Ihmistä kehutaan vasta hänen kuoltuaan

taaltapesee

Hautajaisissa kuulee, kuinka hyvä vainaja oli elinaikanaan. Kylän pahin juoppokin muuttuu kuoltuaan enkelikasvoiseksi hyväntekijäksi, joka ei jättänyt koskaan ketään pulaan. Lapsiaan pahoinpitelevästä kanttoristakin kehkeytyy hautajaispuheissa lapsiaan yli kaiken rakastanut isä. Kylän ilkeimmästä juoruämmästä tulee kuoltuaan kaikkien kyläläisten paras kaveri.

Jos ja kun nämä juhlapuhujat ovat todella sitä mieltä mitä sanovat, niin kertokoon samat hyvät asiat vielä elossa oleville sukulaisilleen ja ystävilleen. Jokainen ihminen ilahtuu varmasti kehuista. Kuolleiden kehumisessa ollaan auttamattomasti myöhässä.

18

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mieluumminhyväpuhe

      se nyt vaan on tapana pitäisikö siellä hautajaisia ihmisiä lisää mollata ei musta.

    • sinnekötuomitsemaan

      Meissä kaikissa on niin hyvä kuin se huonokin puoli. Kun ihminen sairastuu niin silloin ei ole korrektia alkaa ainakaan haukkumaan, että kuule, siinäpäs nyt olet ja sait.
      Jokainen ihminen on laulunarvoinen. Kun on paljon parjattu ja ei ole nähty sitä hyvää, niin eikö ole sitten paikallaan edes silloin kerran muistella ihmistä kauniilla sanoilla. Ne pahat asiat ja puheet kyllä jäävät elämään ja niitä kaivellaan.
      Hautajaiset ovat ne ihmisen viimeinen oma juhla, vaikka ei saa olla henkilökohtaisesti enää läsnä, mikäli ei pidetä joskus muistoseuroja niin kuin kristillisissä piireissä on usein tapana. Kyllä kauniit sanat ja ihmisen muisteleminen hyvällä on silloin paikallaan. Se on kuin hyvä jälkiruoka, joka jää maistumaan vaikka pääateria olikin arkinen ja vähemmän taidolla tehty.

      • Pitopalvelija

        Hautajaisissa ei ole jälkiruokaa. On kakkukahvit ja pikkuleipiä. Pääruokana pohjoisesssa hirvi- tai poronkäristys lisukkeena puolukkasurvos, herkkukurkku ja graavilohi/kirjolohi. Etelemmällä taas karjalanpaisti lisukkeineen. Hautajaisateria ei ole pitopöytä, vaan pyritään tekemään asiasta eleetön, koruton, mutta myös vainajaa kunnioittava tilaisuus. Yhdessä kokoontuminen tärkeintä. Myös kalakeitto työtarpeineen on käypä ateria, juustoa leivän päälle tässä. Tässäkin kahvipöytä vimeisen päälle.


      • haudataanhiljaisuudessa

        Mitä sitä kunnioittelemaan tekopyhiä juttujaan korkeintaan omaa kupuaan ravitsemaan tulleet tekopyhät siellä kestitsee vaan, sen kusipään viimeisellä matkalla kohden tuonpuoleista tuntematonta.
        Joillekin onkin vain ne huonot puolet pääasioina, vaikka tuo kusipää olisi tehnyt mitä monenkin auttamiseksi, pelastanut jopa henkilöitä siltä niin sanotulta ennen aikaiselta kuolemalta, mutta kun ei tyyppi ei muuten istu muotiin vai pitäisikö sanoa paremminkin muottiin, jonka jokainen muodostaa mielessään minkälainen hänen pitäisi olla.
        Tietysti lopuksi se muodostetaan porukassa yhteisessä mielipiteessä, kusipää, mikä kusipää ja sitten löytyy näitä ulkopuolisia jotka olivat vainajan kanssa tekemissä ehkä ½ tuntia muutamia osapäiviä, joiden kemiat eivät sopineet alkujaankaan toimintaan yksiin, vielä kun he pääsevät sanomaan omat mielipiteensä että tyyppi oli pelkkä simpanssin paska porukassa tunnelma sen kuin nousee ja varmuus niin että kuola valuu suupielistä, heidän oikeassa olostaan tulee se ainoa oikea vaihtoehto koko asialle, mitä tuollaiset ihmiset edes tekee siellä kyseisen tyypin hautajaisissa yhtään mitään, tai kuka siellä tekee yleensä kukaan yhtään mitään.
        Arvatenkin jos tuonpuoleinen on olemassa, arvaan vain että kun koko hautajaisryhmä on siellä ja ehkä koolla, kun ei enää mitään voi muuttaa ja kaikki se oli mitä oli ja meni kukaan ei saanut mitään mukaan, vaikka eläissään oli nauttinut valheilla ja selkään puukotuksillaan suuren joukon luottamusta ja hyviä palkkoja. Melkoisella varmuudella kaivetaan sotakirveet esiin heti ja katsotaan kuka on sen kukkulan tai laakson omistaja siellä jossakin pimeydessä, minkä kaltaisia voimia ihmisen jäänteillä on silloin hallittavissa jää vai arvailujen varaan, jos riittävästi pöläyttämään koko hautajaisporukkan jonnekin syvemmälle kuiluihin ja luoliin pimeään hankimaan omat olinpaikkansa pimennosta, jostakin riittävän kaukaa näin varmaan tulee käymään ja kaikki keinot mitä on mahdollista käytetään.


    • 167167

      Niinpä...antaa menneiden olla ja jatketaan elämistä...

    • IhminenAinutlaatuinen

      Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja usein siihen havahdumme liian myöhään, kun ihminen on kuollut, eikä häntä enää ole. Pidämme lähes itsestään selvänä, että ihminen on lähes kuolematon, eikä voi kuolla. Kuolemaa pidetään niin kaukaisena, ettei se voi meitä koskettaa, mutta kyllä se aikanaan koskettaa ja ottaa läheisemme pois ja kuolema on konkreettisen peruuttamaton asia.

      • Pitopalvelija

        Kun eteenpäin viedään ihmistä, niin on, että tärkeä asiat toimivat. Hautaaminen tarkoittaa myös tilannetta loppupeleihin. mutta myös pitopalvelua, Emme voi laittaa vainajaa matkalle huonosti varustettuna. Olen huomannut, että ihmiset eivät oikein osaa kunnioittaa vainajan tahtoa. Tahto voi vainajalta saadun tiedon mukaan olla, mikä vaan. Vainaja ei ehkä ole "hempuli" liharuoan perään, tällöin tarvitaan hänelle sopivaa esim. marjakiisseliä. Metsämiehet taas ovat liharuokaa arvostavia. Kalastajat ykkösiä ovat,


    • Vinjetti

      No hautajaisissa pätee hyvät tavat.
      Itsemurhan tehneiden omaisissa on heitä jotka haukkuvat itsarin tehneen ihmisen itsekkäksi ja muita ajattelemattomaksi HA HA HAAA
      Kyllä ne ovat sosiaaliset suhteet tai niiden puute, toki myös nämä haukuvat omaiset...

    • MonttuunVaan

      Hautajaiset ovat itse monttuunpanoa lukuunottamatta eläviä varten. Niillä hempeillä muisteluilla pyritään vain parantamaan omaa syyllisyyden tunnetta siitä, että kyseinen henkilö ei kiinnostanut eläessään paskan vertaa. Päivänsankari olisi varmasti ollut enemmän mielissään, jos olisi saanut kuulla noita sanoja. Hautajaiset ovat lopulta tekopyhien ihmisten kokoontumispaikka.

      Jos taas kyseessä oli oikeasti kusipäinen ihminen, en ymmärrä, miksi kukaan ylipäätään menee muistelemaan ja ylistämään tätä. Kun kusipää kuolee, siitä tulee vain kuollut kusipää, ei mikään pyhimys.

      • Napakymppiin

        Kerrankin järkipuhetta! Juuri noinhan se on.


    • Näinpäätin8484

      Haluan kuolla oman käden kautta ,metsään jossa eläimet saa syödä ruumiini olisi kaunein hautapaikka.

      • viddu

        Kyllä ne madot syö siellä arkussakin, ei ole mitään mahdollisia tautien leviämisiä sitä kun ei aina tiedetä mitä se ihminen sisuksissaan kantaa, luonnossa pitäisi saada avonaisessa tilassa ilmeisimmin ruumis hävitettyä, mahdollisimman nopeasti pois ettei jää mitään ylimääräistä leviämään luontoon, esimerkiksi kunnon polttamien.
        Nykyihmisestä kun ei tiedä mitä se sieltä suustaan sisään ajaa ja mitä ne tekevät siellä luonnossa vaikka kaupasta ostettu ruoka näyttää että se on tuollaista nykyisin kun ihminen on niin mahtavaksi tullut, ei todellakaan tiedä mitä sieltä ruokakaupasta mukaan tarttuu ja mitä sieltä suustasi sisään ajat lisäaineita ainakin suuret määrät, toisin kuin Pekka Perän miljoona bisnes kaivos, siellähän on niin puhdasta Pekan jäljiltä.


    • näinmulla

      Olen haudannut isäni ja sisareni ja tuntuu kuin he olisivat nousseet jotakuinkin puolijumalan asemaan syystä että ovat edesmenneitä. Ainakin siis noin kun kuuntelee muiden lähiomaisten juttuja heistä. Itsekin tuli sorruttua samaan ylistämiseen isän kohdalla, kait nii moni asia jäi sitten jotenki kesken. Sisarestani olinkin jo etääntynyt ja saanki kovasti ponnistella että jotai mahdottoman hienoa keksisin hänestä sanoa, emme olleet niin kovin läheiset.

    • MitäTänäänTapahtuu

      Minut saa haukkua minun kuoltuani niin maan perusteellisesti kuin sielu sietää:D

      I can take it!

    • Pitopalvelija

      Haluan täsmentää ajatustani keskustelussa. Minusta ihminen on saatava seuraavalle tasolle oman tahtonsa mukaisesti. Mietittyäni asiaa, tässä oli minulle ammattilaisena se virhe, kun sanoin marjakiisselin. Kun tehdään asiaa säästäväisesti, niin marjakiisselista tehdään hyydykeaineena ns. (agar-agar) hillosilmiin maittava keskiö. Mielestäni vainajan muistelun tavoite on tärkeä, koska myös tarvitaan eteenpäin menoa. Jos pitopalvelyyrityksiä ei olisi, niin vainajaa ei voisi muistella hänen tahtonsa mukaan. Näin ollen hautajaisia tarvitaan monipuolisesti. Jotta hautajaiset ja muut yritykset toimivat. Tarkennuksena vielä, että hillosilmään tehdään murotaikinasta pohja, pursotinsuppiloa apuna käyttäen,

    • Juoppoonhyödyllisempi

      Kaikissa ihmisissä on hyvät ja huonot puolensa ja jos emme tiedä niitä hyviä puolia tai ole nähneet niitä niin keksitään edes jotain hyvää sanottavaa.

      Miksi viinaa juonut ihminen olisi huonompi kuin vettä juonut. On juonut mitä tahansa niin ihmisiä kaikki kuolevaisia ja syntisiä. Täydellisiä ihmisiä ei ole olemassa. Kaikissa on jotain vikaa. En alkaisi ylistämään ketään sen mukaan mitä on tullut elämän varrella juotua, vettä, maitoo, piimää, viinaa yms.

      Jos ei muuta hyvää keksi juoposta niin onhan ainakin maksellut paljon veroja juomistaan. Eikä elä liian kauan nostelemassa eläkettä, tulee halvaksi päinvastoin kuin liian pitkään elävä raitis joidenka omaisetkin jo alkavat toivoa että kuolis pois jo.

    • riistettyköyhä

      Entä itsemurha tehnyttä. Sellainen joka tappoi itsensä ihan yhteiskunnan riiston takia.

    • Pitopalvelija

      Me pitopalvelijat emme karsasta ketään asiakasta, vaikka olisi kuollutkin. Itsemurhaaja saa myös hyvän kohtelun jälkeenjääneiltä, jossa me autamme. Voimme omaisten mukaan laittaa kahvia, vettä tai vaikka punaviiniä. Alkoholiin mieltyväiset ovat ihan kuvassa mukana. Tilan vuokraaminen jälkeenjääville voi olla vaikeaa, sillä pieni kahvila on monesti helpompi ja kalliimpi kaikille. Jukebox ja kupponen kuumaa tai pitkä oluttuoppinen. Voi muuten olla kalliskin. Omaiset yllättävät lukumäärältään. Kun vietetään kohtaantoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2570
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      207
      1682
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1630
    4. Rajalakia menee läpi ja sekosi vastustajajia

      Korpeaa hheh heh.
      Perussuomalaiset
      79
      1301
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1035
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      966
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      47
      934
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      850
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      833
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      808
    Aihe