Omistaja pitää saada tuottoa sijoit. mutta mutta

Piensijoittelija

Pörssifirmat jakaa osinkoja maksimaalisia määriä ja vähän enemmänkin, koska kuulemma osakkaat vaatii ja pitäähän osakkaan saada tuottoa sijoitukselleen. Vastapainona on sitten minimaaliset satsaukset yrityksen kehittämiseen ym. investointeihin.

Eikö tämä ole aika pölkkypäinen yhtälö?

Itsekin olen roposiani sijoittanut niin pörssifirmoihin kuin muihin yhtiöihin. Tokihan osinkoja on kiva saada, mutta itse ajattelen asiaa vähän laajemmin ja pidemmällä perspektiivillä. Jaksan kyllä odottaa vähän pidempäänkin jos vastapainona on yrityksen menestyminen tulevaisuudessa: arvon nousu ja tulevat osingot.

Etenkin jos asiaa ajattelee vähän omaa napaansa pidemmälle, pitäähän yritysten satsata kilpailukykyyn, joka myös tarkoittaa lisää työpaikkoja ym. eli se on yhteiskunnan kannalta tärkeää.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keka.tietaako

      Niin onhan se hirviää, jos firma tekee voittoa ennen veroa 100M, maksaa veroaja 20M ja jakaa lopusta 50%:a osinkoja 40M ja 40 jää vahvistamaan tasetta. Hyvässä lykyssä työllistää 100 henkilöä 3.000.000 palkkatuloja, 1M verotuloja. Niin onhan tämä hirveän epäreilua, kun jaetaan osinkoja 40M, josta maksetaan veroja, ai niin jos ei makseta, veroja niin saaja on yleensä oy,

      • Nalletahtoo

        Lienee kuiteenkin suhteellista, kun pankin talletuskorko on 0% ja pelureiden (mm. jenkkien eläkerahastot) pitäisi saada kuitenkin tuottoa 15% ja jos ei saa, se pitää ottaa kansalta, jotta heidän henkilökohtainen tuotto saadaan alas 50%, reilua eikö olekkin.


      • Piensijoittelija

        Tokihan niitä löytyy sellasiakin yrityksiä, jotka maksaa osinkoa ihan järkevästi samalla satsaten kehitykseen ja kasvuun. Lähinnä kysymys on siitä, onko lähtökohdan pörssifirmoihin sijoittamisella oltava juuri se vuosittainen osinko? Mielestäni ei.

        Ilmiö taitaa vieläpä olla erityisen Suomalainen ainakin jos vertaa Helsingin pörssin eli NASDAQ OMX Helsingin yritysten markkina-arvon kehitystä muihin pörsseihin.

        PÖRSSI, JAKSO, MARKKINA_ARVON KEHITYS

        OMX HELSINKI_PI, 5 v, 9,92 %
        OMX NORDIC 40, 5 v, 39,23 %
        DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE, 5 v, 42,92 %
        NIKKEI 225 INDEX, 5 v, 65,18 %
        OMX STOCKHOLM_PI, 5 v, 38,76 %
        OMX COPENHAGEN_PI, 5 v, 91,83 %

        Aika vaatimatonta on ollut kehitys, vai mitä?


    • Vakuusvaje

      Jos yhtiöllä ei ole tuotantokapasiteetin puutetta vaan esimerkiksi vajaakäyttöisiä tehtaita, investoinneissa ei tietenkään ole mitään mieltä. Paljon edullisempaa on ensin ottaa olemassaolevat resurssit käyttöön.

      Erityisesti Suomen osalta tilanne on sellainen, että tänne ei oikein kannata investoida muutenkaan. Jos siis laajentamisen tarvetta on, perustetaan uudet tehtaat ulkomaille. Siellä raaka-aineet ovat halvempia, palkat kohtuullisempia, verot pienempiä eikä AKT ole rajalla vahdissa. Eikä tilanne näytä paranevan lähivuosina missään suhteessa.

      Yhtiön tarkoitus on tuottaa omistajille rahaa ja omistajien on oman etunsa vuoksi syytä pitää huolta, ettei firman johtoporras pääse porsastelemaan ylimääräisellä pääomalla. Silloin ostellaan helposti kaikenlaista ilmaa milloin mistäkin. Jos kaikkea rahaa ei tarvita yhtiössä, ne on parempi jakaa osakkaille. Heillä saattaa olla omia parempia sijoitusideoita, joista lopulta voi olla enemmän hyötyä yhteiskunnallekin.

    • Osakesijoittaminen, osakesäästäminen on tätä nykyä otolliselta vaikuttava vähäistenkin säästöjen hyödyntämismenetelmä. Toki pankkitilillä roposet säilyvät sielläkin, mutta osakkeissa on sentään edes hiukan toivoa myös tuoton saamisesta. Riskinsä on tietysti olemassa osakesijoituksissa. Harkintaa kannatta yrittää käyttää.

      Ainakin meikäläinen piensäästäjä, piensijoittaja haluaisi lukea näillä palstoilla runsaammin osakesijoittamista myönteisellä mielellä tarkastelevia kirjoituksia. Henkilökohtaisesti en katso olevani pörssikeinottelija. Osinkojen mollaaminen ja suoranainen paheksuminen on mielestäni väärin. Osingot ovat yksi olennainen peruste koko osakkeisiin satsaamisessani. Jos aikaa myöten suhdanteet kehittyisivät niin päin, että pankkitalletuksetkin alkaisivat taas tarjota korkotuottoa, niin silloin olisi paikallaan harkita pankkisäästämisen ja osakesijoittamista nykyistä tasapäisempinä vaihtoehtoina.

      Toinen seikka osinkotuottojen rinnalla on pörssiosakkeitten mahdollinen myyntivoitto siinä tapauksessa, jos laittaisin osan sijoituksistani myyntiin. En ymmärrä myöskään myyntivoittojen demonisointia esim. ansiottomina arvonnousuina. Kauppa ja siitä saatava voitto on aivan normaalia ja hyväksyttävää taloustoimintaa.

      Pörssitoiminnassa on mielestäni olennaisen tärkeää sen merkitys kansantaloudelle. Tarjoaahan pörssi yrityksille vaihtoehtoisen rahoitusväylän pankkirahoituksen rinnalle. Tätä periaatteellista puolta olisi aiheellista pitää esillä enemmänkin julkisuudessa kuin mitä nykyään tapahtuu.

      Pörssisijoittamiseen itse kukin osakkeitten omistaja pystyy halunsa ja harrastuksensa mukaisesti sisällyttämään myös aktiivisen osallistumisen yritysten toimintaan ainakin yhtiökokousten tasolla. En ole itse yhtiökokouksiin osallistunut, mutta kyllä sinne joukkoon mukaan änkeäminen kiinnostaa sen verran, että ehkäpä jo tänä keväänä käyn katsomassa ja kuulostelemassa jonkin yhtiön kokousmenoa ja -meininkiä.

    • sklfjskfjklskfdjdsk

      Juuri tällaisena lama-aikana pitäisi kaikkein eniten panostaa tuotekehitykseen ja investointeihin nousukautta varten eikä jakaa rahoja ulos firmasta. Lainakorot ovat nollilla joten investoinnit ja tuotekehitys ei voi olla ainakaan siitä kiinni ettei olisi rahaa. Nousukautena taas lainoja ei varmasti saa yhtä halvalla kuin nyt.
      EKP:kään ei kyllä näytä omaavan mitään muita keinoja kuin koron alennus mutta sehän ei ole toiminut tähänkään mennessä eikä tule toimimaan vastaisuudessakaan niinkauan kun yritykset katsovat että ei kannata investoida mihinkään.
      Investoinnithan eivät tarkoita aina uusia toimitiloja tai kasvua, voisivat investoida esim. konekannan uusimiseen jos on jotain vanhoja reistaavia paskoja käytössä tai edes korjauksiin, parannuksiin, toimitilojen kunnossapitoa, yms. pienempää jos suurempiin ei ole tarvetta mutta ei senkään vertaa tapahdu.
      Mielikuvituksen puutetta, apaattisuutta, näköalattomuutta vai mistä johtuu tällainen pysähtyneisyyden tila?

    • äåpöloikju

      Olen pk-yrittäjä. Ostin muutama vuosi sitten yrityksen X vanhalta omistajalta ns. Liiketoimintakaupalla. Eli juttu meni niin että perustin yrityksen Y , 2500€ osakepääomaalla. Lainasin omia rahoja tälle yritykselle Y joka osti yrityksen X liiketoiminnan. Yrityksen Y nimeksi vaihdoin yrityksen X nimen. Koska yritys X oli vanha, niin tulosta tuli heti ekasta päivästä lähtien.
      Heti alkuun tavoitteenani oli saada yritykselle osingonmaksukykyä ja arvon nousua mahdollista myyntiä varten sekä tietenkin itselle työpaikka ja palkkatuloa.
      Nyt tilanne on sillai että osinkoa tulee vuodessa reilu 100k€ ja yhtiön arvo on miljoonia eli parempi diili kuin pörssi. Lainankin olen saanut takaisin. Yritystä en ole myynyt sillä se tuottaa niin hyvin.

    • Notta-tuota

      Mukava kuulla, että sentään joku vielä sijoittaa rahaa todelliseen, työllistävään liiketoimintaan.

      Pörssin ongelma on se, että iso osa irtonaisesta rahasta pyörii ikäänkuin pelimerkkeinä pelaajalta toiselle. Myös osingoista luultavasti valtaosa siirtyy pörssipeliin ja pahjimmassa tapauksessa vielä Suomen ulkopuolelle. Löytyisiköhän mistään tietoa, paljonko liikkeellä olevasta rahasta pyörii pörssissä ja mikä osa on todellisessa kierrossa, riittääkö 50-50?

    • specter

      Meitä sijoittajia on erilaisia, erilaisissa elämäntilanteissa olevia. Joku tarvitsee osinkotuloa passiivisesti, myymättä osakkeita.

      Aika harva sijoittaja/omistaja on suomessa vaurastunut ostamalla ja myymällä osakkeita, verotus on niin korkea, että se pitää huolen siitä, ettei viimeiselle riville jää liikaa numeroita.

      Sen sijaan, pääasiassa osakkeilla vaurastuneet suomalaiset, joilla on oikeasti reilusti varallisuutta, ovat "osta-ja-pidä"-tyyppisiä sijoittajia. Osakkeet ostetaan siinä uskossa, että ne pysyvät salkussa ja siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.

      Tässä valossa on ilmeisen hyvä asia, että osakkeista ja yhtiöistä saa tuloa myymättä osakkeita, osingon muodossa.

      Vauraiden ihmisten ensimmäinen lähtökohta on se, ettei itse pääomaan kosketa. Pääoman tuottamaa tuloa voidaan hyödyntää, mutta jos osakkeet myydään -> tuotto lakkaa ja astuu voimaan "Arhinmäen laki" - kohta pitää tuloa saada sellaisista firmoista, joita ei omista :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe