Kansakunta aisankannattajana

Aisankannattajalla tarkoitetaan aviomiestä, jonka puoliso pettää häntä. Mies ei pettämisestä kenties tiennyt, välittänyt taikka voinut siihen kyvyttömyyttään vaikuttaa. Yhtä kaikki, hän on aisankannattaja.

Nimitys perustunee ajatukseen ja mielikuvaan, että aviomies ikään kuin vetää rattailla perässään lapsiaan, pettävää vaimoaan ja tämän rakastajaa. Näiden lisäksi aviomies vetää perässään myös vaimonsa ja tämän rakastajan tekemiä lapsia.

Monissa kielissä aisankannattajaa tarkoittava käsite on johdettavissa käkeen viittaavasta sanasta. Tämä lintu on kuuluisa tavastaan munia toisten lintujen pesiin ja antaa näiden elättää omat poikasensa.

Nimityksenä aisankannattaja on peräisin kenties keskiajalta, mutta käsitteenä ja ilmiönä se on varmasti ollut olemassa hyvin kauan aikaa.

Aikoinaan maatalousyhteisöissä perheen elättäminen oli rankkaa puuhaa. Pidettiin miehen velvollisuutena huolehtia vaimostaan ja jälkeläisistään. Maatyöläisen elämästä ei yleensä selvitty hengissä, eikä edes eläkkeelle. Miehet raatoivat itsensä hengiltä saadakseen perheilleen puutteellisen elannon.

Voisi ajatella, että näissä olosuhteissa toisen miehen vaimon kanssa makaavaa miestä pidettäisiin vähintään rikollisena, mutta asia ei kuitenkaan ollut niin. Todellisena typeryksenä pidettiin aisankannattajaa, joka raatoi itsensä hengiltä elättääkseen petollista vaimoaan ja vieraan miehen lapsia.

Aikoinaan, jos mies jäi kiinni aisankannattamisesta, hänet saatettiin valjastaa rattaiden eteen ja laittaa kiskomaan niitä kylän läpi edestakaisin aasinhattu päässään. Vaunujen kyydissä saattoivat olla vaimo ja tämän rakastaja taikka sitten muita ihmisiä. Mies tehtiin naurunalaiseksi koko kylän edessä ja häntä solvattiin häpeilemättä.

Joku voisi pitää erikoisena, että häpeärangaistuksen kärsi aisankannattaja eikä petollinen vaimo taikka tämän rakastaja. Minusta rangaistus on hyvin ymmärrettävä ja käytännöllinenkin. On nimenomaan miehen etu pitää huolta omista jälkeläisistään ja varmistaa, että he oikeasti ovat hänen jälkeläisiään. Mikäli mies ei aja vieraita vikittelijöitä vaimonsa kimpusta heti paikalla ja pidä vaimoaan kurissa, on hän typerys ja ansaitsee tulla häväistyksi.

Kansakuntia voisi ajatella perheinä ja tässä mielessä kokonainen kansa tai ainakin sen miespuolinen väestö voisi rinnastua aisankannattajaan. Tämä tietysti edellyttää, että kansakunnan pesään munii käki ja miehet eivät ole siitä tietävinään, välittävinään taikka eivät kykene asialle mitään tekemään.

Kun Suomen nykyistä tilaa tarkastelee, ei voi välttyä ajatukselta, että yhteisessä pesässämme haudotaan muiden munien joukossa myös käen munaa. Joku voisi kysyä, että mitä sitten? Munat ovat kaikki samanlaisia ja samanarvoisia keskenään. Kaikissa on kova kuori ja sisällä niin valkuaista kuin keltuainenkin.

Muista munista poiketen käen munasta kuoriutuu käki, joka ensitöikseen joko nokkii muut poikaset kuoliaaksi taikka vain kylmästi viskaa ne ulos pesästä. Tämän jälkeen se vaatii ottovanhemmiltaan kaiken huomion ja ravinnon. Käestä kasvaa vanhempiaan suurempi ja hyvin erilainen.

Vanhempien mielestä heitä suurempi poikanen on hämmästyttävä rikkaus. Kukaan ei olisi voinut uskoa niin pienten lintusten saavan niin valtavaa poikasta, eikä uskokaan, paitsi vanhemmat. He raatavat keskeytyksettä ja tuovat käenpojalle valtavat määrät ruokaa, eivätkä edes huomaa, että heidän omat poikasensa lojuvat pesäpuun juurella hengettöminä.

Oikeastaan hyvin moni kansakunta Euroopassa kannattelee aisaa tällä hetkellä ja ruokkii mahdottoman suureksi kasvanutta käenpoikaa. Ne vetävät aasinhattu päässään kärryjä perässään ja nauru raikaa niin Afrikasta kuin Aasiastakin.

Onko parempi olla häväisty typerys vaiko nauraa sellaisille?

3

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3178
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1723
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      86
      1254
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1149
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1148
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1020
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe