Girl Power Star Warsissa: Rey vs Zannah

BigBoomers

Uusimmassa Star Wars episodi VII leffassa feministinen Girl Power ideologia oli hiipinyt mukaan Rey nimisen tytön (Esp. rey = kuningas; Nimi lienee kuitenkin kunnianosoitus Del Rey kustantajalle) hahmossa. Päätin verrata Reyn hahmoa toiseen tunnettuun naishahmoon, Darth Zannahiin, joka esitellään Drew Karpyshynin erinomaisessa Darth Bane trilogiassa*.

Rey on osoitus hahmona rappiollisesta GP-ideologiasta, joka pyrkii esittämään naisen feministisenä yliolentona ja jättää miesten tehtäväksi toimia tuollaisen yliolennon palvelijattarena, pateettisena "valkoisena ritarina". Reyn hahmon kehittäminen leffassa kuvaa hyvin GP-ideologian epärealistisuutta. Hän on kasvanut eristyksissä syrjäisellä planeetalla. Hän on oppinut jonkin verran puolustamaan itseään taistelemalla kepeillä, mutta ei ilmeisesti ikinä ole kohdannut ainoatakaan Voimaa käyttävää vastustajaa. Itse asiassa hänen kehittymättömyytensä tässä suhteessa on ilmeistä helppoudessa, jolla Kylo Ren so "Kilorennie" kaappaa hänet.

Kuitenkin vankeudessa Kilorennien tykönä Rey saman tien manipuloi merkillisen helposti iskusotilaan päästämään itsensä vapaaksi. Vielä merkittävämpää, hän lähes tulkoon lyö Kilorennien (Joka miespuolisena feministi-ideologian mukaan on onneton nysvö joka tapauksessa.) helposti valomiekkataistelussa, vaikka hänen kokemuksensa aseen kanssa on plus miinus nolla kun taas Kilorennie on saanut hyvää opetusta aiemmin.

Darth Zannah, tai "Rain" (Käytän tästä eteenpäin Rain-muotoa), on Darth Banen oppilas Sithin opissa. Kun he tapaavat ensimmäistä kertaa, Rain (Huomaa, miten hyvin "Bane" ja "Rain" sointuvat yhteen.) on juuri tappanut kaksi jediä. Nämä tappoivat Rainin ystäväksi tulleen olion, bouncereiden rotuun kuuluvan sellaisen ja Rain vain "napsahti" ja hänen raivopurkauksensa tappoi jedit.

Pinnallisesti Rain vaikuttaa ehkä samanlaiselta pateettiselta GP-tekeleeltä tämän selostuksen mukaan kuin Rey, mutta hän ei ole. Näillä kahdella on nimittäin paljon eroja siinä, miten heidät on kehitetty. Rain muuten tulee mukaan vasta trilogian osan yksi lopussa ja hänen kehityksensä pääosa esitetään osassa kaksi.

Rainin tekemä jedien tappo, toisin kuin Reyn Voima-manipuloinnit, ei ole tietoinen. Hän tappaa nämä Voiman pimeän puolen aktivoiduttua hänen suuttuessaan jedien tekemästä taposta. Hän ei pysty hallitsemaan Voimaa tässä vaiheessa. Darth Bane huomaa, että Voima on vahva tytössä ja ottaa tämän (Rain on 10v) oppilaakseen. Rain kuitenkaan ei ole mikään "prinsessa" tai lellikki Banelle. Hän käy läpi lukuisia testejä Sithin lordiksi ja vaikka hän kehittyykin kyvyiltään nopeasti, ei kuitenkaan epärealistisesti kuten Rey. Rainia ei esitetä missään vaiheessa muutenkaan minään palvomisen kohteena vaan tavallisena oppilaana, josta jonain päivänä tulee mestari.

Siten Darth Zannah on hyvin rakennettu hahmo, vaikka onkin naispuolinen, toisin kuin Rey joka perustuu feministiseen ideologiaan.

*Trilogia koostuu seuraavista osista (Julk. 2006-2009):

1. Darth Bane: Path of Destruction
2. Darth Bane: Rule of Two
3. Darth Bane: Dynasty of Evil

Suosittelen lämpimästi. :)

4

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 456fgh

      Mielenkiintoinen näkökulma. Zannah ja Darth Bane ovat tosin minulle tuntemattomia.

    • Eräkettu

      Koko leffa on niin poliittisesti korrekti...

      Miespääosa menee mustalle äijälle ja naispääosa menee valkoiselle naiselle...

      Valkoinen mies on pahiksen roolissa... :D

      Ja otti aika helposti turpaansa..

      • 6467464666663334838

        Älä vaan. Ja naista(tai mustia) ei koko elokuvassa nähdä pahiksena tai mitenkään huonossa asemassa.


    • Xizor

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2753
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2340
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1854
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1656
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe