Arvot ja arki

nsp

Miten määritellään se, että mikä on hyvän moraalin ja etiikan mukaista toimintaa? Miten määritellään kunnonkansalainen?

8

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itse olen aika relativisti. Mitään absolut määritelmää ei siis ole.
      Kuitenkin useimmat ihmiset uskovat tekevänsä oikein ja häpeävät sitä kun tekevät väärin. Käsitys oikeasta ja väärästä on yhteisessä maailmassamme kohtalaisen yhtenäinen. Jos kaikki tekevät mikä on heidän oman kokemuksensa/käsityksensä mukaan oiken, päästään keskiarvoisesti useimpia ihmisiä enemmän tai vähemmän miellyttävään lopputulokseen.

    • nää_on_näitä

      Hyvä että aloitit kahdella eri merkityksellä joten ajattelen että arki tarkoittaa lakia ja asetuksia, säädöksiä jne. Näitä valvoo oikeusjärjestelmä ja kärjistäen ne eivät anna oikeutta vaan jakavat tuomioita. (lakia ei opeteta kuin pintapuolisesti)
      Arvot olisi se mitä meille on opetettu kuten omatunto, hyvät tavat jne.
      Kolmantena otan intuition joka on uutta luova, ennakko-odotuksista vapaa oivallus joka on kaikille läsnäolijoille kohottava. Esimerkkinä keksinnöt tai hyvä koomikko joka tuo iloa jokaiselle kuulijalle.
      Kunnonkansalainen on intuitiivinen elämän myönteinen, positiivinen. Tärkeä ominaisuus hänessä on luottamus, tapahtuipa mitä tahansa lopputulos on paras mitä voi olla.

    • ghty

      Olen samaa mieltä nimimerkin nää_on_näitä kanssa siinä, mitä hän sanoo arjesta ja arvoista, eli arki tarkoittaa lakia jne. ja arvot ovat omatunto, hyvät tavat jne.
      Kunnon kansalainen on sellainen, joka noudattaa lakia, säädöksiä jne. ja jolla on omatunto, jonka ääntä hän kuuntelee ja noudattaa.

      • sdfgsdfgdfg

        Entäs jos omatunto sanoo että mene ja raiskaa tuo lapsi? Kuten eräillä lahkonapamiehillä ja saarnaajilla.


      • nää_on_näitä
        sdfgsdfgdfg kirjoitti:

        Entäs jos omatunto sanoo että mene ja raiskaa tuo lapsi? Kuten eräillä lahkonapamiehillä ja saarnaajilla.

        Miellä jokaisella on mahdollisuus myös sairastua, ei se ole sidottu ammattiin. Olisikin mainiota kun poistamalla ammatti poistuisi sairaus.

        Aina oppii uutta erektion nostaa omatunto? Mutta meillä on tämä sananvapaus.


      • NäinMeillä
        sdfgsdfgdfg kirjoitti:

        Entäs jos omatunto sanoo että mene ja raiskaa tuo lapsi? Kuten eräillä lahkonapamiehillä ja saarnaajilla.

        "Entäs jos omatunto sanoo että mene ja raiskaa tuo lapsi? Kuten eräillä lahkonapamiehillä ja saarnaajilla."

        Juuri siksi meillä on ne lait. Lait ovat ne "viimeiset rajat" jotka määrittelevät niin moitittavat teot että yhteiskunta on katsonut hyväksi ne kieltää ja niiden rikkomisesta rangaista. Kaikki tämän "alle" menevät asiat ovat taas ihmisten oman moraalin varassa eli asioita jotka voivat olla moitittavia tai väärin mutta eivät aiheuta niin suurta haittaa että ne kannattaisi yhteiskunnan kieltää.

        Juuri tästähän monesti on kysymys kun kiistellään siitä mitä lainsäädännöllä säädellään. Vuosikymmeniä sitten oli olemassa vaikkapa aviorikos, nyt se on vain henkilökohtaisen moraalin asia.


    • Hei nsp

      Yhteiskunnan lait ja säädökset määrittelevät oikeudellisesta näkökulmasta kunnon kansalaisuuden. Kuitenkin moraali, etiikka ja arvot ovat paljon tätä laajempi näkökulma. Usein lakiasioista puhuttaessa rajataan pois se, mitä ei saa tehdä, esimerkiksi ei saa varastaa tai ajaa ylinopeutta. Laki harvoin antaa elämänohjeita siihen, miten tulee menetellä: se taas kuuluu moraaliin. Yleisesti ottaen lähes kaikissa uskonnoissa ja kulttuureissa hyvän elämän mittariksi asetetaan toisten ihmisten kohtelu. Kohtele toisia niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan löytyy monien uskontojen pyhistä kirjoista hieman eri sanamuodoilla, niin kristinuskostakin.
      Tämä sisältää myös suuren vastuun. Et voikaan ainoastaan välttää rikkomuksia tai pysytellä turva-alueella vaan joudut arvioimaan itse kussakin elämän tilanteessa, miten toista ihmistä tulee kohdella. Joskus se on helppoa: on helppoa avata ovi pyörätuolilla kulkevalle tai neuvoa tietä vieraassa kaupungissa kävelevälle. Joskus toisten kohtelu on erittäin vaikeaa: on vaikea tietää, mikä on oikein ja miten missäkin tilanteessa tulisi menetellä. Hyvä ihmisyys sisältää kuitenkin aina toisten huomioimisen. Itsekkyys, voitontahto, välinpitämättömyys ja kylmyys eivät johda hyvään elämään. Hyvä kansalainen omasta mielestäni on ainakin rehellinen, kohtelias, asiansa asiallisesti hoitava, muita asiallisesti kohteleva, avulias, sääntöjä noudattava, sanansa pitävä, luontoa kunnioittava. Mutta kukaan meistä ei voine aina katsoa peiliin ja sanoa, että näin minä toimin. Siksi kai hyvään ihmisyyteen kuuluu myös kyky pyytää ja antaa anteeksi.

      Merja, diakoni

    • Herätyys

      Se on määritelty Raamatun UT, Kristuksen Jeesuksen ja / apostoliensa, kaikille hyväksi Totuuteen perustuvissa ja mukaisissa / kaikkia kohtaan ja kaikille Oikeuden mukaisissa, ihan Lain / Laillisuuden täyttymyksen, = Krist. Rakkaus, joka ei ole kenellekään pahaksi, mukaisissa, Oikein, mihinkään pahaan ja väärään, josta tulee näitä SYYSTÄ (kaikki vääryys ja pahuus) Jumalan Sanan VASTAISUUKSISTA pahaksi / kärsimyksiksi ja valtaviksi turhiksi menetyksiksi ja sodiksi ym. vitsauksiksi, tuomioksi seuraamuksia. Niihin SYYTTÖMÄSTI elämisen ja toimimisen / vaikuttamisen opeissa ja ohjeissa.

      Jeesuksen nimessä... muistutten, ja valistaen, siitä kaikille hyväksi, kaiken Laillisen / Luvallisen Oikeuden mukaisuuden LÄHDE kirjasta, Raamatun UT, opetuksista ja ohjeista.

      Jonka parempia ei enää voi edes olla. Ovat jo täydelliset, kun ne vain oikein, kaikille, ja kaikellle Luojan hyväksemme luomalle hyväksi, Raamatun UT, Krist. Rakkaus, joka ei ole kenellekään pahaksi, mukaisesti tulkitaan, ymmärretään, ja niiden mukaan eletään ja toimitaan.

      Kaikki muu ja muulla tavalla elämä, touhut ja politiikka on Laittomuutta, sitä Oikeasti Laillista, kaikille hyväksi Oikeutta vastaan rikollisuutta. Josta tulee aina, tavalla tai toisella, enemmin tai myöhemmin ne, SYYSTÄ tuomioksi, pahaksi / kärsimyksiksi seuraamuksensa. Joita lähes KAIKKI ihmisten sairaudetkin, ym. muut tuskaa ja kärsimystä ja turhia menetyksiä aiheuttavat ongelmatkin on.

      vähäinen, Totuudessa pysyvä ja mukaisesti elävä ja toimiva, herätykseksi sanoman tuojaksi ja tämän kaikille hyväksi Laillisen, = Raamatun UT mukaisesti toimivan Krist. vaihtoehdon rakentamaan alkamisen / yhtymisen puolesta puhuva ja toimiva, kutsuttu / näyllä armoitettu palvelijansa ja seuraajansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2253
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1468
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1039
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      943
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      855
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      670
    Aihe