Todellisuus simulaatio

"Elämän ja maailmankaikkeuden todellisuutta lähestyttiin hieman toisesta tulokulmasta New Yorkin Luonnonhistoriallisessa museossa äskettäin järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, josta kertoo muun muassa Scientific American.

Arvovaltaiset tutkijat pohdiskelivat mahdollisuutta, että me kaikki ja koko maailmankaikkeus olemmekin vain joidenkin älykkäiden olentojen supertehokkailla tietokoneilla luoma simulaatio.

Monien osallistujien mielestä tämä mahdollisuus kannattaa ottaa tosissaan. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen kosmologin ja tieteen popularisoijan Neil deGrasse Tysonin mielestä on 50 prosentin mahdollisuus, että olemme vain ohjelma jonkun toisen kovalevyllä.

Tyson muistuttaa, että ihmisen ja simpanssin älykkyys on aivan eri tasolla, vaikka yhteisen DNA:mme osuus on 98 prosenttia. Jossain toisaalla voi hyvinkin elää olento, jonka älykkyys on aivan toista luokkaa.

– Jos näin on, on minun helppo kuvitella, että kaikki elämässämme on jonkun toisen lajin omaksi huvituksekseen luomaa, sanoo Tyson.
Ajatus ei ole uusi

Tällaisen simulaatiomaailman olemassaolo on monille tuttu ajatus. Se on saattanut tulla mieleen nuoruuden angstisina aikoina tai vaikkapa elokuvateatterissa. Esimerkiksi vuonna 1999 ensi-iltaan tulleessa elokuvassa Matrix seikkaillaan maailmassa, jota ihmiset pitävät totena, mutta joka ei sitä kuitenkaan ole.

Asiaa on pohtinut myös ruotsalainen Oxfordin yliopiston filosofian professori Nick Bostrom.

Hän esitti vuonna 2003, että tulevaisuuden edistyneellä sivilisaatiolla voi olla käytössään tehokkaita tietokoneita, joilla he saattavat haluta simuloida esi-isiään. Ja jos moni innostuu ajatuksesta, voi syntyä tilanne, jossa keinotekoisia olentoja on enemmän kuin meitä "aitoja" ihmisiä."


"Filosofian professori David Chalmers puolestaan pohdiskeli, että simulaatioelämän vastaisia todisteita ei voi saada, koska todisteetkin on voitu simuloida. Toisaalta kysymyksellä ei ole ehkä niin väliäkään.

– Ehkä olemme simulaatiossa, ehkä emme, mutta jos olemme, niin eipä se kovin pahaa ole, sanoi Chalmers. Hän arveli myös, ettei mahdollinen luojamme olisi kovin kamala, vaan "ehkä joku teinihakkeri yhtä universiumia meitä ylempänä".

Tilaisuudessa kuultiin myös neuvo, jolla voi yrittää pitää roolihahmonsa hengissä mahdollisessa simulaatiomaailmassa.

– Kannattaa mennä ulos ja tehdä mahdollisimman kiinnostavia asioita, jotta simulaattorisi ei lopeta hahmoasi, sanoi kosmologi Max Tegmark."


http://yle.fi/uutiset/tutkijat_kysyvat_elammeko_simulaatiossa__ja_onko_silla_lopulta_valia/8808895


Katsoin vastikään aiheta käsittelevän Interstellar elokuvan, missä ihmiset saattoivat matkata rinnakkaistodellisuuteen ja törmätä tulevaisuuden ihmisten luomiin todellisuutta matkivaan maailmaan. Mutteivät kyvenneet kommunikoimaan näiden kanssa. Ja kykenivät itse lähettämään viestejä menneisyyteen hyvin rajatuilla menetelmillä.

0

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        185
        4184
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        226
        2158
      3. 133
        1637
      4. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1301
      5. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        63
        1018
      6. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        171
        1014
      7. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        77
        1007
      8. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        54
        942
      9. Mies, tunnistatko minut tästä

        🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
        Ikävä
        77
        915
      10. Tule mukaan

        Sanoisin sinulle jos uskaltaisin. Kertoisin miten kaipuu täyttää minut päivisin ja öisin huudollaan. Se huuto kaikuu sis
        Ikävä
        39
        904
      Aihe