Sähkönsiirtohinnan nostaminen

quis

Sain juuri Carunalta kirjeen. "Parannamme sähkönjakelumme luotettavuutta - sähkön siirtohintamme nousevat 1.3.2016 alkaen. Toisin sanoen olemme ahneita haluamme herroillemme isommat optiot & palkat! Uskokoon ken tahtoo tuohon luotettavuuden parantamiseen, tähän asti täällä Espoossa on ainakin toiminut täysin luotettavasti jo ennen hinnan korottamistakin. Jos palkkoihin kaavaillaan nollasopimusta niin mistäs repiä rahaa hinnakorotuksiin?

35

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wrtuwrtu

      Olihan se selvää että näin siinä käy kun myydään ulkomaille sähköverkot.

      Caruna oli jo aiemmin Suomen kallein siirtoyhtiö. Nyt vaivaiset 27% siirtomaksuun ja 60% kuukausimaksuun lisää... Mitään ei voi tehdä.

      Eikä tuo ainoa ole mikä nousee. Kaikki muu nousee paitsi palkat. Pelkästään tuo Carunan ilmoitus ja päiväkotimaksun korotus tekee meidän perheellä 1500€/vuosi lisää. Se on jokainen euro pois kulutuksesta. Ja taas hetken päästä ihmetellään kuinka meillä on lisää ja lisää työttömiä kun kotimainen kysyntä putoaa aivan nollaan.

      Mutta hallitus ei suuressa viisaudessaan osaa mitään muuta kuin korottaa veroja.

    • toimeennyt

      Korotus on aivan kohtuuton. Kirjeessä viitataan sähkömarkkinalain muutokseen. Kuka kele sen lain on säätänyt - eduskunta. Pitäiskö ottaa tästä vähän tarkemmin selvää. Minulla on käsitys, ettei siirtohinnoilla saisi rahastaa asiakkaita, mutta mitä muuta tämä nyt on. Jos eduskunta on nyt antanut siihen luvan, niin kysyn miksi? Eiköhän oteta yhteydet kuluttajaviranomaisiin. Henkilöille, joilla on vähäinen kulutus - asuvat vaatimattomasti, korotus on 50%. Nämäkin korotukset on poissa ostovoimasta, korottavat vuokria, lisäävät köyhyyttä - ja Carunan omistajien rikkautta.

    • toimeennyt

      Finderin mukaan Carunalla on ollut liikevaihtoa v 2014 230 miljoonaa ja liiketulos ollut yli 20%. Asikkaita Carunalla on erään tiedon mukaan n. 600 000. Jos jokainen näistä maksaa korotettua maksua lisää n. 200 € vuodessa, niin tulos paranee yli 100 miljoonalla - näin yhtäkkiä laskia. Mihin se korotus voi perustua - ellei ryöstään.

    • otetaampa.uusiksi

      Kyllä tästä jonkunlainen mekkala on nostettava. Varsinkin koska korotukset hoidetaan pääsääntöisesti kuukausimaksua korottamalla, jolloin omalla kulutuksellaan ei voi juurikaan vaikuttaa.

      Jopa korotuskirjeen esimerkeissä huomaa tämän korotuksen epäoikeudenmukaisuuden:

      - kerrostalossa 2000kWh/vuosi = 3,7€/kk ( 2,2 snt / kWh)
      - omakotitalo 18000kWh/vuosi = 7,9€/kk ( 0,5 snt / kWh)

      Eli kaupungissa sijaitsevassa kerrostalossa korotus / kWh on yli nelinkertainen verrattuna syrjemmässä sijaitsevaan omakotitaloon.

      Epäoikeudenmukaisuus korostuu siinä, että kaupungeissa johdot ovat käytännössä jo valmiiksi maan alla, eli sähkönjakeluverkko on siltä osin valmis. Avojohtojen alueella on taas enimmäkseen omakotitaloja, mutta siitä huolimatta omakotitalojen sähkönjakelun luotettavuuden parantaminen maksatetaan käytännössä kaupunkien kerrostaloasukkailla.

      Melko reilua?

      • Juunäin

        Voiko laskelma pitää paikkansa, kun korotus koskee kilowattitunteja? 18000 kWh on 9-kertainen määrä esimerkin 2000 kilowattiin. Esimerkin euromääräisissä korotuksissa ero vain 2,13-kertainen.

        Joensuussa Caruna korotti siirtohintoja 32 %. Kaapelit ollut kaivettuna maahan jo sata vuotta. Caruna selvästi hakee rajoja sille paljonko voi maksimissaan nostaa vuodessa ja mikä on viranomaisen puuttumiskynnys. Todennäköisesti jotain tullaan saamaan takaisin 2-3 vuoden päästä. Caruna-kuvio oli nähtävissä alusta asti. Vaihdetaan yhtiön nimeä jolla likainen työ teetätetään. Kun hinnat on nostettu niin tappiin ettei viranomaiste salai enää yhtää nostoa, Fortum palaa verkkojen omistajaksi.


    • Muitakinon

      Eikö siellä Espoossa voi vaihtaa sähkön toimittajaa?

      • Eikäole

        Caruna ei ole sähköntoimittaja, se on verkkoyhtiö eli omistaa sähköpiuhat. Ainoa tapa "kilpailuttaa" jakeluverkon omistajaa on muuttaa jonnekin huitsunnevadaan - jossa on sitten joku toinen, joka omistaa sen alueen piuhat.


      • opelius

        Ihan sama kuka sähkön toimittaa mutta siirtohintaa ei voi kilpailuttaa.


      • Salamoi
        Eikäole kirjoitti:

        Caruna ei ole sähköntoimittaja, se on verkkoyhtiö eli omistaa sähköpiuhat. Ainoa tapa "kilpailuttaa" jakeluverkon omistajaa on muuttaa jonnekin huitsunnevadaan - jossa on sitten joku toinen, joka omistaa sen alueen piuhat.

        Minä olen rakentanut ok-talon aikoinaan kaava-alueelle, ei ole ollut mahdollisuutta valita sähkönsiirtoyhtiötä ja lisäksi oli pakko myös liittyä sähköyhtiön asiakkaaksi. (ei sallita omaa sähköntuotantoa, sallitaan mutta rinnalle vain) Silloin maksoin myös liittymismaksut, koska alueelle piti tottakai rakentaa infra jne.. Nyt asuttu 25v alueella ja sähköt pelaavat pääsääntöisesti hyvin. "sähköyhtiön autoja en ole näkynyt vuosiin", elikkä olemme maksaneet jo moneen kertaan sähköverkon rakentamiskustannukset ja joka laskussa maksamme varmasti myös kunnossapitokustannukset. Nyt olen edelleen valmis vastaamaan kunnossapitokustannuksista omaslta osaltani mutta en Hollannin poikien luxuselämästä. Meiltä vaaditaan "maltillista" Ek, SAK jne.. mutta tuntuu olevan ykspuolista, valtiovallan toimia seurataan täälläkin ..


    • Sähkölämmittäjä

      Sama juttu. Kirje kolahti tänään: keskimäärin 27% nostavat hintoja.
      Aivan naurettavan törkeää. Siellä ne ulkomaiset institutionaaliset sijoittja-omistajat komeilevat webbisivulla.

      Antaa nyt yksityiselle monopoliasema?! Mitä helvettiä, voittohan on niiden ainut tavoite....Nyt alkaa käämi palaa.

      Missä on puuhamies joukkokanteelle tms. Olen valmis liittymään joukkoon!

      • Moolokinkita

        Laskepa itse ne prosentit. Joensuussa korotukset yli 34 %


      • Kovakovaavastaan

        Me sähkönkuluttajat olemme myös monopoli, kova kovaa vastaan 4 kk kaikki jättävät sähkölaskun maksamatta (=30%) alennus nykyhintaan. Homma käyntiin välittömästi ja kaikki mukaan!!!!. Barrikaadit kaduille ja sähkömiehet pidetään poissa tolpista ja mittareilta.


    • Ryöstö

      Joo eihän tuo voi perustua mihinkään todelliseen kustannusten nousuun sähköverkko on jo olemassa .

      Nyt kuluttajaasiamiehelle kirjelmä. Ja ministereille myös

    • oiskovaan

      Nyt pitää vain muistaa se neljän vuoden aikajana jolloin tarkastellaan Carunan plussatulosta. Sitten toivottavasti odotellaan parinsadan palautuksia koska sähkönsiirrostahan ei saisi tulla voittoa

      • lupa.tehdä.rahaa

        >> koska sähkönsiirrostahan ei saisi tulla voittoa >>

        Sähkönsiirtoyhtiöt ovat kaupallisia yhtiöitä, joiden perimmäinen tarkoitus (jopa velvollisuus!) on tuottaa voittoa. Yhtiöillä on monopoli omilla alueillaan. Siksi Energiavirasto seuraa "pitkällä tähtäimellä", että siirron laatu, kustannukset ja hinnoittelu on "kohtuullista". Viranomaisilla ei ole mahdollisuutta puuttua yksittäisen firman yksittäisen alueen hintoihin.


      • wrtwykj

        Voittoa saa tehdä, mutta voiton määrää seuraa energiavirasto. MUTTA... Caruna kun on ulkomainen yhtiö joka pystyy kierrättämään tuoton alankomaiden kautta. Yhtäkkiä Suomen Caruna ei teekkään yhtään voittoa, koska kaikki tuotot menee emoyhtiöltä "nostettujen lainojen maksuun". Ja taas saadaan korottaa lisää siirtohintoja.


    • korotettu

      Sehän on selvää, että Carunan tarina sähkönjakelun luotettavuuden parantamisesta on silkkaa satua. Nyt on vain niin, että Suomen hallitusherrat ovat päättäneet, että siirtoyhtiö voi saada sijoitetulle pääomalla 3% sijasta 6% tuoton. Se ei siis ole sama kuin voitto. Caruna on sijoittanut yhtiöön ainakin 2,5miljardia ostaessaan firman Fortumilta. Siiitä 3% on n. 75 miljoonaa. Se ei siis riitä nyt vaan on saatava toiset 75 miljoonaa. Senhän on valtiovalta hyväksynyt. Samalla on sovittu, että tuloksen tarkastelujakso on pidennetty neljään vuoteen. Rahoittaakseen ostot, on nämä globaalisijoittajat ilmeisesti lainannut rahat itseltään Alankomaista. Niille maksettavat korot 8,5% ovat vähennyskelpoiset verotuksessa. Tästä seuraa, että firma ei maksa veroja juuri ollenkaan, vaan ne rahat menee Hollantiiin. Tämä on nyt tätä kokoomus-keskustalaista fantastista talouden alasajoa.

    • Ellunkamala
    • kikavatti

      Sallitaanko kuinkakin kauan Carunan rosvojen nauttia tolkuttomista palkoistaan??

    • Pkp00

      Höpöhöpö ei niitten oikeasti tarttis nostaa hintoja. Niillä voitoillahan sitä pitää kunnostaa verkkoa. Työmiehetkin vois tällä periaatteella sanoa pomoilleen,että nyt 30% lisää liksaa,kun tarttis ruveta kämppää kunnostaa.

    • Kertsias

      Tässä carunan johtajat ovat turvapaikan hakijoiden asemassa, Kansa maksaa jos sähkö liikkuu .

    • Prtsyua

      Minkäverran lahjuksia jaettiin kun Fortumiin myyntipäätöstä tehtii .

      Mikä on hallitusherrojen osuus.?

      • Quis

        Mr Katainen on hyvä veli. Siellä on nyt hyväpalkkaisena mukava olla Eu:n ytimessä. Viis köyhistä suomalaisista!


    • Aihetta

      Olisiko syytä tutkia herrojen ulkomaiset tilit

    • jeeeeeeeeeeeeeeee

      Taas uusi Suomen mädännällyseeden tulos. Herrat ja hidalkot kerää voiton. Raha virtaa muille maille. Alas-ajoko Suomessa menossa? Laki rosvojen puolella kukaan ei mahda mitään. Samaa jätevesi / vesi huollossa. Laki luki laki. Kyllä kansa maksaa? TOLKUN ihmiset näistä asioista puuttuu. Päättäjät vaan hymisee ja nostaa hyvät rahat?

    • Darwinin_laki

      Ihan normijuttu. Maailmassa on fiksuja, jotka osaavat katsoa eteen päin. Sitten on urpoja, jotka ovat pihalla melkein kaikesta. Suomalaiset nyt ikävä kyllä kuuluvat näihin jälkimmäisiin.

      Ensin "viisaat" kunnanisät myivät kunnalliset sähkölaitoksensa Fortumille, silloiselle EONille ja mitä niitä olikaan. Kunnan päättäjät ilmeisesti olettivat, että ulkopuolinen ostaja on niin ihastunut kunnan maisemiin, että ihan hyvää hyvyyttään alkaa tahkota kuntalaisille sähköä halvalla, siis ihan hyväsydämisyyttään. Kun suuri yhtiö sitten ilmoitti hintatason yhtenäistämisestä (=hinnan korotuksista), niin sitten nämä samat tolvanat ihmettelivät miten tässä nyt näin kävi, hinnat vaan nousee. Joo, niin kävi.

