tiukka talous

miiruxx

Vuokra ja laskut maksettu. Ruokaan mulle ja kahdelle lapselle jäi kaikki 40e, no..10. päivä tulee taas vähän. On tä elämä välillä vaan hiton vaikean tuntusta. Olis kiva ostaa lapsille välillä jotain. Poika haluaa kuulemma "bmx-pyörän" kesäksi... katsoin et käytettynäkin ne on paria sataa. Ja ulkomaillekkin haluais kesällä.. kulta mä niin haluaisin antaa sulle mitä pyydät, mut nyt ei vaan ole siihen mahdollisuutta. Olis pitänyt kouluttautua eikä olla saamaton idiootti nuorempana. Ehkä jonain päivänä.. kokemusten vaihtoa: [email protected]

16

1132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei-ole-helppoa

      Tiukkaa on meilläkin. Mies tienaa niin vähän, että kohta on kaikki säästöt käytetty siihen työssä käymiseen. Itse inhoan yli kaiken nykyistä työtäni ja siksi en tee niitä töitä, vaan aloin opiskelemaan uutta ammattia. Kaikki (ammatti)korkeakoulut ei todellakaan valmista siihen, mitä se oikea työ sitten on. Tai siis ne valmistaa paljon enemmän kuin mitä se työ on. Työssä sitten aivot näivettyy, kun omaa ajattelua ei saakaan olla ja oikeasti tarvit vain hyvin pientä osaa niistä tiedoista, mitä koulussa piti opiskella. Se turhauttaa ja nyt olen vaihtanut miesvaltaiselle alalle. Edellytyksenä, että pystyn loppuun asti opiskelemaan, on toki, että mies alkaa saamaan oikeata palkkaa, joka hänen alan työstään on hänelle ennenkin maksettu. Tämä uusi firma on jotain ihan uskomatonta. On ilmoittanut verottajalle toimialakseen jonkun ihan muun, jolloin saa käyttää sen tes:iä, eikä tarvi maksaa miehille palkkaa, joka kuuluisi sillä koulutuksella ja vastuulla niistä hommista maksaa. Ja tämä on laillista! Ennen luulin, että tes määräytyy tehtävän työn perusteella, mutta eihän se niin olekaan. Työnantaja saa sen valita ja sitten sieltä vielä mielivaltaisesti matalimman mahdollisen taulukon, jonka määritelmä työn laadusta ei vastaa ollenkaan sitä, mitä työntekijät tekevät.

      Tämän työn ukko hommasi itse, mutta nytpä tietää, että jos joskus joutuu työttömäksi, niin ei ikinä työkkärissä kerro omistavansa autoa. Tuonne töihin kulkeminen on niin kallista (ja yleensäkin auton pitäminen sitä varten), että tässä ollaan kohta hyvin syvässä suossa. Vielä on laskut saatu maksettua, mutta nälkä kurnii joka päivä ja yöunet on katkonaisia - jos siis saa nukuttua raha-asioita pyöritellessä. Seuraava auton huolto jää kyllä tekemättä, juuri ja juuri on siihen öljyä pystytty ostamaan, ja sitäkin kuluu ihan järkyttävän paljon.

    • Vanhapieru

      Sun kaltaisten ihmisten pitäis kiertää kouluissa kertomassa tota samaa asiaa.. "Olis pitänyt kouluttautua eikä olla saamaton idiootti nuorempana."
      Toi sun tilanne on liiankin tuttu tänä päivänä.. onneks itse hiffasin ajoissa jarruttaa ettei tullu tehtyä tyhmyykisä...
      Mä en kuiteskaan ala hurskasteleen ja tuomitteen , vaan toivotan sulle kaikkea hyvää tulevaisuteen. E

      • slkfjklsjfkjkfldskl

        Ei se koulutuskaan takaa nykysuomessa edes työpaikan saantia. Elämä nykysuomessa on mennyt täysin arpapeliksi, useimmat arvat eivät voita.


    • Orja_68

      Tuli opiskeltua insinööriks ja nyt ollut töissä kituutuspalkalla kohta 20 v, vaimo samaten. Talo nippanappa maksettu, autot romuja. Nyt meinaavat ottaa talouden tuloista n.4000 (4.6 %) vuodessa tän kaiken paskaporukan hyysämiiseen, mitä tulvii ovista ja ikkunoista.

      Itse tein päätöksen vuoden vaihteessa kulutuksen lopettamisesta. Ruokaa ostan lapsille ja niiden harrastukset maksan. Ravintolat, omat harrastukset, parturit, autoliikkeet yms.voi pönkittää talouttaan ihan muiden kustannuksella.

      MITTA on täysi.

    • lhku

      Tietysti voisi miettiä myös sitä, olisiko mahdollista vaikuttaa vuokran ja muiden laskujen suuruuteen...

    • Raha_on_ihmeellistä

      seurustelen erään henkilön kanssa joka valitteli rahapulaa.
      Viime vuonna vippailin hänelle rahaa enkä sen kummemmin katsonut paljonko olin vipannut.
      Koko viime vuoden hän valitteli rahapulaa.
      Vuoden lopussa laskin sitten paljoko olin vipannut, 16000€.
      Siis reilu 1000€/kk normaali tulojen lisäksi ja oli edelleen rahapula.
      Hän siis sai enemmän kuin minä ja minä annoin omistani hänelle vielä puolet eikä mulla ollut rahapula.

      Nyt sama henkilö tulee toimeen ilman niitä minun rahoja, tosin edelleen valittaa rahapulaa.

      Eli mikään rahasumma ei auta rahapulassa olevaa, sitä vain menee, vai mitä?

      • unfortunate.bastard

        Vau, yli 1300e / kk saanut lisätuloa sinulta vippailemalla, sehän on minun kuukausipalkka verojen jälkeen jos en tee ylitöitä. Jos niukasti elelee niin tästä saa vuodessa säästettyä muutamia satasia mutta en tiedä onnistuuko se enää jos sipilä saa jommankumman diilinsä läpi... viimekin vuonna ne muutaman satasen säästöt hupenivat eivätkä riittäneetkään kun pyykkikone hajosi ja oli pakko uusia.


      • Raha_on_ihmeellistä

        Juu, huomasitko pointin?
        Minä aloin elää säätöliekkillä, omat huvitukset ja nautinnot nolliin.
        Vain ja ainoastaan pakolliset menot niin pärjäsin tuolla 1300€/kk vajauksella.
        Taasen kroonista rahapulaa kärsivälle edes tuo 1300€/kk ei tyydyttänyt rahantrvetta.
        Huomautan vielä että hän asuu omakotitalossa joka on velaton ja saa palkkaa/muuta tuloa n. 2000€/kk.

        Ihmiset hoi, prioriteetit kohdilleen.
        Jos ei ole varaa asua kallissa asunnossa niin muutto halvempaan, js ei ole varaa syödä kallista ruokaa niin pitää ostaa halvemppaa ja tehdä itse, jos ei ole varaa ostaa vaatteita niin käyttää niitä vaatteita niin kauan kunnes hajoavat, jos ei ole varaa tupakoida tai juoda alkoholia niin lopettaa niiden käytön.

        Esimerkkini osoitti ettei mikän raha maailmassa riitä jos on tottunut pistämään ne heti kiertoon.
        Minä olen tottunut aina ja kaikkialla elämään säästeliäästi.
        Joskus on kuukausia että tulee rahaa ihan mukavasti ja joskus ei ollenkaan, en yksinkertaisesti voi tuhlata heti rahoja jotka tulevat tililleni.

        Joten lopettakaa ruikutus ja tehkää jotain.


    • Köyhä-koko-elämänkö

      Mitä ruikuttamista se on, jos käy jo töissä ja saa niin huonoa palkkaa, että se ei riitä asumisen ja työssä käymisen jälkeen enää juuri minkäänlaiseen ruokaan? Siellä töissä käymiseen kun tarvii auton ja kun sen vakuutuslasku nettipankkiin ilmestyy, alkaa suunnaton ahdistus. Seuraavalla kierroksella, siis tämän määräaikaisen loppuessa, on pakko sanoa työnantajalle, ettei jatka enää sopimusta. Auton kun voisi myydä ja saisi työttömyyskorvausta, niin ehkä ei olisi aina nälkäinen ja sen takia väsynyt. Ahkeruus työnhaussa ei ole tuottanut tulosta. Palkattomat vapaat haastatteluissa käymistä varten on tehneet niin paljon tuhoa meidänkin talouteen, että kohta mieluummin vain lakkaisi olemasta kuin kituisi enää näin. Useimpiin työpaikkoihin on ollut kuulemma vähintään 60 hakijaa ja yleensä ne kokeneemmat valitaan.

      Useampikin koulukaveri tarjoutui viime vuonna menemään kesäksi töihin ilmaiseksi, kun selvisi, että töitä ei vaan löydy. Olisi saanut sitten kuitenkin opintotukea ja harjoittelun tehtyä. Ei irronnut työpaikkaa siltikään ja kesä meni heillä toimeentulotuella. Ei se siis aina ole todellakaan laiskuuden seurausta, että ns. kotona makaa.

      • Raha_on_ihmeellistä

        Mitä luulet vaihtoehdoksi jos on huono työpaikka ettei pärjää?
        Opiskelu parempaan ammattiin?
        Muutto toiselle paikkakunnalle jossa pienemmät elinkustannukset?
        Muutto ulkomaille?
        Aina on vaihtoehtoja.
        Itse lähdin ummikkona ulkomaille tienaamaan pesämunan.
        Sen jälkeen pistin firman pystyyn ja tein töitä 20h/vrk ja 6vrk/vko kunnes pääsin jaloilleen.
        Kun terveys petti 50 vuotiaana niin lähdin opiskelemaan kevyempää ammattia.
        Nyt olen perustamassa myymälää.

        Aina on vaihtoehtoja jos haluaa niitä käyttää.


      • ei.ole.vaihtoehtoja

        a) opiskelu parempaan ammattiin, ensinnäkin opintotuet ovat vielä palkkaakin alhaisemmat, kustannukset eivät laske mihinkään opiskelunkaan ajaksi. Toisekseen, aikuisopintotukea saadakseen (ansiosidonnainen) pitää olla ollut tietty aika työelämässä ja nykyisessä työssä myös. Suostuuko työnantaja siihen että työntekijä lähtee opiskelemaan eli myöntääkö opintovapaata vai sanooko samantien irti jos kuulee edes huhuja että on sellaisia suunnitelmia?
        b) muutto toiselle paikkakunnalle jossa halvemmat elinkustannukset eli kuolevalle paikkakunnalle jossa ei ole töitäkään. Asunnon osto tällaisesta paikasta on taloudellinen katastrofi.
        c) muutto ulkomaille, kieli- ja kulttuuriongelmat, byrokratia.
        d) yrittäjyys, kaikista ei kertakaikkiaan ole yrittäjiksi ja epäonnistuminen on jälleen taloudellinen katastrofi. 90-luvun laman hirveydet ovat vieläkin muistissa enkä niitä koskaan valtiolle anteeksi anna!


      • Eli_et_halua

        Muutosta.
        Kaikki nuo mitä kerroi oli vain ja ainoastaan verukkeita.

        Et ole valmis elämään niukemmin 1-3 vuotta jotta loppuelämä kohentuisi.
        Et ole valmis lähtemään isosta kaupungista muualle (elinvoimaisia paikkakuntia on vaikka kuinka paljon).
        Et ole valmis opettelemaan uutta kieltä etkä uutta kulttuuria (itse lähdin ummikkona ulkomaille, siellähän sen kielen oppii ja siitä on nyt hyötyä).
        Keskimmäinen lapsenikin muutti ummikkona naapurimaahan koska siellä oli halvemmat asunnot, hän otti riskin ja opetteli uuden kulttuurin ja pärjää vajaalla kielitaidollakin.

        Yrittäjyys on tosiaan taitolaji, itse olen taiteillut 25v yrittäjänä siitä voi laskea milloin aloitin.
        Kursseista on yrittämisesäkin apua, ja siitä että on halu parempaan.

        Menestyvän ja ei menestyvän ero on siinä että menestyvä ratkaisee ongelmat ja ei menestyvä pitää ongelmia esteenä.

        Eli ihan oikeasti otappa selvää mitä paikkakuntia on olemassa missä saisit töitä ja halvemman asunnon.
        Katso myös mitä ihan oikeasti on tarjolla aikuisopiskelijoille.


      • Ei_ole_helppoa

        En tiedä, kenelle tuo kommentti oli, mutta me asumme huonosti tienaavan mieheni kanssa 9000 asukkaan kunnassa kunnan vuokratalossa. Yritä siitä vielä halvemmaksi vetää! Helsingissä olisi paljon työpaikkoja avoinna, mutta palkka pitäisi olla hurjan paljon parempi, että sinne kykenisi muuttamaan. En näe mitään järkeä muuttaa sellaiseen paikkaan, mistä työmatka on jotain 2 tuntia suuntaansa. Siinä ei voi enää elämänlaadusta puhua (tai jaksamisesta). Ja mieheni on maaseutumaiselta pikkupaikalta kotoisin, ei häntä edes saisi Helsinkiin muuttamaan. Ja lisäksi minähän opiskelen täällä. Jos tähän pitäisi toinen asunto laittaa (rahat toiseen takuuvuokraan ja muuttoon, toisen sängyn ostaminen vähintään) se olisi katastrofi, ellei palkka sitten olisi erittäin paljon suurempi kuin nyt. Joka tapauksessa tuo muutto pitäisi ensin rahoittaa luottokortilla.

        Olemme kyllä kielitaitoisia, puhumme yhteensä kuutta eri kieltä, toisia paljon paremmin kuin toisia, mutta hyvin moneen paikkaan voisimme sen puolesta muuttaa. Mies onkin hakenut töitä myös muista pohjoismaista. On aiemmin ollutkin muualla kuin Suomessa töissä. Nyt vain tuntuu olevan jotenkin erityisen paljon hänen alansa työntekijöitä hakemassa töitä. Haastatteluihinkin on vaikea päästä. Missään vaiheessa hän ei ole rajoittanut työnhakuaan lähialueille, vaan alue on ollut kulkuyhteyksien mukaan , etelä-pohjoinen -suunnassa jopa 600 km.

        Emme ole nyt kesken minun opiskelun kuitenkaan halukkaita myymään kaikkia vaivalla hankittuja huonekaluja ym. vain, että pääsisimme vielä epävarmempaan tilanteeseen ulkomaille ja Suomeen palatessamme olisimme tyhjän päällä. En usko, että ruoho on sen vihreämpää tällä hetkellä kovinkaan monessa paikassa. Yrittäjyydestä on turha puhua, sillä siihen mieheni alalla ei ole laillista oikeutta kuin vasta vuosien työkokemuksella ja minun alallani ei ollenkaan. Me emme ole mitään myyjiä eikä meistä ikinä sellaisia tule. Kokeilin sitä, olin siinä hyvä, mutta inhosin joka sekuntia.


    • Jos_on_koulutusta

      Niin muutto pois Suomesta on harkinnan arvoinen asia.

    • ttsetwwt

      Ap oisit opiskellu ja hankkinut kunnon eväät työelämään ennenkuin hankit lapsia.

      • Cattiks

        Sitä nyt tuskin enää tarvitsee erikseen sanoa. Näitä riittää, joilla joku ihme vauvakuume menee kaiken järjen ja harkinnan edelle. Itselläni ei onneksi.

        Mutta asiaan: kannattaa lähteä opiskelemaan, miiruxx. Vaikka olisi muutaman vuoden vielä yhtä tiukkaa kuin nyt, sitten se helpottaa. Ainakin jos valitsee alan oikein (=ei kannata opiskella tradenomiksi, se on sama kuin työtön). Tuohon tilanteeseen kun ei kannata jäädä. Siinä vellomalla asiat ei parane. Itselleni tulee aina epätoivon jälkeen sisuuntuminen: "Minähän kyllä nousen tästä. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Hihat rullalle ja toimeen!" Onnea jatkoon :).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe