Liikennevalo ja liikennemerkit

Opluvalla

Liikennevalojen ollessa käytössä ne ohittavat stop- ja kärkikolmiomerkit.

Mutta mitenkäs vaikkapa vasemmalle kääntyminen kielletty tai U-käännös kielletty?

Eikä sitten arvailuja tai mutua. Laki- tai asetusviittaus tms.

3

976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liikennevalo

      Liikennevaloilla ei ole mitään vaikutusta muuhun kuin ajovuoroon. Tieliikenneasetuksen 22§ antaa luvan ohittaa pääopastin valon ollessa vihreänä, muttei vaikuta muuhun kuin ajovuoroon. Muut liikennemerkit ovat edelleen voimassa, lukuun ottamatta edellä mainittuja merkkejä 232. pakollinen pysäyttäminen ja 231. väistämisvelvollisuus risteyksessä, kuten tieliikennelain 4§ toinen momentti kertoo.

      ____________________________________

      Tieliikennelaki
      1 LUKU Yleisiä säännöksiä
      4 § Liikenteen ohjaus
      Tienkäyttäjän on ensisijaisesti noudatettava poliisimiehen ja muun liikenteen ohjaajan antamaa merkkiä tai ohjetta.
      Liikenteen ohjauslaitteella annettua ohjetta on noudatettava, vaikka se edellyttäisi poikkeamista liikennesäännöstä. Jos liikennettä ohjataan liikennevaloin, valo-opastetta on noudatettava muulla ohjauslaitteella annetusta ohjeesta huolimatta.



      ____________________________________

      Tieliikenneasetus

      3 LUKU (29.4.1994/328) Liikennemerkit

      16 § (29.4.1994/328)
      Kieltoa tai rajoitusta osoittava merkki sijoitetaan tien tai ajoradan oikealle puolelle. Erityisestä syystä voidaan samanlainen merkki lisäksi sijoittaa ajoradalla olevalle korokkeelle, ajoradan vasemmalle puolelle tai ajoradan yläpuolelle. Merkit 311, 312 ja 331 voidaan sijoittaa myös yksinomaan tien tai sen osan sulkevaan laitteeseen. Merkit 332, 334, 342, 362, 364 ja 374 voidaan sijoittaa yksinomaan ajoradalla olevalle korokkeelle, ajoradan vasemmalle puolelle tai sen yläpuolelle. Merkit 351 ja 353 sijoitetaan tien tai ajoradan molemmille puolille. Merkki 361 voidaan sijoittaa yksinomaan ajokaistan yläpuolelle, jolloin sillä osoitetaan kyseisen ajokaistan ja ajokaistan viereisen pientareen nopeusrajoitus. Merkit 371, 372, 375, 376, 381 ja 382 sijoitetaan yksinomaan tien sille puolelle, jota kielto tai rajoitus koskee. (18.12.2008/961)
      Kielto- tai rajoitusmerkin tarkoittama kielto tai rajoitus alkaa merkin kohdalta, jollei lisäkilvellä ole toisin osoitettu. Kielto- ja rajoitusmerkkejä voidaan käyttää myös ennakkomerkkeinä merkeissä 611–616 ja 631–633.
      Kielto- tai rajoitusmerkin vaikutusalue ulottuu, jollei jäljempänä toisin säädetä tai lisäkilvellä muuta vaikutusaluetta osoiteta, merkissä osoitetun kiellon tai rajoituksen päättymistä osoittavaan taikka vastakkaista suuntaa varten asetettuun merkkiin.

      332. Vasemmalle kääntyminen kielletty
      Merkillä kielletään vasemmalle kääntyminen ja U-käännös risteyksessä tai liittymässä, jollei lisäkilvellä ole osoitettu muuta vaikutusaluetta.

      334. U-käännös kielletty
      Merkillä kielletään kääntyminen tulosuuntaan (U-käännös) seuraavassa risteyksessä ja ennen sitä.


      4 LUKU
      Liikennevalot
      22 § (15.11.2001/1011)
      Ohjattaessa liikennettä kiinteää valoa näyttävin opastimin merkitsevät valot seuraavaa:
      1) Punainen valo osoittaa, ettei ajoneuvo saa sivuuttaa jäljempänä 3 momentissa mainittua pääopastinta eikä pysäytysviivaa. Milloin punaisen valon ohella näytetään keltaista valoa, osoittaa tämä valon vaihtumisen vihreäksi olevan heti odotettavissa.
      2) Vihreä valo osoittaa, että ajoneuvo saa sivuuttaa pääopastimen ja pysäytysviivan. Vihreästä valosta huolimatta kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka asianmukaisessa järjestyksessä on astunut tai astumassa suojatielle. Risteyksessä kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä myös risteävää tietä ylittävää polkupyöräilijää, mopoilijaa ja jalankulkijaa. Vasemmalle kääntyvän kuljettajan on lisäksi väistettävä vastaantulevaa liikennettä.
      3) Keltainen valo yksinään osoittaa, että ajoneuvo ei saa sivuuttaa pääopastinta eikä pysäytysviivaa. Jos ajoneuvo kuitenkin on ehtinyt niin pitkälle, ettei sitä valon vaihtuessa vihreästä keltaiseksi voida vaaratta pysäyttää, saa se sivuuttaa pääopastimen ja pysäytysviivan.
      Jos vihreä valo on nuolenmuotoinen tai punaisessa tahi keltaisessa valossa on nuoli mustin ääriviivoin, on valoa noudatettava siten kuin 1 momentissa on säädetty ajettaessa nuolen osoittamaan suuntaan.
      Pääopastin on ennen risteystä ensimmäinen opastin oikealla puolella tai asianomaisen ajoradan osan yläpuolella. Jos tulosuunnan vasemmanpuoleisen ajokaistan tai vasemmanpuoleisten ajokaistojen liikennettä ohjataan liikennevaloilla tämän tulosuunnan muusta valo-ohjauksesta erillään, tämän liikenteen pääopastin on kuitenkin asianomaisen ajoradan osan vasemmalla puolella tai kaksisuuntaisen ajoradan keskikorokkeella taikka asianomaisen ajoradan osan yläpuolella.

      • Opluvalla

        Kiitos. Nuolivalo vasemmalle kumoaa vas. kääntymisen kiellon ymmärtääkseni.


      • Ruiseri
        Opluvalla kirjoitti:

        Kiitos. Nuolivalo vasemmalle kumoaa vas. kääntymisen kiellon ymmärtääkseni.

        Eipä ole vastaan tullut risteystä, jossa olisi kääntyminen jonnekin kielletty liikennemerkillä, mutta valot sallisivat kääntymisen. Jo pelkästään ryhmitysmerkkit pelkästään suoraan ja oikealle kieltävät kääntymisen vasemmalle, ilman kääntymiskieltoakin.

        Asian vierestä: joskus näkee risteyksiä joissa on erillinen nuolivalo kääntyjille, mutta pyöreällä n.s yleisvihreällä saa myös kääntyä ja nuoli on sammuksissa. Joskus niissä näkee tumpeloita tukkimassa kääntyjien kaistaa, odottelemassa sitä vihreää nuolta. Joko tietämättömiä, tai etenkin takavuosina venäläisiä ja virolaisia kuskeja, joitten kotomaissa sai kääntyä vain vihreällä nuolella. Suomessa saa kääntyä yleisvihreällä, ellei punaisella nuolella jotain suuntaa erikseen kielletä. Merkittävä ero löytyy siitä, että nuolivihreällä on "etuajo-oikeus" eli samaan aikaan ei voi olla risteävällä kadulla muuta liikennettä, kuten esim vihreää jalankulkuvaloa. Yleisvihreällä kääntyvän taas on varauduttava kääntyessään väistämään muita suoraan meneviä jalankulkijoita ja mahdollisesti kevyttä liikennettä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      266
      2647
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      205
      1710
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1444
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1191
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      230
      1053
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      79
      1005
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      44
      910
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      64
      768
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      730
    Aihe