Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Olin syrjäytynyt kunnes.....

UusiDuuni57v

Olin ison firman palveluksessa yli 20 vuotta. Lopulta olin siellä ulkkoistettuna asiantuntijana ja hommat hiipuivat. Onneksi sain heille pakon edessä kiinteän kuukausilaskutuksen. Kyllä söi miestä kun ei enään mihinkään tarvittu. Etsin töitä mutta 50 ei kelpaa enään mihinkään jos on vanha koulutus. Työkokemus, osaaminen ja arvo työyhteisössä eivät paina yhtään mitään.

Menin takaisin koulun penkille. Päivitin vanhanajan opistotutkinnon AMK tasolle. Koulussa oli mielenkiintoisia tilanteita. Jotkut hallintoihmiset pitivät vanhaa tutkintoa nykyisen ammattikoulun tutkintona mutta opettajat ymmärsivät asian. Kerran kävi jopa niin, että opiskellessamme asiaa jota olen tehnyt viimeiset 20-vuotta opettaja joutui poistumaan. Lähtiessään sanoi, että kysykää aiheesta mitä tahansa ja hän vastaa....osoitti siis minua.

Nyt hain töitä siis yli viisikymppisenä ja näyttää todella hyvältä. Juuri nyt on 3 paikkaa mistä valita ja valitsin hyväpalkkaisen oman alani duunin.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on jakaa hyvää mieltäni ja patistaa ihmisiä uusimaan tietotaitonsa ja päivittämään koulutuksensa. Maisterit, lääkärit ja DI:t kelpaavat vanhoilla papereilla mutta eivät juuri muut.

4

322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pianeläkkeelle

      Hienoa että et jäänyt nuolemaan näppijäs ja kaivelemaan korvias. Kannattaa kertoa kannustavat kokemukset toisille rohkaisuiksi.

    • Olinsyrjäytynytjaolen

      sitä edelleen
      Vanha tutkinto on vain työnantajalle tekosyy, jonka nojalla voi jättää työntekijän palkan hoitamatta. 10 - 15 vuotta pelkillä yleiskorotuksilla, niin eläke ei ole kummoinen. Ja kuten todettu aikaisemmin, jos olet jo 50 v. virstanpylvään ohittanut, niin uuden työn saaminen on epätodennäköistä.
      Mutta työtehtävät ovat kuitenkin samat kuin muillakin, mahdollisesti jopa vaativammat, koska tässä kohtaa kokemuksen kerryttämä ammattitaito kyllä tunnustetaan. Lisäksi tunnettu tosiasiahan on se, että nykyisen, uuden tutkinnon suorittaneiden ammattitaito on vaatimaton (verrattuna vanhoihin).
      Monia eri tapoja sitä kehitetään, jotta ihmisille ei tarvitsisi maksaa sitä, mikä heille kuuluisi. Valitettava seuraus on vain se, että kun tulot ovat huonot, silloin ei paljon harrasteta eikä matkustella, eikä tehdä paljon muutakaan, häpeä ja masennus vain kasvavat ja syrjäytyminen etenee.

      • opelius

        Työantaja palkkaa nuoren alle 20 vuotiaan jolla on työkokemusta 20 vuotta, eli?


    • koulutuskoulutuskoulutus

      Tämähän vain todistaa että aivan kuten kylmän loogisesti jo ehdin tuossa hieman aiemmin ajatella, koulutus aiheuttaa syrjäytymistä. Koska jos kellään ei olisi koulutusta, täytyisi töihin ottaa näyttöperusteella. Kuulin eräältä yrittäjältä että 2kk on riittävä aika arvioida sopivuus *kyseiseen työpaikkaan* (ei työhön).

      Koulutuksen ansiosta voidaan screenata paperien ja pärstäkertoimen perusteella hakijoita ilman katsomatta sitä sujuuko työ vai ei.

      Koko HR ja koulutussysteemin voisi korvata sellaisella systeemillä jossa otetaan 0-koulutuksella tekemään töitä ja sitten arvioidaan mille tasolle/tehokkuudelle työn oppii ja sitten ohjataan sopiviin yrityksiin.

      Käytännössä "ammattikoulu" tms korvattaisiin kokonaan "ammattipajalla" jossa 80% tekemistä ja 20% tekemisestä puhumista - teoriaopiskelu tapahtuisi tekemisen lomassa eikä luennoilla.- "luennoijan" sijasta 0-koulutetulla olisi sihteeri & mentori ja tämän pitäisi olla esm. hlö joka on 2/3 ajastaan oikeissa töissä, ts. kaikki työssäolevat olisivat 1/3 ajastaan 0-koulutettavien sihteeri-mentoreita. esm lyhentämällä työpäiviä 5:stä 4:n).

      Näin korvataan kaikki opettajat ja lisäksi kaikki rekryhenkilöt voidaan korvata kun kaikilla "työnhakijoilla" on jo ollut useita mentoreita ja suhteita opiskelun kautta koska kaikki työntekijät oli pakotettu tuohon joksikin aikaa. Näin ei voi käydä niin että joku syrjäytyisi koska ei ole sosiaalista aloitekykyä ja koska "opettajat" olisi siellä ammatissa olevia työntekijöitä, tietävät he myös paremmin mitä työssä oikeasti sillä hetkellä vaaditaan.

      Nykysysteemihän on se että opiskellaan vuosia asioita jota ei ikinä tule tarvitsemaan (esm. tiesin jo ennen peruskoulua että haluan koodata ja olin turhautunut koko kouluajan koska aikaa piti haaskata sellaisiin asioihin joista tiesin jo silloin ja edelleen ettei niitä tarvitse tietää muutoin kuin ehkä siksi että vaikuttaisi jotenkin "yhtä fiksulta" työpaikalla jossa ongelma voi olla että jos kaikilla on PhD niin ei sinne sitten joku pelkän peruskoulun käynyt sovi vaikka kukaan ei tekisi töissä mitään niillä koulussa opituilla asioilla muutoin kuin ehkä kahvipöytäkeskustelussa).

      Yrittäjän kannalta taas ongelma on että jos kilpailijalla on 100% työvoimassa huippuosaajia jotka osaa jo kaiken koulunpenkiltä voi tulla halu päästä samaan rekrytoinnissa (tiedän useita firmoja jotka pitää paikkaa auki vuosiakin koska kuulivat kilpailijan seminaarista että on olemassa 'täydellisiä ihmisiä' ja odottavat niitä sitten).

      Saksassa tätä on lähdetty ratkaisemaan siten että yrityksessä pitää olla vaikkapa x% jollain tapaa vähemmän tehokkaita tekijöitä. Suomessa tähän voisi ottaa sellaisen että jos x% väestöstä ei ole koulutusta niin firmojen työvoimasta x% tulee olla koulutusta vailla olevia. Itse kun olen IT/koodaus-alalla niin en ole mitään koulutusta hankkinut tai kiinnostunut hankkimaankaan kun alalla vaihtuu teknologia niin nopeasti että siinä vaiheessa kun olisit koulutuksessa yhden oppinut, on alan parhaissa firmoissa jo seuraava teknologia käytössä. Voi olla että jossain vaiheessa kun asiat vakiintuvat "/technology matures" niin tuo muuttuu mutta mitään tällaista vaihetta ei ole näköpiirissä jos on kiinnostukset ovat aina "bleeding edge" tekniikassa. Miten siis "koulutat" johonkin tekniikkaan joka on vasta kehityksessä, kenties olet itsekin sitä kehittämässä jos se on avointa teknologiaa? Joku voi päättää perustaa firman mutta vähemmän yrittäjähenkinen "artisti-koodaaja" joka pitää työtään "taideteoksena" eikä halua mitään jäykkiä sääntöjä ja koulutettuja kaavoja voi päätyä freelanceriksi tms. Ja siinä tuleekin tällaiset asiat mieleen:

      http://www.euro-freelancers.eu/fixing-social-security-for-freelancers/

      Tuossa jutussa on linkitetty tällainen taulukko eri EU maiden sosiaaliturvasta jos tulot ovat satunnaisia.

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JZvaXVH9M03Tv4wlo42P9oOmoo22J7ctnPP4WG3oM68/edit?pref=2&pli=1#gid=0

      Loppuun vielä

      https://www.youtube.com/results?search_query=ted education

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2317
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1530
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1457
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      68
      1241
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe