Eläkkeelle pääsyn polku?

eläkkeelle

Millainen on etenemä eläkkeelle jos on 59 vuotias ja selkä,iskias,niskakulumat yms. vaivat kohta niin pahat , että todennäköisesti sairauslomalle nyt alkuun, miten tuo polku menee? Eli sairausloma 300 päivää ja sitten .... ? Onko eläkkeelle pääsy vaikeaa tuossa iässä eli katsotaanko ikää kuin? Yrittäjänä toimin.

9

1317

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • t35t

      Joskus onnistuu laakista , itselläni kesti prosessi neljä vuotta ennenkuin tärppäsi . Tosin olin työtön ja mt-ongelmainen.

    • Työkyvyttömyyseläke sairauden perusteella

      Työkyvyttömyyseläkkeen voi saada, jos sairaus, vika tai vamma aiheuttaa työkyvyttömyyden vähintään vuoden ajaksi. Työkyvyttömyyseläke voi olla täysi työkyvyttömyyseläke, osatyökyvyttömyyseläke, kuntoutustuki tai osakuntoutustuki.

      Työkyvyttömyyseläke myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi. Määräaikainen työkyvyttömyyseläke on nimeltään kuntoutustuki.

      Eläke on täysi työkyvyttömyyseläke tai osatyökyvyttömyyseläke riippuen henkilön työkyvyn alenemasta ja ansioiden vähentymisestä. Ennen eläkkeen myöntämistä eläkelaitos selvittää hakijan jäljellä olevan työkyvyn ja kuntoutusmahdollisuudet.

      60 vuotta täyttänyt hakija voi saada työkyvyttömyyseläkkeen lievemmin ehdoin kuin nuoremmat hakijat. Sairauden lisäksi 60-vuotiaalla painotetaan omassa ammatissa jaksamista, pitkää työuraa, työn aiheuttamaa rasittuneisuutta ja kuluneisuutta sekä ikääntymiseen liittyviä tekijöitä.

      Työkyvyttömyyseläkettä ei pääsääntöisesti enää myönnetä henkilölle, joka on täyttänyt 63 vuotta ennen työkyvyttömyyden alkamista. Hänelle myönnetään työkyvyttömyyseläkkeen sijaan vanhuuseläke vähentämättömänä.

      Sairausvakuutuksen päiväraha ennen eläkettä

      Työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä vasta 300 päivän sairauspäivärahakauden päätyttyä.

      Kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 päivältä, Kela ilmoittaa päivärahan saajalle tarvittaessa kuntoutusvaihtoehdoista tai työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta. Jos työkyvyttömyys jatkuu, eläkehakemus kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

      Jos eläkkeenhakija ei ole hakenut tai saanut lainkaan sairauspäivärahaa, eläke alkaa työkyvyttömäksi tuloa seuraavan kuukauden alusta. Jos eläkettä ei ole haettu ajoissa, se voidaan maksaa takautuvasti kuuden kuukauden ajalta. Pätevästä syystä eläkettä voidaan maksaa takautuvasti myös pitemmältä ajalta.

      Kuntoutustuki on työkyvyttömyyseläke määräajaksi

      Työkyvyttömyyseläke myönnetään määräaikaisena kuntoutustukena silloin, kun työkyvyn palautumista tai kuntoutumista pidetään todennäköisenä.

      Kuntoutustuki on täyden työkyvyttömyyseläkkeen suuruinen, kun työkyky on alentunut vähintään kolme viidesosaa. Kun työkyky on alentunut vähintään kaksi viidesosaa, myönnetään osakuntoutustuki, joka on puolet täydestä eläkkeestä.

      Kuntoutuksen ajalta eläkkeeseen maksetaan 33 prosentin korotus.

      • Anonyymi

        Työeläketietäjän vastaus on vain sanahelinää,käytännössä ei myönnetä vian tai vamman vuoksi työkyvyttömyyseläkettä,omakohtainen kokemus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Työeläketietäjän vastaus on vain sanahelinää,käytännössä ei myönnetä vian tai vamman vuoksi työkyvyttömyyseläkettä,omakohtainen kokemus

        Työkyvyttömyyseläke myönnetään jos olet työeläkelakien mukaisesti työkyvytön. Se on juridinen päätös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Työkyvyttömyyseläke myönnetään jos olet työeläkelakien mukaisesti työkyvytön. Se on juridinen päätös.

        Näin.
        Ja työkyvyttömyyseläkehän ei ole työttömyyden hoitoon tarkoitettu. Ei se ole työeläkejärjestelmän rooli eikä sitä varten ole kerätty vakuutusmaksuilla rahaakaan.


    • apukelpaa

      Hei, hain kuntoutustukea vuodeksi ajalle 1.6.2015-1.6.2016.
      Hylky tuli, kysymys kuuluu, milloin haen uudelleen, koska sairaus vaan jatkuu eikä työkykyä ole.
      Kiitos avusta.

    • Voit tehdä uuden hakemuksen missä vaiheessa tahansa. Jos teet uuden hakemuksen vielä, kun muutoksenhakuaika hylkäävään päätökseen on vielä voimassa, tutkitaan uusi hakemus valituksena edelliseen päätökseen.

    • Helppiä

      Työkyvyttömyyseläkkeestä tullut hylky. Tällä hetkellä valitus vakuutusoikeudessa. Koska voi tehdä uuden työkyvyttömyyseläkehakemuksen? Lääkäriltä B-lausunto vuoden loppuun.

    • Jos haet valituksen vireillä ollessa uudella eläkehakemuksella toista eläkettä, eläkelaitos antaa uuteen eläkehakemukseen päätöksen valitusosoituksineen.

      Vakuutusoikeudessa uusien vireille tulevien asioiden osalta odotettavissa oleva käsittelyaika on 10 - 15 kuukautta. Kun saat vakuutusoikeuden päätöksen, voit hakea eläkettä uudelleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      133
      3198
    2. 121
      1405
    3. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      135
      1263
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      66
      1152
    5. Rauhaa et tule koskaan saamaan

      Me olemme sodassa nyt ja ikuisesti
      Ikävä
      76
      962
    6. Tule mukaan

      Sanoisin sinulle jos uskaltaisin. Kertoisin miten kaipuu täyttää minut päivisin ja öisin huudollaan. Se huuto kaikuu sis
      Ikävä
      39
      824
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      54
      812
    8. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      42
      803
    9. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      68
      795
    10. Mies, tunnistatko minut tästä

      🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
      Ikävä
      72
      783
    Aihe