Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vaadimme Paraisille ilmaiset punkkirokotukset:

vaara-alue-parainen

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051421560925_uu.shtml

Eikö olisi jo aika :

Puutiaisaivokuumeen oli korkein Paraisilla......
Punkkivaara_täällä
27.4.2016 15:35
http://www.iltalehti.fi/terveys/2016042721481693_tr.shtml

Puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuus on osassa Suomea niin korkea, että THL suosittelee rokotusta tautia vastaan.

Viime vuonna tartuntatautirekisteriin raportoitiin ennätykselliset 67 puutiaisaivokuumetapausta. (MOSTPHOTOS)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kartoittanut puutiaisaivotulehduksen eli puutiaisaivokuumeen riskialueita.

Puutiaisaivokuumerokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan Ahvenanmaalla. Kartoituksen perusteella THL suosittelee rokotusohjelman laajentamista myös Paraisille ja Simon kuntaan.

THL:n mukaan rokotteen sisällyttämistä kansalliseen rokotusohjelmaan pitäisi lisäksi harkita niille henkilöille, jotka oleskelevat pidempiä aikoja alueilla, joilla taudin ilmaantuvuus ylittää 100 000 asukasta kohden laskettuna 15 vuodessa.

THL suosittelee rokotuksia myös luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille alueilla, joissa ilmaantuvuus on yli 10/100 000.

Mikäli puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuus on välillä 1-10/100 000 rokotusta kannattaa harkita, jos liikkuu erityisen paljon luonnossa tartunta-alueella. Erityisen paljon tarkoittaa yli neljää viikkoa.

Riskialueita

Puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuus oli korkein Paraisten kunnan alueella sekä sairastuneiden kotikunnan että tartuntapaikkakunnan perusteella.

Tartuntojen määrä oli korkea myös Simossa sekä Pyhäjoella. Simossa ja Kemissä tartunnat keskittyvät pienelle rannikkoalueelle, jossa sijaitsevat Rytikari, Ajos, Karsikko ja Maksniemi. Pyhäjoella tartuntojen ilmaantuvuus on viiden vuoden ajalta laskettuna korkea, mutta vuosina 2014-2015 tapauksia todettiin vain yksi.

Viime vuosien aikana puutiaisaivokuumetta on ollut erittäin paljon Kotkan saaristossa (100 000 asukasta kohden yli 350), mutta myös Lappeenrannan Sammonlahdessa sekä Kuopion Maaningalla (yli 20 /100 000, kahden vuoden keskiarvo).

Tilastoista ilmenee, että Kotkan saaristossa, Kuopion Maaningalla ja Lappeenrannan Sammonlahdella valtaosa tartunnoista on vuosilta 2014-2015. Kullakin alueella puutiaiskuumetta on tuplasti enemmän kuin 2011-2013.

THL:n kartoitus kattaa vuodet 2011-2015.

4

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ahvenanmaa_rokottaa

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051421560916_uu.shtml Punkkiaika on nyt pahimmillaan - borrelioosi lisääntynyt merkittävästi
      Yhä useampi suomalainen sairastuu borrelioosiin. Tartuntoja on vuosittain jopa 7 000. Puutiaiset eli punkit ovat aktiivisimmallaan luonnossa juuri nyt keväällä ja uudestaan jälleen loppukesästä ja syksyllä.

      Puutiaisen pistoista aiheutuvat borrelioosi- ja puutiaisaivokuume- eli TBE-tapaukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa kaksinkertaistuneet.

      Viime vuosi oli tartuntojen huippuvuosi. Se tarkoittaa sitä, että yhä useampi suomalainen sairastuu borrelioosiin.

      - Olen päätynyt laskelmissani siihen, että Suomessa on vähintään puoli miljoonaa punkin puremaa vuosittain. Silloin, kun punkki on ollut kiinnittyneenä vuorokauden tai vähintään yön yli, niistä noin kaksi prosenttia aiheuttaa borrelioosin. Puutiaisen pistojen aiheuttamat tautitapaukset ovat koko ajan kasvussa, infektioylilääkäri Jarmo Oksi Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

      Viime vuonna TBE-tapauksia oli Suomessa 67. Borrelioositapauksia on vuosittain arviolta 6 000-7 000.

      - Voi hyvin olla, että taudeissa on edelleen kasvutrendiä. Tämä näyttäisi olevan tietynlainen meidän aikamme vitsaus.

      Hankalia oireita

      Sekä borrelioosi että puutiaisaivokuume aiheuttavat monenlaista, ikävää oireilua.

      Virusperäinen TBE on taudeista vaarallisempi, koska siihen liittyy noin prosentin kuolleisuus. Borrelioosi ei käytännössä aiheuta kuolleisuutta.

      - Viime vuonna Suomessa kuoli kaksi ihmistä TBE:hen. Molemmat tapaukset taisivat olla Kotkan saaristossa, Oksi kertoo.

      80 prosentissa borrelioositapauksista ihminen saa ensin varhaisvaiheen iho-oireita, niin sanottua vaeltavaa punoitusta, joka ilmaantuu useimmiten parin viikon kuluessa. Ensimmäiset levinneen infektion oireet tulevat muutamassa kuukaudessa punkin puremasta, viimeistään vuoden kuluessa.

      Oireet voivat levitä hermoston alueelle tai niveliin bakteerista ja henkilön genetiikasta riippuen.

      - Yksi tyyppioire on neuroborrelioosi, jonka oire voi olla esimerkiksi kasvohalvaus. Sitä yleisempi on lieväoireinen aivokalvontulehdus, johon liittyy hermojuuritulehduksia, jotka aiheuttavat vartalolle repivän toispuoleisen kivun.

      Borrelioosia hoidetaan antibioottikuurilla. Jälkioireet voivat kuitenkin jatkua pitkäänkin.

      - Joillakin voi jäädä jälkioireiksi kroonista nivelkipua tai hermoperäisiä kipuja, Oksi kertoo.

      Ei hoitoa

      Puutiaisaivokuume eli TBE on akuutimpi ja oireet alkavat kuukaudessa.

      Hallitsevana oireena on kuume, joka voi ensin olla lievää ja kestää muutaman päivän. Sen jälkeen on viikon tai kahden oireeton aika, jonka jälkeen alkaa aivokuumevaihe, johon liittyy muun muassa päänsärkyä ja sekavuusoireita tai puhehäiriöitä.

      Korkeampi kuume voi kestää parikin viikkoa. Lisäksi ihminen saattaa kärsiä pahoinvoinnista ja tasapainovaikeuksista.

      Tauti voi aiheuttaa myös aivojen toiminnan häiriöitä, jotka saattavat myöhemmin näkyä vaikkapa oppimisvaikeuksina.

      TBE:ssa voi tulla pysyviä oireita, mutta se voi myös mennä lieväoireisena ohi nopeasti. Mitä vanhemmasta ihmisestä on kyse, sitä vakavampi on taudinkuva.

      - Oireissa voi olla päällekkäisyyksiä borrelioosin kanssa, ja veri- tai selkäydinnestetesti näyttää, kumpi on kyseessä, Oksi kertoo.

      TBE on virustauti, johon ei ole hoitoa. Yksi sadasta sairastuneesta kuolee tautiin.

      - Puutiaisaivokuume voi johtaa niin hankalaan oireistoon, että se vaatii sairaalahoitoa ja ihminen voi joutua jopa hengityskoneeseen. Aivojen toiminnan häiriöitä voi aiheutua vuodeksi tai pariksi, pysyviä halvauksia jää muutamalle prosentille.

    • Ahvenanmaa_arvostaa

      Puutiaisaivokuumetta vastaan on kuitenkin tehokas, ennaltaehkäisevä rokote.

      - Rokotetta on otettu vuosi vuodelta enemmän. Riskialueilla sen ottaminen kannattaa ehdottomasti. Ahvenanmaalla asuville valtio kustantaa sen, Oksi kertoo.

      -----------------------------------------------------------------

      Punkit levinneet pohjoiseen asti

      Punkit ovat Suomessa levittäytyneet entistä pohjoisemmaksi.

      Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri Jarmo Oksin mukaan maailman pohjoisin paikka, jossa on todettu borrelioosia, on Lapin läänin alueella oleva Simo.

      Punkkien määrä on todennäköisesti myös lisääntynyt.

      - Borreliabakteeria esiintyy enemmän tai vähemmän kaikkialla missä puutiaisiakin. Sen sijaan TBE:n suhteen esiintyminen on paikallisempaa. Pahimmat alueet ovat perinteisesti Ahvenanmaa, Turun saaristo ja myös Lappeenrannan alue. Lisäksi Kokkolan alueella on viimeisen 10 vuoden aikana ollut paljon borrelioosia. Uusia paikkoja on Kuopion ja Varkauden seudulla sekä Kotkan saaristossa, Oksi luettelee.

      - Ulkomailla Baltian maissa ja esimerkiksi Itävallassa on erittäin runsaasti puutiaisaivokuumevirusta punkeissa. Se kannattaa huomioida, jos suunnittelee vaikkapa alppivaelluksia.

      Vaatteilla suojaa

      Parhaiten punkin puremalta voi suojautua vaatetuksella. Punkit viihtyvät erityisesti heinikossa ja paikoissa, joissa on aluskasvillisuutta. Myös mustikka- ja sienimetsät ovat riskipaikkoja.

      - Kannattaa suojata itsensä mahdollisimman hyvin erityisesti riskialueilla. Punkkisyyni on tärkeää, eli että tarkistaa vartalonsa ulkoilun jälkeen. Pieniltä lapsilta on tärkeää tarkistaa korvan taustat hiuspohjaa myöten, varvasvälit ja taivepaikat. Punkin puremaa ja puutiaisen pistoa ja kiinnittymistä ei tunne, Oksi neuvoo.

      Oksi kehottaa myös pitämään kotieläimet pois samasta sängystä ihmisten kanssa.

      Jos punkki on päässyt puremaan, paras keino sen irrottamiseen ovat apteekista ostettavat pinsetit.

      Poistaminen kannattaa tehdä nopeasti, sillä borreliabakteerin siirtyminen ihmiseen vaatii yleensä vuorokauden kiinnittymisen.

      - Irrottamiseen on olemassa monenlaisia poimijoita, pihtejä ja pinsettejä. Paras on sellainen, jonka terät saa sivuilta sen alle imukärsään kiinni, jotta punkki lähtee sitten nostaessa napsahtaen kokonaan irti. TBE- tai borrelioosiriski ei lisäänny, jos ihoon jää punkin kärsä tai väkänen, mutta se saattaa aiheuttaa kutinaa. Niitä ei tarvitse mennä poistamaan lääkäriin, koska ne tulevat itsestään ulos ihosta aikanaan.

      Vanha kansa neuvoi poistamaan punkit iholta voilla, mutta Oksi ei suosittele sitä.

      - Se keino voi kyllä toimia ja punkki vetäytyy iholta pois, mutta siinä on teoreettisesti vaara, että punkki oksentaa suolen sisältönsä ihoon säikähtäessään.

    • SatansSkougsbäss

      Och räppi- iskelmärokote...

    • 1Sörsselssön

      Jep, vaatikaa vaan :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2122
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1808
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      31
      1781
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1530
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      67
      1496
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1402
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1364
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1322
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1271
    Aihe