Martti Lutherin ajatuksia

Palataanpa taas uskonnollisiin aiheisiin, eli protestanttisen kirkon alkuvaiheisiin ja sen yhden merkkihenkilön, eli Martti (saks. Martin) Lutherin tuotoksiin.

Lutherilla on yksi teos, jota ei ole julkisuuteen oikein päästetty, mutta nyt Helsingin yliopisto on tehnyt meille kaikille palveluksen ja se on ilmaiseksi luettavissa netin välityksellä ja tämä teos, jota pidetään Martti Lutherin häpeäpilkkuna, löytyy siis täältä:

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf

Juutalaisista ja heidän valheistaan on mainio kirja kristinuskosta ja se kertoo meille siitä uskonnosta ja sen jumalasta ehkäpä enemmän kuin mikään toinen teos planeetallamme.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaisista_ja_heidän_valheistaan

Se on kammottava ja vastenmielinen teos, kuten syvästi uskonnollisten ihmisten tuotokset yleensä ovat ja masentavaa tietenkin on se, että oma luterilainen kirkkomme on saanut nimensä noita kammottavia ajatuksia keksineen henkilön mukaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Luther

Kirjaan sisältyy ”juutalaisten valheiden” kuulemisesta pääsemiseksi kehotuksia esivallalle polttaa juutalaisten synagogia, keräämään juutalaiset kaupungeissa omiin suljettuihin kortteleihinsa (gettoihin) ja viemään laiskat juutalaiset ahkeruuden oppimista varten työleireihin kaupunkien ulkopuolelle. Myös hengen riistäminen juutalaisilta kuului Lutherin kirjassa oikeutettuihin toimenpiteisiin kristinuskon puolesta. Koska Luther katsoi Raamatun nojalla, että muun muassa jumalanpilkka, kristittyjen eksyttäminen pois Kristuksesta ja esivallan halveksiminen ovat vääryyksiä, hän kehotti esivaltaa rankaisemaan vääryyttä tekeviä juutalaisia.

Juutalaisten onneksi esivalta oli vuonna 1543 ja sen jälkeen sen verran selväpäistä, että Luthrin kirjan neuvoja ei pistetty käytäntöön, mutta valitettavasti eräässä toisessa vaiheessa Saksan synkkää historiaa kirjaa käytettiin surutta juutalaisten vahingoksi.

Tuo yliopiston julkaisu on erityisen karmiva siksi, koska siinä on kirjan alkuperäisen suomennoksen (1939) mukana tullut esipuhe, jonka sisältö on brutaalia luettavaa vuonna 2016, mutta eipä silti, Lutherin ajatukset ovat vielä brutaalisempia, joten nyt vain kaikki tutustumaan hartaan miehen kristillisiin ajatuksiin, joita hän perustelee hyvin huolellisesti raamatun sanalla.

Ajatuksia?

Jos ei itsellä mitään syty aiheesta, niin Vapaa-ajattelija on tehnyt pienen jutun opuksesta:

http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_01/evankelisluterilaisuuden_pimea_puoli.html

Jälleen kerran on todettava, että miltä kaikelta kauheudelta ihmiskunta olisi säästynytkään, jos emme olisi keksineet uskontoja ja jumalia riesaksemme, joiden avulla meihin iskostettiin sokea ja kyseenalaistamaton auktoriteettiusko.

17

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MattiVaaan

      Kiitos. Tätä olen etsinyt. Kauheaa mitä uskonnolla voi puolustaa!!

    • Olen.nähnyt.sen

      Adventtikirkko instituutiona on uskonnon varjolla ja uskonnon kulissia hyväksi käyttäen tehnyt kauheuksia koko olemassaolonsa ajan. Uskonto on vain peitetarina, jolla kauheudet on helpompi peittää.

      • kätesi.vaan.ristiin

        No mitä sitten, eihän tehtyjä saa tekemättömäksi. Kuinka paljon olet rukoillut adventistien pelastuksen puolesta ?


    • Onkos rakkaan protestanttisen uskonpuhdistajan ajatukset jo luettu ja jos on, niin minkälaisia ajatuksia teissä herättää Lutherin ajatukset ja etenkin se, että miten taitavasti hän raamatulla, vain raamatulla ajatuksiaan puolustaa?

    • ---' Lutherin kirjaa Juutalaisista ja heidän valheistaan (Von Juden und ihre Lügen) on pidetty Lutherin tuotannon häpeäpilkkuna, sillä kirjaan sisältyy ”juutalaisten valheiden” kuulemisesta pääsemiseksi kehotuksia esivallalle polttaa juutalaisten synagogia, keräämään juutalaiset kaupungeissa omiin suljettuihin kortteleihinsa (gettoihin) ja viemään laiskat juutalaiset ahkeruuden oppimista varten työleireihin kaupunkien ulkopuolelle. '---
      Adolf Hitler jatkoi ilmeisimmin siis vain Lutherin uskonpuhdistusta ja pani sen täytäntöön? Näin voisi Lutherin kannattaja ja harras kristitty myös hyvinkin ajatella?
      ---' Luther inhosi juutalaisia muun muassa sen tähden, että joutui heidän käännyttämisensä kohteeksi ja kirjoitti kirjassaan Juutalaisista ja heidän valheistaan: ”Kolme oppinutta juutalaista tuli luokseni siinä toivossa, että he saisivat minusta uuden juutalaisen, koska me täällä Wittenbergissä aloimme lukea hepreaa." '---
      Luther osoitti vain ilmeisen pitkälle vietyä hyväksyntäänsä? Inhota joitain sen vuoksi, että he käyvät ovella jakamassa vaikkapa Vartiotorni-julkaisua? Tai kun adventisti tulee suorittamaan Sympatia-keräystä listan ja lippaansa kanssa? Lähinnä se nyt on vain koomista, kun tietää, mikä kaiken sen ovelta ovelle ramppaamisen takana on?

      • HitlerinTaustaJuutalaine

        Muistaakseni Hitlerin mummo ja vaimo olivat myös juutalaisia. Hitlerillä oli oma lehmä ojassa jos olisi vienyt holokaustin äärimmilleen. Siinä olisi sitten ollut itse Aatukin muiden juutalaisten joukossa kaasukammiossa.


    • kysymyksiä.ateismiin

      Löydättekö maailmasta sitä "pimeää puolta ja historiaa"..
      Lutteri- tosin ihmisenä eli lihassa, kuten tekin. Siksi myös maailma on erittäin mädännäinen, koska lihan historia vaikuttaa sotia, ihmiskauppaa, toisten hyväksikäyttöä, ahneutta jne.
      Ilmeisesti en ole väärässä, vaan todennettaan nyt yhdessä tämä vanhan aadamin lihallisuus - joka hyvän ja pahantiedon puulla julistautuu jumalaksi.
      Tämän takia tuo kahdenpuun kertomus avaa eritoten silmiä ajasta ja vapaasta valinnasta, jossa ilmituodaan sana rakkaus, - mihin ihminen on rakastunut.
      Se rakkaus tuo esiin kätten hedelmät, mitä ne tekevät ja silmäin pyynnön, mitä se katsoo.

      Jaa - voihan se ateismimaailma sanoittaa sen toisella tavalla, mutta miten ja mikä avain on ihmismieleen sen korjaamiseksi.

      Mikä korjaa maailmassa teot, ettei ihmiskauppa rehota? Kysymys on maassammekin päivänpolttava, koska se on tosi, vain viranomaistenkin viestinnässä.
      Entä murhat, varkaudet, toisten hyväksikäyttö, sen monella kirjavuudella. Vanhusten ja sairaiden hylkääminen, hoito ja yhteiskunnan tekoina, oikein lainsäätäjän siunauksella...

      Siis mikä avuksi??? Sinä ole yhteiskunnassa vaikuttaja! Ateisti, miten huudat päättäjille, nyt riittää!

      Tavallaan maailmassa on "rahaa yhtäpaljon kuin ennen"... siis se säkki, josta jaetaan. Homma ei pelaa, jollekin siitä säkistä on jaettu niin, että se käsi, mikä otti, ottaa liikaa ja keisari hyväksyy ottamisen.

      Siis ateisti! Mitä huudat, parantaaksesi tämän maailman, mihin olet rakastunut ja haet yhteiskunnassa porukkaa..
      Siis haet, mutta mihintehtävään? Ryyppäämäänkö, repimään hyvää, riistämään joidenkin ihmiselämän arvoa, ja kunniaa.

      Sekö on autuus? Vai arvomaailma, jossa olisi kaikki hyvää?? Miten se "saadaan elämässä lainalaisuuden voimaksi" ja miten.?

      Naurajallahan on ongelma. Hän laukaisee hermonsa hassistamalla.
      Jokin mättää hänelläkin, mutta hän ei osaa ratkaista missä ongelman ydin.
      Tieteen kuvalehti ei kaikkea selvitä, mutta olisiko näin vapaan ajattelun tuloksena kultaista narua, mistä otetaan kiinni.

      • iloinen_naurajaa

        Olet täysi vitun sekopää! :-):-):-)


    • tappaja-Luther

      Martti Luther oli massamurhaaja ja kristittyjen vainooja. Hän kehotti tappamaan ne ihmiset, jotka uskoivat Jeesukseen eri tavalla kuin hän. Luther kirjoitti nämä kehotukset omin käsin ja ne ovat julkista tietoa, nyt myös suomeksi.

      http://www.inri.fi/kaste/luther.htm

    • Martti.Luther.88

      Martti Luther ja Adolf Hitler olivat oikeassa. Kaikessa.

    • Herron

      Kiitokset tuomastasi näkökulmasta. Lutheria on paketoitu pelkän kolikon parempaan puoleen Suomessa. Luther erehtyi monin kohdin niinkuin jokainen ihminen tietenkin voi elämänsä aikana tehdä. Opimme vain tästä sen että Luther niinkuin kaikki muutkin valontuojat sortuvat moniin virheisiin. Mutta ei Lutherin virheet ei tee Jumalasta yhtään huonompaa, eikä katoaa mielestäsi, vaikka kuinka yrität. Jumala tekee just niinkuin tykkää ja me ihmispoloiset vain joudumme tyytymään, minkä kosmoksen ylimmät lait määräävät. Et pysty, etkä voi ihmisenä mitään sille mitä olet. Synnyit ja kuolet määrätyllä hetkelläsi kaikesta rimpuilustasi huolimatta. Olet vain hyttysen ininää ja maan tomua. Tee hyvin, jotta säilytät Jumalan mielisuosion.

    • Martti Luther oli myös pelkuri. Keisari Kaarle V julisti Wormsin ediktin, jonka mukaan Luther oli paholainen munkinkaapuun puetun ihmisen hahmossa.

      Luther tuomittiin valtionkiroukseen ja kerettiläiseksi ja hänen kirjansa määrättiin poltettaviksi. Fredrik Viisaan avustamana Luther piiloutui Wartburgin linnaan.

      • Se.on.todistettu

        M. Luther oli "ruskean reiän" ritari.


    • Esa_S

      Toinen teos, jota ei ole oikein päästetty tänne Suomen markkinoille on Lutherin teos nimeltä Table talk (Tischreden).

      http://www.reformed.org/master/index.html?mainframe=/documents/Table_talk/table_talk.html

      Luterilainen kirkko opettaa joissakin asioissa aivan muuta kuin mitä Luther aikanaan opetti. Reformaation jälkeen näitä opetuksia on päätynyt muihin protestanttisiin kirkkokuntiin mutta Lutherin opetus on ollut niin radikaalia Luterilaiselle kirkolle, että osa opetuksista on täytynyt myöhemmin lakaista maton alle. Kannattaa lukaista tämä Lutherin kirja.

      • Esa_S

        Olisipas pitänyt paremmin
        tarkistaa tuo pöytäpuheita-kirja. Sitähän onkin ollut suomennettuna jo pidempään. Useamman Luterilaisen pitäisi lukea se.


    • vertauskuvallisesti

      Ei se Martin eksymys ole sen pahempaa, kuin Bushmanninkaan.
      Martti ponnisti muotojumalisuuden pohjalta pyhäänsä ja bushmanni omastaan ponnistaa muotouskonsa ja näkemyksensä pyhään.
      Tuosta Lutterista olen jo sen pimeästäpuolen jo ehkä 3-4 vuotta haastanut noin yleisti. Mutta, se siitä.

      Kummassakin tarpeessa kuolee porukkaa. Ateismi ehkä enemmän kauppaa ihmistä orjatyöhön tänään.
      Ihmisarvostahan on kyse.

      Mutta, ohdakettahan se maa kasvaa - ehkä kasvaaksemme ja oppiaksemme, kun otsaa pyyhkästää hiestä puhtaaksi, ettei karpalot peitä suolaisen vaikutuksesta näkökenttää.

      Se on haastetta, jotta kasvaisimme ja oppisimme. - siis kuka nyt oppii ja kuka ei.

      Voisiko katsella ajatusta siten, että on kaksi kaupunkia ja vesi välissä.

      Maailman kaupunki - jossa bushmann kauppaa tehdään ja sitten se veden toisellapuolen oleva kaupunki - jossa on opittuna elämään, kaikki se hyvä - sanan rakkauden sisällä.

      Vesi on syvä - ja pitkä, ettei uimalla ylitetä, siis tulee mieleeni se vedenpaisumus. Maailmasta ei uida vastarannalle.

      Miten yli - ?? Otanpa nyt tieteen kuvalehden avuksi ja katson sillanrakennusta, sekä ajatusta -oppimisesta- .

      Roomalaiset ilmeisesti ylittivät veden rakentamalla massiiviset sillat. Kivi oli rakennusaine vahva, kestävä ja aikansa tuote, jolla opittiin ylittämään este, se "luonnon" vastaisen esteen ylitys. Okei.

      Muttei kaikkiin paikkoihin tuo massiivinen rakennelmaa voi rakentaa, pidemmät ylitykset, ne jää rakentamatta. Eli se luonnoneste, haaste on ylittämätön paikka. Täytyy keksiä ja rakentaa uutta. Aivoriihet ja tekniikka auttaa ajansaatossa rakentamista. On betonista ja raudoituksesta rakennettua siltaa, mutta sitten riippusiltaakin.
      Ne auttavat pitkiä ylitysmatkoja.
      Enemmittä selityksistä kiinnitän riippusillan vaijereihin huomiota.
      Ne on punottu säikeistä, ei yhdestä paksusta raudasta, tai muutamasta. Yhden säikeen pettäessä toiset kantavat sen taakan.

      Tässä maailman ja elämänkaupunkin välissä on se silta.
      Tosin sillanrakentaja on itse tämä viisaus - jota hyötykäyttämällä tuo silta toimii ja vie virran yli.
      Nuo vaijerit ovat siten raamatullista kielikuvaa käyttäen seurakuntaruumis, eli jäsenistö - Kristuksessa jonka Hän on punonut.
      Jos yksi pettää vaijerista, siis säikeestä, jonkun bushmannin heikkous, se sillan kantavuus ei ole siitä kiinni, toiset ottavat sen paikan ja silta vie kulkijan yli.
      Silta on rakennettu "viisauden" varaan, jossa rakkauden elämänlangat ovat rakentajan aikaasaama.

      Näin kaupungit yhdistyvät niille kulkijoille, jotka lähtevät kulkemaan tuohon elämänkaupunkia kohti - joka rakkaudessaan kutsuu elämään ja toimimaan. Siksi se elämänkaupunki,- on elämänkaupunki, kun samanmieliset ovat kannattamassa ja tukemassa perillepääsyä.
      Sekä elämänasenne on elämää rakentava, jossa on hyvä olla ja elää, eikä ole tarkoitushakuisesti se maailma, mikä on epäpyhää.

      Vesi ja luonnonvoimat ovat opettamassa meitä elämään yhteneväisesti, että olisi mieltä elää -iankaikkisesti - .

      Se on haaste - yksin ei voi hypätä veteen ja uida yli. Se ei yksinkertaisesti onnistu. Karu totuus on, ettei yksinäinen susi siihen onnistu. Eikä maailman kaupunki elätä, että kannattaisi elää iankaikkisesti. Siksi kuolema on osa, joka rajaa pahuuden yksilötasolla siihen 80- ikävuoteen.

      Oppiminen. Siinä on se avain, jolla paimentolaisista tähänpäivään pitäisi nähdä se silta - mikä vie hyvään. Isokirja on oppikirja, -joka pitäisi tajuta opetukseltaan elämäksi. Siksi on hyvä nähdä, että on jokin, jonka syystä elämä yleensä on olemassa ja näin luontokin todistaa siitä Luojasta.

      Bushmannit saattavat porskutella uintivesissä ja hukkua, kun ei tajua sillan olemassaoloa, eikä sitä, että maailmanrakkaus ei elätä iankaikkisesti. Se pahattaa niin paljon, että sille on aina tehtävä loppu, tavalla tahi toisella. Ihminen on sydämeltään paha.

      Elämän karut tuulet vain opettavat elämään ja muuttamaan mieltä siihen, että minä onnistuisin, se ei toimi näin, on voitettava se elämä, että ME onnistumme Hänessä. Siksi Jumalan lain päämäärä on rakkaus, eli se silta elämään, joka on tavoiteltavaa ihmisellä.

      Eedenin karkoitus- on tarkoitushakuinen koulu. Tuulet ja tuiskut, vastoikäyminen ja kuolema, sairauden kauttakin on ihmisen sydämeen asti käyvä opetus. Mikään ei ilmeisesti muutoin meitä opeta valitsemaan hyvää ja kaikille ei sekään opeta.
      Jotkut vain haluavat tuulta, tuiskua, vastoinkäymistä omin eväin.
      Ja siinä tuiskussa eivät auta toisiaan, vaan erämaa on heidän asuinsijansa.

      Se vain tarvitaan tunnustaa, että pääsisi sinne sillalle ja matkaan.

    • reformaaatio

      Kohta on Lutherin 500 vuotisjuhla. Mitä hä sanoisi nyt?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      67
      2073
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      80
      1435
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      87
      1408
    4. 52
      1273
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1032
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1019
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      940
    8. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      908
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      901
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      893
    Aihe