HÄTÄHUUTO OIKEISTOHALLITUKSEN KOVILLE KORVILLE

tuntemattomatsotilaat

Hätähuuto Sipilän hallitukselle vammaisten säästöistä

Suomesta tulee vammaispalvelujen kehitysmaa, jos hallitus leikkaa 61 miljoonaa vammaisten palveluista.

Hallitus aikomus säästää 61 miljoonaa euroa vammaisten palveluista on nostanut vammaisjärjestöt takajaloilleen. Invalidiliitto muistuttaa vaikeimmin vammaisten henkilöiden ihmisarvosta. Myös yli 75-vuotiailla vaikeavammaisilla on oikeus ikääntyä arvokkaasti.

Leikkaukset rajoittavat vammaisten liikkumista, osallistumista arkielämään ja itsenäistä asumista. Henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelut sekä palveluasuminen muutettaisiin harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi.

Yli 75-vuotias vammainen vanhus putoaisi vammaispalvelulain ulkopuolelle. Palvelut muuttuvat harkinnanvaraisiksi, jos hallitus toteuttaa aikeensa vammaisten palvelujen siirtämisestä vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain piiriin.
Hallituksen peruttava vammaisten kurittaminen

Viittätoista järjestöä edustava Suomen omaishoidonverkosto vaatii hallitusta purkamaan päätöksensä. Sen mukaan iäkkäiden vammaisten henkilöiden palvelujen toteuttaminen maksullisina tai tuloharkintaisina karsii etenkin kaikkein vähävaraisimpien vammaisten ihmisten palveluja.

Säästöjen sijaan menot kasvavat. Laitoshoidon, palvelukotien, osastojaksojen ja ambulanssikyytien tarve kasvaa omaishoitoperheiden tukien heikentyessä. Vammaisten taloutta rasittavat usein myös vammasta tai sairaudesta aiheutuvat lääke- ja muut terveydenhuoltokustannukset, joita hallitus on jo korottanut.

Kehitysvammaisten Tukiliitto vaatii hallitusta noudattamaan YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen reunaehtoja ja tavoitteita. Tämä tarkoittaa suunnitelmien kokonaisarviointia. Kehitysvammaisiin ihmisiin ja heidän perheisiinsä kohdistuu pakkosäästöjä monesta suunnasta.

Suuri osa tukia saavista ihmisistä on ollut syntymästään saakka vaikeasti vammaisia tai vammautunut nuorella iällä. Harva saa työeläkettä ja elää pienellä takuueläkkeellä. Moni joutuu hakemaan toimeentulotukea Kelalta, jos perustukia leikataan.

Vammaislakien uudistus säästöjen ehdoilla

Hallitus siirtääkin vammaisia luukulta toiselle. Nykyinen lainsäädäntö kaipaa selkiyttämistä, mutta ei leikkaamalla. Kynnys ry:n mukaan on tärkeää yhdistää vammaispalvelu- ja kehitysvammalait yhdeksi laiksi ja luoda kaiken kaikkiaan nykyaikaisempi laki.

Järjestö epäilee, että jos tämän prosessin tavoitteena on saavuttaa 61 miljoonan euron säästöt, laista tuskin tulee ihanteellinen. Myös Suomen CP-liitto vaatii vammaislainsäädännön uudistamista kokonaisuutena, siten etteivät palvelut heikkene yhtäkkiä iän myötä.

Peruspalveluista vastaavan ministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan lakihankkeen käsittely on vasta valmisteluvaiheessa ja kestää vähintään vuoden. Kansanedustaja Kari Uotila ihmettelikin eduskunnan kyselytunnilla 17.3., miten Rehula voi jo etukäteen tietää säästöjen olevan tasan 61 miljoonaa euroa, jos kokonaisuuden sisältö ja toteutustavat selviävät vasta vuoden päästä.

Oma huonekin viedään?

Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen on erityisen huolissaan vammaisten asumisesta. Riskinä on uuslaitosten ja asuntokeskittymien syntyminen. Jatkossa vammainen ihminen ei välttämättä voi saada edes omaa huonetta. Nyt puhutaan mahdollisuudesta kahden hengen huoneisiin.

Säästötoimien arvioidaan ohjaavan asumispalveluita täysin päinvastaiseen suuntaan kuin niitä on viime vuosina kehitetty. Suuntaus on ollut vahvasti kohti yksilöllisiä, syrjäytymistä ehkäiseviä palveluita.

Invalidiliiton kannanotto:
http://www.invalidiliitto.fi/portal/fi/invalidiliitto/tiedotteet?bid=1779

Omaishoidon Verkoston kannanotto:
http://www.autismiliitto.fi/liitto/ajankohtaista/kannanotot/kannanotto_suomen_omaishoidon_verkosto_ei_hyvaksy_hallituksen_suunnitelmia_leikata_vammaispalveluista.2547.news

Kehitysvammaisten Tukiliiton kannanotto:
http://www.kvtl.fi/fi/ajankohtaista/lisaa-ajankohtaisia/?nid=1720

Vammaisten perusiukeusjärjestö Kynnys ry:n kannanotto:
http://kynnys.palvelut.uusisuomi.fi/2016/02/17/saastot-uhkaavat-vammaisten-oikeuksia-taas

Yhteenveto aiheesta:
http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3520913-hatahuuto-sipilan-hallitukselle-vammaisten-saastoista

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4021

      RIISTOKAPITALISTEILLA ON KIVISYDÄN JA POHJATON AHNEUS ! . RAAMATUN KOHTA RIKASMIES JA LASARUS KUVAA HYVIN NYKYISTÄ ERIARVOISTAMISTA ! .

    • synnillinen

      Sellaisia ovat USKOVAISET,rahan ahneita sairaita. KUN ON PÄÄSSYT JOHTAJAKSI, PÄÄ ON PIMAHTANUT , LUULEVAT OLEVANSA JUMALIA??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8721
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2613
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2351
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1989
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1736
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe