Ylen urheiluselostajien taso

äänityöläinen

Olen nähnyt ja erityisesti kuunnellut monen maan lähetyksiä urheilutapahtumista. Tuntuu siltä, että muissa maissa kiinnitetään selostajan ääneen huomattavasti enemmän huomiota kuin Suomessa. Tervettä ääntä kuuntelee mielellään. Ihmettelen, että Ylellä ei varaa tai halua panostaa tältä osin laatuun. Kuunnelkaa esim. seuraavien urheilutoimittajien ääntä ja miettikää pitäisikö äänityöläisen valinnassa kiinnittää huomiota myös siihen olennaisimpaan työvälineeseen.

Kaj Kunnas: käheää kuiskailua, jota kuunnellessa tekee mieli rykiä omaakin kurkkuaan.

Inka Henelius: Haastatteluissa aina huutaa ja muutenkin outo tapa tehdä muutamiin sanoihin lähes falsettimaisia loppunostoja. Lisäksi ulkomaalaisten nimien lausumisessa isoja ongelmia. Monta kertaa jäänyt uutisen pääasia (esim. maalintekijä) epätietoisuuteen, kun ei saa selvää. Urheilutietämyksessä (koulutuksessa) myös paikkaamista. Ei kai kukaan urheilua seuraava lausu Leicester-sanaa "laitsester", kuten Inka tullessaan Ylelle? Vaikuttaa siltä, että Ylelle pääsy laiskistanut taustatoimitustyötä. Valitsee samoista mukavuussyistä haastateltavakseen ja kommentaattoreiksi omia itäsuomalaisia kavereitaan.

Mikko Hannula: Eräs pikkulapsi totesi kuunnellessaan Mikon selostusta, miksi tuo setä laulaa. Rakastaa omaa ääntään ja siksi haluaa olla äänessä koko ajan. On myös ilmeisen ylpeä kyvystään aloittaa virke millä sanalla tahansa ja lopulta viedä se ainakin jonkinlaiseen lauserakenteeseen. Ei pysty pyytämään anteeksi sekoiluaan, vaan on kaiken kritiikin yläpuolella. Ihme nuotti puheessa. Varmasti myös niitä ääniä, joita ei ärrävikoineen muiden maiden toimituksiin hyväksyttäisi.

Pekka Viinikka: Sokeltaja, jolla vaikeuksia saada tuotettua kokonaisia sanoja. Lisäksi lähes huvittava ongelma lausua sana Olympialaiset niin, että sanassa kuuluisi sekä O että Y. Useimmiten yritys päätyy sanaan Ölumppialaiset.

Jos Yle haluaisi tarjota veroeuroilleen parempaa vastinetta, niin joko logopediakoulutus pakolliseksi näille em. tapaisille ääniongelmaisille tai sitten säästötoimet pitää suunnata siihen, että tilalle valitaan osaavampaa, työstään innostuneempaa porukkaa. Kuten Matti Apunen totesi, Yle saa rahaa eikä sen tarvitse toimia samalla tavalla markkinoiden ehdoilla kuin muut mediat. Muutamilla toimittajilla se näkyy välinpitämättömyytenä kehittää omaa osaamistaan.

21

1496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VilpitönVeenystävä

      Kansallisen tason lentopallo-ottelun selostuksessa HUUDETAAAAAN niin paljon, että suurinta osaa ihmisistä #itUttaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

    • OutoPuhetyyli

      Pienten leijonien finaalia ainakin selitti ihmekänisijä.. mikä lie miehen nimi.. mutta rasittavaa kuunnella tuollasta: äääääää... ööööööö... ähinää. Sama tyyppi eilen oli ohjelmassa kun kiekkoilijat tulivat Suomeen. Kuunnelkaas sitä haastattelua vähän Areenalta.. hohhoijaa...

    • esimerkiksi

      Kimmo Porttila on ryhtynyt huutamaan vanhoilla päivillään. Monen muunkin selostajan pitäisi ymmärtää, että Mertarannaksi ei tulla äänenpainetta kohottamalla.

    • 3qewrtretyry

      Ainoat hyvät selostajat YLELLÄ on Niki Juusela ja Matti Härkönen. Toivottavasti nämä selostavat myös Rion olympialaiset ja Kunnas ja Tapio Suominen pysyvät hyvin kaukana tulevista olympialaisista.

      • kiintiöt_pois

        Kiintiöt # POIS #


    • ope46

      Haloo. Miten joku voi pitää Niki Juuselaa hyvänä selostajana. Puhuu useimmiten palturia, ehkä tajuamattaan. Tilannetaju kateissa. Toistaa omia ja vanhoja fraaseja hyvin usein, nähtävästi rakastaa omaa ääntään. Päästää usein sammakoita ja epätotuuksia suustaan. Ala arvoista asia osaamista.

    • CeikäTS

      Toi c-kirjaimen oikeaoppinen ääntäminen on suomalaisille kyllä todella vaikeaa, kuten tv-n mainoksistakin tulee esille. Chicago = Tsikako, cheddar-juusto on Tseddar juusto jne jne... C ei ole TS!

      • tiusterimaikkanen

        Chigaco lausutaan lähes kuten kirjoitetaan, mutta cherrar lausutaan "tšeddar"


    • lbaw

      Lässynlässyn....

    • esimerkkejä

      Ja Wimbledon ja lausutaan Wimpeldon...

    • BBChoitaa

      EM futiksen pikkusieluinen "selostus" oli viimeinen pisara YLE veroa.

    • 937564

      Härkösen Matti, nyt kun on hieman pehmentänyt selostustaan miellyttää monen kuuntelijan korvaa.

      Totuus on: HUUTO EI AUTA, voimaa pitää olla. Huutajia riittää, mutta Matin tyyli tuo mieleen legendaarisen jalkapalloselostaja A.V:n, ajalta jolloin huippujalkapalloa tuli joka viikonloppu televisiosta.

    • er654665

      Matti Härkönen näytti olevan ainoa hyvä selostaja EM-jalkapallossa. Oli aidosti mukana pelissä ja tapahtumissa ja SELOSTI peliä, kun taas nämä muut (Karhu) puhelevat aivan jotain muuta ja yrittää päteä joillain teknisillä tiedoilla jotak ovat täysin epäolennaisia pelin kannalta. Onneksi Karhu ei selostanut tuota loppuottelua.

    • Pienisielutaas

      Riossa rasismi taas jatkuu ja kateus.

    • veheriäänen

      KaRRhun selostusta ei kertakaikkiaan pysty kuuntelemaan. Hän pitää kuuntelijoitaan tyhminä vaikka he haluaisivat katsoa ottelua vaikka selostettuna.

      • dsrfwetrt

        Tää Karhu on aivan pohjanoteeraus noissa selostuksissaan. Ei sovi selostajaksi. Puhelee kaikkea muuta kuin itse peliä. Taas on pelaaja boxin sisällä ja pallon päällä ja pallon alla. Latelee sellaista jalkapallotermistöä joka on epäolennaista pelin kulun suhteen ja täysin merkityksetöntä puolueellista. Yrittää kait "selostaja" päteä.


    • Pohdintaa_selostus

      Luin Kaj Kunnaksen haastattelua. Ja jäin pohtimaan mitä tarkoitti, että esimerkiksi jääkiekossa selostajan täytyy olla Suomen puolella. Miksei sitäkin voisi selostaa sen mukaan, että kerrotaan vain mikä on tilanne ja antaa tunnustusta vastapuolelle jos se oli parempi. Eikä viimeiseen asti vain käydä läpi minkä vastapuolen muka tuomitsematta jätetyn tempun takia muka Suomi hävisi. Kun taas jos suomi ottaa turhia jäähyvyjä niitä taas vähätellään ja selitellään ettei tuo mitään ollut. Usein viimeistään kisa-studio selittää asiat parhain päin vaikka suomi olisi todellisuudessa pelanut tosi huonosti ja ei olisi ollut mikään ihme, että kävi kuten kävi lopputuloksen osalta. Tätä järjettömyyttä on jatkunut varmaan niin kauan kuin olen Suomen kanavilta jääkiekkoa seurannut.

      • Anonyymi

        Kannaksella on yhtä paljon järkeä kuin nupissaan hiuksia.

        Umpitollo koheltaja, ei onneksi nykyään paljoa kuulu sen örvellystä


    • Anonyymi

      Ylen urheilun erikois-erityis asiantuntijat.Laura Arfman ja Petra Manner.
      Selostavat kilpailuja tietämättä lajeista yhtään mitään.

    • Anonyymi

      Ylen uudet mainostajat.
      Yle on palkannut julkkiksia mainastamaan yle areenaa.
      Julkkikset ottivat yle areenan haltuun.
      Ei ne ilmatteeks ole sinne naamaansa tunkemassa.
      Varmaankin tekivät hyvän diilin ylen kanssa.

    • Anonyymi

      Kun terve urheiluhenki häviää alkaa huutaminen, ja ns katsominen kaadetaan toiset rinteeseen tavara vaara, siuttelu vaara .
      Kirjoitusten taso oikea,en kerkiää kaikkia nyt lukemaan
      Suomi on sodan tilannut

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6462
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4183
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2577
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2010
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1528
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1387
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1036
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1021
    Aihe