Anjalan koulussa sisäilmaongelma

huonosisäilma

12

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säästäsäästä

      Larikka: Päätöksiä koulusäästöistä ei tehdä kaupunkilaisten kiusaksi

      20.5.2016 5:15 | Päivitetty: 20.5.2016 8:36
      Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jari Larikan (kok.) mielestä lasten ja nuorten lautakunnan keskiviikkoinen päätös oli ”mitä suurimmissa määrin politikointia”.

      — Vastaesityksen tehneet eivät halunneet lähteä tutkimaan ja selvittämään asioita tarkemmin, ettei heidän tarvitse tehdä ikäviä päätöksiä.

      Lautakunta hylkäsi esityksen kouluverkon säästöohjelman jatkovalmistelusta äänin 7—6. Larikan mielestä lautakunta ei hoitanut sille kuuluvaa tehtäväänsä.

      Lautakunta olisi pystynyt vaikuttamaan siihen, ovatko esitetyt säästöratkaisut oikeita vai olisiko joku toinen ratkaisu ollut parempi, Larikka arvioi. Joka tapauksessa kouluja joudutaan lähivuosina lakkauttamaan. Sen Larikka myöntää.

      — Eivät ongelmat mihinkään katoa, vaikka jätämme päätökset tekemättä. Pian joudumme tarkastelemaan niitä uudestaan. Sitten ongelmat ovat taas vähän suuremmat: oppilasmäärät ovat pienentyneet ja koulurakennukset ovat entistä huonommassa kunnossa.

      — Päätöksiä ei tehdä kaupunkilaisten kiusaksi tai tahallaan.

      Larikan mukaan kaupunginhallitus joutuu painimaan useiden säästöehdotusten kanssa vielä ennen kesälomia.

      — Jos säästöt eivät toteudu, realisoituvat ne veronkorotuksina. Lautakunnan jäsenten on sitten turha tulla sanomaan, että vastustavat veronkorotuksia.

      Lautakunta ei hyväksynyt jatkovalmistelua, mutta on huolissaan koulurakennusten kunnosta. Muun muassa Anjalassa on ollut sisäilmaongelmia. Niiden takia kaksi koulun luokkaa poistettiin käytöstä aiemmin tällä viikolla.

      Lautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila (sd.) sanoi torstaina Kouvolan Sanomissa, että ”pohjaesitys oli ohut, ja jos se olisi laitettu jatkovalmisteluun, vasta silloin olisi alettu selvittää koulujen todellista kuntoa ja kustannuksia”.

      — Kuulostaa hyvin ristiriitaiselta. Nyt olisi ollut mahdollisuus selvittää, mitkä rakennukset ovat huonokuntoisia. Sitten ei haluttukaan selvittää, Larikka kommentoi.

      Kouvolan kaupunginhallitus käyttänee niin sanottua otto-oikeuttaan ja ottaa kouluverkon säästöohjelman esityslistalle.

      — Ennen päätöstäni aion keskustella lähinnä lautakunnan kokoomusjäsenten kanssa ja teen soittokierroksen hallituksen jäsenille.

    • liikaonliikaa

      Tää on niin järjetöntä nykyään kun yksi ihminen aivastaa niin kouluja ym. laitoksia suljetaan. Astmaa on aina ollut ja tulee aina olemaan riippumatta ympäristöstä, ja siihen on lääkkeet.
      Kyllähän se sisäilma tietysti huonoksi menee kun jätetään kaikki peruskorjaukset tekemättä ajallaan, entä onko noiden "sisäilmaongelmaisten" tilojen ilmastointien puhdistuksista ja huolloista huolehdittu kunnollisesti?

    • menejatiedä
    • 60lukuinen

      Anjalassa, niinkuin muuallakin kouvolassa on myyty /lahjoitettu vanhat hyvällä ilmalla varustetut koulut ja jätetty uudet homepesät käyttöön.
      Ei ennen ollut homeongelmia, korkeat luokkahuoneet ja järjestäjät tuulettivat välitunnin akana ilman raikkaaksi..

    • homettaonjossakin

      Anjalan koulun lisäsiivessä hometta — ”Korjaaminen ei kannata”

      23.5.2016 16:31 | Päivitetty: 23.5.2016 17:01
      Kuva: Jussi Lopperi
      Anjalan koulun oppilaiden vanhemmille järjestetään tiedotustilaisuus keskiviikkona. Siihen mennessä selvitetään esimerkiksi oppilaiden kuljetuksiin liittyviä seikkoja, perusopetuksen palvelupäällikkö Kim Strömmer sanoo.
      Anjalan koulun oppilaiden vanhemmille järjestetään tiedotustilaisuus keskiviikkona. Siihen mennessä selvitetään esimerkiksi oppilaiden kuljetuksiin liittyviä seikkoja, perusopetuksen palvelupäällikkö Kim Strömmer sanoo.
      Anjalan koulun lisäsiipi vaatii niin mittavia korjauksia, että niiden kustannuksilla voisi rakentaa uuden koulun. Näin arvioi kaupungin ympäristöterveystarkastaja Reijo Pesonen.

      — Minun näkemykseni on, ettei lisäsiipeä kannata korjata.

      Pesosen mukaan lisäsiivessä on hometta.

      — Näytteitä ei ole otettu, mutta osassa tiloista on homeen hajua. Jos ihminen voi haistaa homeen, sitä on rakenteissa.

      Lisäksi ilmanvaihto on huono, ja rakenteiden kautta sisäilmaan kulkeutuu mineraalivillakuituja. Muovimattojen liimaukset puolestaan ovat kosteuden takia alkaneet haihtua huoneilmaan. Liimakaasut voivat aiheuttaa ärsytysoireita.

      Sisäilmaongelmat alkoivat paljastua viime vuonna. Henkilökunnan tekemien ilmoitusten perusteella kaupunki teetätti lisäsiivestä sisäilmatutkimuksen huhtikuussa. Loppuvuonna henkilökunnalle tehtiin oirekysely.

      Viime kuussa koulun henkilökunnalle pidettiin kyselystä palautetilaisuus. Tilaisuudessa kävi ilmi, että tilanne oli huonontunut ja ongelmat levinneet koulun vanhalle puolelle.

      Lasten ja nuorten lautakunta käsitteli tutkimuksen ja kyselyn tuloksia viime keskiviikkona.

      — Tiedot olivat niin hälyttäviä, että teimme pikapäätöksen opetuksen siirtämisestä, lautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila (sd.) sanoo.

      Anjalan koulu muuttaa väliaikaisiin tiloihin ensi lukuvuodeksi. Perusopetuksen palvelupäällikön Kim Strömmerin mukaan todennäköisin vaihtoehto on Anjalankosken entinen lukio, joka on tällä hetkellä tyhjillään.

      Anjalan koulun sisäilmaraportit löytyvät alta.

      Terveyshaittalausunto

      Sisäilmastokyselyn tulkintaa

      Tutkimusselostus

    • hohohome
    • sepäseseäse
    • auttaakovaiei
    • Jatkotoimet
    • muuttoinkeroisiin

      Anjalan koulun muutto Inkeroisiin varmistumassa — lautakunta hylkäsi parakit

      16.6.2016 12:28 | Päivitetty: 16.6.2016 13:23
      Anjalankosken entinen lukio Inkeroisissa on paras vaihtoehto Anjalan koulun väistötilaksi. Tätä mieltä oli keskiviikkona kokoontunut lasten ja nuorten lautakunta.

      Lautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila kertoo, että yhtenä vaihtoehtona esitetyt parakkikoulut eivät saaneet kannatusta.

      — Minun ja lautakunnan mielestä erillisten rakennusten hankkimista ei nähty järkevänä. Ne eivät palvele koulun perustehtävää.

      Lasten ja nuorten palvel.ujen vs. johtaja Veikko Niemi esitteli lautakunnassa myös laskelmat parakeista Anjalan koulun pihalle toimitettuina. Niiden kokonaiskustannukset ensi lukuvuodelle olisivat lähes 657 000 euroa.

      —  Lautakunta antoi hyväksynnän väistötilojen valmistelulle lukiorakennukseen. Jatkotutkimusten tulokset saadaan Anjalankosken lukion rakenneavauksista ja sisäilmatutkimuksista saadaan heinäkuussa, Niemi kertoo.

      Lautakunnassa korostettiin, että Anjalankosken lukion tarkemmat tutkimukset eivät ole kannanotto Anjalan koulun pysyvään siirtoon Inkeroisiin. Siitä päätetään erikseen talousarvion yhteydessä.

      Päivi Kossilan mukaan Anjalan koulun kohtalo ratkeaa, kun laskelmat kunnostuskustannuksista saadaan.

      — Katsotaan sitten kannattaako koulua lähteä korjaamaan vaiko ei.

    • mikälieneetulos

      Anjalankosken entinen lukio on välttävässä kunnossa — lisätutkimusten jälkeen selviää, siirtyvätkö Anjalan lapset sinne

      5.7.2016 5:30 | Päivitetty: 5.7.2016 8:36
      Kuva: Lumikki Haaja
      Anjalan koululla toukokuun 25. päivänä järjestetyssä vanhempainillassa esitettiin monia puheenvuoroja, joissa vastustettiin Inkeroisissa sijaitsevan entisen lukion ottamista Anjalan koulun väistötilaksi.
      Anjalan koululla toukokuun 25. päivänä järjestetyssä vanhempainillassa esitettiin monia puheenvuoroja, joissa vastustettiin Inkeroisissa sijaitsevan entisen lukion ottamista Anjalan koulun väistötilaksi.
      Anjalankosken entisen lukion soveltuvuus Anjalan koulun väistötilaksi selviää vasta lisätutkimusten valmistuttua.

      Tilaliikelaitos päätti tilata Raksystemsin suosittelemat lisätutkimukset, eli rakenneavaukset ja sisäilmakartoituksen jo toukokuun lopulla.

      Lukiorakennus on ykkösvaihtoehto Anjalan koulun yli 170 oppilaan väistötilaksi.

      Juuri valmistuneen kuntoarvion mukaan vuonna 1973 Inkeroisiin valmistuneessa tiilirakennuksessa on runsaasti korjauskohteita.

      — Runsaan korjausvelan vuoksi tulee varautua merkittäviin investointeihin, arvion yhteenvedossa sanotaan.

      Kuntoarvion mukaan lukion heikoin lenkki on rakennus sinällään. Sen rakennustekninen kunto arvioidaan välttäväksi.

      Raksystems Insinööritoimisto Oy:n arvion mukaan useat lukion rakenteet vaativat joko peruskorjauksen 1—5 vuoden sisällä tai uusimisen 6—10 vuoden kuluessa.

      Rakennuttajapäällikkö Katja Ahola sanoo, että Kouvola odottaa lisätutkimusta ennen päätöstä koulun käyttöönotosta. Päätökset koulun käyttökelpisuudesta tekevät lasten ja nuorten lautakunta ja terveystarkastajat.

      Käyttökieltoon asetetun Anjalan koulun kalustoa on jo siirretty entiseen Anjalankosken lukioon, vaikka sen soveltuvuudesta väistötilaksi ei ole vielä varmuutta.

      Koulun vanhempaintoimikunnassa ihmetellään sitä, että lukiota valmistellaan täyttä päätä koulukäyttöön.

      — Miksi tehdä vielä mitään ennen kuin on varmaa, että rakennus kelpaa koulukäyttöön, vanhempaintoimikuntaan kuuluva Johanna Pesonen kysyy.

      Kyösti Suolanen
      Lue myös:
      Anjalan koulun muutto Inkeroisiin varmistumassa — lautakunta hylkäsi parakit (16.6. 12:28)
      Anjalan koulu aloittanee lukion tiloissa —

    • ilmahyvää

      Anjalankosken lukion sisäilma on riittävän hyvää

      19.7.2016 15:34
      Kuva: Harri Teitto
      Anjalankosken lukio. Kuva on arkistosta.
      Anjalankosken lukio. Kuva on arkistosta.
      Inkeroisissa sijaitsevan Anjalankosken lukion äskettäin valmistuneessa sisäilmatutkimuksessa ei havaittu ongelmia. Tutkimuksen tehneen Raksystems Oy:n raportin mukaan sisäilmasta ei löytynyt tavanomaisesta poikkeavaa mikrobilajistoa. Tämä ei raportin mukaan kuitenkaan sulje pois home- tai lahovaurion mahdollisuutta rakennuksessa. Raportti suosittelee pöly- ja ilmanäytteiden ottamista vielä uudelleen talvella. Tutkimus tehtiin kesäkuun lopulla.

      Vuonna 1973 valmistunut Anjalankosken lukio on ollut kaksi vuotta käyttämättä. Syksyllä lukio tulee toimimaan Anjalan koulun väistötilana. Anjalan koulu on käyttökiellossa siellä todetun vakavan sisäilmaongelman vuoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      194
      1621
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1424
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1228
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1179
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      120
      1085
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1065
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      133
      1023
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      989
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      969
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      89
      950
    Aihe