Ovatko jokamiehen oikeudet uhattuina?

tryffeli2

https://minimahti.net/2016/04/12/allekirjoita-kansalaisaloite-metsahallituslaista-on-jarjestettava-kansanaanestys/

Jos uusi idioottimainen metsähallituslaki aikanaan toteutuisi kaikesta vastustuksesta huolimatta, niin puututaanko siinä perinteisiin jokamiehen oikeuksiin, eli oikeus retkeillä metsissä, kerätä marjoja ja sieniä ilman maanomistajan lupaa.

Toivottavasti ei, mutta tästä huolimatta allekirjoitin ylläolevan.

Jos minä saisin päättää, niin laajentaisin jokamiehen oikeuksia vielä entisestään koskemaan myös hukkapuuta. Suomen metsät ovat täynnä mätäneviä oksanpätkiä ja risuja. Niistä moni suomalainen saisi hyvät puut mökkisaunan lämmittämiseksi. Sinne ne muuten jäisivät lopun iäksi metsään mätänemään. Maanomistajakin voisi olla hyvillään siitä, että tarpeettomat risut ja oksanpätkät siivotaan metsästä pois. Puita ei tietenkään kaadettaisi, vaan ainoastaan risut ja oksanpätkät kerättäisiin sienten ja marjojen tavoin.

On muuten aika veikeä tilanne sekin, että tryffeleitä (herkullinen sieni kasvaen maan alla) ei nykylain mukaan saa kerätä, koska ilman maanomistajan lupaa ei saa esimerkiksi pienellä puutarhalapiolla kaivaa maata senttiäkään. Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, Suomessa on tryffeleitä, joskin se on suhteellisen harvinainen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tryffelit

23

968

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tryffeli2
    • Ajatmuuttuu

      Jokamiehenoikeudet joutaisi nykyään jo hävittää. Tätä jaloa etuoikeutta on alettu röyhkeästi hyväksikäyttää kaupalliseen marjanpoimintaan. Rekeilykin on muuttunut roskaavammaksi viimeisen 20vuoden aikana.
      Jokamiehenoikeuksien poisto ohjaisi myös ihmisiä Kansallispuistoihin ja luonnonsuojelualueille.

      • VähänJärkeä

        Jokamiehen oikeus säädettävä koskemaan vain oman kunnan asukkaita. Ne joilla ei ole metsää omassa kunnassaan pysykööt kadulla.


      • PaikallisetMarjapaikat
        VähänJärkeä kirjoitti:

        Jokamiehen oikeus säädettävä koskemaan vain oman kunnan asukkaita. Ne joilla ei ole metsää omassa kunnassaan pysykööt kadulla.

        Tämä on harkinnan arvoinen ehdotus. Ja muualla voisi poimia marjoja, jos on pyytänyt luvan maanomistajalta. Ulkomaisia tämä suomalaisten kansalaisoikeus ei koske, joten he pysykööt kaupallisten mansikanviljelijöiden ja muiden sellaisten pelloilla, jos lainkaan heitä tänne päästetään. Metsien nautintakäyttö on meidän, suomalaisten.


    • Jjhhghj

      Voit olla varma että poistuu.
      Lakialoitetta allekirjoittamaan jos vielä haluat vaikuttaa.

    • tryffeli2

      "Jokamiehenoikeudet joutaisi nykyään jo hävittää."

      Kun olin Sveitsissä ja Saksassa, niin siellä ei jokamiehenoikeuksia tunnettu. Metsäalueet hyvin usein olivat aidattuja varoituskyltteineen. Kenties vielä kameravalvonta päällä.

      Miksi jotkut ovat niin paljon jokamiehenoikeuksia vastaan? Ainakin minä olen pysytellyt erittäin hyvin retkeillessäni maanomistajan kanssa väleissä. En roskaa, en tuhoa ja tee mitään pahaa, ja tuletkin saan sytyttää maanomistajan luvalla.

    • staffeli

      Jokamiehen oikeudet ovat tärkeitä monille luonnossa olijoille ja niitä tarvitaan tulevaisuudessakin.

      • J.Okamies

        Vihreät harjoittivat jokamiehen oikeutta Pyhäjoella. Jälki ei ollut kovin suotuisan näköistä jokamiehen oikeuden kannalta.


    • Mututuntuu

      Jokamiehen velvollisuudet ovat yhä tärkeämpiä tulevaisuudessa.

    • 4021

      KIINALAISTEN PARTUROINNIN JÄLKEEN POHJOISSUOMEN HAKKUUALUEILLA KASVAA SENTÄÄN RAVINTORIKASTA HORSMAA , SIITÄ VOI TEHDÄ KEITTOA JA SALAATTIA ! . JOKAMIEHEN OIKEUDET ON OTETTAVA KÄYTTÖÖN SITÄ ENNEN JALKAUTUMALLA TOREILLE SUURELLA JOUKOLLA VASTUSTAMAAN TÄLLAISTA MIELETTÖMYYTTÄ . KAIKENLAISET ALOITTEET JA ADRESSIT OVAT VAIN AJAN TUHLAUSTA ! .

    • Jokamieslupapaperi

      Jokamiehenoikeudet kuuluisivat vain kansalaisille - ei ulkomaalaisille poimijoille, eikä turisteille. Vielä parempi olisi rajata ne vain paikallisille, joilta muut suomalaiset voisivat halutessaan ostaa luvan, kuten vaikkapa kalastukseenkin.

    • entinenkäytäntövoimaan

      Alunperin jokamiehenoikeudet koski vain paikallisia maattomia, jotka sai siten mahdollisuuden leivänjatkeeseen. Sellaisiksi ne pitäisi palauttaakin.

      Kaupallinen marjanpoiminta sitten luvanvaraiseksi.

      • närkästynytomistaja

        Paremminkin niin, että sitä ei enää nykyään tarvita ollenkaan, koska maattomien ei enää tarvitse henkensä pitimiksi kerätä ravintoa metsästä.
        Ja on se vaan kumma, ettei maanomistaja saa Suomessa päättää itse omaisuutensa käytöstä. Jokamiehenoikeudet pitäisi koskea korkeintaan valtion maita.


      • Anonyymi

        Sanopa muuta. Menet omille maillesi poimimaan mustikoita niin Thaimaalaiset ovat jo poimineet ne. En minäkään ulkomailla mene tuntemattoman tiluksille poimimaan hänen appelsiinejaan.


    • Anonyymi

      Jokamiehen oikeuksien rajoittamisen myötä olisi myös maanpuolustuksen kustannuksia siirrettävä maanomistajille erillisellä maanpuolustusverolla. Vastaavasti maattomille tulisi saada maattomuusvähennys verotukseen. Milläköhän logiikalla uleensäkään maattomien tulisi puolustaa maanomistajien maata sodissa? Eli maanpuolustus maanomistajien maksettavaksi!

      • Anonyymi

        Mielelläni puolustan omaa maatani. Viime viikolla käräytin 500w sähköplkupyörällä maillani ajaneen idiootin poliisille. Saapa nähdä oppiiko poika pysymään poissa mailtani.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielelläni puolustan omaa maatani. Viime viikolla käräytin 500w sähköplkupyörällä maillani ajaneen idiootin poliisille. Saapa nähdä oppiiko poika pysymään poissa mailtani.

        Tarkoitan sotilaallista maanpuolustusta eli armeijasta aiheutuvia kustannuksia. Siis Hävittäjähankintoja, sotilahenkilöstön palkkakuluja, asehankintoja armeijalle, sotalaivojen kustannukset, jne. Kaikki näistä syntyvät kustannukset on saatava maanomistajien maksettavaksi mikäli jokamiehenoikeuksia rajoitetaan. Maattomille nuo kustannukset eivät kuulu.


    • Anonyymi

      no mitä tästä seuraa jos jokamiehenoikeus poistetaan. isännät alkavat vahtia maitaan, koska heillä on laki puolellaan. siitä seuraa se että tunkeutujia ryhdytään poistamaan alueelta voimakeinoin ja ruumiita alkaa tulla ihan ameriikanmalliin.

    • Anonyymi

      laittakaa vielä valtion omistusohjauksesta vastaavaksi ministeriksi vihervasemmistolainen niin käy kuten haavisto teki aikoinaan caruna kaupoissa.

    • Anonyymi

      Vihervassarit aikoo laittaa metsämaan kiinteistöverolle. Siihen loppuu jokamiehenoikeudet.

    • Anonyymi

      Jokamiehenoikeudet ovat yksi parhaimmista ja järkevimmistä asioista Suomessa. Ne perustuvat pitkälti järkeen - jos ei aiheuteta vahinkoa niin mitä järkeä on estää ihmisten kulkemista vetoamalla johonkin omistusoikeuteen. Se että Keski-Euroopassa ei juuri tunneta jokamiehenoikeuksia perustuu usein jo siihen että noissa maissa väentiheys on hyvin suuri. Eli lähes jokainen maapläntti on joko jonkun piha-aluetta tai sitten viljelyskäytössä. Ne harvat metsät / erämaa-alueet joita on ovat sitten joko suojelualueina tai retkeilyalueina, siis yleisessä käytössä, no toki on joitakin rikkaita kartanonomistajia joilla voi olla laajoja yksityismaita. Mutta sellaista maata joka soveltuisi jokamiehen oikeuksien soveltamiseen on todella vähän, jos ollenkaan.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Menkää biologian tunnille

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe