Selviääkö ruskeaksi mennyt laakerikirsikka?

Rikula

Erilajiset laakerikirsikat saivat toisen talvensa jälkeen pahannäköiset talvivauriot (kun paukkupakkanen tuli paljaaseen maahan?) Lehdet riippuvat aivan ruskeina mutta ovat kuitenkin nahkeita, eivät siis kuivia. Aivan tyvellä vielä vihertää. Voivatko vielä selvitä ja miten asiaa voisi auttaa?

10

1272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poltinkarva

      Odota, nyt sataakin, ettei tarvitse kastella. Vaan jos tulee yöpakkasia,peittele.

    • Rikula

      Kiitos, Poltinkarva. Itse asiassa kastelin niitä pariin kertaan jo lämpimällä vedellä ja huomasin, että on siellä ihan tyvellä enemmänkin vihreää - tosin NOVITALLA vain yksi ainoa kirkkaanvihreä lehti ( toisessa kirkkaanvihreä syrjä). Ne vihreät lehdet ovat aivan matalassa, UUDESSA versossa, eli lupaavalta näyttää sikäli! OTTO von LUYKENISSÄ sen sijaan on alhaalla monta tummemmanvihreää lehteä ja siellä täällä ylempänä sellaisia ruskeanvihreitä. Ja sehän onkin kai se kestävin lajike.
      Kun aurinko paistoi lämpimästi, vedin kaikki talvensuojakatteet tyveltä loitolle, mutta tosiaan ajattelin työntää ne takaisin, jos yhtään tulee kylmempää. (Asun kyllä ihan etelärannikolla.)
      Asiasta toiseen: puksipuut ovat tänä vuonna vihreämpiä kuin koskaan - ilman mitään suojausta! (Aina ovat hyvin selvinneet, mutta nuorempina ne saivat joka kevät hiukan ruskettuneita lehtiä.)

    • Rikula

      Hiphei! Ensimmäinen todellinen elonmerkki tänään: sillä aremmalla, Novitalla, on tyvellä uusi pieni oksa ("runko") heleänvihreine sirkkalehtineen, ja vanhan paksun varren tyvellä on kaksi kirkkaanvihreätä "laikkua" kertomassa, että kohta puhkeaa siihenkin lehdet!

      Sen sijaan vahvempi, Otto, on ainakin kovasti jäljessä: alhaalla vain kaksi pientä oksanpätkää itsessään ovat vihreät mutta ilman silmuja.

      Molemmat, muuten, menettivät jo kauan sitten ne vähäisetkin vihreät, joita alkukeväästä tyvellä näkyi, mutta nyt siis Novita saanut uutta vihreää.
      Jo puolisentoista kuukautta sitten raksin molemmista pois melkein kaikki aivan kuiviksi menneet lehdet, jotta mahdollisilla uusilla olisi tilaa tulla.
      Molempia olen kastellut joka päivä runsaalla vedellä. Ja tänään toteutin sen, mikä koko ajan talonpoikaisjärjessäni on kolkutellut eli leikkasin molempia varovasti matalammiksi. Olen näet ajatellut, että ehkä kovia kokeneet juuret eivät jaksa pukata uusia lehtiä koko matkalle. Toisaalta taas en halunnut leikata paljon, koska - jos kuitenkin vielä tulisi uusia lehtiä ylemmäksikin - jo ilmeisen isot juuret tarvitsevat runsasta yhteyttämistä.
      Nyt vain jatkan ahkeraa kastelua toivoen, että se Ottokin sieltä vielä heräilee.

    • Rikula

      Vielä huomautan - jos nyt tätä palstaa kukaan seuraa - että tänä vuonna on paljon muitakin lehdettömiä ja kuolleilta NÄYTTÄVIÄ kasveja - erilaisia ruusuja ja kuusamia - vaikka normaalisti tähän aikaan ne ovat jo olleet täydessä lehdessä. Ja tämä kevät täällä etelärannikolla on vieläpä ollut kesälämmin.
      Olen kuitenkin pannut merkille, että kaikilla "kuolleillakin" on yhä notkeat varret ja oksat, eli eivät ole tikuiksi kuivuneet. Siis odottelua vielä vain, hyvät ihmiset!

    • poltinkarva

      Älä nyt sentään joka päivä kastele. Joka kolmas päivä voi riittää. Hukkuvat vielä kaiken muun lisäksi.

      • Rikula

        Kiva, Poltinkarva, että tulit tänne taas! Vai luulet, että laakerikirsikkani "hukkuvat"... Hmmh... Ne ovat kyllä todella korkeassa kohopenkissä, sellaisessa valtavassa, laidoiltaan lämpöeristetyssä laatikossa. Altapäin vesi pääsee herkästikin valumaan kallionseinämää alas...
        Vaan otan huomioon neuvosi. Kiitos.


    • Rikula

      Juuri laakerikirsikoitani kastellessa - Poltinkarvan neuvon mukaan monen päivän jälkeen - huomasin, että nyt on vihdoin Ottokin työntänyt tyveltä uusia versoja! Novitalla taas uusien versojen lehdet alkavat olla jo kohtalaisen kokoisetkin. (Jollain nettisivulla väitettiin, että laakerikirsikat eivät versoisi tyveltä, mutta tässä tuli todistetuksi, että tyveltä versoamista nimenomaan voi tapahtua. Vanhoihin oksiin ei ole täällä vieläkään tullut yhtään mitään.)
      Toisaalta hyvä, että kasvatus on nyt uudelleen alussa: Pienet taimet on helpompi suojata seuraavaksi talveksi. Ja vanhat kookkaat juuret maan sisässä lienevät jo todella vahvat.
      - Se vain vielä mietityttää, että ehtivätkö ressukat yhteyttää tarpeeksi tämän kesäkauden aikana, kun uusien versojen lehdet kasvavat kokoa kovin, kovin hitaasti... Onneksi täällä meren äärellä kuitenkin on ihan tuonne jouluunkin asti usein todella leutoa ja ilmassa hyvää tekevää kosteutta.
      (Asiasta toiseen: Monta vuotta vanha, suurehko happomarjani ei VIELÄKÄÄN ole saanut lehtiä, mutta on siis sekin yhä aivan notkea. Vasta parivuotiset kääpiöhappomarjat sen sijaan saivat lehtensä jo kauan sitten, kolmen kappaleen rivissä tosin aivan eri aikoihin - vieläkin ovat jokainen ihan eri vaiheessa. Kasvien kannalta todella poikkeuksellinen talvi takanamme!)

    • poltinkarva

      Hallaöitä tulossa, jos hallanvaaraa, peittele ne laakerikirsikat.

    • Rikula

      Hei taas, Poltinkarva! Kiva kun olit käynyt täällä jälleen. Varoitus saavutti minut myöhään, mutta eipä tänne rannikolle, ympäristöään reilusti korkeammalle kalliolle hallat kesäaikaan iskekään. Alkuviikosta, vain antaakseni ressukoille laakerikirsikoilleni ravintoa, levittelin kyllä runsaasti tuoretta ruohokatetta niiden ympärille. Ja ne lehdet ovat nyt vihdoin alkaneet kasvaa kokoakin!
      Kiitos tsemppauksesta Poltinkarvalle ja oikein hyvää ja toivon mukaan uudelleen lämpenevää kesää! Toivottavasti tästä dialogista on joskus jollekulle hyötyä!
      Lupaan palata asiaan joskus, kun aika näyttää, miten ressujen lopultakin kävi taikka aikaisemminkin, jos ilmenee jotain tähdellistä.

      • Anonyymi

        Kiitos vinkeistä.
        Minulla tällähetkellä ainakin 30 kpl ruskeita Laakerikirsikoita. Surkea näky. Ovat selvinneet 5 talvea. Nyt näyttää huonolta. Mitä tehdä?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      250
      2296
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1891
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1565
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      132
      1332
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1200
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1155
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      990
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe