onko pakko hakea eläkettä nyt

mitäteen

täytän 63v. kesäkuussa . olen ns. putkessa . liitolta tuli ilmoitus että voin hakea eläkettä. mutta onko pakko ennen 65v. ikää . ? entä kun työeläke ei ole kuin 340e eihän sitä kannata ottaa kun liiton korvaus on 1050e -vero 25% käteen jää 790e . eli 50 e vähemmän kuin viime vuonna.
paljonko mun eläkeeni olisi entä vero? jos nyt hakisin eläkettä? entä millon seuraavankerran voin hakea?

9

592

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eläkeläinen60

      jos työeläke on noin pieni niin kela maksaa siihen lisäksi kansaneläkettä. Itsellä työeläke 620 ja Kela maksaa siihen 347. Lisäksi asumistukea 390. Eläkkeistäni ei mene veroa, kun niin pienet. Olen 60v eli työkyvyttömyyseläkkeellä tästä keväästä alkaen.

      Tietääkseni eläkettä ei ole pakko hakea.

      • totuutta

        Miten saat as.tukea noin paljon?


    • mitäteen

      mulla eri asia kun asun eläkellä olevan miehen kanssa en saa asumistukea en kai saa mitään muutakaan.

    • Ei ole vielä pakko hakea. Kuulin valinnan mahdollisuudesta liiton kassasta vasta, kun olin jo hakemassa varhaiseläkettä. Hain kuitenkin ja myönnettiin. Tämä on vähän semmoinen juttu, että kannattaa laskea tapauskohtaisesti. Työttömyysaikakin kartuttaa eläkettä vaikka vähänkin. Eläkekin kartuttaa, mutta menee jonnekin omaan kassaansa, jota aletaan maksaa ulos vasta 68 täytettyä, ja siinä on muutenkin joku oma kuvionsa.

      • toisaaltatoisaalta

        Ei ole pakko hakea mutta kun täytät 65 loppuu anssi. Eläkettä ei kerry anssista 63 vjälkeen. Seuraavasta kaavasta http://www.kela.fi/maara_kansanelakkeet-laskukaava voit laskea paljonko saisit Kelan eläkettä sun työeläkkeesi lisäksi. Se taitaakin jäädä niin pieneksi että saisit takuueläkkeen joka on 766 eur. Ansiosidonnaisella tienaat luultavasti paremmin vaikka siitä meneekin enemmän veroa. Mutta jos teillä on esim kotitalousvahennysmenoja saat ne verot takaisin.


    • Monet keskusteluketjuun osallistuneet ovatkin jo ottaneet kantaa nimimerkin ”mitäteen” kysymykseen. Eläkettä sinun ei tosiaankaan ole pakko hakea 63 vuoden iässä. Jos et eläkettä vielä hae, voi hakea sen missä vaiheessa tahansa. Ansiopäivärahaa voidaan edellytysten täyttyessä maksaa aina 65 vuoden ikään saakka. Ansiopäivärahoista eläkettä karttuu kuitenkin enintään 63 vuoden ikään saakka vaikka päivärahaa maksettaisiin pitempään.

      Jos sinulla on vaikea päättää mitä teet, niin selvitä ensin työeläkkeesi määrä omasta eläkelaitoksestasi ja mahdollinen kansaneläke ja takuueläke Kelasta. Vertaamalla kokonaiseläkettäsi saamaasi ansiopäivärahaan näet, kumpi vaihtoehto on sinulle kannattavampi.

      • 57v

        millä edellytyksillä 65v ikään saakka ? . ja mitä nm. penaL tarkoittaa eri kassalla ? ja miksi vasta 68v jälkeen aletaan maksaa ?


    • Työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa 65 ikävuoteen saakka edellytysten täyttyessä. Alla olevasta linkistä löytyy mm. ns. lisäpäiväoikeuden saantiedellytykset.

      http://www.tyj.fi/fin/ansiopaivaraha/paivarahan_kesto/lisapaivat_ikaantyville/

      Oman tilanteesi kartoittamiseksi työttömyysturvasi osalta sinun kannattaa ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaasi ja jos et ole työttömyyskassan jäsen niin ole yhteydessä Kelaan.

      PelaL ilmeisemmin tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö on hakenut eläkkeen maksuun ja tekee ansiotyötä eläkkeen rinnalla. Tämän vanhuuseläkkeen rinnalla karttuneen eläkkeen voi saada hakemuksesta maksuun aikaisintaan 68 iän täyttämisestä.

      Oman työeläkkeesi osalta mm. tulevan työeläkkeesi määrästä jne. antaa sinulle lisätietoa oma työeläkelaitoksesi, jossa olet työeläkevakuutettu.

      • Tämä oli hyvä tarkennus, kiitos. Olin selittänyt tuon vähän harhaanjohtavasti: "...jossa henkilö on hakenut eläkkeen maksuun ja tekee ansiotyötä eläkkeen rinnalla. Tämän vanhuuseläkkeen rinnalla karttuneen eläkkeen voi saada hakemuksesta maksuun aikaisintaan 68 iän täyttämisestä."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe