoon se sitten eläkepäiviä tai mitä tahasa muuta ajatellen. Siinä ei ole maksimia. Esimerkiksi työttömäksi joutuminen ei tunnu ollenkaan niin suurelta katastrofilta, kun takataskussa on muutakin kuin puhkinainen lompakko.

    • my-savings

      Itsellä on ollut pyrkimyksenä pitää vuoden palkka säästössä. Tosin auton vaihto tms. isompi takaisku saattaa viedä alle sen mutta tavoitteena aina säästää se takaisin, pitäisi varmaan oikeastaan säästää autonvaihtorahat vielä sen päälle niin voisi pysytellä aina vuoden palkan yläpuolella. Tämä ikäänkuin omana työttömyysvakuutuksena, ehkä eläkkeelle mennessä saisin useammankin vuoden palkan säästöön niin ehkä voisin jäädä eläkkeelle vuoden-pari, ehkä useammankin vuoden virallista ikää aiemmin. En nimittäin hetkeäkään usko väitteisiin joiden mukaan ihmisten elinikä on muka pidentynyt niin paljon että eläkeiän korottaminen olisi sen vuoksi perusteltua. Törkeää valehtelua sanon minä! Elinikä on niin yksilökohtainen asia että sitä ei voi yleistää koskemaan kaikkia!!

    • ostansen

      Raha tuo turvallisuutta.Itse jouduin jäämään yht äkkiä työkyvöttymyyseläkkeelle 42v,ja aloin säästää.Olen aina asunut vuokralla.Laitan aina jónkun satasen kk säästötilille,ja pyrin välttämään tuhlausta.Ostan ruuat ale tiskistä,ja teen paljon itse ruokia ja leivon.Käytän tarjouksia hyväkseni,kävelen paljon,se ei maksa mitään,eikä tarvi syödä unilääkkeitä eikä juurikaan mitään lääkkeitä.Haaveenani on saada kokoon sen verran,että saan asuntolainan,jolla ostan edullisen hyväkuntoisen osakkeen kun täytän 50.Oma koti on tärkein.Siihen kannattaa säästää,eikä minulla ole takaajia,enkä halua olla vailla keneltäkään mitään!

      • Kerro muitakin säästövinkkejäsi. Onko sinulla jotain erityistä jota haluaisit tässä jakaa. Olen kiinnostunut arjen säästövinkeistä. Hienosti hoidat talouttasi.

        Minua on aina viehättänyt tarina kotikaupunkini hieman vaatimattomasta miehestä, joka ei ollut ihan normaaliälyinen, mutta puuhakas oli. En tiedä, millä hän eli ( jollain pienellä eläkkeellä ehkä), mutta hän keräsi pulloja ja muuta pientavaraa myytäväksi valtavan ahkerasti ja katso: muutaman vuoden kuluttua hän osti käteisellä itselleen oman yksiön. Ja oli siitä tietysti kovin ylpeä. Lehdessäkin oli juttu.

        Jos olisin sinun tilanteessasi ostaisin nimenomaan rakenteeltaan ok olevan, mutta muuten huonokuntoisen pienen asunnon. Eli yksiö jossain kunnollisessa kerrostalossa, mutta yksiö olisi rempan tarpeessa. Pienellä summalla saa remontoitua ihan riittävästi. Suomalainen tyydyttäväkuntoinen on yleensä ihan ok.


    • talokuum

      kiitos vastauksista:)
      täytynee näköjään vaan säästää ja niin pirusti että oikeasti on varaa elää tulevaisuudessa ilman stressiä:( ääh! no onneksi nuorena jaksaa ja jos tässä nyt kituuttaa parikin vuotta ja laittaa kaiken ylimääräisen säästöön niin ehkäpä on varaa sitten jäädä hyvillä mielillä lapsien kanssa kotiin.
      ja tulipahan mieleen että ei olla vielä naimisissaXD voi perkl... no onneksi ei minulle tai avokille ole juhlat tärkeitä joten kenties sitten halvat häät maistraatissa ja kahvittelu suvun kesken.
      niin paljon mielessä tällä hetkellä että pää ei meinaa kestää täytyy vissiin aloittaa blogi tai päiväkirja että saa asioihin selkoa:D miten aikuinen ihminen voi unohtaa että naimisiinkin on hyvä mennä:D!!!! ollaan miehen kanssa päätetty että naimisiin ennen lapsia, mutta kaiken muun suunnitelun lomassa ei olla edes mietitty häitä.
      Tänään kävin yhteisellä säästötilillä kurkkaamassa paljonko sinne on kertynyt ja olihan siellä ihan mukavasti, mutta enemmän on saatava säästöön:/
      ja joku kommentoi että säästäisi vain itselleen? en voisi kuvitella että minä tai mieheni säästäisi vain itseään varten:D me olemme aina säästäneet yhteiseen elämään ja yhteiseen tulevaisuuteen joten hölmöä edes ajatella että säästöt ei olisi yhteisiä vaikka lähinnä minun palkoista säästetään:D enkä kuvittele hetkeäkään että ne on minun rahoja vaan ne on yhteisiä kun miehen palkalla taasen maksetaan juoksevat kulut:D

      • Justiinsa niin siitä avioliitosta: häät ovat yksi hailea, naimisiinmeno on erittäin tärkeää. Itse olen mennyt naimisiin lähes tyhjässä tuomiokirkossa 12 vieraan kanssa, kun halusin kirkolliset mutta pienet häät. Sitten käytiin syömässä. Ihan on riittänyt.
        Jos haluat minihäät siviilisti: maistraatti, jos minihäät kirkollisesti: kirkkoherranvirasto tai minikirkkohäät. Älä pelottele miestäsi isoilla häillä, ne ovat minusta tarpeettomat, mutta patista naimisiin. Sussun kanssa ei kannata säästää! Avokki on juridisesti vain sussu, ihan sama kuin naapurin talonmies.

        Minä olin se , joka ehdotin, että säästät itsellesi. No, kun sinulla ei ole miestä, vaan sussu. Kun on eli jahka herrasmies astelee vihille, tilanne on toinen. Siihen asti sinulla ei ole muuta kuin sussu ja silloin kannattaa säästää vain ja ainoastaan itselleen. Ei kannata sokerikuorruttaa asioita: totuus tekee vapaaksi.

        Ryhtiä suomalaiset miehet: ulkomaalaiset menevät kiireellä naimisiin ja se on heidän salainen aseensa. (Minulla sama suomalainen mies vieläkin). Naimisiin siitä!


    • 7267

      Sopiva säästösumma on se joka jää kuluttamatta välttämättömien ja erittäin tarpeellisiksi katsottujen kulujen jälkeen.

      Mentyämme yhteen pidimme alkuun useamman kuukauden päiväkirjaa kuluista
      Kulut oli ryhmitelty pääluokkiin joiden alla oli tarkempi jako.
      1969 ei ollut yksityisten tietsikoista tietoakaan puhumattakaan mistään exelistä.

      Yllättäen vapaa-aika ja viihde muodostivat suurimman yksittäisen menoluokan.
      Seuraus. Vähemmän baari- ja ravintolailtoja. Enemmän vierailuja, kortti-iltoja kotona, kotiviinin valmistusta, kesäisin telttaretkeilyä yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe