Jokamiestaksit vastatuulessa, ei saa kannatusta

ViidenTähdenUberTaxi

Ministeriön kaavailemat jokamiestaksit epäilyttävät – pelkona taksien katoaminen maaseudulta

Pienimuotoisen taksitoiminnan salliminen kenelle tahansa ilman liikennelupaa herättää laajalti kritiikkiä. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan rekisteröity taksiverkosto on tärkeä, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää poikkeusoloissa.

Huoltovarmuuskeskus on yksi kymmenistä tahoista, jotka antoivat maanantaihin mennessä lausuntonsa lakiluonnoksesta liikennekaareksi. Uudistukset siirtyvät seuraavaksi hallituksen harkittavaksi.

Pienimuotoista taksitoimintaa voisi lakiehdotuksen mukaan harjoittaa myös ilman liikennelupaa, kunhan maksetut korvaukset jäävät vuodessa alle 10 000 euron.
Huoltovarmuuskeskuksen logistiikkapäällikön Raija Viljasen mukaan on tärkeää, että taksiautoilijat ja heidän käyttämänsä kalusto rekisteröidään. Kaikkein toimivin tapa olisi keskuksen mielestä se, että kaikilta toimijoilta vaadittaisiin vastakin taksilupa. Luvan antamisen yhteydessä myös toimijoiden taustat ja kelpoisuus tarkistetaan.

– Takseilla on hyvin toimiva tilausvälitysjärjestelmä. Sen toiminnan jatkuvuus on tavoitteena huoltovarmuustyössä ja maakuljetuspuolen toiminnoissa, Viljanen sanoo.

Jokamiestaksit herättävät epäilyjä

Moni muukin lausunnonantaja kritisoi suunnitelmaa jokamiestakseista. Liikenneturva epäilee, että liikenneturvallisuus voi heikentyä kontrollin vähentyessä, kun taas Suomen Yrittäjät pitää toimijoiden erottelua epäoikeudenmukaisena. Yrittäjäjärjestön mielestä liikennepalveluihin luotaisiin uudistuksessa kahdet markkinat, kun ammattimaisilla toimijoilla olisi velvoitteita, joita pienillä ei olisi.

Autoliikenteen työnantajaliitto epäilee, että mahdollisuus tienata 10 000 euroa ilman liikennelupaa vääristäisi kilpailua ja synnyttäisi harmaata taloutta.
Maaseudulllakin tarvitaan takseja

Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnoksessa esitetään, että taksien päivystys- ja asemapaikkavelvoitteesta luovuttaisiin, jotta alalle saataisiin lisää toimijoita ja taksiyrittäjien olisi helpompi laajentaa toimintaansa. Pelkona kuitenkin on, että taksit hupenisivat maaseudulta, jos velvoite poistetaan.

Huoltovarmuuskeskus ei luopuisi asemapaikkavelvoitteesta. Viljanen muistuttaa, että jo normaalioloissa taksi on välttämätön haja-asutusalueilla, koska muuta julkista liikennettä ei ole.

– Niin kauan kun on tavoitteena, että koko maa pidetään asuttuna, väestön toimeentulo edellyttää kuljetuspalveluita.

NÄINHÄN SE ON, EI TULE TOTEUTUMAAN VAPAUTUS EIKÄ TUO JOKAMIESTAKSI. HYVÄ NIIN.

10

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jokahenkilö

      Tampereen suurin taksipalvelujen ostaja on vahvasti taas jokamiestaksin kannalla

      "Kuitenkin liikennekaaressa ehdotettu ei-ammattimaisen henkilöliikenteen salliminen todennäköisesti parantaa hiljaisen kysynnän alueiden palvelutasoa samalla kun pienen sivutulon kautta parantaa toimeentulomahdollisuuksia haja-asutusalueella. Ei-ammattimaisen kuljettajaverkoston avulla myös noihin kustannuksiin on saatavissa merkittäviä säästöjä."

      Samoin Posti

      " Pienimuotoisen toiminnan salliminen ilman lupavaatimuksia on kannatettavaa, koska tällöin pienimuotoisessa toiminnassa sovellettaviin sääntöihin voidaan vaikuttaa
      tehokkaammin. Liikennekaareen liittyvissä keskusteluissa on esitetty ilmoitusvelvollisuutta pienimuotoiselle toiminnalle. Tällainen menettely voisi turvata
      toimijoiden tietoisuuden noudatettavasta sääntelystä. Ilmoitusmenettely ei kevyenä
      menettelynä muodostuisi alalle tulon esteeksi. Liikennekaaren perustelussa
      voitaisiin kuvata pienimuotoista toimintaa koskevaa muuta sääntelyä
      erityisesti, koska asia on herättänyt paljon keskustelua."

      • höpöhöpöhöpöhöpöhöp

        höpö höpö höpö


      • ajattelijaa

        Jonninjoutavaa länkytystä.


    • Hyväjutt

      Mä ainakin alan ajamaan heti pimeään keikkaa ja sossusta ja ke lasta asuminen työkkäristä upee kuussa.innolla odotan vapautusta.

    • kaksneljätoista

      Oikeesti ministeriö ei varmaan edes vakavissaan ole tuon pienimuotoisen toiminnan kanssa, mutta saadaanpahan porukka taivastelemaan sitä ,niin voidaan muu liikenne vapauttaa sillä aikaa. Eräänlainen hämäys siis .

      • ViidenTähdenUberTaxi

        Kyseessähän on vain seuraus vapautuksista, se on jo nyt mahdollista tehdä 10.000€ asti ilman alvia riippumatta alasta. Se vain mainitaan näissä erikseen todennäköisesti juuri täkynä. Näköjään tärppäsi.


    • Jokamiestaxi

      Ei kyllä jakamistalous on tämän hankkeen ykköskärki, siis sen lisäksi että taksimafia puretaan. Taksin ja tavaran kuljettaminen on jatkossa jokamiehenoikeus. Mitä niistä turhista luvista ja direktiivipäivistä. Odotan kyllä vuoden alkua, jotta voi aloittaa hommat. Otan uudesta systeemistä irti kaiken, minkä saan. Peruspäivärahalla on tullut oltua jo jonkin aikaa, onneksi siitä saa jatkossakin pohjapalkan. Kerrankin hyvä uudistus!

      • ViidenTähdenUberTaxi

        Hyvä kirjoitus! Työtä kansalle.


      • ViidenTähdenUberTaxi

        Vaikka olenkin iso (lihava) en syyllisty väkivaltaan. Rikokseni oli laittoman taksiliikenteen harjoittaminen.


    • Hullä

      Tarvitset vain auton.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      459
      3369
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      451
      3277
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      135
      2918
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2242
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2110
    6. 187
      1460
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1367
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1246
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      86
      1232
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1060
    Aihe