Raskausdiabeteksen ruokavalio- ja mittailuohjeita

Peanut83

Kirjoitan vähän infoa uusille "radituomion" saaneille.

Monet raskausdiabetes-diagnoosin saaneet ovat saaneet hoito-ohjeet hyvin vajavaisina tai epäselvinä, joten tässä muutama simppeli, mutta tärkeä ohje:

- Sokeriarvot mitataan 1 tunti syömisestä, jolloin arvo saa olla max 7,8.

- Seuraava arvo mitataan 2 tuntia ruokailusta. Tämä on se "ennen ruokailua" -arvo. Ei siis ole yhdentekevää syötkö viiden tunnin päästä ja mittaat vasta sitten; mahdollinen ylitys tapahtuu tässä kohtaa jos on tapahtuakseen, mittaat tai et. Kahden tunnin arvon raja on 5,5. Eli kun tunti syömisestä mittaustulos näyttää esim. 7,4, pitää sen olla tästä tunnin päästä laskenut alle 5,5.

- Paastoaika ruokailujen välissä on minimissään kaksi tuntia. Kahteen tuntiin edellisestä ateriasta ei tulisi syödä mitään, tämä koskee myös pastilleja, purkkaa, kahvimaitoja ym. hiilaripitoista. Tämä ei tarkoita että kahden tunnin välein olisi pakko syödä, mutta alle kahden tunnin välein ei tulisi napostella ruokia.

- Yöpaaston aika iltapalasta aamupalaan on 8-10 tuntia, ei 12 niin kuin jotkut valitettavasti luulevat, ja kituuttavat nälkäänsä sokerirasituksen paastoajoilla. Iltapalan hyvä hiilarimäärä on 20g hh. Jos aamun sokerit ovat koholla, nosta iltapalan hiilareita, älä laske.

Mittaamalla löydät sopivat ateriavälit ja hiilarimäärät. Toisille sopii pienempi ja toisille isompi määrä hiilihydraatteja.

Herkuttelu on mahdollista, mikäli mieli tekee makeaa. :) En tarkoita pelkkiä jäisiä mustikoita, vaan pieniä jäätelöitä tms., kunhan annoskoko on sopiva, eikä korvaa terveellistä ruokaa jatkuvasti makealla. Itse pystyn herkuttelemaan niin etteivät sokerit nouse, kunhan aterian hiilarien maksimimäärä on n. 40g hh. Eli pieni makea/ suolainen (kuten popcornit) ja loput "fiksua" hiilaria, esim. ruisleipää, täysjyväpastaa tms. Kannattaa myös muistaa suositus 1600-1800 kcal päivässä. Suosittelen nauttimaan raskaudesta eikä mittaamaan jokaista kaloria, nälkää ei kuulu nähdä (toki kalorimäärät pysyvät paremmin kurissa, mitä harvemmin korvaa täyttävän ruuan kaloreita jälkkäreillä, mutta tämä on varmasti selvää jokaiselle :) ).

Varsinkin alkuraskaudesta saatu radituomio saattaa vetää ankeaksi. Tsemppiä kaikille, ruokien mittailu pännii välillä, mutta kokeilen aina kerran mikä uusi ruoka-aine sopii, eikä seuraavalla kerralla tarvitse mitata samasta safkasta tai arvella meneekö arvot yli. :) Säännölliset viikottaiset mittaukset paljastavat, mikäli ruokavalio kaipaa rustaamista. Hyvin monipuolisesti saa ja kannattaa syödä.

2

115

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Loun

   Up!

  • Mzmdk

   1600-1800 kaloria kuulostaa laihduttajan dieetiltä eikä raskausajan. Saako raskaana oleva oikeasti syödä noin vähän , jos normaalisti syö enemmän?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mika Muranen juttu tänään

   Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
   Sananvapaus
   31
   2637
  2. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

   Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
   Tv-sarjat
   30
   2422
  3. M miehelle

   Piristät aina päivääni. Olet niin lähellä, mutta niin kaukana. Silti aina läsnä. En tiedä mihin tämä kaikki johtaa, mutt
   Ikävä
   9
   1379
  4. Millaisessa tilanteessa näit hänet

   viimeksi? Saitko sanottua mitään vai jähmetyitkö ja vaan katselit?
   Ikävä
   76
   1339
  5. Alas on vajonnut arkkipiispa Luoma!

   Tämä on nyt luterilaisuuden suunta. Arkkipiispakin valehtelee! https://www.kotimaa.fi/arkkipiispa-tapio-luoma-meita-yhd
   Luterilaisuus
   374
   1229
  6. Mitä haluaisit

   Tehdä kaivattusi kanssa tänään?
   Ikävä
   92
   1055
  7. Kukka kuoli Koivuhaassa

   Tuommonen nimi oli tuolla murhapalstalla syyllisestä pallas puro jukka antero mutta kukka oli se toinen?
   Kokkola
   11
   1018
  8. Olet nainen premium

   Minuun verrattuna. Yksi päivä kävin suihkussa ja hetken sen jälkeen katsoin itseä peilistä ja tulin siihen tulokseen ett
   Ikävä
   33
   991
  9. Mitä tai ketä

   etsitte täältä?
   Ikävä
   99
   987
  10. Näin sinut tänään

   Pitkään on ollut helpompaa. Olen hyväksynyt sen, ettei meitä ikinä tule. Olet käynyt mielessäni enää harvemmin, en ajatt
   Ikävä
   34
   956
  Aihe