      Suomessa erotettiin sähköntuotanto ja jakeluverkon omistus toisistaan. Ihan fiksu juttu kilpailun kannalta. Mutta sitten toistui kunnallisten sähkölaitosten urpo-ilmiö: myytiin ne verkot varakkaille ulkomaisille sijoittajille. Ne varmaan hyväsydämisyyttään pitävät jakeluverkot kunnossa halvalla... Noh, onhan meilla "Tosi Kovia Jätkiä" päättämässä asioista. Niinpä noille sijoittajille määrättiin maksimi pääoman tuottoprosentti. Taisi olla 3%, joka sitten nostettiin 6%:iin. No, mikäs siinä. Tokihan pätevä omistajataho osaa käyttää asiantuntijoita, joiden neuvojen avulla firmat "tyhjennetään" veroparatiiseihin korkokulujen ja muiden sisäisten maksujen muodossa. Ja taas viedään suomi-tolvanoita, kuin litran mittaa.

      Sorry, mutta näin kuuluukin mennä. Fiksut ja nopeat porskuttavat, säälittävät ja osaamattomat reppanat jäävät maksumiehiksi. Kuten Darwinin laissa sanotaan: parhaiten sopeutuva menestyy, ei-sopeutuva tuhoutuu.

      • kallemarks

        Näinhän se menee, jos annetaan mennä näin. Maapallon varallisuudesta 1% omistaa yhtä paljon kuin loput 99%. Se 1% on niitä menestyjiä, mutta mitä järkeä tämmöisessä elämänmenossa on?


    • käteinen

      Kataisen aikaan tehtyjä päätöksiä tämäkin juttu,mitähän jatkossa vielä löytyy. Taisi olla vain rikkaiden yritys-ym pomojen juoksupoika,joka häipyi EU hun karkuun.

    • sähkönkuluttaja

      Hallituksen pitäisi nyt säätää laki joka takaa tällaisten firmojen veronmaksun toimintamaihin! Pakkolakihan pitäisi olla nykyhallitukselle helppoa tavaraa.
      Vai odottaako Caruna nyt vaalirahoituksilleen vastinetta, kuka tietää?

      Pitäisi myös puuttua ennelta tällaisten yrityskauppojen tekoon reunaehtojen muodossa, ettei tällaisia härskejä riistorahastuksia pääse tapahtumaan, mutta porvarihallitukselta on vähän vaikea odottaa sellaista. Näennäistä ärinää ja sähköfirma pyytelee anteeksi ja kansaa kusetetaan!

    • eroarahasta.fi

      Viime syyskuussa tehty korotus ei näköjään riitä. Nyt hallitus aikoo jälleen korottaa rikesakkoja rutkasti.

      • alenevatpolvet

        Sen täytyy olla eurohalvaus.


    • kallemarks2

      Siksten Korkman sanoi jokin aika sitten tv:ssä, kun kysyttiin jostain bisnesmaailman metkuista, että ei bisnesmaailma ole reilu, mutta sen mukaan on vaan elettävä. Tässä nyt sitten eletään sen kanssa. Jos valtiovalta on luvannut Carunalle sen 6% tuoton sijoitetulle pääomalla ja samalla velvoittanut sijoittamaan kymmenen seuraavaa vuotta 200 miljoona joka vuosi, se tarkoittaa käytännössä sitä, että Caruna tiedottaa taas kymmenen seuraavan vuoden aikana joka vuosi korotuksista. Onhan heidän saatava se mitä on luvattu. Sijoitukset investointeihin tulevat Hollannista konsernista, jonne sitten maksetaan korkoja, jotka ovat vähennyskelpoisia verotuksessa, eikä verotettavaa tuloa Suomessa kerry.

      • SitäTilasivat

        Ja asiakkaat ja loppuasiakkaat maksavat lopulta kaiken. Kitisijöiltä on unohtunut ettei ilmaisia lounaita ole.


    • sähkönkuluttaja

      Ryhmäkanteen nostoon, sitten se selviää. Saadaan ainakin ennakkotapaus asiasta.

      Uudet laithan varmaankin ovat jo tekeillä.

      • kilahdus

        Kyllä tämä Suomi on niin mainio paikka! Kansalaisia saa vetää oikeen lainmukaan linssiin!!!!!!
        Mafia tulee kohta kateelliseksi näin mahtivilla mahdollissuuksilla. Hallitus siunaa kaiken ja kansa saa pitää suun supussa, maksaa saat ja lisää tulee vaikka kuinka rypistelet.
        Eihän näin voida toimia ja nyt on se aika , että täytyy alkaa kansan herätä.
        Brysseli on kaiketi ainoa paikka mistä ehkä voi jotakin odottaa. Yhteiskantelu ei ole mahdollista, sehän on jo etukäteen laissa kieletty, siitä nämä herrat ovat jo olleeet yhtä mieltä. On vallankumouksen aika!!!!!!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      93
      1955
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      417
      1532
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1293
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      13
      1079
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      72
      1021
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      986
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      969
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      949
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      247
      906
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      827
    Aihe