Rahoitusvastikkeen suuruus

osakas2

Rahoitusvastike pitäisi yhtiöjärjestyksen mukaan koostua pankin perimistä korko yms. kuluista sekä yhtiölainan lyhennyksestä.

Lisäksi yhtiöjärjestyksessä on sanottu että osakkeenomistajalta vastaanotetut lainaosuussuoritukset on viipymättä käytettävä yhtiön lainojen lyhentämiseen sen mukaan kun osakkeenomistaja on maksettaessa tarkoittanut.

Onko isännöitsijä oikeutettu jatkuvasti perimään ylisuurta rahoitusvastiketta vuodesta toiseen. Lisäksi näyttäis siltä että taloyhtiön luotollisen tilin korkoja on jälkilaskelmissa lisätty rahoitusjäämien laskelmaan. Nyt meiltä on yliperitty yhteensä jo yli 1200e.

Yleensä aina yhtiökokouskutsussa on kohta, jossa päätetään siirtää yhtiön lainojen lyhennykset lainanlyhennysrahastoon. Olisiko kohtuullista että yliperityt osuudet maksettaisiin kerran takaisin, näin seuraava rahoitusvastike saataisiin vastaamaan paremmin todellisia kuluja. Toinen vaihtoehto on ylikertyneillä lyhennetään varsinaista yhtiölainaa pienemmäksi, siitä taitaa pankki periä ylimääräisiä kustannuksia kun lainalaskelmat menee uusiksi.

Mitä sanoo arvon keskustelijat

10

1383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lainanmaksaja

      "Onko isännöitsijä oikeutettu jatkuvasti perimään ylisuurta rahoitusvastiketta vuodesta toiseen. Lisäksi näyttäis siltä että taloyhtiön luotollisen tilin korkoja on jälkilaskelmissa lisätty rahoitusjäämien laskelmaan. Nyt meiltä on yliperitty yhteensä jo yli 1200e. "

      Ei isännöitsijä mitään peri, vaan rahoitusvastikkeen suuruus päätetään yhtiökokouksessa rahoituslaskelman pohjalta joka vuosi erikseen. Oletko käynyt yhtilkokouksessa???

      Lainanryhennysrahasto voi olla ylijäämäinen, tosin en näe siinä mitään järkeä, mutta lainanlyhennysrahastossa olevaa rahaa ei saa käyttää yhtiön hoitokuluihin.

    • NoMuttaMutta

      Pitäähän sen isännöitsijän pystyä vaihtamaan Mersu joka toinen vuosi...
      Maksakaa kiltisti vaan.

    • AIT-isännöitsijä-

      Tilinpäätösasiakirjoissa pitää olla aina erillinen laskelma joka näyttää rahoitusvastikkeen käytön ja kertymän lainanotosta alkaen. Eikö Teillä ole? Taitaa olla kyse väärinymmärryksestä.

    • osakas2

      "Lisäksi yhtiöjärjestyksessä on sanottu että osakkeenomistajalta vastaanotetut lainaosuussuoritukset on viipymättä käytettävä yhtiön lainojen lyhentämiseen sen mukaan kun osakkeenomistaja on maksettaessa tarkoittanut."

      "Yleensä aina yhtiökokouskutsussa on kohta, jossa päätetään siirtää yhtiön lainojen lyhennykset lainanlyhennysrahastoon. "

      Eikö lainanlyhennysten siirtäminen lainanlyhennysrahastoon ole ristiriidassa yhtiöjärjestykseen nähden?

      Jos osakkeenomistaja nimenomaisesti haluaa että rahoitusvastikkeilla kerätyt varat käytetään lainojen lyhentämiseen tai että ylikerätyt pitäisi palauttaa.

      • lainanmaksaja

        "Lainanlyhennysrahasto" on vain kirjapidollinen käsite. Kun lyhennyksiä varten kerätyt varat rahastoidaan ne eivät näy taloyhtiön tuloksessa.

        Yleensä taloyhtiöiden lainojen lyhennykset on kerran tai kaksi kertaa vuodessa ja näitä lyhennyksiä varten kerätään rahoitusvastiketta kuukausittain, joka rahastoidaan. Jos lainalyhennys on esim. helmikuussa ja tilikausi päättyy vuoden vaihteessa on taloyhtiöllä taseessa ylimääräistä rahaa (rahoitusvastiketta) tilikauden päättyessä. Jos tätä rahaa ei rahastoida, näkyy se taloyhtiön tuloksessa. Taloyhtiö ei voi tuottaa voittoa, ellei halua maksaa veroa, joten nämä rahoitusvastikkeet pitää rahastoida. Rahastoidut varat eivät näy tuloksessa.

        Jos joku osaa paremmin asia selittää niin ..korjailkaa...


      • Väärinkäsitys

        Vastauksesi on täysin oikein.

        Taloyhtiön ei ole järkevää lyhentää lainaa kuin kerran, tai korkeintaan kaksi kertaa vuodessa.
        Siihen asti varat rahastoidaan. Rahasto ei näy yhtiön tuloksessa, eikä rahasto saakkaan näkyä. Muuten yhtiölle voi tulla veroseuraamuksia.

        Ja kuten aiemmin jo sanottu, niin ei isännöitsijä päätä mistään rahoitusvastikkeista tai rahastoinnista. Päätös tehdään yhtiökokouksessa, eli osakkaat päättävät asiasta.

        Uskoisin, että aloittaja on käsittänyt jotain väärin.


    • osakas2

      Meillä lainan takaisinmaksut taitaa mennä kerran kuukaudessa. Olisi varmaan järkevää muuttaa maksutapaa, säästyisi pitkässä juoksussa kk-kuluissa.

      Joka tapauksessa meillä näyttäisi vielä käyneen niin että luotollisen käyttötilin korkomenoja on laskettu rahoituslainan ylijäämälaskelmiin mukaan, joten se lähes tuplaa jo aiemmin syntyneet ylijäämät.

      Ylijäämä=rahoitusvastikkeet-maksut pankille.

      Meidän osuus kertyneistä ylijäämistä on luotollisen käyttötilin korkomenot huomioiden n.1200e eli kyseessä on jo merkittävä summa pienessä taloyhtiössä, josta meidän osuus on ylittää 10%.

      Enemmistöllä osakkaista tätä yhtiölainaa ei enää ole, joten he eivät välttämättä kannata asiaa, varsinkin jos se pienentää merkittävästi taloyhtiöön hyvin kertyneitä rahavaroja.

      Miten tämä saisi oikaistua?

      • lainanmaksaja

        Ei enemmistöosakkaat voi sitä tosiasiaa muuttaa, että rahoitusvastikkeena kerätyt varat on käytettävä lainan lyhennykseen. Jos rahoitusvastikelaskelma on ylijäämäinen voi sen seuraavan tilikauden aikana tasata pienentämällä kuukausittain maksettavaa rahoitusvastiketta.

        Avaa suusi yhtiökokouksessa, kun asiaa käsitellään ja vaadi kertyneen rahoitusvastikejäämän tasaamista.


      • tasapuolisuutta
        lainanmaksaja kirjoitti:

        Ei enemmistöosakkaat voi sitä tosiasiaa muuttaa, että rahoitusvastikkeena kerätyt varat on käytettävä lainan lyhennykseen. Jos rahoitusvastikelaskelma on ylijäämäinen voi sen seuraavan tilikauden aikana tasata pienentämällä kuukausittain maksettavaa rahoitusvastiketta.

        Avaa suusi yhtiökokouksessa, kun asiaa käsitellään ja vaadi kertyneen rahoitusvastikejäämän tasaamista.

        Juuri näin. Tosin rahoitusvastikelaskelman tasaus pitää tehdä eikä 'voi tehdä'. Tietysti ihan nollatulokseen ei yleensä päästä.


    • jensen

      Ottakaa huomioon, että jos lainan lyhennys on esimerkiksi huhtikuussa, lainalla on jälkilaskelmassa oltava ylijäämää edellisen lyhennyksen jälkeen kertynyt osuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      93
      1438
    2. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      184
      1400
    3. 76
      1175
    4. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      90
      1125
    5. Tekis mieli tulla rakastelemaan sua nyt heti

      Heti eikä kolmastoista päivä.
      Ikävä
      81
      985
    6. j miehelle

      Mitä meille oikein tapahtui?
      Ikävä
      83
      979
    7. Me emme...

      Näe, emmekä kuule toisiamme. Ajattelen silti sinua joka päivä💔
      Ikävä
      39
      952
    8. Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa

      Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa
      Kemijärvi
      66
      905
    9. Satonen Kelaan, on paras mies ?

      Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v
      Kansallinen Kokoomus
      78
      888
    10. Korjaamo Kiesifix

      Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/
      Oulainen
      5
      841
    Aihe