Apua scifin kanssa

Apuatarviin12345

Tarvin tietoa! Voiko joku kertoa millainen on tyypillinen scifi juoni

12

2205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloittelevakirjailija

      Ei ole olemassa tyypillistä scifi-juonta.

      Scifi on paljon enemmän kuin pelkkää Star Warsin ja Star Trekin kaltaista avaruusoopperaa, ja scifielokuva tai -kirja voi juoneltaan olla lähes millainen tahansa. Kyseessä on todella monimuotoinen ja laaja-alainen genre, johon voit tutustua parhaiten katsomalla scifileffoja ja lukemalla scifikirjallisuutta. Ja koska kyseessä on ennen kaikkea spekulatiivinen fiktio, eivät oikeastaan edes jo tuotetut elokuvat ja kirjoitetut kirjat varsinaisesti määrittele scifiä kuin nykyhetkessä, sillä esim. alati huimaa vauhtia kehittyvillä luonnontieteillä ja niiden tulevaisuuden odotuksilla spekuloimalla on aina mahdollista tuoda genreen uusia ulottuvuuksia.

      Tuolla on tiivistetyssä muodossa perustietoa siitä, mitä scifi on:

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Science_fiction

    • Schwarzewillis

      Nasan komentokeskuksessa havaitaan tuntematon kappale, joka lähestyy maata. Usa, Venäjä ja Kiina neuvottelevat asiasta. Sitten kappale asettuu Maan kiertoradalle ja siitä irtoaa pienempiä kappaleita, jotka hyökkäävät pommittamaan Washingonia ja muita vähemmän tärkeitä kohteita. Sitten touhutaan kuumeisesti ja viimein löytyy eläkeellä oleva alkoholisoitunut hävittäjälentäjä, joka pakotetaan komentokeskukseen.

      Hän kokoaa tiimin luusereista ja viimein ankaran taistelun jälkeen tuhoaa hyökkääjät, jotka osoittautuvat olevan limaisia matelijoita, joiden ainoa tarkoitus on imeä planeettojen luonnonvarat itselleen.

    • Veteranfan

      Star Wars elokuva ei ole scifiä vaan fantasiaa toisin kuin Star Trek.
      Star Wars elokuvan alkuteksti jo kertoo tapahtumien kertovan menneisyydessä ja kaukana maapallosta.

      Scifi elokuvien juoni tapahtuu yleensä maapallon tulevaisuudessa,menneisyydessäkin välillä käydään aikakoneella ja maapallon ulkopuolinen uhka pitää tappaa lähes jokaisessa scifi leffassa.

      Scifissä teknologia vertautuu yleensä jo tutkituun ja tiedettyyn faktaan,joten uusin teknologia esittäytyy scifileffoissa lähestulkoon jokakerta.
      Scifileffoissa ei pohdiskella turhia aatoksia vaan räiskitään ja rymistellään aivot narikkaan.

      • OsinEteenpäinOsinTaaksep

        Scifi-kirjallisuudessa on todella monia alagenrejä, joista vain joitakin harvoja on käytetty elokuvissa ainakaan mitenkään laajemmin. Useimmissa genreissä kehittynyt teknologia on keskeisellä sijalla tai vähintään läsnä, muttei kaikissa. Viimeaikojen scifi-kirjakustantamoiden toiminta on keskittynyt lähinnä feministiseen scifiin, mikä näkyy kuvaviihteen puolella varsinkin scifi-sarjoissa sekä pienen budjetin scifi-elokuvissa - jotka muutenkin ovat yleensä valitettavan heikkolaatuisia varsinkin käsikirjoitusten surkeuden takia.

        Toki suurtenkin budjettien scifi-elokuvissa on yleensä se pakollinen naispääosa, mutta useimmiten vastaavasti käsiteltynä kuin muissakin isojen budjettien elokuvissa. Tuohon kai itse kukin on jo joutunut tottumaan.

        Sanoisin kuitenkin, että viimeisen vuosikymmenen isojen budjettien scifi-elokuvat ovat käsikirjoituksiltaan aiempaa parempia, mutta pienten budjettien idenpendent-tuotannot ehkä jopa heikompia. Toista mieltä olevat voivat panna IMDB-linkkejä niistä mielestänne hyvistä 2000-luvun pienten budjettien scifi-leffoista (tai -sarjoista, millä budjetilla hyvänsä jälkimmäiset) - joita löytyy toki minunkin mielestäni, mutta vain kourallinen.


    • Scifiä eli tieteistarinoita on monenlaista eikä ole olemassa mitään tiettyä juonta. Scifi sisältää myöskin erilaisia alagenrejä kuten vaikka scifikauhua olevat Alien-elokuvat.

      Usein tieteistarinat tapahtuvat maapallolla tulevaisuuden futuristisessa maailmassa kuten vaikka Blade runner ja Fifth element, mutta voivat myöskin olla sen hetkisessä nykyajassa, jossa vaikka tiedemiehet ovat keksineet esim. miten elvyttää jokin kadonnut laji tai lajeja, Jurassic park on tämän tyyppistä tieteistarinaa.

      Joissain tieteisjutuissa myös avaruudesta tulee olentoja maapallolle (esim. Kolmannen asteen yhteys, Arrival) ja sitten on niitä, joissa seikkaillaan avaruudessa kuten Gravity ja Interstellar.

      Star warsit ovat enemmän fantasiaa tai Disneyn animaatioiden kaltaista satua, vaikka sijoittuvatkin avaruuteen, eivät varsinaista scifiä.

      Paluu tulevaisuuteen -elokuvia voidaan pitään jonkin sortin scifinä, koska niissä seikkaillaan menneisyydessä sekä tulevaisuudessa aikakoneella.

    • Tosin kun mietin tarkemmin, niin Gravity ei taida sittenkään olla varsinaisesti scifiä, koska siinä on tarina ihan nykyajan astronautista, joka avaruussukkulan vaurioiduttua jää leijumaan avaruuteen. Tämä tilanne voisi sattua kelle tahansa astronautille, jos oikein huonosti käy eikä se ole sidonnaiden tulevaisuuden teknologian tai futuristisen tai dystooppisen maailmankuvan kanssa. Eli Gravity ei näin ollen ole scifiä, vaikka siinä avaruudessa ollaankin, mutta Insterstellar on.

      • Anonyymi

        Kyllähän Gravity lasketaan tieteiselokuviin. Sen tapahtumat ovat ihan täyttä tieteisfiktiota ja epärealistisiakin, verrattuna esim. tositapahtumia kertaavaan Apollo 13 -leffaan.


    • Tosin sitten Mary Shelleyn 1800-luvun alussa kirjoittama romaani Frankensteinin hirviö ei ole sekään scifiä, vaikka siinä on klassiselle tieteistarinalle tyypillisiä piirteitä, kuten tiedemies (pääosassa oleva tohtori Frankenstein), tiedelaboratorio, tehdään tiedekokeiluja. Myös tässä pohditaan tieteistarinoista tuttuja kysymyksiä kuten sitä miten pitkälle ihminen on valmis menemään tieteen nimissä, pystyykö ihminen olemaan Jumala ja kellä on oikeus syntyä ja elää. Näistäkin huolimatta tämä tarina luetaan kuitenkin kauhuksi ja sitä pidetään yhtenä kauhukirjallisuuden klassikkona.

    • Anonyymi

      Valko-ihoinen, vähän enolta näyttävä alkoholisti lentää jonnekkin ja jotenkin pelastaa koko perhanan planeetan. mutta kuolee mennessään. Leffan lopussa kaikki hurraa.

    • Anonyymi

      ..no, jos aloittaja viitsisi lukea jonkun siis muutaman Sci-fi romaanin tai katsoa tieteiselokuvan, käytännössä rajana on oma mielikuvitus..

      • Anonyymi

        aloittelijalta ei voi odottaa.

        ennen kuin teen itsestäni idiootin tuossa on muutama:

        -Dune
        - Foundation and Earth
        -Linnun (englanniksi)
        - Thrawn trilogy.
        - Neuromancer
        - every thing after that...

        jos haluaa olla lukematta
        niin kuralle mennään mutta:

        -interstellar
        -terminator
        -


    • Anonyymi

      Jos haluaa hyvää scifiä, niin Babylon 5 kannattaa katsoa, todella yksi parhaista sarjoista.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe