Vanhusten kaltoinkohtelusta...

koiruus2345

Hei

Olen työskennellyt hoitoalalla vanhustenhoidossa kokonaisuudessaan 16kk sijaisena. Nykyisin työskentelen kirjastossa, koska kyllästyin odottamaan sijaisuuksia. Hoitotyö oli raskasta mutta mukavaa. Luin näistä tavoista josta vanhuksia on laiminlyöty - en tunnista/on hankala tunnistaa näitä entisestä työpaikastani vaikka luulen että on joitakin laiminlyöntejä ollut. Tosin sijaisena olin niin huolissani siitä jos vahingossa jotain tein. Säikähdin aina nirhamia jne. työkavereita huvitti. Minulle painotettiin kuinka ITSEMÄÄRÄYSOIKEUS oli se mikä oli tärkeintä - toteutin sitä olemalla mielin kielin vanhuksille - hoitajat käskivät olla jämäkämpiä.

Onko kaltoinkohtelua se jos pitää esim. parin kanssa vanhusta vessaan siirrettäessä varmuudenvuoksi varman otteen ja jossain vaiheessa jokin vihlaisee vanhusta. Hoidettava itse halusi vessaan ja autettaessa siihen kykenee.

Onko kaltoinkohtelua se jos yrittää maanitella vanhusta johonkin virikkeeseen, hän kieltäytyy ja haluaa olla yksin mietteissään - onko kaltoinkohtelua jättää hänet omiin oloihinsa jos kuitenkin käy välil kattomassa? Varsinkin kun vanhus on tunteja yksikseen eikä vain tahdo seuraa.

Onko kaltoinkohtelua esim. Se että jos vanhus nimittelee hoitajaa ja hoitaja sanoo muutaman valitun sanan (ei kuitenkaan hauku tai nimittele) ja kertoo että henkilö on mahdoton (mulle neuvottiin kohtelemaan kuin normaalia henkilöä)?

Meidän osastolla oli myös kaksi mummoa jotka huusi kurkku vääränä koko ajan. Onko kaltoinkohtelua jos hyssyttelee tai jos sanoo että voisiko olla hiljempaa? Muitakin häiritsi.

Onko kaltoinkohtelua jos esim. hyvin väkivaltaisen asiakasta pääasiassa hoitavat ne joita kohtaan henkilö ei ole väkivaltainen? Tarpeen tullen kyllä parin kanssa hoidettiin.

Mulla esim. Saunottaessa vanhus liukui -siis liukui ei pudonnut- lattialle. Ei tullut mustelmia, ei sattunut tai mitään. Naureskeli lähinnä. Olin saada sydärin.

Omalla osastolla esim. ulkoilutukset saatettiin sälyttää yhdelle tai kahdelle ihmiselle - usein sijaiselle tai harjottelijalle. Ulkoilutuksissa saattoi olla pitkätkin tauot jos ei ollut vuorossa. Tosin ei ollut vanhuksissa halukkaitakaan. Tosin suuri osa oli sängyssä hoidettavia. Virikkeissä käytettiin jos muistettiin. Olin pitkästä aikaa uusi työntekijä osastollamme ja moni hoitaja kuin vanhuskin oli kaavoihin kangistunutta: ei haluttu mennä virikkeisiin jne.

Se oli outoa että jokasella hoitajalla oli oma suosikki ja inhokki. Suosikkia hoidettiin vähän paremmin, inhokkia vähän huonommin. En tiedä oliko tämä tietoista vai ei. Molemmissa meissä hoitajissa ja hoidettavien omaisissa oli selän takana puhumista jne. Hoitajilla oli myös omaisissa suosikit ja inhokit. Omaisillakin oli hoitajissa inhokit ja suosikit (vaikka ei välttämättä hoitaja mitään väärää tehnyt). Paskaa jauhettiin puolin jos toisin.

Voisiko joku selventää tuota kaltoinkohtelujuttua mulle paremmin?

43

687

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tun-ra
      • empatioi

        Jos aloitat onko -on jotain pielessä. Empatia ja ihmisenkäsittelytaito hukassa.
        Lasta ollaan liki, houkutellaan, maanitellaan -sillä aloitellaan ja huumorilla.
        Hyvä ,että siirryit kirjaston kuivien kansien väliin.


      • Kaikkeekanssa
        empatioi kirjoitti:

        Jos aloitat onko -on jotain pielessä. Empatia ja ihmisenkäsittelytaito hukassa.
        Lasta ollaan liki, houkutellaan, maanitellaan -sillä aloitellaan ja huumorilla.
        Hyvä ,että siirryit kirjaston kuivien kansien väliin.

        Siis lasta! Eikö nyt ollut kuitenkin vanhuksista puhe?
        En tiedä kenen vika tämä nykyinen tilanne on! Ihannoidaan pitkää ikää. Pidennetään kemiallisesti. Fysiikka pettää ja valuminen alkaa. Laitokset täyttyvät. Kaikki ihmettelevät ja syyttävät toisiaan.
        Työntekijöiltä odotetaan ylenmääräistä empatiaa. Työntekijöitä vähennetään, mutta odotetaan kuitenkin paskanhajun sietokyvyn lisääntyvän. Kolmivuorotyö, pitkät päivät ja "ihmisenkäsittelytaidon" pitäisi kuitenkin olla huipussaan. Tuskin on!
        Kenen on vika?


      • Sitäsaamitätilaaa

        Täyskymppikommentti "kaikkeekanssa". Tarpeeksi vanhasta tulee jälleen lapsi, realiteetit katoavat samalla kun ajan ja paikan tajukin. Maanittelukin on turhaa, koska itseään aikuisena, viisaana ja kaikkivaltiaana pitävä on aina oikeassa vaikka ei olisi ikinä eikä missään asiassa.


      • Kukaan-kun-ei-valvo

        Mutta onneksi te hoitajat saatte vanhuuden päivillänne sellaiset irakilaishoitajat jotka raiskaavat teitä ALLAHIN nimeen jokä yö!
        Kannattiko valita inhokki ja suosikki? Sitä mietitte sitten sänkyyn sidottuna kun musta luikero ui haaroihinne koko yön!


      • Realiteetithukassa

        Sangen sairas kommentti. Mikähän sen kirjoittajalla on luikerrellut korvain väliseen tilaan?


    • Varmasti vanhusten kaltoinkohtelu -keskustelu perustuu myös väärinymmärrykseen. Juurikin luullaan että vanhusta kohdellaan huonosti kun huutaa kuin hinaaja ilman syytä. Tai varmaan siihen on joku syy, mutta jos ei välittömästi hoitajan tai hoitotoimenpiteen.
      Itse en ole suuremmin törmännyt kaltoinkohteluun vuosien varrella. Joskus harjoitteluaikana olisin katsonut että potilas olisi tarvinnut enemmän ja useammin kivunlievitystä, josta ilmoitin esimiehelle. Hän viittasi kintaalla, eikä käynyt edes katsomassa tai perehtymässä potilaan tilaan. Oli ollut lomalla, jonka aikana tilanne oli muuttunut.
      Joskus taas tuntuu kun avustaa vanhusta pukemisessa tai vessa-asioissa että onko liian hätäinen, mutta jos hidasteleekin niin vanhus ei tahdo jaksaa esim. istua pöntöllä tarpeeksi pitkään.
      Vanhusten toistaan kohtaan kokemaa kiusaamista, tönimistä, vähättelyä ja haukkumista olen kyllä nähnyt.

    • Käsityskyvyttömiä

      Ko. aiheessa on sellainen sairaalloinen vääristymä, että aina vain väheneviltä hoitajaresurseilta vaaditaan sellaista mihin kukaan maailman ihminen ei pysty.

      Työvuoron tuhannen tehtävän sekaan ei kerta kaikkiaan aina pysty jakamaan vielä aikaa, juttutuokioita, ylikohteliasta käytöstä, mielistelemistä, hymyä, empatiaa ... Mitä vajaampi potilas / asiakas / asukas henkisesti on, sitä enemmän hän vaatisi kaikkea sellaista huomiota, jota kiireen keskellä on mahdotonta antaa ja suoda; aikaa, huomiota, välittämistä ... Ja sitten hän ilmoittaa kaikille tulleensa kaltoinkohdelluksi.

      Mutta vielä pahempia vajakkeja istuu pomotus- ja päättäjäpalleilla. Ei mitään käsitystä arjesta ja jokapäiväisestä elämästä hoito-, hoiva- yms. laitosten osastoilla. Mutta ne vajakit kuitenkin säätävät sanktiot sitten, kun hoitaja on tehnyt 'virheen'.

    • Hoitajaminimi_05

      Hoitajaminimin kuuluisi olla vähintään 0,5 0,5 0,5!!!:)

      • tervaskannsaonnisti

        Ei taida olla hoitajamitoituksesta kyse vaan jostain muusta, jotta hyvä hoito onnistuu. Tervaskanto projekti sen näytti, että on kiinni ihan muusta.


      • Turvenuijako

        Selitä sinä 'viisas' miten hyvä hoito onnistuu liian pienellä joukolla.


      • SamaaMieltäKanssasi
        Turvenuijako kirjoitti:

        Selitä sinä 'viisas' miten hyvä hoito onnistuu liian pienellä joukolla.

        Samaa mieltä kanssasi. Ei hoitaja jaksa kokoajan juosta kuin robotti ja esim. Meidän robotit eli kattonosturit väsyy nekin ja on aika ajoin remontissa.

        Hoitajia pitää alkaa myös kunnioittaa, ei voi alati vaatia suoritusta kunnes hoitajalla on itsellä nivelrikko selässä, polvissa, olkavarsissa jne. Hoitajat on kuten Roomassa työläisiä joilla kivireet vedätetään kunnes ennen eläkeikää ovat niin raihnaisia etteivät kulkemaan pääse.


      • Menokuinhulluinhuoneella

        Rooman rakentajien vertaus osui aikalailla nappiin. Kolmivuorotyö ja sekä ruumiillinen että henkinen työn rasittavuus vaativat veronsa eikä kukaan huomaa eikä hoksaa, hoito- ja hoivatyössä!, että kukaan ei hoida, hoivaa ja välitä hoitajien jaksamisesta.

        Ei kukaan! Pikkupomot kumartavat ja ovat mielin kielin ylempiinsä päin eli ts. eivät kerro arjen ongelmista ja realiteeteista johtoportaalle. Hoitajien etujärjestötkin ovat kuin pissi sukassa, kukaan ei edes korvaansa lotkauta nykymenolle ja -meiningille; hoidettavat lisääntyvät ja hoitajia vähennetään.

        Joissain paikoissa hoitajat pitävät ruokataukonsa ilman palkkaa, mutta lääkärit syövät palkallisesti. Siis hoitajan ei tarvitse huolehtia edes perustavaa laatua olevasta terveyden ylläpidosta, ruuasta ja ravinnon saannista. Miten silloin jaksaa tehdä työnsä?


    • opelius

      Mummon vaihtoehdot: Tuoliin sidottuna vai vapaana puuhastelemaan

      Perjantai 6.3.2009 klo 15.35

      Dementoituneellakin mummolla on vaihtoehtoja.

      Hän voi istua terveyskeskuksen vuodeosastolla tuoliin vyötettynä tai lääkkeiden turruttamana päivästä toiseen. Tai hän voi olla taideharrastuksissa tai puutarhahommissa hyvin toimivassa dementiakodissa.

      Sairaanhoitajapäivillä kysyttiin perjantaina, kuka päättää vanhan ihmisen parhaasta, yhteiskunta, omaiset, hoitajat vai raha.

      Vanhusten liikkumista rajoitetaan kyselyn mukaan jopa 88 prosentissa laitoksista. Sängynlaidat pidetään ylhäällä päivisinkin, vanhus sidotaan tuoliin turvaliiveillä tai pöytälevyillä, sanoo tutkija Reetta Saarnio Oulun yliopistosta.

      Saattaa olla jopa vakiintunut tapa, että vanhukset tuodaan päivähuoneeseen ja vyötetään tuoliin kiinni, kun hoitajat puuhastelevat askareitaan. Yleensä rajoituksia perustellaan vanhusten turvallisuudella. Pelätään vanhuksen kaatumista tai eksymistä. Joskus levoton ihminen kahlitaan tuoliin, jotta hän ei häiritse muita.

      Tutkimusten mukaan rajoittaminen ei ole kuitenkaan välttämätöntä, jos ympäristöä muokataan turvallisemmaksi ja kehitetään työtapoja. Levoton vanhus voidaan rauhoittaa esimerkiksi istumalla viereen, sanoo Saarnio.

      Ikääntyneen omaa ääntä ei kuulla

      Dementoituneetkin vanhukset voivat osallistua moniin askareisiin ja nauttia elämästä, jos siihen tarjotaan mahdollisuudet. Sipoolaisessa dementiakodissa muutettiin kaikki rutiinit.

      Kun pari vuotta sitten 90 prosentille kodin asukkaista annettiin säännöllisesti unilääkkeitä, nyt niitä käyttää vain yksi asukas, sanoo vanhustyönpäällikkö Helena Räsänen.

      Ennen hoitajat istuivat kopissaan ja asukkaat nuokkuivat tuoleissaan. Nyt ohjelmassa on taidenäyttelyitä, kuvataideryhmiä, perunoiden istutusta ja marjojen poimimista. Kun pihan ympärille rakennettiin aita, voivat dementoituneetkin vanhukset kulkea vapaasti sisään ja ulos, kertoo Räsänen



      Räsänen harmittelee, että ikääntyneiden omaa ääntä ei kuulla, vaan palvelut mestaroidaan muualla. Räsäsen mukaan on tärkeä muistaa, että Alzheimer-potilaskin pystyy päättämään monista asioista.

      - Kun lääkäri kuulee yli 80-vuotiaan syntymävuoden, hän pistää kirkasmuistisenkin lokeroon "ei ymmärrä". Myös omaiset ovat innolla ottamassa päätösvaltaa. Yksi vaihtoehto on, että päätöstä ei tehdä ollenkaan, vaan vanhus jätetään jonoon odottamaan, toteaa Räsänen.
      STT

      Ja kas politiikonloisille tulee?

      • mieoonkaija124

        Entäs sitten kun tämä dementikko sattuu kaatumaan kun ei ole ollut turvakiinnitetty? Jos asiat toimisivat kuten mainitsitte . Lonkka murtuisi ja lähtisi tila huononemaan kunnes alle vuoden sisällä kuolee?Vanhukselle pikkuhaaverikin voi olla kohtalokas. Meillä oli dementikko hoidossa ja hänen annettiin vapaasti kulkea miten haluaa koska dementiasta huolimatta osasi esim. syödä itse. Tosin joskus saatto hoitajia ja asukkaita heitellä esim. kengillä . Oli sängyn laidat alhaalla aina paitsi yöllä, sänky puettiin mahd. Matalalla. Ja mitä tapahtui? Yhtenä iltana lipesi ja kaatui. Selkäranka murtui ja kitui tuskissa muutaman kuukauden kunnes nukkui pois. Tietysti lääkittiin vahvasti mutta ei auttanut. Heti on isot lööpit jossain iltasanomissa heitteillejätöstä. Ei ole niin mustavalkoisia nuo jutut.


    • lonkkaasärkee

      Järkyttävää touhua koko vanhusten hoito, 10 vuoden kokemuksella voin sanoa että kukaan ei jaksa tuolla mitoituksella. Röyhkeää touhua päättäjiltä, nuo mitoitus asiat! Yritän helvetin pian päästä jonnekin muualle töihin, meen vaikka nakkikioskille ennemmin kuin jaksan tätä revitystä.

    • provovaari2467

      Entä jos ne vanhukset on se ongelma?

      Siinä teille provo.

      • Hornetarmeijavarmaan

        Totta puhuen: vanhukset, iäkkäät sairaat ihmiset, jotka tarvitsevat hoitoa, huolenpito, turvaa ja apua viimeisiin päiviinsä, eivät tietenkään ole ongelma.

        Ongelmat istuvat maamme pääkaupungissa Arkadian mäellä ja heitä on puolet liikaa. Kun tyhmyys tiivistyy joukossa, niin päätökset ovat sitä luokkaa kuin ne ovat ja niistä kärsivät kaikista eniten ne, joilla on kaikista vähiten elämisen edellytyksiä.

        Mitä se sivistys taas olikaan?


    • UIVELO1

      Eivätpä ne mummot ja vaaritkaan niin viattomia siihen henkiseen kuormitukseen - ainakaan ne joilla järki luistaa. Useimmat pitävät lähihoitajia henk.koht.palvelijoinaan joidenka pitäisi olla paikalla sormennäpäytyksellä. Siis lähihoitajia joidenka ensisijainen tehtävä on hoitaa. Itse ovat lähinnä laiskoja tai laiskistuvat viimeistään osastolle tullessa - pyörätuolilla pitäisi kuskata ties minne vaikka rollalla pääsisivät itse vallan hyvin kävelemään ja terveys säilyisi mutta ei- lihahyytelöä pitää saada. On niissä mummoloissa niitäkin elämästä vittuuntuneita/katkeroituneita jotka ottavat elämäntehtäväkseen olla veemäisiä. Kun niille suorat sanat sanoo ovat heti että tuo hoitaja yrittää tappaa jne... Ties mitä persoonallisuushäiriöitä.

      Ottakaa ihmiset ruusulasit silmiltä pois ja kohdatkaa todellisuus - suuri osa vanhuksista ei ole mitenkään herttasia vaan veemäisiä.

      • Sitäsaamitätilaaa

        Juuu, paljon totta. Ja se herttainen vanhushan saa herttaisen, tai ainakin hyvän, kohtelun. Silti vaikka hoitajan pitäisi hoitaa kaikkia samalla lailla niin hitsit sentään että se hoitajakin on vain ihminen, joka ei muuksi muutu työpuvun päällensä pukiessaan.

        Hoitaja kuitenkin hoitaa kaikki, nekin jotka pitäisi mieluummin jättää hoitamatta kun eivät ole ilmoisna ikinä itsekään hoitonsa eteen mitään tehneet. Hoitaminen on kuitenkin eri asia kuin passaaminen ja piikominen, niiaaminen ja mielistely. Tehkää te omaiset se, että tekin teette osanne.


    • KukaJaKetäKaltoinKohtele

      Kerrankin asiallista kirjoitusta siitä kuinka nämä ihanat mummat ja paapat osaavat olla tosi riiviöitä. Muuttuvat kuninkaallisiksi ja soittavat kelloa kuin notredamin kellon soittajat ja ellei heti paikalle kerkiä kun on siivoamassa esim. Paskaa toisessa huoneessa jatkuvasti, syöttämässä ja vaihtamassa vaippaa niin johan alkaa huuto ja kiroaminen ellei heti ole paikalla kun arvon kuninkaallinen soittaa kelloa.

      Painavia lähes jalattomia melkein sata vuotiaita pitäisi vieläpä suunnittelijoiden mukaan hoitaa kuntouttavalla työotteella ja kävelyttää vessaan kun kuninkaalliset vanhukset ovat kuitenkin jo inkontinentteina päästäneet jatkuvasti allensa. Siinä hoitajalle punttisalia kerrakseen.

      Ei ole ihme jos hoitajat raajarikkoja jo itsekin viisikymppisin.

      Kun saat kaikki viimein vierastunnille siihen kuntoon että ovat valmiita ottamaan vierailijoita vastaan niin heti omaisista osa on kuin riiviöt niskassa että nyt ne hoitajat istuu kahvilla. Ellei kahvilla saa koskaan istua niin kieltäkööt hallitus sitten kahvi ja ruokatauot kaikilta työläisiltä, se jos mikään olisi tasa-arvoa.

      Hoitaja saa oman ruokansa lämmittää useaan kertaan koska aina kello soi eikä ruokaa ehdi kerralla syödä. Ei ole ihme jos hoitajat lihoo kun pitää ahmia melkein purematta että kerkeää taas jatkaa loputonta työtä.

      Pahimmat omaiset vielä valittaa jotkut jopa itkeä tillittää kun huoneessa haisee paska, no haiseehan siellä kun sitä paskaa ja virtsaa koko ajan siivotaan.

      Hoitajat pian loppuu alalta niitä on jo nyt vaikea saada kun iso osa lopettaa ja menee muille aloille kun ei enää jaksa.

      Sitten puhutaan kaltoin kohtelusta. Siis kuka kohtelee kaltoin. Voin pitkällä kokemuksella sanoa ettei ole kiva kun vanhus räkii päin naamaa, lyö, potkii, haistattaa, heitää milloin milläkin. Kaivelee takapuoltaan ja raapii hoitajaa kynsillään joissa ESBL, CLOSTRIDIUM, HEPATIITTIA jopa voi olla HIVIäkin. Hymyile siinä sitten ja käännä toinenkin poskesi.

      Lopuksi onneksi on niitä ihania vanhuksia enemmistö ja samoin ihania omaisia enemmistö, heille kiitokset siitä että ymmärrätte.

      Itsekin vastasin kyseisee julkiseksi tulleeseen tutkimukseen jonka tuloksia käytiin läpi töissämme. Siellä tuli selvästi julki kuinka huonoa kohtelua hoitaja saa. Lehdistö noukki esiin VAIN kohdan että vanhuksia kaltoin kohdellaan. Samoin päivääkään työtä tekemättömät tutkijat vetivät tämän asian vain esiin. tutkimuksen saisi heittää suoraan roskakoppaan huonosti tulkitusta tutkimuksesta ja siitä vielä kalliisti maksettiin.

      Kallistutkimus oli kuin natsien tai venäläisten tekemä tutkimus jossa tuloksia vääristeltiin rikollisella tavalla. Asiasta pitäisi tehdä rikosilmoitus.

      • VaihtakaaAlaa

        Pöyristyttäviä kommentteja hoitajilta arvokkaita vanhuksia kohtaan!
        Siinä se hoitajien ammattitaito mitataan, jo alalle tullessannne tiesitte että minkälaista on sairaiden vanhusten hoito (vai luulitteko että mykkien lepokotiin tulette hengailemaan)
        Hoitajat on vanhuksia varten, eikä toisin päin.
        Kaikkia vanhuksia on kohdeltava kunnioittavasti, katsomatta heidän sosiaaliseen taustaan, he ovat sairaita eivät he muuten ole hoitolaitoksessa.
        Teistäkin voi tulla kommenteissanne olevia (hankalia) vanhuksia, toivottavasti teitä kuitenkin hoidetaan kaikella kunnioituksella.
        Onneksi on hoitajien seassa niitäkin jotka osaavat arvostaa ja kunnioittaa sairaita vanhuksia.


      • Kaikkeekanssa

        Mikä niistä vanhuksista nyt niin arvokkaita tekee, paitsi heihin turhaan upotetut fyrkat!


      • mitenviitsitte

        Pitkän elämän elänyt vanhus on aina arvokas! Hän on tehnyt paljon työtä yhteiskunnan hyväksi, elänyt vaikeat sota-ajat ja kasvattanut useimmiten ison lapsijoukon. Tämä kaikki tekee vanhuksista arvokkaita.

        Miten hoitotyötä tekevä "kaikkeekanssa" voi olla sitä mieltä, että heidän "hoitoonsa" käytetyt rahat ovat turhia? Siitähän se tulee "hoitajillekin" elanto . ;) Onko tullut valittua väärä ala, kun tuntuu vanhusten "hoito" niin katkeralta?


      • ProEutanasia2016

        Kannattaa kokeilla alaa. Saattaa ääni muuttua. Kaikki täällä sanottu on realismia:hyvä ja paha. Monelle se, että on elänyt pitkään ja tehnyt yht.kunnan eteen töitä tekosyy käyttäytyä ala-arvoisella tavalla. Kunnioitusta voi saada, mutta sen voi myös menettää. Eihän heillä ollut vaihtoehtoa tehdä muuta kuin selviytyä - sodasta päätettiin heidän puolestaan - eivät he olisi sotineet jos ei olisi ollut pakko. Fakta on se, että kunnioitus PITÄÄ ANSAITA uudelleen ja uudelleen jokaisen uuden henkilön tavatessa. Sen jälkeen kun se on ansaittu se kestää.Kunnioitusta ei saa puheilla, vaan teoilla tässä hetkessä. Sijaisena ollessa toista vanhusta kunnioitin heti koska sairaudestaan huolimatta käyttäytyi kunnioitusta herättävällä tavalla, toista taas en koska antoi kaiken turhan hallita elämäänsä (ei iästä huolimatta ymmärtänyt mikä elämässä tärkeintä).

        Ja muuten moni hoidokki elää niiden lääkkeiden varassa - muuten nukkuisivat pois luonnollisesti. Heittäisivät lusikan nurkkaan. Onko vanhuksen elämällä oikeasti mitään arvoa jos on jo vuosia sängyssä mistään ymmärtämättä elellyt? Ei pysty tekemään mitään, ei ymmärrä mistään mitään - ovat riippuvaisia muitten avusta (usein toivovat etteivät olisi). Eivät tee muuta kuin syövät ja paskovat. Onko vanhuksella enää arvoa jos omainenkin odottaa sitä milloin kuolee (osastolla mummeli yli 20 v. tässä tilassa ja monesti omaiset sanoo että oisi hänenkin aika lähteä).

        Kyllä eutanasia olisi paikallaan Suomenmaassa.

        Kansalaisaloitteen aika?


      • Paskahommeli

        Millä lailla arvokas? Sinulle sinun lähiomaisesi on arvokas ja minulle minun, mutta niissä oloissa joissa nykyaikana hoitotöitä tehdään, kaikki arvokkuus on kadonnut kankkulan kaivoon. Sitä on turha vaatia hoitajilta kun kukaan ei vaadi sitä niiltä, jotka mitoituksia ja resursseja säätävät tietämättä elävästä elämästä mitään.

        Siitä voit syyttää tämän maan päättäpelleporukkaa, jotta älä osoita syyttävää sormeasi hoitajia kohti. He painavat tukka putkella jotta omaisesi ei makaa paskavaipassaan koko päivää. Kun niitä kasoja on riittävä määrä sinunkin työpäivässäsi, niin mietitään arvokkuusjuttuja sitten uudestaan.


    • EttäTällaistaAsennetta

      Kammottavaa kommenttia hoitajilta, kommenteissa kiteytettynä asenne vanhusten hoitoa kohtaan.

      • raiku2256

        Kunpa tätä keskustelua uskallettaisi käydä oikeilla nimillä ja oikeilla kasvoilla juuri näin kuin tällä palstalla. Niin ettei kukaan tuomitsisi. Silloin asiat kehittyisivät. Pitää saada pöydälle kaikki se mitä täällä on sanottu. Se arjen realismi. Minun mielestä pitäisi lailla velvoittaa vanhuksen lapset omaishoitoon tai maksamaan osan hoidoista.


    • Vanhusten hoitaminen on ihanaa, yleensä. Hoidettavia löytyy joka lähtöön. Työ on usein henkisesti ja fyysisesti raskasta, mutta joskus myös hyvin palkitsevaa. Ja on sitä tullut tehtyä raskaampaa ja pakkotahtisempaakin työtä.
      Näin maaseudulla, pienehköllä paikkakunnalla hoitajat yleisesti ottaen ovat sydämellisiä, pitkämielisiä ja mukavia ihmisiä. Eri kohteissa tuuraajana ollessa en ole siltä taholta huomannut juurikaan moitittavaa.
      Omien läheisten ja tuttavien mielestä vanheneminen on kurjaa, kivuliasta ja toimintaa rajoittavaa. Odottavat jo saappaat jalassa lähtöä, vaikka vielä pärjäilevät ilman suurempia apuja.

      • voivoisentään

        Vai ovat hoitajat maaseudulla sydämellisiä? Eivät todellakaan! Minun tuttavistani kukaan ei odota lähtöä. Heistä vanhuus on elämän parasta aikaa, kunhan eivät joudu "hoiva"koteihin epäystävällisten hoitajien kohdeltavaksi. Kokemusta on maaseudun hoitajista.


    • Miksi asettaa vanhukset jalustalle kun ei ole tämän maan lapsilla tai nuorillakaan asiat mitenkään hienosti?

      • Yritäedes

        Sulla on kuule näkemyksessä iso ja tyhjä aukko. Et ole tainnut historiankirjojasi edes koulussa aukaista.

        Tämän maan lapsilla ja nuorilla on asiat niin maan perusteellisen hyvin verrattuna siihen, miten ne olivat niillä ihmisillä aikanaan, jotka ovat nyt vanhoja. Heillä ei ollut juuri mitään verrattuna siihen, että nykykakruilla on kaikki.

        Ehkä siitä kaikkeudesta johtuu, että heidän asiansa eivät mene "mitenkään hienosti". Mitään ei tarvitse yrittää kun kaikkea jo on, asenne- ja ajattelumaailma kierii oman navan ympärillä eikä oikean tiedon ja taidon kasvattaminen ja kehittäminen kiinnosta pätkääkään. Sellaisesta saamattomuudesta tulee paha olo ja se on oma moka.


      • On köyhyyttä, syrjäytymistä jne. Sekin maksaa yhteiskunnalle - kun rahastahan aina kyse.

        Vaikka asiat hyvin ollaan hitaasti mutta varmasti menossa alamäkeä kohti... (Kun jaksat asiaa kaivella niin tietoa löytyy - en laita tähän koska on paljon tietoa, ei palsta riittäisi)

        Moni nuori saa vanhemmalta ikäpolvelta turhaa paskaa niskaan esim. Itsekkyydestä ja mainitsemastasi saamattomuudesta - jos jotain pitää syyttää syytetään heidän kasvatustaan ja vanhempiaan. Se passivoi. Ei ole näköaloja. Sitäpaitsi eikö veteraanit jne. taistelleet semmoisen Suomen puolesta että ois edes joitain vaihtoehtoja ja vapautta? Nuorten haukkujat tulevat nuoria moittiessaan kyseenalaistamaan veteraanien uhraukset (kun ajattelet oikein kunnolla tiedät mitä tarkoitan).

        Eikä siinä kaikki. Meidän nuoriso perii aikanaan tämän paskoilleen menneen yht.kunnan talouden jonka heidän vanhempansa (60-40v) laittoivat ahneuksissaan paskaksi - siitä inflaatio ja pörssiromahdus. Nuoriso otettiin helpoksi silmätikuksi sillä hei - omaa syytä ei haluta myöntää. Turha saarnata nuorten saamattomuudesta kun vanhempi ikäluokka luo paskaa niskaan. Lisäksi mistä esim. työpaikka kun kokoajan tulee enemmän työttömiä ja työpaikkojen määrä sen kuin laskee.

        Yleinen argumentti on vanhemmilla ikäpolvilla että "Minun aikanani ei tarvinnut muuta kuin kävellä silakkatehtaaseen niin työpaikka on taattu". Niin, mutta nyt ei eletäkään vuotta kivi ja keppi vaan 2000-lukua. On näköjään älyttömästi "aikuisia" jotka elelevät -50 lukusessa kuplassaan. Luulisi että koska he ovat aikuisia he osaisivat edes vähän ajatella. Mutta ei.


      • opelius

        Ja ikää oli? Kerros ihan omin sanoin kuka sinut elättää, sillä pahoin pelkään että olet se nuori joka ei osaa edes laskea muuta kuin..........


      • Ihan on kuule ikää 21 v ja risat. Ja Ennenkuin sanot mitään: Elätän itseni ja käyn töissä (vaikkei ammattitutkintoa vielä). Tosin ylioppilas. On kokemusta kaupanalalta, siivouksesta, ruokahuollosta, kirjastoalalta, hoitoalalta, maatila - ja metsätöistä (olen ollut 13-14- vuotiaasta aina kesätöissä) ja nyt muutenkin kun pitää säästää opintoihin - opintolainaa en kontolleni ota. Ja en ole suhteilla tai hyväveliverkolla näitä töitä hankkinut. Hain tänä keväänä 4 eri paikkaan. Tosin pahoin pelkään että saattaa joutua lykkäämään opintojen alkua (kun pääsen ensiksi sisään) kun on kodinkoneet delanneet - oon yrittäny korjata itse, sitten on yrittänyt isä ja lopulta korjaajat. Siihen ne sitten hupenikin. No - pitää tehdä lisää töitä. Periaatteessa siitä lähtien kun menin ekaa kertaa olen huolehtinut itse itsestäni (ostanut vaatteet ja kännykät jne. Tosin vanhemmat välillä tuputtaa omia ostamiaan - piti itse hankkia omat rahat jotta ostaisin sen minkä itse oikeasti tarvitsen).

        Ja mun isä on suurta ikäluokkaa (jotain yli 63 vuotta) joten työläispaatos tullut tutuksi vaikka on se vähän huvittavaa.


    • Kohtuuskaikessa

      Vanhustenhoito on sellainen teema, josta jokaisella on mielipide vauvasta-vaariin. Kyseistä työtä tehneenä sanoisin, ettei se ole niin kamalaa kuin annetaan ymmärtää- eikä niin ihanaa kun halutaan esittää. Mutta mikä työ on aina ihanaa? Täytyy myöskin sallia keskustelu hoitotyöstä "karvoineen päivineen" eikä pelkästään idealistisia fraaseja toistellen. Muiltahan voi aina vaatia mitä tahansa, senhän me kaikki tiedämme."toisen perseellä voi istua mihin vaan".

    • malamitti3467

      Ei ole tälläkän palstalla tolkun ihmisiä.

      • Kaikkeekanssa

        Minkälainen on "tolkun ihminen" suhteessa vanhustenhoitoon? Vanhuksia "hoidetaan" yhä enemmän tietokoneella ja tietokoneella mitoitetulla hoidolla. Työntekijöitä vähennetään, kun ei tiukaksi vedetyt työajat pidä paikkaansa, kun työntekijät eivät jaksa juosta niin kovaa, kun ohjelma vaatii.
        Ei voida enää puhua "hoidosta"!


    • Nartti-pilleristi-Timppa

      Koskenrinteen mieshoitaja joka myös kylvettää ja saunattaa vanhuksia on lääkkeiden väärinkäyttäjä, varastaa vanhusten lääkkeitä! Olisiko joku Timo nimeltään. Sellainen kaistapää kaheli ja hullu kulkee pitkin seiniä päissään, ei viinaa mutta käyttää lääkkeitä. Potkut sietäisi jo moiselle saatanan narkille hankkia! Onhan jo lähes eläke ikäinen. Vetreaan kelpaa kaikki narkitkin töihin että sinne hakemukset Vinkki paskiaiselle!

      • kahelinkaheli

        Miksi kirjoitat tänne, kun asiasta ( epäilystäsi) pitää ilmoittaa ko hoitajan esimiehelle? Kuka onkaan kaheli, voi kysyä??


    • maskus2679

      Onhan jotkut professorit ehdottaneet vanhuksienhoitoonkin robotteja. Eli robotit hoitaisivat vanhuksia - miettikääpä sitä.

      • Lämpimätpehmeätkädet

        No mietipä ihan ite miltä tuntuisi, jos kylmä kova metalli tai muovi ottaisi sinut käsittelyynsä ja sanoisi vain piip-piiiip tai vaikka jonkun sanan oikeastikin mutta ei pystyisi kuitenkaan inhimilliseen ihmismäiseen vuoropuheluun hoidettavan kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe