Palstan fyysikoille arvioitavaksi.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/halpaa-ja-puhdasta-energiaa-espooseen-rakennetaan-suomen-ensimmainen-geoterminen-lampolaitos/5740318
Geoterminen lämpölaitos
59
329
Vastaukset
- Tuskinpa
Pitäisi olla myös geologista asiantuntemusta, mutta seuraavassa joitakin resoneerauksia. Ensinnäkin, lämpövuo Suomen kallioperässä on hyvin pieni, 0,04 W/m^2. Eli lämpö pitäisi kaapata miljardin neliön pinnalta jos sitä hyödynnettäisiin. Siten konseptin täytyy perustua kalliossa olevan lämmön hyödyntämiseen, sen hiivuttamiseen pikkuhiljaa, sillä lämpövuo ei lataa kalliota riittävästi. Tarvittaisiin kahden noin kilometrin etäisyydellä olevan rei'än välille aika valtava kiuas, jossa olisi tiheästi rakoilua jonka läpi vettä pumpataan. Luonnostaan sellaista horisontaalista ruhjetta tuskin löytyy ja vaikea sellaista on tehdä. En oikein usko että vedenpaineella saadaan säröilyä aikaan riittävästi niin kuin liuskeissa kaasua ja öljyä ekstrahoitaessa. Eli minulle konsepti ei ole auennut.
Tuollaista lämpölaitosta ei ole missään. Ranskassa geotermistä lämpöä pumpataan kalliosta mutta siellä on horisontaalinen huokoinen ja hyvin vettä johtava vyöhyke (akviferi). Merkillistä että hanke päätettiin vain matalan koereijän perusteella.
Olisi tosi hyvä että jos tämä onnistuu koska olisi suhteellisen päästötöntä.
Reijän halpuuden vähättely ihmetyttää, koska vain 2.5km reijällä Outokummussa kuitattiin Venäjän velkoja kohtuullinen määrä. Nyt porataan kaksi reikää kolme kertaa syvemmälle.
Vaikuttaa että vettä pumpataan rakosiin? Mihin rakosiin?- martta00
"...tää, koska vain 2.5km reijällä Outokummussa kuitattiin Venäjän velkoja kohtuullinen määrä. Nyt porataan kaksi reikää kolme kertaa syvemmälle."
tarkoitit tietenkin kaksi kertaa syvemmälle... - airfoiljokaeikirj
martta00 kirjoitti:
"...tää, koska vain 2.5km reijällä Outokummussa kuitattiin Venäjän velkoja kohtuullinen määrä. Nyt porataan kaksi reikää kolme kertaa syvemmälle."
tarkoitit tietenkin kaksi kertaa syvemmälle...Kolme kertaa.. 2,5 km on 7,5 km no tavoite syvyys on 7km. mutta on silloin paljon enemmän kuin 5km.
Ne viimoset kilometrit lienee haastavia koska Outokummussakin oli, tosin siellä koittivat saada näytetankoa pohjalta saakka.
Mutta eiköhän tässäkin yksin tein ole näyte mielessä, koska GTK on myös mukana. - HuokeetaOnJuu
Juu toi "halpuus" munki korvaa ekaks särähti!
Piti sit oikee alkaa tutkimaa, ja tällai ainaki löyty jenkkilän vastaavien kustannuksista. Ja tääkin jo reilu 10 v sitten:
geothermal.inel.gov/publications/drillingrptfinal_ext-05-00660_9-1-05.pdf
Halpaahan toi näyttäis olevan, juu, jos 12 000 jalkaa syvä monttu maksaa tollasen 4 miljoonaa taalaa? Ja toi 12 000 jalkaa ei siis ole ku vähän reilu puolväli tohon Otanniemen reikään verrattuna, et: Paljon pannaan lisää? Riittääkö ees kahdella kertominen? 8 milliä? Halpa?
- kuumaa_vettä_vaan
Uutinen kertoi, että veden lämpötila on 7 kilometrin syvyydessä 120 C astetta. Tämähän on aika normaalilukema kaukolämmityslämpölaitoksille. Painelaitteita koskevat standardit määrittelee tuon "kuumaksi vedeksi".
Geoterminen lämpö on todellisuutta, ja kun tarpeeksi syvälle mennään siellä on jopa korkeampia lämpötilojakin. Oletko kuullut tulivuoren purkauksista ja geysiireistä jossa kuumaa vettä purkautuu.
Missä lämpötilassa kivi on sulaa? (Tulivuorien laava)
Geotermisen lämmön hyödyntämisessä on omat tekniset ongelmat, syväporauksesta alkaen. Uutisesssa oli puhetta myös "vesisärötyksestä". Tämän tekniikan kaikkia riskejä ei tunneta tarkasti.
Muunmuassa Islannissa on jo toimiva geoterminen lämpölaitos. - Tuskinpa
Ei kai kukaan epäile tuota lämpötilalukemaa 7 km syvyydessä. Islannista on turha puhua tässä yhteydessä sillä Islannissa kuuma vesi nousee jopa maanpintaan asti. Myös Ranskassa tuollainen geoterminen laitos on aika erilaisissa oloissa.
Tuo vesisäröytys epäilyttää meikäläisessä kovassa kiteisessä kalliossa, vaikka se toimiikin liuskeissa. Kallionjännitykset tuossa syvyydessä ovat valtavat ja epäsymmetriset, onko ideana että liipaistaisiin joitain suuria leikkausvoimia rikkomaan kalliota? Morenisoitumista tarvittaisiin valtavalla alueella, satoja miljoonia kuutioita. - 2354kl7
Mikähän lienee reiän halkaisija. Tarvittavat vesimäärät ovat suuria, ei ihan pienellä virtausnopeudella irtoa.
- IsojaHaasteita
20 cm rei'ästä puhutaan. Jotain 150 litraa sekunnissa tarvittaisiin 40 MW tehoon.
Yksi kysymys on rei'än aukipysyminen. Outokummun 2,5 km syvä reikä on jo kuroutunut paikoin kolmanneksen umpeen.
- musta.aukko
Olisi hienoa, jos tuo onnituisi.
Mutta kuluttajan on turha haaveilla halvasta lämmöstä. Viimeistään verottaja pitää siitä huolen, että haave ei toteudu. - 4jk6
Tavallinen maalämpöpumppu on nykyään uusissa pientaloissakin edullisin lämmitysmuoto kaukolämpöalueillakin.
- 3434kl686
Löpö maksaa isommissa erissä non 0.60 e/litra. Siitä saa dieselaggregaatilla sähköä noin 40 % hyötysuhteella. Polttoainekustannukseksi tulee noin 150 e/MWh. Se on samaa luokkaa kuin kotitaloussähkö siirtoineen ja veroineen.
Yhdessä lämpöpumpun kanssa lämmön hinta on noin kolmannes tuosta eli 50 e/MWh. Se on samaa luokkaa kuin kaukolämmön marginaalinen energiahinta esim. Helsingissä. - musta.aukko
Odottelemme siis maalämpöveroa.
- ei_tuu_onnistumaan
musta.aukko kirjoitti:
Odottelemme siis maalämpöveroa.
Suomalaiset politiikot osaavat sössiä kaikki ideat perusteellisesti. Onko Suomessa mikään hyvä asia onnistunut täysin? Ei todellakaan.
Täällä onnistuu vain ne asiat joista on kirjoitettu EU:n direktiivi. Niitä luetaan pilkun tarkasti.
Odottakaa nyt vaan sitä geotermistä direktiiviä, niin näette miten tuokin asia sössitään.
- pajatson.periaate
Päästömaksujen avulla fossiilipolttoaineiden polttamiseen perustuvan energian hinta voidaan nostaa halutulle tasolle (korkealle). Sen jälkeen päästöttömien energiamuotojen hinta voidaan verotuksella nostaa lähes samalle tasolle, sen verran alle, että "kilpailukyky" säilyy.
- 34kl67
Hiili on halpaa. Lämmön polttoainekulu on vain 7 e/MWh.
- musta.aukko
Yhdestö MWh hiilienergiaa saa noin puoli MWh sähköä ja saman verran lämpöä. Tuo sähkö maksaa kuluttajalle 150*0.5 = 75 e ja lämpö 50 *0.5 = 25 e eli yhteensä kuluttaja maksaa 100 e energiasta, jonka raaka-ainehinta on 7 e.
Tähän perustuu hyvinvointiyhteiskunta. - musta.aukko
Lisäksi on hyvä huomata, että työnantaja joutuu laskuttamaan asiakasta vähintään 200 e edestä, jotta työntekijälle jää 100 e, jolla hän maksaa tuon raaka-ainehinnaltaan 7 e arvoisen energialaskun.
Älkää ihmeessä vain ryhtykö säästämään energiaa. Seurauksena olisi hyvinvointiyhteiskunnan romahdus.
- Ihmettelevä_Porari
Oleteaan että molemmat 7 km:n reiät saadaan joskus porattua onnistuneesti ja niiden välille saadan muodostettua vettä riittävän hyvin johtava kanava ja lämpöä saadaan koekäytössä talteen niin paljon kuin on oletettu. Kuinka lämmintä siellä 7 km:n syvyydessä pitää olla, jotta ylös saataisiin 120 C asteista vettä? Eikös vesi ehdi jonkin verran jäätyä 7 km:n matkalla paksuseinäisessä graniittiputkessa. Tilavuus lienee n. 200 kuutiota.
Painehan siellä alhaalla on 700 atm. Miten graniitti käyttäytyy tuossa paineessa ja korkeahkossa lämpötilassa? Pyrkiikö reikä kuroutumaan umpeen veden vastapaineesta huolimatta? Irtoaako reikien seinämistä jatkuvasti pieniä lohkareita? Pienimmät nousevat paluuputkessa kait virtauksen mukanana ylös, mutta isoimmat (ja kaikki menoputken) lohkareet putovat pohjalle. Meneekö se huokoinen vaakasuora kanava ajan kanssa tukkkoon? Paluuputken sinämät lämpenevät pikku hiljaa yli 100 C asteisikksi pinnaltaan ja muutaman metrin matkalta asteittain vähemmän. Kutistaako ja rapauttaako reikää?
Eli kuinka kauan tuollainen viritelmä voi toimia? Ja kuinka kauan sen pitäisi toimia, jotta investoinnit saataisiin kuoletettua?
Monenkohan metrin välein sen vesivasaraporan kärkikappaletta pitää vaihtaa? Mitenkän toimii tuossa paineessa ja lämpötilassa? Ymmärrän kyllä että kaikki on salaista ja avustusten varassa toimitaan ainakin aluksi, mutta ...- 35jk346
Eikös sitä sanota, että luja usko vie vaikka läpi harmaan kiven. Niin ja muhkeat tukiaiset.
- Ihmettelevä_Porari
Painehan siellä 7 km:ssä lieneekin n. 1900 atm. Graniittihan on lähes kolme kertaa painavampaa kuin vesi. Luulisi ainakin sillä viimeisellä kilometrillä olevien pehmeämpien kerroksien pursuavan kohti reikää hitaasti mutta varmasti.
Luulisi erilaisten ongelmakohtien olevan vähintäänkin suorassa suhteessa reikien yhteenlaskettuun pituuteen. Tähän kun lisätään kasvava paine, lämpötila, porausaika ja jotakin aivan tuntematonta, niin ongelmathan kavanevat syvyyden neliössä tai jopa kuutiossa. Eikös merkittävä osa erilaisista ennätysreikien porauksista ole epäonnistunut ensimmäisillä kertaa? Mikähän on laskennallinen Suomen graniittikallion maksimi syvyys, johon voisi edes teoriassa porata? - martta00
Ihmettelevä_Porari kirjoitti:
Painehan siellä 7 km:ssä lieneekin n. 1900 atm. Graniittihan on lähes kolme kertaa painavampaa kuin vesi. Luulisi ainakin sillä viimeisellä kilometrillä olevien pehmeämpien kerroksien pursuavan kohti reikää hitaasti mutta varmasti.
Luulisi erilaisten ongelmakohtien olevan vähintäänkin suorassa suhteessa reikien yhteenlaskettuun pituuteen. Tähän kun lisätään kasvava paine, lämpötila, porausaika ja jotakin aivan tuntematonta, niin ongelmathan kavanevat syvyyden neliössä tai jopa kuutiossa. Eikös merkittävä osa erilaisista ennätysreikien porauksista ole epäonnistunut ensimmäisillä kertaa? Mikähän on laskennallinen Suomen graniittikallion maksimi syvyys, johon voisi edes teoriassa porata?"Graniittihan on lähes kolme kertaa painavampaa kuin vesi."
tarkoitit tietenkin lähes kaksi kertaa painavampaa... - 34jk65
Graniitin tiheys on koostumuksesta riippuen noin 2,55–2,75 g/cm3. Näin ollen se on 2.5 kertaa niin painavaa kuin vesi.
- Ihmettelevä_Porari
martta00 kirjoitti:
"Graniittihan on lähes kolme kertaa painavampaa kuin vesi."
tarkoitit tietenkin lähes kaksi kertaa painavampaa...Tietojeni mukaan graniitin (kiviseos) tiheys on maanpinnalla 2,600 - 2,850. Ja tuossa suuressa paineessa useita prosentteja tiheämpää. Eli lähes kolminkertainen veteen nähden.
Lähes kolme kertaa painavampaa kuin vesi on myös ihan OK ja tarkoittaa suomen kielessä samaa. Ei kannata saivarrella! - EiNoin
Arkikielessä voi olla niin että puolet suurempi tai kaksi kertaa suurempi tarkoittavat samaa mutta fysiikan ja matematiikan palstalla pitää olla tarkempi.
- ToinenEpäilijä
Ei riitä että sinne saadaan aikaan "kanava", pitää olla satojen miljoonien kuutiometrien laajuinen "kiuas" jota pumpattava vesi huuhtelee, jotta saataisiin tuollainen luvattu 40 MW teho. Jos kiuas jää pieneksi, loppuu lämpö nopeasti. Kiuas aiotaan saada aikaan kovalla vedenpaineella mutta missään sitä ei käsittääkseni ole testattu graniittisessa kivessä, vain liuskeissa ja muissa vähemmän lujissa kivissä.
Poranrei'än tukkeutuminen on varmaan ongelma. Outokummun 20 cm halkaisijaltaan, 2,5 km syvässä rei'ässä on paikoin kolmanneksen umpeutumisia. Uudelleen auki poraaminen tulee kalliiksi koska eivät ole mitä tahansa maalämpöporia. - KolmasEpäilijä
Tuosta hankkeesta on ollut paljon julkisuudessa viime aikoina. Minua kyllä häiritsee se että hanketta pidettään selviönä: senkun porataan niin joskus parin vuoden päästä voidaan kalliosta pumpata lämpöä 40 MW. Kysymys on korkeintaan kustannuksista hyötyyn nähden.
Mutta todellisuudessa taitaa olla kyse enemmänkin geologisesta tutkimushankkeesta. Saadaan kokemusta syväporauksesta graniittisessa kalliossa ja mahdollisuuksista kallion säröytykseen. Ja vastaus voi olla aika kielteinen. Hyvä puoli on että aikataulutus on aika tiukka, ensi vuonna pitäisi olla valmista. Ellei sitten veny... - 1234g45
Lehtitietojen mukan kustannukset ovat noin 50 milj ja on puhuttu 40 MW lämpötehosta. Hinnaksi tulisi siis luokkaa 1 e/W, mikäli projekti onnistuu. Ja sitten jotain käyttökuluja päälle.
Aurinkopaneelisähkö maksaa nykyään luokkaa 1 e/W. Mutta Suomen oloissa paneelin nimellistehon käyttökerroin on vain 10 % luokkaa. Tuollaisen lämpöreiän käyttökerroin lienee lähempänä 100 % eli 10-kertainen, kunhan saadaan ensin toimimaan.
On puhuttu, että reikä tuottaisi 10 % Espoon kaukolämpötarpeesta. Ei siis ihan vaatimaton tavoite.- 45t5u
Valtiokin on innostunut. Antaa 10 milj euroa.
- rakoja_löytyy
Maankuori ei ole pelkkää graniittia. Ja voihan siellä 7 kilometrin syvyydessä olla rikkoutunuta kiveäkin eli mineraaleissa voi olla kidevirheitä eli rakoja.
Fakta on se, että teräskään ei aina ole niin kiinteää ainetta kuin joku luulee. Tietyillä teräksillä on tunnettu haurausilmiö jota sanotaan VETYHAURAUDEKSI.
Tälläisestä teräksestä tehty paineastia päästää vetykaasua läpi tietyllä korkealla lämpötila-alueella. Eli paineastian teräsmateriaali falskaa kaasua eli tälläinen teräs ei ole tähän käyttöön sopivaa.
Tutustukaa edes pikkasen kiinteiden aineiden fysiikkaan. Ei kiinteät aineet ole niin kiinteitä aineita kuin luulette. Niissä on rakennevirheitä, ei kaikki graniittikaan ole yhtä lujaa joka paikassa. Kyllä ne maajäristykset joita on ollut voivat aiheuttaa kiinteään materiaaliin rakennevirheitä. (mm. luontaista säröytymistä erotuksena keinotekoisesta säröttämisestä)
Missä luulette pohjavesien kulkevan kalliorakenteessa? Tunnelit ja kaivokset täyttyvät pian vedellä jos ei suoriteta pumppaustoimia. Mistä ne kaivot saavat vetensä? Ei se kiinteä maa-aines niin kiinteää ole kuin luulette.- KolmasEpäilijä
Ei kai tuota ole kukaan väittänytkään. Mannerlaattojen liikkeet synnyttävät kalliossa jännityksiä joiden täytyy purkautua joko jatkuvasti tai ajoittain siirroslinjoja pitkin. Eli erilaisia rakovyöhykkeitä löytyy kyllä useiden kilometrien syvyydelle asti. Mutta päällä olevan kallion paine puristaa ne aika tiiviisti yhteen ja raot pyrkivät tukkiintumaan pohjavedessä olevien ainesten saostuessa. Siksi esim. Outomummun syväreiästä oli vaikeata saada pumppaamalla vesinäytteitä yli km syvyydestä.
Vastaavasti veden pumppaaminen noin km matkalla näitä olemassa olevia rakoverkostoja pitkin vaikuttaa aika toivottomalta. Konseptiin kerrotaan kuuluvan kallion säröyttäminen suurella vedenpaineella. Tätä tehdään liuskekallioissa mutta miten onnistuu kovassa graniittisessa kalliossa? Ja miten laajasti niitä vettäjohtavia rakoverkostoja syntyy? Laskelmat osoittavat että pitäisi saada aikaa satoja miljoonia kuutioita laaja kiuas jota pumpattava vesi huuhtelee jotta saataisiin tuo luvattu 40 MW lämpöteho. Muutoin se kallio jäähtyy aika nopeasti. - KymmenesEpäilijä
Ja eikös ne kaikki syvällä (yli 5km) olevat painestettua vettä, kaasua, öljyä yms. sisältävät onkalot sun muut kuroudu nopeasti umpeen, jos niissä oleva paine vapautetaan? Eihän niissä reiissä voi pitää koko ajan valtavaa ylipainetta ainakaan porausvaiheessa.
Jos tulee joku toiminnan (tai porauksen) pysäyttävä vika, niin kukaan ei ikinä pysty ottamaan selvää mitä oikein tapahtui. Hauskaa tuotekehitystä!
- PorausLupaViranomainen
Mitä lupia tuollaisen jättimäisen porauslaitteiston (vain onko niitä kaksi) käyttö vaatii? Kuulemma 60 m korkeita jättitorneja. Onkohan niitä valtavia painepumppuja sun muita edes mitenkään melueristetty? Teränvaihto vaatinee kilometreä pitkän raskaan varren pätkimisen ja taas yhteenliittämisen. Koostunee loppuvaiheessa yli sadasta pätkästä. Ei varmasti ole suunniteltu tapahtumaan äänettömästi keskellä Otaniemen kaltaista ympäristöä. Häirinnee lintujen pesintääkin!
Jos ei saa porata yöllä eikä aina viikonloppuisinkaan, porausaika voi venähtää vuosiksi. Valtio antaa tietysti lisää apurahaa aina 10 miljoona kerrallaan! - PohjavesienSuojelia
Liuskekaasuvarojen hyödyntämiseen kehitetty kallion säröytystekniikkahan vaatii valtavia määriä erilaisia kemiallisia supermyrkkyjä tai jotain vastaavia. Montakohan grammaa noita sallitetaan pumpata Suomen pohjavesiin jos ja kun nyt jo tiedetään niistä aiheutuneet valtavat ongelmat Pohjos-Amerikassa. Ja ei kait se porausvaiheessa tarvittava porauslietteen maanpinnalle nostava nestekään ole puhdasta lähdevettä? Olisi hauksa tietää, mitä oikein ollaan tekemässä. Avustuksia jakaneet henkilöt eivät ehkä jaksaneet lukea ekaa sivua pitemmälle.
Koska ei ole tarveta saada öljyä ja kaasua liikkeelle kallion seasta, niin eihän silloin tarvita niitä kemikaalejakaan. Porauslietettä poistetaan lisäämällä huuhteluveteen karboksimetyyliselluloosaa tekemään siitä ohutta kiisseliä, eli sitä samaa ainetta jota käytetään tapettiliimana ja muistaakseni se on myös sallittua ruoan lisäaineena. Lääkkeisiin sitä muistaakseni myös laitetaan apuaineeksi.
- Geologist
Strada Energyn ainutlaatuinen patentoitu vesivasarapora ei ainakaan kuvien perusteella muodosta mitään kallion tutkimuksissa käytettävää jatkuvaa sylinterimäistä kivisydäntä. Mitenkäs ja missä vaiheessa kallioperää oikein päästään tutkimaan? Reiät ovat jatkuvasti täynnä likaista vettä. Säröytysyrityksissä voi sattua mitä vain ja jos kaikki onnistuu "suunnitelmien" mukaan, niin eikös lämpöa aleta tuottamaan välittömästi talven pakkasiin.
- KolmasEpäilijä
On kerrottu että kun saavutettu suunnittelusyvyys, laitetaan vedenpaineet päälle ja kuunnellaan mikroseismisillä laitteilla mihin suuntaan säröytyminen etenee. Sitten siihen suuntaan porataan toinen reikä veden pumppaamista varten.
Kun piirtää nykyinen porauspaikka säteenä kilometri säteisen ympyrän, tulee sen kehälle pitkät pätkät Laajalahtea sekä aika tiheään rakennettuja alueita Keilaniemessä ja Tapiolassa. Siten tuon toisen porauspaikan sijoittaminen saattaa osoittautua ongelmalliseksi.- 43jk65
Maan pinnalla reiät ovat melko lähelä toisiaan, luin.
- KymmenesEpäilijä
Hyvä saada välillä uuttakin tietoa. Eipä tuollanen mikroseisminen kuuntelu tullut edes mieleenkään ekan reiän porauksen jälkeen. Osaatko arvioida mitä painetta käytetään ja kuinka paljon vettä katoaa lähempänä maapintaa oleviin onkaloihin? Vai laitetaanko se paine vain sinne viimeiselle kilometrille? Todennäköisesti rutisee vähän joka suuntaan vaihtelevasti, muttei mihinkään yksikäsitteiseen suuntaan kilometrin päähän. Lisää reikiä, ja lisää painetta ja rahaa ja aikaa!
Tulos: Suomen peruskallio on yhtenäinen ainakin 7 km:n syvyyteen asti Otaniemessä. Siirrytään Ouluun. Ehkä siellä onnistaa.
- ehuidibhj
Eipä Kansan syvät rivit paljoa anna onnistumisen mahdollisuuksia hankkeelle. Itse olen aika epäilevä samalla tavalla. Itse epäilen tuota säröyttämistä tosi paljon.. On pikkuisen kalliomassaa päällä painona jotta kallio alla antaisi periksi. toisaalta paine kyllä rikkoo kunhan alkua saadaan esim räjäyttämällä. Mutta graniitti tai muut sikäläiset kovat kivilajit?
- KolmasEpäilijä
Tuossa on aika tyhjentävä pohdiskelu aineesta https://planeetta.wordpress.com/2016/02/22/geoterminen-lampo-pintaa-syvemmalta
- 9562638
Kovasti nuo aaltopahviyliopiston huiputusasiantuntijat tuntuvat hehkuttavan tätä "luomuydinvoimaa" ainakin veroylen ohjelmissa.
- khjkhjakhjka
Olipas hyvin tehty juttu. Epäilevia tuomaita oli siinäkin syystäkin.
- KymmenesEpäilijä
Kiitos hyvästä linkistä. Vielä kun joku selittäsi, miten säröytymiseen tarvittava valtava (???) paine synnytetään. Ja miten sitten paineen laskemisen jälkeen kanavat pidetään auki edes hetken tai suunnitellusti vuosikausia? Ei ymmärrä.
- KymmenesEpäilijä
http://www.st1.fi/deepheat
Katsokaa tuon linkin oikealla puolella olevaa animaatio-kuvaa. Siitähän kaikki selviää! St1:n geologit ovat jotenkin selvittäneet tarkasti mitä kaikkea kerrostumia tuolla kilometrien syvyydessä oikein on. Musta osuus lienee jotain huokoista vettä läpäisevää hiekkakiveä vai onkohan se vaan täynnä öljyä? Muutama miljoonaa kuutiota öljyä vaan pois häiritsemästä ja vettä tilalle. Tunnistaako joku, nistä oppikirjasta kuva on?
- Kansakouluntiedoilla
Onko Otaniemen ympäristön peruskalliosta tai jostain muualta Suomessa tehty lähivuosina jotain aivan uusia tutkimuksia 3...10 km:n syvyydeltä? Onko tullut mitään uutta tietoa viimeisen 50 vuoden aikana? Luulisi tutkimusmenetelmien, mittalaitteiden, tietokoneohjelmien ja yleisen tietämyksen kehittyneen huomattasti. Tietokonekapasiteettia on varmasti käytettävissä riittävästi. Ja osaavia tutkijoita. Ja aikaa. Häviääkö kaikki saatu valtava tietomäärä kymmenien monikansallisten suuryritysten arkistoihin ja konkursseihin.
- tyhmä_mies
"Tätä tehdään liuskekallioissa mutta miten onnistuu kovassa graniittisessa kalliossa? Ja miten laajasti niitä vettäjohtavia rakoverkostoja syntyy?
Kalliomateriaalissa on jo luonnostaan omia rakennevirheitä (mm. kiderajoilla rakoja, murtumia, siirroksia yms. Kalliomateriaali ei ole yhtenäistä virheetöntä massaa.
Keinotekoisessa särötyksessä näitä luonnollisia rakennevirheitä suurennetaan.
On muistettava se, että kivet ovat mineraalisia rakenteita, kiviaines ei ole amorfista (kiteetöntä). Jo kiteiden sisäinen koostumusvaihtelu aiheuttaa eroja lujuudessa.
Epätasainen jähmettyminen aiheuttaa materiaaliin sisäisiä jännityksiä jotka voivat olla niin suuria, että materialin eheys rikkoutuu.
Lukekaapa joskus kiinteän aineen fysiikkaa mm. kiderakenteen vaikutuksista. Luuletteko kaikkien kiteiden olevan täydellisiä kiteitä? - KolmasEpäilijä
Toistan mitä kirjoitin edellä: "Ei kai tuota ole kukaan väittänytkään. Mannerlaattojen liikkeet synnyttävät kalliossa jännityksiä joiden täytyy purkautua joko jatkuvasti tai ajoittain siirroslinjoja pitkin. Eli erilaisia rakovyöhykkeitä löytyy kyllä useiden kilometrien syvyydelle asti. Mutta päällä olevan kallion paine puristaa ne aika tiiviisti yhteen ja raot pyrkivät tukkiintumaan pohjavedessä olevien ainesten saostuessa. Siksi esim. Outomummun syväreiästä oli vaikeata saada pumppaamalla vesinäytteitä yli km syvyydestä."
Eli kannattaisi lukea koko ketju eikä toistaa samoja asioita joita kukaan ei ole esittänyt. Graniittisessa kalliossa tuo rakoilu on joka tapauksessa erilaista kuin liuskeissa, se on tyypillisesti kuutiollista kun liuskeissa se on suuntautunutta. Jos tuo vedenpaine on niin tehokas menetelmä, miksi sitä ei käytetä esim. tienrakennuksessa. Jos rakoja saadaan avutumaan, niiden pitäisi myös pysyä avoimina, muuten paine puristaa taas ne yhteen. Ja sitten on vielä mittakaavakysymys: tuollaista vettä hyvin johtavaa rakoilua pitäisi saada suunnilleen kuutiokilometrin alueelle jotta lämpöä saataisiin pumpattua riittävän pitkään. - Poraamaanhaluava
Voiko niitä uusia patentoituja supernopeita ihmeporia käyttää myös ihan kallioperän perustutkimukseen? Joku valtion laitos voisi ostaa ihan omakseen muutaman laitteiston ja sitten vaan poraamaan eri puolille Suomea. Kymmenen vuoden päästä ehkä tiedättäsiin jotain uutta jostakin tai vuosikymmenien arvailut osoittautuisivat täysin oikeiksi. Ollankohan Ruotsissa Suomen edellä? Onko tietoa?
- porataan_yhdessä
" Joku valtion laitos voisi ostaa ihan omakseen muutaman laitteiston ja sitten vaan poraamaan eri puolille Suomea."
Luuletko konkurssi-Suomen kykenevän ostamaan kunnon porauskalustoa? Tuskin Suomessa edes on syväporauksen asiantuntijoita.
Suomessa ei tiettävästi olla tehty öljynporaustutkimuksia.
Pari syväreikää ei kerro paljoakaan kallioperän todellisuudesta.
Täällä "poraaminen" ymmärretään eri tavalla. Tämä poraaminen on samaa kuin itkeminen maan huonosta taloudellisesta tilasta. - MenkääpäNeuvomaan
Porauspaikan ja laitteiston esittelytilaisuus ti 26.04.2016 klo 13-18
https://urbanmill.org/category/espoo/
Tuon mukaan valtava porauslaitteisto on jo pystyssä!? - ei_ole_satuilua
"Mannerlaattojen liikkeet synnyttävät kalliossa jännityksiä joiden täytyy purkautua joko jatkuvasti tai ajoittain siirroslinjoja pitkin"
Korjataanpa virhe. Mannerlaattojen liikkeet ovat seurasta jostakin eli syvempien kerrosten epätasaisista lämmön konvektiovirroista eli nämä lämpövirtaukset aiheuttaa niitä jännityksiä syvempiin kerroksiin ja maan kuoreen.
Lämpöjännitykset aiheuttaa eritasoisia veto- ja puristusjännityksiä ja sitten nämä laukeavat mekaanisisa siirtyminä eli vertikaalisina ja horisontaalisina siiroksina ja värähtelyinä. (jatkojäristykset)
Maapallon mineralisoituneet pinta- ja syvemmät kerrokset ovat varsin epähomogeenisia eli niissä lämmön jakautuminen ei voi olla tasaista. Kaiken perussyynä ovat lämmön konvektiovirtaukset syvemmissä kerroksissa.
Lämpöenergia pyrkii hakeutumaan tasapainoon mutta se ei saavuta tasapainoa epätasaisisssa mineraalikerroksissa ja tästä seuraa ne veto- ja puristusjännitykset joiden laukeaminen johtaa mekaanisiin siirtymiin tai värähtelyihin.
Mannerlaattojen liikahdukset eli siirrokset ovat seurausta ei aiheuttava syy. Kyllä tässä toimii ihan tavallinen fysikaalinen voima eli lämpöenergian virtausten aiheuttamat seuraukset epähomogeenisessa rakenteessa. (mineraalisten materiaalien erilainen lämmönjohtavuus mm. pituuden ja tilavuuden muutokset)
Ja kun nämä laukeavat syntyy maanjäristyksiä.
Tässä toimii sama laki kuin kuumina kesäpäivinä rautateillä, kiskot voivat vääntyä mutkille. Hitsaritkin tuntee tämän, hitsattavassa kappaleessa voi näkyä kaikenlaista "vetelyä" eli muodon muuttumista jos hitsausjärjestys on väärä. TIetyillä materiaaleilla hitsaussaumaan voi syntyä silmin nähtäviä säröjä jäähtymisen jälkeen.
Sama fysiikka toimii koko maapallolla tosin suuremmassa mittakaavassa.- KolmasEpäilijä
Onpa sekava selostus. Otetaanpa siteeraus Geotieteiden ja maantieteen laitoksen tekstistä: "Suomessa maanjäristykset johtuvat pääasiassa jännityksestä, joka aiheutuu Pohjois-Atlantin keskiselänteen leviämisestä. Euraasian ja Pohjois-Amerikan laatat erkanevat toisistaan n. 2 cm vuodessa, mikä aiheuttaa puristusjännityksen koko Fennoskandian alueella. Hitaasti kertyvä jännitys ylittää jossain pisteessä kiviaineksen lujuuden ja purkautuu äkillisesti maanjäristyksenä. Tällöin maanjäristyslähdettä ympäröivän kallioperän osat liikkuvat toistensa suhteen. Tämä liike tapahtuu yleensä maankuoren vanhoja siirroksia pitkin. Muita paikallisia syitä on mm. maannousu, joka aiheuttaa maanjäristyksiä lähinnä Pohjanlahden alueella."
Eli siinä kallion pääjännitykset liitetään mannerlaattojen liikkeeseen. Mikä on mannerlaattojen liikkeen syy on eri asia, konvektiovirtaukset ovat varmaan merkittävä tekijä. Mutta sitten voidaan kysyä mistä nuo konvektiovirtaukset aiheutuvat ja joudutaan loputtomaan syy-seurausketjuun.
Joillakin on vain tarve olla eri mieltä jotta voisivat päteä. - 4h46
Radioaktiivinen hajoaminen lämmittää maapalloa.
- Suomesta-Texas
Eikö ketään epäilytä, kun öljy-yhtiö poraa reikää 7km syvyyteen. Maailmalta on useasta paikasta löytynyt öljyä ja maakaasua peruskallion alta useiden kilometrien syvyydestä esim. Meksikosta. Oma villi veikkaus on, että ensisijaisesti tässä etsitään öljyä ja maakaasua. Niillä IRR:t ja NPV:t on vähän eri näköiset kuin vesihöyryllä. Tavoitteena ehkä 20 reikää Suomeen, joista 19 nollakatteista vesireikää ja yksi jackpot öljysuoneen.
- Einogröön
Se mikä tässä nyt kaikista eniten epäilyttää on se, miten se särötys siellä seitsemässä kilometrissä tehdään. Jos siis on saatu porattua tämä ensimmäine syöttöreikä ja sitten vielä toinenkin eli paluureikä, ja ne ovat siellä seitsemässä kilometrissä , sanotaan nyt vaikka viidenkymmenen metrin päässä toisistaan, niin nämä reiät on saatava toistensa yhteyteen. Se geovoimala ei muuten toimi.
Siinä kuulemma käytetään samaa särötystekniikkaa kuin maakaasun porauksissa, eli sitä peruskalliota särötetään siellä pohjalla niin, että vesi pääsee reiästä toiseen.
Tämä kuulostaa täysin huuhaalta, miten ihmeessä se voi onnistua ? Tätä ei kukaan ole paljastanut. H....n kovaa kalliota , 50 metriä matkaa, ja väinen kallio muka saadaan rikottua siten, että vesi kulkee reiästä toiseen.
Ei onnistu, laulaa Eino Grön.. - airfoiljokaeikirj
Ei ole öljy etsinnässä, eikä tavoite. Suomen kallioperä liian vanhaa. öljy kun ei ole alkuaine vaan muodostunut sen jälkeen kun elämä on ollut maapallolla jo olemassa. Ne esim käsvijätökset on päätyneet syvälle paineen ja lämpötilan vaikutuksille alttiiksi.
Suomen kallioperässä ei näitä elementtejä ole. ei siis öljyä. - MahdotontaTekniikkaa
Einogröön kirjoitti:
Se mikä tässä nyt kaikista eniten epäilyttää on se, miten se särötys siellä seitsemässä kilometrissä tehdään. Jos siis on saatu porattua tämä ensimmäine syöttöreikä ja sitten vielä toinenkin eli paluureikä, ja ne ovat siellä seitsemässä kilometrissä , sanotaan nyt vaikka viidenkymmenen metrin päässä toisistaan, niin nämä reiät on saatava toistensa yhteyteen. Se geovoimala ei muuten toimi.
Siinä kuulemma käytetään samaa särötystekniikkaa kuin maakaasun porauksissa, eli sitä peruskalliota särötetään siellä pohjalla niin, että vesi pääsee reiästä toiseen.
Tämä kuulostaa täysin huuhaalta, miten ihmeessä se voi onnistua ? Tätä ei kukaan ole paljastanut. H....n kovaa kalliota , 50 metriä matkaa, ja väinen kallio muka saadaan rikottua siten, että vesi kulkee reiästä toiseen.
Ei onnistu, laulaa Eino Grön..Ei kyse ole 50 m:n matkasta, vaan useista sadoista metreistä tai jopa kilometristä. Pituutta pitää olla, jotta lämpöä saadaan riittävästi ja vuosikymmenen ajan.
Jos 50 m on mahdoton, niin jos noita 50 m:n matkoja laittaa useita sarjaan, niin mahdoton muuttuu täydellisen mahdottomaksi. Palkat ja palkkiot siirtynevät viisaampien taskuun koko ajan. - Suomen-talous-kuntoon
Ehkä, ehkä ei - nythän se nähdään. Saattavat pojat olla vain 10M€ valtion tukemissa porausharjoituksissa ja tähtäin olisikin arktisilla öljykentillä. Nythän tulee kalusto ainakin testattua. Seuraavaksi vain Norjan, Kanadan tai Venäjän öljykentille. Ehkä saadaan suomeen uusi Shell.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1832234
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1711965Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I451904- 1281614
Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia641469Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1891460Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen771211Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P311064- 711053
Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin
Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni721021