TARVIIN SUN APUU!!!!!!!!!!

apuuu

Moikka tarviin just sun apua kun sä luet tätä. Haluun tietää hevosista ihan hirveesti vaikka tiiän nistä jo aika paljon mutta mitä ikinä mieleen juolahtaakaan kertokaa hevosen hoidost arkipäivässä muutenkin mitä olis hyvä tietää ja ruokinnasta mut siit on aika vaikee sanoo kauheesti mitään. ihan vaikka harjauksesta hampaiden raspaukseen kun en oikein tiedä mistä aiheesta hevosen hoidossa kysyisin koska oon lukenu niin hirveesti ja kokenu ja kysyny mut haluun vaan kertakaikkisesti tietää tosi paljon ja eikä ikinä voi oikeestaan tietääkkään kaikkea mut ihan kaikkee mahdollista ja jos jaksatte niin tehkää tekstistänne tooosii pitkä niin saan paljon iriti kiitos näin etukäteen!!!!!

5

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korjatkaajosvääräsä

      Vou, sie oot kyl aika innokas, ihan tosi hyvä hevosalan kannalta (innokkaita nuoria(?) tarvitaan). Vähän vaikea alkaa kertomaan mitään, toivottavasti tulee jotain uuttakin :) no esim kavioiden ja jalkojen hoito ylipäätään. Kavioiden huolto on tärkeää, varsinkin näin kesällä, kun hevoset ovat laitumilla jne. Kavioiden jokapäiväinen puhdistus on tärkeää, sen varmasti tiesit. Ylipainoisilla hevosilla on suuri riski sairastua kaviokuumeeseen laitumella. Toki kavioiden huolto auttaa asiaa, mutta kaviokuume ei lähde kaviosta. Kaviokuume lähtee hevosilla samalla tavalla kun diapeetes ihmisellä, eli haiman ongelmista. jos kavioiden puhdistus ei muuten auta kaviokuumeeseen, se auttaa huomaamaan onko jokin vialla vai ei. (tästä asiasta kannattaa lukea Hevosurheilu- lehti, siellä selitetty paremmin).
      Muilla talleilla käyminen on myös mitä suurinta oppia. Kotitallilla oppii eniten, mutta yleensä mitkään tallit eivät ole samanlaisia. Siten oppii tunnistamaan hevosen hyvän ja huonon kohtelun, siten saa myös selville ihan ylipäätään vaikka tämän maan talleista ja hevostapahtumista. Jos lähellä olevalla tallilla järjestetään kilpailut, kannattaa mennä katsoman jos kisaamaan ei mene.
      Hevosen ähkyn tunnistaa siitä, kuuluuko mahasta ääniä. Jos kuuluu, homma on yleensä ihan okei. Silloin huomaa, että suolisto on liikkeessä. Ähky johtuu siitä, että suolisto tukkeutuu ja siten hevosen aineenvaihdunta ei enää toimi. Ähkyä hoidetaan yleensä taluttelemalla maastakäsin ja mahdollisesti antamalla kipulääkettä. Siis jos ähky ei ole kauhean paha. Hevonen ei saa maata silloin kun sillä on ähky, hevosen ruumistakaan ei ole tarkoitettu makaamaan päivässä paljoakaan. Jos hevonen ei esim laitumella tai karsinassa suostu nousemaan ylös tai jaksa seistä, kannattaa kutsua eläinlääkäri. Mutta vain tallin omistajan kautta! Hevosten haavojen hoito. Pienet haavat, kuten naarmut jaloissa, hoidetaan pahuudestaan riippuen kaatamalla vettä päälle eli huuhdella haava ja laittaa rasvaa. Ötököiden puremiin tai aukipuremiin haavoihin sama asia.
      Siinä oli jotain olennaista kesään liittyen, mukaan voisi vielä lisätä ettei ponit yleisesti saisi syödä apilaa, se on liian vahvaa varsinkin alkukesästä. Kannattaa lukea hippoksia, hevosurheiluja jne. Tai lukea näitä keskusteluja :) Toivottavsasti oli jotain apua!

      • välskäri-

        "Pienet haavat, kuten naarmut jaloissa, hoidetaan pahuudestaan riippuen kaatamalla vettä päälle eli huuhdella haava ja laittaa rasvaa."

        MINKÄÄNLAISIIN haavoihin tai naarmuihin EI laiteta RASVAA!!


    • kopotikop

      Jep..eiköhän netistä löydy asiaa ilman että täällä kyselee ja kirjastosta myös, täällä suomi24-foorumilla voi saada väärääkin tietoa ja on sitä myös muualla netissä.

      Esimerkiksi kaviokuume tapauksissa hoitokeinot poikkeavat jopa eläinlääkäreiden kesken.

      Eläinlääkäri aina paikalle jos epäilee kaviokuumetta.

      Jos hevosella todetaan akuutti kaviokuume niin ensimmäinen toimenpide on se että kengät pois.

      Lisäksi kaviot nostetaan kannoiltaan ylös eli tehdään kenkien tilalle kiilamaiset pohjat esim. jostain kestävästä materiaalista, itse tein vanhasta urheilusalin paksusta kumimaisesta matosta, sen paksuun on noin 5-6cm, siitä leikkasin kengän muotoisen palan ja sen halkaisin niin että tuli kerralla kaksi kiilamaista palaa ja näin kannat nousi noin 3cm ja kärki oli aivan nollassa eli kavion kärjen alle ei tullut oikeastaan lainkaan kiilapohjaa, voi jättääkin valkoviivan kavion varpaalta näkyviin eli siitä kiilapohja poikki, vahvaa ilmastointiteippiä kiinnitykseen mutta täytyy varoa ettei teippiä kiristä takaa päkiäspallojen päälle liian tiukalle, teipin ei tarvitse ulottua edes päkiäspallojen päälle saakka, pysyy aika hyvin teipillä kiinni.

      Hevonen karsinalepoon ja lääkäri antaa ruokintaohjeet, itse en tässä ala antamaan ruokinta-ohjeita ettei tule "virkavirheitä"..kuitenkin mahdollisimman vähän kävelyä hevoselle..tai ponille.

      Kavioiden kylmäys tulee myös kysymykseen.

      Tietysti kuumeen laskettua edessä klinikkakeikka ja sairaskengitys.
      Sitten kun kaviokuume on ohi ja hevonen /poni terve ja edessä seuraavat kengitykset..ja vaikka kuumeesta on jo mennyt aikaa reilusti niin hyvä kertoa asiasta kengittäjälle jos kengittäjä on eri henkilö mikä teki sairaskengityksen.

    • eygoce

      Siinäpä vasta asiantuntija!

    • Hevostelija1

      Hei,
      Ihanaa että olet noin innokas! Tietoa löytyy onneksi netistä vaikka kuinka paljon, sekä suomeksi että esim. englanniksi. En tiedä, oletko kenties jo harrastanut ratsastusta tai ollut muuten tekemisissä näiden otusten kanssa, mutta jos et, niin tervetuloa joukkoon! :)

      Yksi tärkeimmistä asioista on hevosen terveys. Siitä onkin puhuttu jo aiemmissa kommenteissa.

      Laumaeläimenä hevonen tarvitsee lajitovereita, eli hevosta ei tulisi pitää yksin. Kesäisin hevoset laitetaan laitumille, usein suuremmissa laumoissa, jos mahdollista. Laitumella tulee olla vettä ja varjoa saatavilla.

      Hevosharrastus on aivan ihana, mutta hevospiireissä esiintyy ikävä kyllä myös hevosten ikävää kohtelua. Esimerkiksi ratsastuskouluissa "hevosmiestaitoja" tupataan usein opettamaan hevosen rankaisemisen ja pakottamisen kautta. Itse olen kokenut aivan erilaiset keinot toimivimmiksi ja mukavimmiksi sekä ihmisen että hevosen kannalta. Kannattaa muistaa, että hevosen toiminnalla on aina jokin syy.


      Tässä oli vain pari juttua, jotka tulivat ensimmäisinä mieleen. Tietoa löytää kuitenkin netistä paljon enemmän, ja toki voit myös esim. hakeutua jonkinlaiselle hevostaitokurssille. Tässä kuitenkin linkki erääseen laajaan hevostietosivustoon, hevostietokeskuksen "tietoporttiin": http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=550&kieli=3

      Toivottavasti kommentistani oli apua! :)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2564
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      311
      2326
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2109
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1807
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1722
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1687
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1573
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1395
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    10. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      59
      1375
    Aihe